Benchmarkgroepen met vergelijkbare apps in de Play Console

De Google Play Console biedt vergelijkingsgegevens waarmee je de prestaties van je app kunt contextualiseren en begrijpen. Deze gegevens worden gemaakt op basis van groepen met vergelijkbare apps. Dit zijn sets vergelijkbare apps (zoals Match-3-games) of sets die je hebt geselecteerd. Groepen met vergelijkbare apps komen voor op veel pagina's in de Play Console.

Groepen met vergelijkbare apps worden expliciet gemaakt om nuttige en actiegerichte vergelijkingen te maken, maar zijn ook ontwikkeld om de gegevens van ontwikkelaars te beschermen en te voorkomen dat andere ontwikkelaars toegang hebben tot de gevoelige statistieken van je app.

Er zijn 2 soorten groepen met vergelijkbare apps: beheerd en aangepast. Het type dat wordt gebruikt, is afhankelijk van de gevoeligheid van de gegevens die worden gegenereerd.

Beheerde groepen met vergelijkbare apps

Als gegevens als gevoelig of bedrijfskritiek worden beschouwd of niet openbaar zijn, gebruikt de Play Console groepen met vergelijkbare apps die worden gegenereerd door Google Play. Omdat we de gegevens van ontwikkelaars willen beschermen, publiceren we de exacte samenstelling van deze groepen niet.

Deze groepen met vergelijkbare apps worden gebruikt voor zakelijke statistieken, zoals percentages voor gebruikersacquisitie, gemiddelde opbrengst per dagelijks actieve gebruiker (Average Revenue Per Daily Active User), dagelijks actieve gebruikers (DAG), maandelijks actieve gebruikers (MAG) en groeipercentages.

Wat je moet weten over beheerde groepen met vergelijkbare apps:

• Ze worden gegenereerd op basis van dezelfde hoogwaardige tagsystemen voor beoordelingsteams die de Play Store-functionaliteit mogelijk maken.
  • Ze sluiten slecht presterende en verlaten apps uit om nuttige vergelijkingen te kunnen garanderen.
  • Ze kunnen worden gefilterd. Zo kun je de prestaties van een groep met vergelijkbare apps bekijken voor een bepaald land. Dit maakt nuttige marktvergelijkingen mogelijk.
  • Ze gebruiken minimaal 100 apps en gegevens worden alleen in verzamelde vorm verstrekt (mediaan of 25e, 50e en 75e percentielen). Zo wordt de anonimiteit van ontwikkelaars beschermd en wordt voorkomen dat de gegevens van 1 app kunnen worden geïdentificeerd.

Op de volgende pagina's vind je beheerde groepen met vergelijkbare apps en hun vergelijkingsgegevens:

Aangepaste groepen met vergelijkbare apps

Voor gegevens die niet bedrijfsgevoelig zijn en extern kunnen worden gegenereerd, maakt de Play Console gebruik van groepen met vergelijkbare apps die je kunt aanpassen. Deze aangepaste groepen worden gedeeld door alle gebruikers van je ontwikkelaarsaccount, dus bewerkingen worden aangebracht voor alle teamleden.

Er zijn 2 soorten aangepaste groepen met vergelijkbare apps, afhankelijk van het type gegevens:

1. Verzamelde gegevens van vergelijkbare apps

Voor gegevens die niet volledig openbaar zijn, leveren we alleen mediaan- en percentielwaarden voor de titels in je aangepaste groep met vergelijkbare apps. Afzonderlijke app-gegevens kunnen dus niet worden afgeleid. Daarnaast gelden er een paar limieten voor hoe je je groep met vergelijkbare apps kunt aanpassen:

• Ze moeten minimaal 8 apps bevatten en maximaal 12.
  • Je kunt je aangepaste groep met vergelijkbare apps maximaal 3 keer per maand bewerken.

Als beheerder kun je je afmelden voor deze groepen. Als je dit doet, heb je ook geen toegang meer tot deze groepen.

Voorbeelden van groepen met vergelijkbare apps met verzamelde gegevens:

2. Niet-verzamelde gegevens van vergelijkbare apps

Voor gegevens die volledig openbaar zijn, worden de afzonderlijke gegevens getoond voor alle geselecteerde vergelijkbare apps.

Voorbeelden van groepen met vergelijkbare apps met niet-verzamelde gegevens:

Er gelden in dit geval geen beperkingen voor het aantal apps of bewerkingen voor aangepaste groepen met vergelijkbare apps.