Aankomende wijzigingen in Nieuws-apps en nieuwsgerelateerde apps

Voorbeeld van artikel bekijken (vanaf 1 september 2021)

Dit artikel bevat een voorbeeld van de wijzigingen die zijn opgenomen in onze beleidsupdates van juli 2021.

Het geüpdatete artikel bevat meer uitleg over het beleid voor nieuws-apps, dat ingaat op 1 september 2021.

Als je een voorbeeld van het geüpdatete artikel 'Aankomende wijzigingen in nieuws-apps en nieuwsgerelateerde apps' wilt bekijken, ga je naar deze pagina.

We hebben onlangs updates aangekondigd voor ons Nieuwsbeleid, waarin de vereisten worden beschreven voor apps die in de Google Play Console als Nieuws ('Nieuws-apps') worden gedefinieerd.

In dit artikel vind je een overzicht van recente wijzigingen en stappen die ontwikkelaars kunnen nemen om aan de nieuwe vereisten te voldoen. Dit artikel dient niet als vervanging van het beleid zelf. Lees het beleid in zijn geheel om ervoor te zorgen dat je de inhoud ervan begrijpt en eraan voldoet.

Overzicht van wijzigingen

Google heeft de vereisten voor contactgegevens voor Nieuws-apps geüpdatet om meer transparantie te bieden. Dit omvat meer uitleg over de informatie die Nieuws-apps moeten verstrekken om in deze categorie te worden vermeld.

Daarnaast biedt Google richtlijnen voor adverteren en affiliate marketing voor Nieuws-apps.

We doen er alles aan om transparantie en meer verantwoordingsplicht te bevorderen voor ontwikkelaars die nieuws maken, verzamelen of delen. Er wordt geen oordeel geveld over de kwaliteit van de nieuwscontent zelf.

Vereisten voor Nieuws-apps

Na deze update moeten Nieuws-apps duidelijk aangeven welke nieuwsuitgevers en bijdragers eigenaar van de content zijn. Ook moeten ze gebruikers de contactgegevens van uitgevers bieden. Dit betekent dat je als app-ontwikkelaar het volgende moet weergeven:

• De officiële website voor de nieuwscontent die is gepubliceerd in je app (bijvoorbeeld mijnnieuws.com of nieuwsverzamel-app.com).
  • Een speciale website of in-app-pagina waarvoor duidelijk is aangegeven dat deze contactgegevens bevat en die makkelijk te vinden is.
    • Voor een in-app-pagina kan dit een pagina zijn met een link Contact op de menupagina of in de navigatiebalk van de site. Deze pagina moet specifiek bedoeld zijn om de vereiste contactgegevens te verstrekken en mag geen andere informatie bevatten (bijvoorbeeld een disclaimer).
    • Voor een speciale websitepagina geef je de link op in het linkveld in het gedeelte Nieuws-apps van de pagina Winkelinstellingen (Aanwezigheid in Google Play Store > Winkelinstellingen) in de Play Console.
  • Geldige en verifieerbare contactgegevens van de uitgever van de nieuwscontent in je app, waaronder een e-mailadres en telefoonnummer.
  • Links naar socialmedia-accounts of contactformulieren zonder e-mailadres en telefoonnummer zijn niet voldoende als contactgegevens voor uitgevers.
  • Als je app nieuws verzamelt dat in andere bronnen is gepubliceerd, moet je ook de oorspronkelijke uitgever van elk artikel vermelden.

Google gebruikt de informatie in de winkelvermelding, in de app en op de gelinkte website om de ontwikkelaar te verifiëren. Dit zijn enkele voorbeelden van informatie waarmee je aantoont dat je contactgegevens geldig en verifieerbaar zijn:

• De homepage van de app bevat een link Contact waarmee gebruikers naar een afzonderlijke in-app-pagina met het e-mailadres en telefoonnummer van de ontwikkelaar worden geleid.
  • De navigatiebalk op de site van de app bevat een link Contact waarmee gebruikers naar een webpagina met het e-mailadres en telefoonnummer van de ontwikkelaar worden geleid.
  • De navigatiebalk op de site van de app bevat een link Contact waarmee gebruikers naar een afzonderlijke in-app-pagina met het e-mailadres en telefoonnummer van de ontwikkelaar worden geleid.

Als je app voornamelijk content van websitegebruikers bevat (bijvoorbeeld socialmedia-apps) of als het voornaamste doel is om inkomsten te genereren via de verkoop van producten of services, mag je app niet worden aangemerkt als Nieuws-app op Google Play.

Daarnaast moeten Nieuws-apps waarvoor een gebruiker een lidmaatschap of abonnement moet aanschaffen, voorafgaand aan de aankoop in de app een kop, fragment, auteur of voorbeeld van minimaal 1 artikel aan gebruikers bieden. Met deze update willen we gebruikers meer inzicht bieden in de functionaliteit van de app voordat ze een aankoopbeslissing nemen.

Tot slot moet in Nieuws-apps informatie over de auteur of bijdrager worden getoond. Dit is om ervoor te zorgen dat gebruikers begrijpen wat de bron van de geboden informatie is.

Extra opmerkingen

In overeenstemming met de vereisten van Regel 5 van de Indian Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021 (Intermediary and Digital Media Rules, 2021) is Google verplicht om je te laten weten dat uitgevers van content met betrekking tot nieuws en actualiteiten zich niet alleen moeten houden aan de toepasselijke Servicevoorwaarden, maar op grond van Regel 18 van de Intermediary and Digital Media Rules misschien ook verplicht zijn de gegevens van hun accounts op Google Play te verstrekken aan het Ministry of Information and Broadcasting van de Indiase regering.