Het Betalingsbeleid van Google Play

Het factureringssysteem van Google Play is vereist voor ontwikkelaars die in-app-aankopen van digitale artikelen en services aanbieden die worden gedistribueerd via Google Play.

Hiermee kunt u makkelijk transacties uitvoeren met miljoenen gebruikers wereldwijd en beschikken gebruikers over veilige manieren om te betalen en de mogelijkheid om hun betalingen te beheren vanaf een centrale locatie. Het factureringssysteem van Google Play speelt een essentiële rol in het behoud van gebruikersvertrouwen en de beveiliging van Google Play.

Over het factureringssysteem van Google Play

Het factureringssysteem van Google Play is een service waarmee u digitale producten en content in uw Android-app kunt verkopen. U kunt het factureringssysteem van Google Play gebruiken om een product met eenmalige betaling of terugkerende abonnementen te verkopen. Ga naar de site voor Android-ontwikkelaars voor meer informatie over hoe u het factureringssysteem van Google Play in uw app integreert.

Tenzij anderszins toegestaan volgens het Betalingsbeleid is het gebruik van het factureringssysteem van Google Play vereist voor onder andere de volgende aankopen:

• digitale items (zoals virtuele valuta's, extra levens, extra speeltijd, add-on-items, personages of avatars),
  • abonnementsservices (zoals fitness, games, daten, onderwijs, muziek, video of andere services voor contentabonnementen),
  • app-functionaliteit of -content (zoals een app zonder advertenties of nieuwe functies die niet beschikbaar zijn in de kosteloze versie), en
  • cloudsoftware en -services (zoals services voor gegevensopslag, software voor bedrijfsproductiviteit en software voor financieel beheer).

Aankopen die niet door het factureringssysteem van Google Play worden ondersteund, zijn onder andere:

• de aankoop of huur van fysieke goederen (zoals boodschappen, kleding, huishoudelijke artikelen of elektronica),
  • de aankoop van fysieke services (zoals vervoersservices, schoonmaakservices, vluchten, sportschoollidmaatschappen of bezorging van eten), en
  • de betaling van een creditcard- of energierekening.

Het factureringssysteem van Google Play mag niet worden gebruikt voor peer-to-peer-betalingen, voor content die online kansspelen mogelijk maakt of voor productcategorieën die als onacceptabel worden beschouwd volgens het Contentbeleid van het Google Betalingscentrum.

Verduidelijking van het Betalingsbeleid

In 2020 hebben we de tekst van ons Betalingsbeleid aangescherpt om duidelijk te maken dat alle ontwikkelaars die digitale artikelen en services in hun apps verkopen, het factureringssysteem van Google Play moeten gebruiken. Apps die een alternatief in-app factureringssysteem gebruiken, moeten dat systeem verwijderen om aan het Betalingsbeleid te voldoen.

We streven altijd naar samenwerking met onze ontwikkelaars om hun apps op Play te houden terwijl ze de nodige aanpassingen maken. Hoewel de meeste ontwikkelaars al aan dit lang bestaande beleid voldoen, hebben we een respijtperiode van één jaar gegeven aan alle ontwikkelaars die wijzigingen in hun apps moesten aanbrengen. Op basis van feedback van ontwikkelaars hebben we in aanmerking komende ontwikkelaars de optie gegeven om 6 maanden extra aan te vragen, waardoor ze meer dan 18 maanden de tijd hebben om ervoor te zorgen dat hun apps aan het beleid voldoen. We blijven samenwerken met ontwikkelpartners om aan de veranderende behoeften van ons ecosysteem te voldoen.

Vanaf 22 februari 2023 kunnen ontwikkelaars naast het factureringssysteem van Google Play een alternatief factureringssysteem aanbieden aan gebruikers in India die in-app aankopen doen in op Play gedistribueerde apps op mobiele telefoons en tablets. De vereiste om het factureringssysteem van Google Play te gebruiken, is wel van toepassing op in-app aankopen van digitale content voor gebruikers binnen en buiten India. Ga naar dit Helpcentrum-artikel voor meer informatie.

Ontwikkelaars met gebruikers in India en Zuid-Korea hebben nu de optie om een alternatief in-app factureringssysteem te integreren. Ga naar onze veelgestelde vragen voor meer informatie.

In aanmerking komende ontwikkelaars hebben de volgende opties om een alternatief factureringssysteem aan te bieden in bepaalde landen:

• Ontwikkelaars kunnen naast het factureringssysteem van Google Play een alternatief factureringssysteem aanbieden als onderdeel van onze pilot voor facturering op basis van gebruikerskeuze. Ga naar onze veelgestelde vragen voor meer informatie.
  • Ontwikkelaars kunnen alternatieve facturering zonder gebruikerskeuze aanbieden aan hun gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER). Ga naar onze veelgestelde vragen voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Mag ik mijn app distribueren via andere Android-appstores of via mijn eigen website?

Ja, je kunt je app distribueren zoals je wilt. Android is een open ecosysteem. Daarom is op de meeste Android-apparaten meer dan één appstore vooraf geïnstalleerd en kunnen gebruikers andere stores installeren. Android geeft ontwikkelaars de vrijheid en flexibiliteit om hun apps te distribueren via andere Android-appstores, rechtstreeks via websites of door apps vooraf te installeren op apparaten, zonder dat ze het factureringssysteem van Google Play hoeven te gebruiken.

Moeten de apps van Google dit beleid ook volgen?

Ja. Het ontwikkelaarsbeleid van Google Play (inclusief de vereiste dat apps het factureringssysteem van Google Play gebruiken voor in-app aankopen van digitale artikelen) is van toepassing op alle apps op Google Play, dus ook op de apps van Google zelf.

Mag ik communiceren met mijn gebruikers over alternatieve manieren om te betalen?

Ja. Buiten je app om kun je met je gebruikers communiceren over alternatieve aankoopmogelijkheden. Je kunt e-mailmarketing en andere kanalen buiten de app gebruiken om speciale abonnementen en prijzen aan te bieden.

Binnen een app mogen ontwikkelaars gebruikers niet naar een andere betaalmethode dan het factureringssysteem van Google Play leiden, tenzij dit is toegestaan volgens het Betalingsbeleid. Hieronder vallen bijvoorbeeld rechtstreekse links naar een webpagina die naar een alternatieve betaalmethode kan leiden of taalgebruik dat de gebruiker aanspoort om het digitale item buiten de app te kopen.

Ontwikkelaars mogen gebruikers verwijzen naar administratieve informatie, zoals een pagina voor accountbeheer, het privacybeleid of een Helpcentrum, zolang de webpagina niet naar een alternatieve betaalmethode leidt die is verboden volgens het Betalingsbeleid.

Voor services en producten die alleen voor consumptie zijn (apps waarin gebruikers geen toegang hebben tot digitale artikelen of services vanuit de app), kunnen ontwikkelaars extra informatie bieden over aankoopopties zonder rechtstreekse links, zoals het gebruik van teksten als:

• Je kunt dit boek rechtstreeks op onze website kopen.
  • Ga naar onze website om je abonnement te upgraden naar Premium.
  • Je kunt deze film niet huren in de app, maar films die je huurt via onzewebsite.com zijn wel meteen beschikbaar in de app.
  • Heb je extra levens nodig? Ga naar onze website om er meer te kopen.
Mag ik met mijn gebruikers communiceren over promoties op andere platforms?

Ja, je kunt ze e-mailen of op een andere manier buiten de app om met ze communiceren over je aanbod, zelfs als je aanbod op Google Play anders is dan op andere plaatsen.

Mag ik verschillende app-functies, prijzen en functionaliteit hebben, afhankelijk van het platform?

Ja. Je app hoeft niet op alle platforms hetzelfde te zijn. Je mag verschillende versies van je app maken voor verschillende platforms en met verschillende functies en prijsmodellen.

Mag ik op Google Play een app aanbieden die alleen voor consumptie is (lezer)?

Ja. Google Play staat toe dat een app alleen kan worden gebruikt voor consumptie, ook als de app deel uitmaakt van een betaalde service. Een gebruiker kan bijvoorbeeld inloggen als de app wordt geopend en toegang krijgen tot content die ergens anders wordt betaald.

Alleen voor consumptie betekent dat producten of services, zowel digitaal als fysiek, niet in de app kunnen worden gekocht.

Verandert het factureringsbeleid afhankelijk van mijn app-categorie?

Nee. Alle app-categorieën vallen onder het Betalingsbeleid van Google Play.

Mag ik mijn klanten rechtstreeks een terugbetaling bieden?

Ja. Je kunt nog steeds rechtstreeks terugbetalingen aan je klanten uitvoeren en support aanbieden.

Staat Google Play cloudgaming-apps toe?

Ja. Streaming-apps voor cloudgames die voldoen aan het beleid van Google Play zijn welkom op Google Play.

Moeten apps die goederen of services zoals verzekeringen, aandelenhandel, beleggingsadvies of hulp bij belastingaangifte bieden, gebruikmaken van het factureringssysteem van Google Play?

Nee. Het factureringssysteem van Google Play is niet bedoeld voor aankopen van goederen of services zoals verzekeringen, aandelenhandel, beleggingsadvies of hulp bij belastingaangifte.

Mijn app biedt diensten in de zorgsector. Moet ik het factureringssysteem van Google Play gebruiken voor die transacties?

Het factureringssysteem van Google Play moet niet worden gebruikt voor transacties met betrekking tot gereguleerde diensten in de zorgsector. Gereguleerde diensten in de zorgsector zijn diensten die worden geleverd door of namens een gelicentieerde zorgverlener en zijn bedoeld om medische aandoeningen vast te stellen of te beheren (voorkomen, behandelen, beperken of genezen). Hieronder vallen bijvoorbeeld advies van een arts vragen, een recept voor medicijnen krijgen of een behandelplan van een zorgmedewerker.

Bovendien is gebruik van het factureringssysteem van Google Play niet vereist voor certificeringsapps voor digitale COVID-paspoorten als de service wordt geleverd door, en eventuele bijbehorende kosten rechtstreeks worden beoordeeld door, een overheidsinstantie.

Is de vereiste om gebruik te maken van het factureringssysteem van Google Play ook van toepassing op aankopen van goederen of services die niet kunnen worden gebruikt in de app?

Voor aankopen van digitale artikelen of services die alleen buiten een op Play gedistribueerde app kunnen worden gebruikt en die niet toegankelijk zijn in een op Play gedistribueerde app, is het factureringssysteem van Google Play niet vereist. Voorbeelden hiervan zijn ringtones die kunnen worden gebruikt op het apparaat maar niet in de app, internetcontent die nooit wordt gebruikt in de app, en apps die cloudserviceplatforms beheren maar geen toegang geven tot die cloudopslag in de app.

Moet ik het factureringssysteem van Google Play gebruiken om cadeaukaarten in mijn app te verkopen?

Nee. Het factureringssysteem van Google Play is niet vereist voor de verkoop van in-app cadeaukaarten, ongeacht of de cadeaukaart een e-cadeaukaart is of fysiek naar de gebruiker wordt gestuurd.

Kan ik loyaliteits- of beloningspunten in mijn app aanbieden zonder het factureringssysteem van Google Play te gebruiken?

Ja. Verdiende of toegekende punten kunnen in de app worden uitgegeven zonder het factureringssysteem van Google Play te gebruiken. Gebruikers kunnen deze verdiende of beloningspunten ook inwisselen voor digitale artikelen en services in de app zonder het factureringssysteem van Google Play. Als dergelijke punten (of andere typen virtuele valuta) in de app worden verkocht, moet het factureringssysteem van Google Play wel worden gebruikt.

Ik ben een telecom- of kabelprovider. Wat betekent dit beleid voor mijn apps?

Als je een provider bent van telecommunicatie, breedband of satelliet-, kabel- of beheerde IPTV-services met meerdere kanalen (ook wel een 'fysieke service'), kom je er misschien voor in aanmerking om bepaalde digitale artikelen of services die ook beschikbaar zijn via je niet-mobiele verkoopkanalen, te combineren met de fysieke servicefactuur van je klant. Je moet de fysieke servicefactuur van de klant gebruiken als betaalmethode en de digitale artikelen of services kunnen alleen worden verkocht in je apps waar gebruikers hun fysieke service kunnen beheren of waar in-app aankopen alleen beschikbaar zijn voor de abonnees van je fysieke service. Voorbeelden hiervan zijn:

• Standaardbundels voor digitale of fysieke serviceabonnementen aanbieden die algemeen beschikbaar zijn via niet-mobiele verkoopkanalen en worden gefactureerd via de fysieke servicefactuur van de gebruiker.
  • Transactionele video on demand, muziek, digitale strips of digitale boeken aanbieden via een betaald digitaal serviceabonnement dat wordt gefactureerd via de fysieke servicefactuur van de gebruiker.
  • Video on demand aanbieden aan gebruikers die een abonnement hebben op een fysieke satelliet-, kabel- of beheerde IPTV-service met meerdere kanalen.

Vul dit formulier in om in aanmerking te komen als provider van telecommunicatie.

Wat is de impact van ontwikkelingen op het gebied van regelgeving in India en Zuid-Koreaanse wetgeving op het Betalingsbeleid van Google Play? Worden er nog steeds kosten in rekening gebracht als ik het factureringssysteem van Google Play niet meer gebruik?

Als gevolg van ontwikkelingen in de regelgeving in India en de Zuid-Koreaanse wetgeving bieden we alle ontwikkelaars de mogelijkheid om naast het factureringssysteem van Google Play een alternatief factureringssysteem aan te bieden aan gebruikers in India en Zuid-Korea die in-app aankopen doen in op Play gedistribueerde apps op mobiele telefoons en tablets.

Ontwikkelaars moeten nog steeds servicekosten betalen voor transacties via een alternatief in-app factureringssysteem, maar de servicekosten worden met 4% verlaagd. Als de servicekosten bijvoorbeeld 15% zijn voor transacties via het factureringssysteem van Google Play, zijn de servicekosten 11% voor transacties via een alternatief factureringssysteem.

Als je een ontwikkelaar bent met gebruikers in Zuid-Korea, vind je in dit Helpcentrum-artikel meer informatie over hoe je een aanvullend factureringssysteem implementeert.

Als je een ontwikkelaar bent met gebruikers in India, vind je in dit Helpcentrum-artikel meer informatie over hoe je een aanvullend factureringssysteem implementeert.

Ik bied momenteel het factureringssysteem van Google Play aan. Kan ik naast het factureringssysteem van Google Play ook een alternatief factureringssysteem aanbieden?

De pilot voor facturering op basis van gebruikerskeuze is bedoeld om het aanbieden van alternatieve facturering naast het factureringssysteem van Google Play te testen en om ons te helpen het aanbieden van deze keuze aan gebruikers in bepaalde landen te onderzoeken. In dit Helpcentrum-artikel vind je meer informatie over geschiktheid voor de pilot, de vereisten en hoe je je aanmeldt.

Welke invloed heeft de Verordening digitale markten (DMA) op het Betalingsbeleid van Google Play voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER)?

We hebben naar aanleiding van de Verordening digitale markten (DMA) nieuwe programma's geïntroduceerd om alternatieve factureringsopties te ondersteunen voor gebruikers in de Europese Economische Ruimte (EER). Ontwikkelaars die digitale content of services verkopen, kunnen hun gebruikers in de EER nu in hun apps een alternatief bieden voor het factureringssysteem van Google Play, in overeenstemming met de programmavereisten.

Daarnaast kunnen ontwikkelaars gebruikers in de EER doorverwijzen naar een locatie buiten de app, onder meer om aanbiedingen voor in-app digitale functies en services te promoten, in overeenstemming met de programmavereisten.

Is het factureringssysteem van Google Play vereist voor rechtstreekse fooien of bijdragen van een gebruiker aan een maker?

In gevallen waarin 100% van de fooi of bijdrage van een gebruiker naar de maker gaat en de betaling geen toegang geeft tot digitale content of services (waaronder stickers, badges, speciale emoji's enzovoort), beschouwen we dit als een peer-to-peer-betaling en is gebruik van het factureringssysteem van Google Play niet vereist. Als het bovenstaande niet van toepassing is, moet het factureringssysteem van Google Play worden gebruikt in overeenstemming met de beleidsvereisten.

Ik ben ontwikkelaar van een app die betaalde online 1-op-1-services aanbiedt. Moet ik het factureringssysteem van Google Play gebruiken?

Als je app een betaalde online 1-op-1 service biedt, hoef je in de volgende gevallen het factureringssysteem van Google Play niet te gebruiken:

• De betaalde service vindt plaats tussen 2 personen.
  • De betaalde service kan later niet opnieuw worden afgespeeld (dat wil zeggen, de sessie wordt niet opgenomen en kan niet opnieuw worden geopend of gebruikt) in een via Play gedistribueerde app.

Voorbeelden van betaalde online 1-op-1 services waarvoor je het factureringssysteem van Google Play niet hoeft te gebruiken, zijn:

• Educatieve of hobbylessen (zoals muziek- of tekenlessen)
  • Gezondheidscoaching (zoals sessies met een personal trainer of counseling)
  • Gespecialiseerde adviesservices (zoals financieel advies, exclusief support, of een vergelijkbare service)
Mijn app biedt aankopen van zowel digitale als fysieke items of services. Hoe kan ik bepalen of het factureringssysteem van Google Play vereist is voor mijn app?

Het factureringssysteem van Google Play moet worden gebruikt voor de SKU's in je app die meer digitale artikelen of services bevatten dan fysieke items of services, en voor de SKU's in je app die aan gebruikers op de markt worden gebracht als digitale artikelen of services. Bekijk voorbeelden van digitale en fysieke items en services in ons Betalingsbeleid.

In aanmerking komende ontwikkelaars in bepaalde regio's, waaronder India, Zuid-Korea en de Europese Economische Ruimte, hebben de optie om een alternatief factureringssysteem aan te bieden. Hierop zijn aanvullende vereisten van toepassing.

Is de vereiste van het Betalingsbeleid om het factureringssysteem van Google Play te gebruiken van toepassing in landen waar het factureringssysteem van Google Play nog niet is gelanceerd?

Zolang het factureringssysteem van Google Play niet beschikbaar is in een bepaald land, is de eis uit het Betalingsbeleid om het factureringssysteem van Google Play te gebruiken niet van toepassing in dat land.

Het factureringssysteem van Google Play is niet beschikbaar in deze landen. We proberen de ondersteuning voor het factureringssysteem van Google Play doorlopend uit te breiden. Daarna geldt de eis uit het Betalingsbeleid om het factureringssysteem van Google Play te gebruiken. We laten het je weten als die wijzigingen plaatsvinden.

Ik heb mijn app-update ingediend om te voldoen aan het Betalingsbeleid van Play, maar mijn app is afgewezen omdat er inloggegevens nodig zijn voor app-beoordeling. Waarom heeft Google inloggegevens nodig en hoe kan ik mijn app opnieuw indienen voor beoordeling?

Als je volledige app of delen van je app worden beperkt op basis van inloggegevens, lidmaatschappen, locatie of andere vormen van verificatie, moet je alle vereiste details voor toegang tot je app opgeven, zoals uitgelegd in het beleid Vereisten voor de Play Console. Kunnen we je app niet beoordelen vanwege beperkte toegang, dan kun je misschien geen updates vrijgeven of kan je app worden verwijderd van Google Play.

Je kunt ons deze informatie sturen door de instructies te volgen in het gedeelte App-toegang van dit Helpcentrum-artikel. Daarna dien je je app opnieuw in voor beoordeling.

Mijn app biedt in-app aankopen van digitale middelen op basis van tokens, zoals NFT's. Hoe bepaal ik of het factureringssysteem van Google Play vereist is voor zulke transacties?

Digitale middelen op basis van tokens zoals NFT's kunnen worden gebruikt om digitale of fysieke content te vertegenwoordigen. Als de digitale middelen op basis van tokens worden gebruikt voor in-app aankopen van digitale content, is het Betalingsbeleid van Google Play van toepassing en moet je het factureringssysteem van Google Play gebruiken voor zulke transacties.

Raadpleeg ons Beleid voor content op basis van blockchains voor meer informatie over digitale middelen op basis van tokens.

Gerelateerde content