Förhandsgranskning: Om de kommande ändringarna av nyhetsappar och nyhetsrelaterade appar

Förhandsgranskning av artikel (gäller från och med den 1 september 2021)

I den här artikeln kan du förhandsgranska de ändringar som gjorts i våra policyuppdateringar för juli 2021.

Den uppdaterade artikeln förtydligar policyerna för nyhetsappar, som gäller från och med 1 september 2021.

Om du vill läsa den aktuella artikeln Om de kommande ändringarna av nyhetsappar och nyhetsrelaterade appar besöker du den här sidan.

Vi meddelade nyligen att vår policy för Nyheter ska uppdateras. Där beskrivs de krav som gäller för appar som har deklarerats som ”nyhetsappar” i Google Play Console.

Den här artikeln ger en översikt över de senaste ändringarna och vad du som utvecklare kan göra för att de nya kraven ska vara uppfyllda. Allt ryms inte i översikten. Läs policyn i sin helhet för att förstå innehållet och följa kraven.

Översikt över ändringarna

Google har uppdaterat kraven på kontaktuppgifter för nyhetsappar för ökad insyn. I samband med detta har vi förtydligat vilken information som måste finnas för att en app ska tas med i kategorin Nyhetsapp.

Google har dessutom lagt till råd om annonsering och affiliate-marknadsföring för nyhetsappar.

Vi strävar efter att främja insyn och ökad ansvarsskyldighet för utvecklare som skapar, sammanställer och delar nyheter. Detta omfattar inte kvalitetsbedömningar av själva nyhetsinnehållet.

Krav för nyhetsappar

Med den här uppdateringen måste nyhetsappar kunna redovisa tydliga ägaruppgifter om nyhetsutgivare och medverkande samt tillhandahålla utgivarens kontaktuppgifter åt användarna. Det innebär att du som apputvecklare måste

• visa namnet på den officiella webbplatsen för nyheter som publiceras i appen (till exempel mynews.com eller newsaggregator.com)
  • ha en webbsida eller sida i appen som är till för kontaktuppgifter och tydligt märkt som sådan och lätt att hitta.
    • Om du använder en särskild sida i appen kan det t.ex. vara en länk till sidan Kontakta oss i menyn eller navigeringsfältet. Sidan ska vara avsedd för de obligatoriska kontaktuppgifterna och får inte innehålla annan information (t.ex. en ansvarsfriskrivning).
    • Om du använder en särskild sida på webbplatsen anger du länktexten i avsnittet Nyhetsappar på sidan Butiksinställningar (Butiksvisning > Butiksinställningar) i Play Console.
  • ange giltiga och verifierbara kontaktuppgifter till nyhetsutgivaren i appen, inklusive både e-postadress och telefonnummer.
  • Länkar till konton i sociala medier eller kontaktformulär utan e-postadress och telefonnummer är inte tillräckliga kontaktuppgifter för utgivare.
  • Om din app samlar in nyheter från andra källor måste du ange den ursprungliga utgivaren för varje artikel.

Google autentiserar utvecklaren med hjälp av informationen i butiksuppgifterna, appen och på den länkade webbplatsen. Det här är några exempel på information med giltiga och verifierbara kontaktuppgifter:

• En kontaktlänk på appens startsida som leder till en separat sida i appen med utvecklarens e-postadress och telefonnummer.
  • En kontaktlänk i appens navigeringsfält som leder till en webbsida med utvecklarens e-postadress och telefonnummer.
  • En kontaktlänk i appens navigeringsfält som leder till en separat sida i appen med utvecklarens e-postadress och telefonnummer.

Appar med i huvudsak användargenererat innehåll (t.ex. appar för sociala medier) och appar vars huvudsyfte är att generera intäkter genom försäljning av produkter eller tjänster får inte deklareras som nyhetsappar i Google Play.

I nyhetsappar som kräver att användaren köper ett medlemskap eller prenumeration måste användaren vidare få en rubrik, ett utdrag, artikelförfattare eller förhandsgranskning av minst en artikel i appen före köpet. Syftet med denna uppdatering är att ge användarna en bättre bild av appens funktioner innan de bestämmer sig för om de vill köpa den.

Slutligen ska information om författare eller medverkande visas i nyhetsappar. Detta för att användarna ska få veta varifrån informationen som tillhandahålls kommer.

Mer information

I enlighet med regel 5 i de indiska IT-reglerna från 2021, Indian Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules 2021 (Intermediary and Digital Media Rules 2021), är Google skyldigt att informera utgivare av nyheter och aktuella frågor om att de utöver de aktuella användarvillkoren kan behöva förse den indiska myndigheten Ministry of Information and Broadcasting med information om sitt konto på Google Play såsom stadgas i regel 18 i Intermediary and Digital Media Rules.