Aankomende wijzigingen in nieuws-apps en nieuwsgerelateerde apps

Dit artikel bevat een overzicht van recente wijzigingen en stappen die ontwikkelaars kunnen nemen om te voldoen aan de beleidsvereisten voor Google Nieuws. Dit artikel dient niet als vervanging van het beleid zelf. Lees het beleid in zijn geheel om ervoor te zorgen dat je de inhoud ervan begrijpt en eraan voldoet.

Overzicht van wijzigingen

Voor een betere gebruikerservaring heeft Google de verwoording van het beleid aangepast om bepaalde apps in de categorie Nieuws en tijdschriften te beschouwen als nieuws-apps.

Daarnaast updatet Google de vereisten voor contact- en auteursgegevens.

Vereisten voor Nieuws-apps

Met deze update vallen apps die nog niet eerder zijn gedefinieerd als Nieuws in de Play Console, maar wel vermeld staan in de categorie Nieuws en tijdschriften op Google Play en zichzelf beschrijven als nieuwsapps, onder het geüpdatete Google Nieuws-beleid.

Daarnaast wordt de vereiste voor contactgegevens in nieuwsapps versoepeld en is er nu maar één vorm van contactgegevens vereist: een e-mailadres of een telefoonnummer.

Tot slot is het niet meer vereist om afzonderlijke auteurs voor afzonderlijke artikelen te vermelden in een nieuwsapp, zolang de nieuwsapp de eigenaar of de oorspronkelijke uitgever van de artikelen is.

Nieuwsapps moeten blijven voldoen aan de andere vereisten uit het beleid, zoals zorgen dat de content geen storende spel- en grammaticafouten bevat, geüpdatete nieuwscontent leveren, geen affiliate marketing of advertentieopbrengst als primair doel hebben en publicatiebronnen vermelden in apps van nieuwsaggregators.

Als je app voornamelijk content van websitegebruikers bevat (bijvoorbeeld socialmedia-apps) of als het voornaamste doel is om inkomsten te genereren via de verkoop van producten of services, mag je app niet worden aangemerkt als Nieuws-app op Google Play.

Extra opmerkingen

In overeenstemming met de vereisten van Regel 5 van de Indian Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021 (Intermediary and Digital Media Rules, 2021) is Google verplicht om je te laten weten dat uitgevers van content op het gebied van nieuws en actualiteiten zich niet alleen moeten houden aan de toepasselijke Servicevoorwaarden, maar op grond van Regel 18 van de Intermediary and Digital Media Rules misschien ook verplicht zijn de gegevens van hun accounts op Google Play te verstrekken aan het Ministry of Information and Broadcasting van de Indiase regering.