Forklaring på retningslinjene for betaling på Google Play

Academy Logo

Kostnadsfri opplæring.

Finn ut mer om retningslinjene for betalinger på Google Play i App-akademiet.

Faktureringssystemet for Google Play er obligatorisk for utviklere som tilbyr kjøp av digitale varer og tjenester i apper som distribueres på Google Play.

Det gjør det mulig å utføre transaksjoner med millioner av brukere fra hele verden, slik at de kan betale trygt og administrere betalingene sine fra ett sted.  Faktureringssystemet for Play er en viktig del av å holde Google Play trygt og pålitelig for brukerne.

Om faktureringssystemet for Google Play

Med faktureringssystemet for Google Play kan du selge digitale produkter og digitalt innhold i Android-apper. Du kan bruke faktureringssystemet for Google Play til å selge både engangsprodukter eller abonnementer som brukerne faktureres for regelmessig. Gå til nettstedet for Android-utviklere for å finne ut hvordan du integrerer faktureringssystemet for Google Play i apper.

Med mindre noe annet er tillatt i henhold til retningslinjene for betalinger, skal faktureringssystemet for Google Play brukes ved kjøp av blant annet

• digitale varer (for eksempel virtuelle valutaer, ekstra liv, ekstra spilletid, tilleggselementer, figurer og brukerbilder)
  • abonnementstjenester (for eksempel for trening, spill, dating, utdanning, musikk, video og annet innhold)
  • appfunksjonalitet eller -innhold (for eksempel reklamefri versjon av en app eller nye funksjoner som ikke er tilgjengelige i gratisversjonen)
  • skyprogramvare og -tjenester (for eksempel datalagringstjenester, programvare for bedriftsproduktivitet eller programvare for økonomisk administrasjon)

Kjøp som ikke støttes av faktureringssystemet for Google Play, inkluderer

• kjøp eller utleie av fysiske varer, for eksempel dagligvarer, klær, husholdningsartikler og elektronikk
  • kjøp av fysiske tjenester, for eksempel transporttjenester, flyreiser, medlemskap på treningssentre og matlevering
  • betaling av kredittkort- eller strømregninger

Faktureringssystemet for Google Play skal ikke brukes for peer-to-peer-betalinger, innhold som tilrettelegger for nettgambling, eller produktkategorier som anses som uakseptable i henhold til Googles retningslinjer for innhold i betalingssenteret.

Tydeliggjøring av retningslinjene for betalinger

I 2020 gjorde vi språket tydeligere i retningslinjene våre for betaling for å understreke at alle utviklere som selger digitale varer og tjenester i appene sine, må bruke faktureringssystemet for Google Play. Apper som bruker et alternativt system for fakturering i appen, må fjerne systemet for å overholde retningslinjene for betalinger.

Vi samarbeider med utviklere for at appene skal kunne bli på Play mens de gjør nødvendige endringer. De fleste utviklerne overholdt allerede disse retningslinjene, men vi ga likevel en skåneperiode på ett år til dem som måtte gjøre endringer i appene sine. Basert på tilbakemeldinger ga vi kvalifiserte utviklere muligheten til å be om 6 ekstra måneder, slik at de fikk over 18 måneder til å sørge for at appene deres overholdt retningslinjene. Vi fortsetter å samarbeide med utviklerpartnere, slik at de kan oppfylle behovene i økosystemet vårt, som hele tiden utvikles videre.

Fra og med 1. juni 2022 blir alle apper som ikke overholder retningslinjene, fjernet fra Google Play.

Utviklere i India får forlenget tidsfristen for å overholde retningslinjene til 31. oktober 2022 på grunn av unike omstendigheter rundt betalingssituasjonen i landet. Du finner mer informasjon i de vanlige spørsmålene våre.

Utviklere med brukere i Sør-Korea har nå muligheten til å integrere et alternativt faktureringssystem i apper. Du finner mer informasjon i de vanlige spørsmålene våre.

Utviklere av apper som ikke er spill, kan nå tilby et alternativt system for fakturering i apper til brukere i EØS. Du finner mer informasjon i de vanlige spørsmålene våre.

Vanlige spørsmål

Kan jeg distribuere appen min via andre Android-appbutikker eller nettstedet mitt?

Ja, du kan distribuere appen din som du vil. Fordi Android-økosystemet er åpent, leveres de fleste Android-enheter med mer enn én butikk forhåndsinstallert – og brukerne kan installere flere. Med Android får utviklere friheten og fleksibiliteten til å distribuere apper via andre Android-appbutikker, direkte via nettsteder eller via forhåndsinstallering på enheter, uten å bruke faktureringssystemet for Google Play.

Må Google-apper også følge disse retningslinjene?

Ja. Retningslinjene for utviklere på Google Play – inkludert krav om at apper bruker faktureringssystemet for Google Play for kjøp av digitale varer – gjelder for alle apper på Google Play, inkludert Googles egne apper.

Kan jeg kommunisere med brukerne mine om alternative måter å betale på?

Ja. Utenfor appen din kan du kommunisere med brukerne om andre kjøpsalternativer. Du kan bruke markedsføring via e-post og andre kanaler utenfor appen for å tilby abonnementstilbud og til og med spesialpriser.

Utviklere kan ikke sende brukere til en annen betalingsmåte enn Google Play-faktureringssystemet i apper, med mindre dette er tillatt i henhold til retningslinjene for betalinger. Dette inkluderer linker direkte til nettsider som kan føre til en alternativ betalingsmåte, eller å oppfordre brukere til å kjøpe digitale varer utenfor appen.

Utviklere kan henvise brukere til administrativ informasjon – for eksempel sider for kontoadministrasjon, personvernregler eller brukerstøtte – så lenge nettsiden ikke etter hvert fører til noen alternativ betalingsmåte som ikke er godkjent i henhold til retningslinjene for betalinger.

For tjenester og produkter som bare er for forbruk (apper som ikke gir brukerne mulighet til å kjøpe tilgang til digitale varer eller tjenester fra appen), kan utviklere velge å oppgi tilleggsinformasjon om kjøpsalternativer uten direktelinker, for eksempel:

• «Du kan kjøpe denne boken direkte på nettstedet vårt»
  • «Gå til nettstedet vårt for å oppgradere abonnementet ditt til Premium»
  • «Denne filmen er ikke tilgjengelig for leie i appen. Alle filmer du leier gjennom nettstedetvårt.no, blir umiddelbart tilgjengelige i appen»
  • «Trenger du ekstra liv? Gå til nettstedet vårt for å kjøpe flere»
Kan jeg kommunisere med brukerne mine om kampanjer på andre plattformer?

Ja, du kan sende dem en e-post eller kommunisere med dem om tilbudene dine på andre måter enn gjennom appinformasjonen, selv om tilbudene er forskjellige på Google Play enn andre steder.

Kan jeg ha forskjellige appfunksjoner, priser og funksjoner avhengig av plattformen jeg bruker?

Ja. Vi krever ikke at du er konsekvent på alle plattformer. Du kan opprette forskjellige versjoner av appen din for å støtte forskjellige plattformer, funksjoner og prismodeller.

Kan jeg tilby en visningsapp (uten redigeringsfunksjon) på Google Play?

Ingen produkter eller tjenester (verken fysiske eller digitale) kan kjøpes i rene visningsapper.

Endres retningslinjene for fakturering avhengig av hvilken kategori appen min tilhører?

Nei. Alle appkategorier er underlagt retningslinjene for betalinger på Google Play.

Kan jeg tilby kundene mine refusjoner direkte?

Ja. Du kan fortsette å utstede refusjoner til kundene dine samt gi annen brukerstøtte direkte.

Tillater Google Play apper for skygaming?

Ja. Strømmeapper for skygaming som overholder retningslinjene for Google Play, er velkomne på Google Play.

Kan apper som tilbyr varer eller tjenester som forsikring, aksjehandel, investeringsrådgivning eller skatterådgivning, bruke faktureringssystemet for Google Play?

Nei. Handel med varer eller tjenester som forsikring, aksjehandel, investeringsrådgivning eller skatteforberedelser og -registrering skal ikke bruke faktureringssystemet for Google Play.

Appen min tilbyr medisinske tjenester. Kan jeg bruke faktureringssystemet for Google Play for disse transaksjonene?

Transaksjoner som omfatter regulerte medisinske tjenester, skal ikke bruke faktureringssystemet for Google Play. Regulerte medisinske tjenester inkluderer tjenester som leveres av eller på vegne av en lisensiert leverandør av helsetjenester med formål å diagnostisere eller administrere (forebygge, behandle, lindre eller helbrede medisinske tilstander). Disse tjenestene kan omfatte legekonsultasjoner, mottak av medisinske resepter eller behandlingsplanlegging levert av lisensiert helsepersonell.

Det kreves heller ikke at apper for sertifisering av digitale covid-pass bruker faktureringssystemet for Google Play, hvis tjenesten leveres av, og eventuelle tilknyttede gebyrer pålegges direkte via, et offentlig organ.

Gjelder kravet om å bruke faktureringssystemet for Google Play for kjøp av varer eller tjenester som ikke kan brukes i appen?

Kjøp av digitale varer eller tjenester som bare kan brukes utenfor en Play-distribuert app, og som ikke kan åpnes i en Play-distribuert app, krever ikke bruk av faktureringssystemet for Google Play. Eksempler på dette kan være ringelyder som kan brukes på enheten, men ikke i appen, nettinnhold som aldri er brukt i appen, samt apper som administrerer plattformer for skytjenester, men som ikke gir tilgang til denne skylagringen i appen.

Må jeg bruke faktureringssystemet for Google Play til å selge gavekort i appen min?

Nei. Faktureringssystemet for Google Play er ikke nødvendig for salg av gavekort i apper, uavhengig av om gavekortet er et e-gavekort eller et fysisk gavekort som sendes i posten til brukeren.

Kan jeg utstede lojalitets- eller belønningspoeng i appen min uten å bruke faktureringssystemet for Google Play?

Ja. Opptjente eller tildelte poeng kan utstedes i appen uten å bruke faktureringssystemet for Google Play. Brukere kan også løse inn opptjente poeng eller belønningspoeng i apper for å få digitale varer og tjenester uten å bruke faktureringssystemet for Google Play. Men husk at hvis disse punktene (eller andre typer virtuelle valutaer) selges i appen, må faktureringssystemet for Google Play brukes.

Jeg er leverandør av telekommunikasjons- eller kabeltjenester. Hvordan påvirker disse retningslinjene appene mine?

Hvis du tilbyr telekommunikasjon, bredbånd, satellitt-TV med flere kanaler, kabel-TV eller administrert IPTV (som kalles en «fysisk tjeneste»), er du muligens kvalifisert til å kombinere visse digitale varer eller tjenester, som også er tilgjengelige gjennom andre salgskanaler enn mobilsalgskanalene dine, med kundens eksisterende regning. Kundens regning for fysiske tjenester må brukes som betalingsmåten, og disse digitale varene eller tjenestene kan bare selges i apper der brukerne kan administrere de fysiske tjenestene, eller der kjøp i appen bare er tilgjengelig for personer som abonnerer på tjenestene. Eksempler på dette kan være

• å tilby standardabonnementer på pakker med digitale eller fysiske tjenester som er offentlig tilgjengelige i salgskanaler som ikke er mobilsalgskanaler, og som faktureres via brukernes regning for fysiske tjenester
  • å tilby transaksjonsbasert video på forespørsel, musikk, digitale tegneserier eller digitale bøker gjennom et betalingsabonnement på digitale tjenester som faktureres via brukernes regning for fysiske tjenester
  • å tilby video på forespørsel til brukere som abonnerer på en fysisk tjeneste som satellitt-TV med flere kanaler, kabel-TV eller administrert IPTV
Hvorfor er tidsfristen for overholdelse av retningslinjene for betalinger annerledes for utviklere i India?

I fjor forlenget vi tidsfristen for utviklere basert i India for overholdelse av retningslinjene for betalinger på Google Play, på grunn av unike omstendigheter rundt betalingssituasjonen i India. Denne tidsfristen er forlenget igjen til 31. oktober 2022 for å gi utviklere i India nødvendig produktstøtte for gjentakende betalinger gjennom brukervennlige betalingssystemer, inkludert UPI og lommebøker, samt for å gi dem mer tid på grunn av endringene i retningslinjene for gjentakende digitale betalinger i India. Vi anerkjenner de unike behovene til utviklere i India, og vi samarbeider med dem for å bidra til utviklingen deres.

Hvilken virkning har den nye sørkoreanske lovgivningen på retningslinjene for betalinger på Google Play? Blir jeg fortsatt belastet med gebyrer hvis jeg ikke bruker faktureringssystemet for Google Play lenger?

Som følge av nylig lovgivning kommer vi til å gi alle utviklere muligheten til å tilby et alternativt faktureringssystem i apper i tillegg til faktureringssystemet for Google Play til brukere i Sør-Korea som kjøper innhold i Play-distribuerte apper på mobiltelefoner og nettbrett.

Utviklere pålegges fortsatt et tjenestegebyr for transaksjoner som bruker et alternativt faktureringssystem i appen, men tjenestegebyret reduseres med 4 prosentpoeng. Hvis tjenestegebyret for eksempel er 15 % for transaksjoner via faktureringssystemet for Google Play, er det 11 % for transaksjoner som gjøres via et alternativt faktureringssystem. Du finner mer informasjon i bloggen vår.

Hvis du er en utvikler med brukere i Sør-Korea, kan du finne ut mer om implementering av et alternativt faktureringssystem i appene dine i denne brukerstøtteartikkelen.

Hvilken innvirkning har loven om digitale markeder på retningslinjene for betalinger på Google Play for brukere i EØS?

Som en del av de kontinuerlige tiltakene våre for å overholde den nylig godkjente loven om digitale markeder (DMA), har vi kunngjort et nytt program for å støtte faktureringsalternativer for brukere i EØS, slik at utviklere av apper som ikke er spillapper, og som selger digitalt innhold eller digitale tjenester, får muligheten til å tilby brukere i EØS-området et alternativ til faktureringssystemet for Google Play, underlagt programkrav. Du finner mer informasjon i bloggen vår.

I denne brukerstøtteartikkelen kan du finne ut mer om hvordan du implementerer et alternativt faktureringssystem i apper, samt hvordan du registrerer deg.

Jeg fikk godkjent en forlengelse for å overholde retningslinjene for betalinger på Play. Hva skjer hvis appen min ikke overholder retningslinjene innen fristen 1. juni 2022?

Vi samarbeider med utviklere for at appene skal kunne bli på Play mens de gjør nødvendige endringer. I 2020 tydeliggjorde vi formuleringene i retningslinjene våre for betaling for å gjøre det tydeligere at alle apper må bruke faktureringssystemet for Play ved kjøp av digitale varer og tjenester i apper. De fleste utviklerne overholdt allerede disse retningslinjene, men vi ga likevel en skåneperiode på ett år til dem som måtte gjøre endringer i appene sine. Basert på tilbakemeldinger ga vi i 2021 utviklere muligheten til å be om 6 ekstra måneder, slik at de fikk over 18 måneder til å sørge for at appene overholdt retningslinjene.

Fra og med 1. juni 2022 fjernes alle apper som ikke overholder retningslinjene, fra Google Play.

Utviklere i India får forlenget tidsfristen for å overholde retningslinjene til 31. oktober 2022 på grunn av unike omstendigheter rundt betalingssituasjonen i landet. Du finner mer informasjon i de vanlige spørsmålene våre.

Som følge av ny lovgivning har utviklere med brukere i Sør-Korea muligheten til å integrere et alternativt faktureringssystem i apper. Du finner mer informasjon i de vanlige spørsmålene våre.

Kreves det bruk av faktureringssystemet for Google Play for tips eller bidrag direkte fra brukere til skapere?

I tilfeller der 100 % av tips eller bidrag fra brukere går til skaperen, og når betalingen ikke gir tilgang til digitalt innhold eller digitale tjenester (inkludert klistremerker, merker, emojier osv.), regnes dette som peer-to-peer-betaling, og det kreves ikke bruk av faktureringssystemet for Google Play. Hvis noen av de ovennevnte punktene ikke er tilfellet, må faktureringssystemet for Google Play brukes i henhold til kravene i retningslinjene.

Gjelder kravet i retningslinjene for Payments om å bruke faktureringssystemet for Google Play, i land der faktureringssystemet for Google Play ikke er lansert ennå?

Så lenge faktureringssystemet for Google Play ikke er tilgjengelig i et bestemt land, gjelder ikke retningslinjene for betalinger om å bruke faktureringssystemet for Google Play i det aktuelle landet.

Faktureringssystemet for Google Play er ikke tilgjengelig i disse landene. Vi jobber for å utvide støtten for faktureringssystemet for Google Play. Når støtten utvides til flere land, gjelder retningslinjene for betalinger for bruk av faktureringssystemet for Google Play i disse landene.  Vi sier fra når disse endringene skjer.

Jeg har sendt inn appoppdateringen for å overholde retningslinjene for betalinger på Play, men appen min ble avvist fordi det kreves påloggingslegitimasjon for at appen skal kunne gjennomgås. Hvorfor trenger Google påloggingslegitimasjon, og hvordan kan jeg sende inn appen min til gjennomgang på riktig måte?

Hvis hele appen din eller deler av den er begrenset basert på påloggingslegitimasjon, medlemskap, posisjon eller andre typer autentisering, må du oppgi alle nødvendige detaljer for å gi tilgang til appen, som forklart i kravene for Play-konsollen. Hvis vi ikke kan gjennomgå appen på grunn av begrenset tilgang, kan du bli blokkert fra å gi ut oppdateringer, eller appen kan bli fjernet fra Google Play.

Du kan oppgi denne informasjonen til oss ved å følge veiledningen i denne brukerstøtteartikkelen for Play-konsollen under «Apptilgang»-delen. Deretter kan du sende inn appen til gjennomgang på nytt.

Relatert innhold