Forklaring på retningslinjene for betalinger på Google Play

Faktureringssystemet for Google Play er obligatorisk for utviklere som tilbyr kjøp av digitale varer og tjenester i apper som distribueres på Google Play.

Det gjør det mulig å utføre transaksjoner med millioner av brukere fra hele verden, slik at de kan betale trygt og administrere betalingene sine fra ett sted.  Faktureringssystemet for Play er en viktig del av å holde Google Play trygt og pålitelig for brukerne.

Om faktureringssystemet for Google Play

Med faktureringssystemet for Google Play kan du selge digitale produkter og digitalt innhold i Android-apper. Du kan bruke faktureringssystemet for Google Play til å selge både engangsprodukter eller abonnementer som brukerne faktureres for regelmessig. Gå til nettstedet for Android-utviklere for å finne ut hvordan du integrerer faktureringssystemet for Google Play i apper.

Med mindre noe annet er tillatt i henhold til retningslinjene for betalinger, skal faktureringssystemet for Google Play brukes ved kjøp av blant annet

• digitale varer (for eksempel virtuelle valutaer, ekstra liv, ekstra spilletid, tilleggselementer, figurer og brukerbilder)
  • abonnementstjenester (for eksempel for trening, spill, dating, utdanning, musikk, video og annet innhold)
  • appfunksjonalitet eller -innhold (for eksempel reklamefri versjon av en app eller nye funksjoner som ikke er tilgjengelige i gratisversjonen)
  • skyprogramvare og -tjenester (for eksempel datalagringstjenester, programvare for bedriftsproduktivitet eller programvare for økonomisk administrasjon)

Kjøp som ikke støttes av faktureringssystemet for Google Play, inkluderer

• kjøp eller utleie av fysiske varer, for eksempel dagligvarer, klær, husholdningsartikler og elektronikk
  • kjøp av fysiske tjenester, for eksempel transporttjenester, flyreiser, medlemskap på treningssentre og matlevering
  • betaling av kredittkort- eller strømregninger

Faktureringssystemet for Google Play skal ikke brukes for peer-to-peer-betalinger, innhold som tilrettelegger for nettgambling, eller produktkategorier som anses som uakseptable i henhold til Googles retningslinjer for innhold i betalingssenteret.

Tydeliggjøring av retningslinjene for betalinger

I 2020 gjorde vi språket tydeligere i retningslinjene våre for betaling for å understreke at alle utviklere som selger digitale varer og tjenester i appene sine, må bruke faktureringssystemet for Google Play. Apper som bruker et alternativt system for fakturering i appen, må fjerne systemet for å overholde retningslinjene for betalinger.

Vi samarbeider med utviklere for at appene skal kunne bli på Play mens de gjør nødvendige endringer. De fleste utviklerne overholdt allerede disse retningslinjene, men vi ga likevel en skåneperiode på ett år til dem som måtte gjøre endringer i appene sine. Basert på tilbakemeldinger ga vi kvalifiserte utviklere muligheten til å be om 6 ekstra måneder, slik at de fikk over 18 måneder til å sørge for at appene deres overholdt retningslinjene. Vi fortsetter å samarbeide med utviklerpartnere, slik at de kan oppfylle behovene i økosystemet vårt, som hele tiden utvikles videre.

Fra og med 22. februar 2023 kan utviklere tilby et alternativt faktureringssystem ved siden av faktureringssystemet for Google Play til brukere i India som kjøper varer i apper i Play-distribuerte apper på mobiltelefoner og nettbrett. Kravet om å bruke faktureringssystemet for Google Play gjelder for kjøp av digitalt innhold i apper for brukere både i og utenfor India. Du finner mer informasjon i denne brukerstøtteartikkelen.

Utviklere med brukere i India og Sør-Korea kan nå integrere et alternativt faktureringssystem i appene sine. Du finner mer informasjon i de vanlige spørsmålene våre.

Kvalifiserte utviklere kan bruke de følgende alternativene til å tilby et alternativt faktureringssystem i utvalgte land:

• Som en del av pilotprogrammet for brukervalg av faktureringssystem kan utviklere tilby et alternativt faktureringssystem i tillegg til faktureringssystemet for Google Play. Du finner mer informasjon i de vanlige spørsmålene våre.
  • Utviklere kan velge å tilby alternativ fakturering uten brukervalg til brukere i EØS. Du finner mer informasjon i de vanlige spørsmålene våre.

Vanlige spørsmål

Kan jeg distribuere appen min via andre Android-appbutikker eller nettstedet mitt?

Ja, du kan distribuere appen din som du vil. Siden Android-økosystemet er åpent, leveres de fleste Android-enheter med mer enn én butikk forhåndsinstallert – og brukerne kan installere flere. Med Android får utviklere friheten og fleksibiliteten til å distribuere apper via andre Android-appbutikker, direkte via nettsteder eller via forhåndsinstallering på enheter, uten å bruke faktureringssystemet for Google Play.

Må Google-apper også følge disse retningslinjene?

Ja. Retningslinjene for utviklere på Google Play – inkludert krav om at apper bruker faktureringssystemet for Google Play for kjøp av digitale varer – gjelder for alle apper på Google Play, inkludert Googles egne apper.

Kan jeg kommunisere med brukerne mine om alternative måter å betale på?

Ja. Utenfor appen din kan du kommunisere med brukerne om andre kjøpsalternativer. Du kan bruke markedsføring via e-post og andre kanaler utenfor appen for å tilby abonnementstilbud og til og med spesialpriser.

Utviklere kan ikke sende brukere til en annen betalingsmåte enn Google Play-faktureringssystemet i apper, med mindre dette er tillatt i henhold til retningslinjene for betalinger. Dette inkluderer linker direkte til nettsider som kan føre til en alternativ betalingsmåte, eller å oppfordre brukere til å kjøpe digitale varer utenfor appen.

Utviklere kan henvise brukere til administrativ informasjon – for eksempel sider for kontoadministrasjon, personvernregler eller brukerstøtte – så lenge nettsiden ikke etter hvert fører til noen alternativ betalingsmåte som ikke er godkjent i henhold til retningslinjene for betalinger.

For tjenester og produkter som bare er for forbruk (apper som ikke gir brukerne mulighet til å kjøpe tilgang til digitale varer eller tjenester fra appen), kan utviklere velge å oppgi tilleggsinformasjon om kjøpsalternativer uten direktelinker, for eksempel:

• «Du kan kjøpe denne boken direkte på nettstedet vårt»
  • «Gå til nettstedet vårt for å oppgradere abonnementet ditt til Premium»
  • «Denne filmen er ikke tilgjengelig for leie i appen. Alle filmer du leier gjennom nettstedet vårt, blir umiddelbart tilgjengelige i appen»
  • «Trenger du ekstra liv? Gå til nettstedet vårt for å kjøpe flere»
Kan jeg kommunisere med brukerne mine om kampanjer på andre plattformer?

Ja, du kan sende dem e-poster eller kommunisere med dem om tilbudene dine utenfor appen – selv om de er annerledes på Google Play.

Kan jeg ha forskjellige appfunksjoner, priser og opplevelser avhengig av plattformen jeg bruker?

Ja. Vi krever ikke at du er konsekvent på alle plattformer. Du kan opprette forskjellige versjoner av appen din for å støtte forskjellige plattformer, funksjoner og prismodeller.

Kan jeg tilby en visningsapp (uten redigeringsfunksjon) på Google Play?

Ja. Google Play tillater at alle slags apper bare er visningsapper – selv om de inngår i betalte tjenester. Brukere kan for eksempel logge på når en app åpnes, og så bruke innhold de har betalt for andre steder.

Husk at produkter eller tjenester i visningsapper ikke kan kjøpes i slike apper. Det gjelder uansett om produktene er fysiske eller digitale.

Endres retningslinjene for fakturering avhengig av hvilken kategori appen min tilhører?

Nei. Alle appkategorier er underlagt retningslinjene for betaling på Google Play.

Kan jeg tilby kundene mine refusjoner direkte?

Ja. Du kan fortsette å utstede refusjoner til kundene dine samt gi annen brukerstøtte direkte.

Tillater Google Play apper for skygaming?

Ja. Strømmeapper for skygaming som overholder retningslinjene for Google Play, er velkomne på Google Play.

Kan apper som tilbyr varer eller tjenester som forsikring, aksjehandel, investeringsrådgivning eller skatterådgivning, bruke faktureringssystemet for Google Play?

Nei. Handel med varer eller tjenester som forsikring, aksjehandel, investeringsrådgivning eller skatteforberedelser og -registrering skal ikke bruke faktureringssystemet for Google Play.

Appen min tilbyr medisinske tjenester. Kan jeg bruke faktureringssystemet for Google Play for disse transaksjonene?

Transaksjoner som omfatter regulerte medisinske tjenester, skal ikke bruke faktureringssystemet for Google Play. Regulerte medisinske tjenester inkluderer tjenester som leveres av eller på vegne av en lisensiert leverandør av helsetjenester for å diagnostisere eller administrere (forebygge, behandle, lindre eller helbrede) medisinske tilstander. Disse tjenestene kan omfatte legekonsultasjoner, mottak av medisinske resepter eller behandlingsplanlegging levert av lisensiert helsepersonell.

Det kreves heller ikke at apper for sertifisering av digitale covid-pass bruker faktureringssystemet for Google Play, hvis tjenesten leveres av, og eventuelle tilknyttede gebyrer pålegges direkte via, et offentlig organ.

Gjelder kravet om å bruke faktureringssystemet for Google Play for kjøp av varer eller tjenester som ikke kan brukes i appen?

Kjøp av digitale varer eller tjenester som bare kan brukes utenfor en Play-distribuert app, og som ikke kan åpnes i en Play-distribuert app, krever ikke bruk av faktureringssystemet for Google Play. Eksempler på dette kan være ringelyder som kan brukes på enheten, men ikke i appen, nettinnhold som aldri er brukt i appen, samt apper som administrerer plattformer for skytjenester, men som ikke gir tilgang til denne skylagringen i appen.

Må jeg bruke faktureringssystemet for Google Play til å selge gavekort i appen min?

Nei. Faktureringssystemet for Google Play er ikke nødvendig for salg av gavekort i apper, uavhengig av om gavekortet er et e-gavekort eller et fysisk gavekort som sendes i posten til brukeren.

Kan jeg utstede lojalitets- eller belønningspoeng i appen min uten å bruke faktureringssystemet for Google Play?

Ja. Opptjente eller tildelte poeng kan utstedes i appen uten å bruke faktureringssystemet for Google Play. Brukere kan også løse inn opptjente poeng eller belønningspoeng i apper for å få digitale varer og tjenester uten å bruke faktureringssystemet for Google Play. Men husk at hvis disse poengene (eller andre typer virtuelle valutaer) selges i appen, må faktureringssystemet for Google Play brukes.

Jeg er leverandør av telekommunikasjons- eller kabeltjenester. Hvordan påvirker disse retningslinjene appene mine?

Hvis du er en tjenesteleverandør av telekommunikasjon, bredbånd, satellitt-TV med flere kanaler, kabel-TV eller administrert IPTV (som kalles en «fysisk tjeneste»), er du muligens kvalifisert til å kombinere visse digitale varer eller tjenester som også er tilgjengelige gjennom andre salgskanaler enn mobilsalgskanalene dine, med kundens regning for fysiske tjenester. Kundens regning for fysiske tjenester må brukes som betalingsmåte, og disse digitale varene eller tjenestene kan bare selges i apper der brukerne kan administrere de fysiske tjenestene, eller der kjøp i appen bare er tilgjengelig for personer som abonnerer på tjenestene. Eksempler på dette kan være

• å tilby standardabonnementer på pakker med digitale eller fysiske tjenester som er offentlig tilgjengelige i salgskanaler som ikke er mobilsalgskanaler, og som faktureres via brukernes regning for fysiske tjenester
  • å tilby transaksjonsbasert video på forespørsel, musikk, digitale tegneserier eller digitale bøker gjennom et betalingsabonnement på digitale tjenester som faktureres via brukernes regning for fysiske tjenester
  • å tilby video på forespørsel til brukere som abonnerer på en fysisk tjeneste som satellitt-TV med flere kanaler, kabel-TV eller administrert IPTV

For å være kvalifisert som tjenesteleverandør av telekommunikasjon må du fylle ut dette skjemaet.

Hvilken innvirkning har utviklingen knyttet til forskrifter i India og lovgivningen i Sør-Korea på retningslinjene for betalinger på Google Play? Må jeg fortsatt betale gebyrer hvis jeg ikke bruker faktureringssystemet for Google Play lenger?

På grunn av utviklingen knyttet til forskrifter i India og lovgivningen i Sør-Korea tilbyr vi alle utviklere muligheten til å tilby et alternativt faktureringssystem sammen med faktureringssystemet for Google Play til brukere i India og Sør-Korea som kjøper innhold i Play-distribuerte apper på mobiltelefoner og nettbrett.

Utviklere pålegges fortsatt et tjenestegebyr for transaksjoner som bruker et alternativt faktureringssystem i appen, men tjenestegebyret reduseres med 4 %. Hvis tjenestegebyret for eksempel er 15 % for transaksjoner via faktureringssystemet for Google Play, er det 11 % for transaksjoner som gjøres via et alternativt faktureringssystem.

Hvis du er en utvikler som har brukere i Sør-Korea, kan du finne ut mer om hvordan du implementerer et alternativt faktureringssystem, i denne brukerstøtteartikkelen.

Hvis du er en utvikler som har brukere i India, kan du finne ut mer om hvordan du implementerer et alternativt faktureringssystem, i denne brukerstøtteartikkelen.

Jeg bruker per dags dato faktureringssystemet for Google Play. Kan jeg tilby både faktureringssystemet for Google Play og et alternativt faktureringssystem?

Pilotprogrammet for brukervalg av faktureringssystem er laget for å teste tilbudet av et annet faktureringsalternativ ved siden av faktureringssystemet for Google Play samt for å hjelpe oss med å tilby dette til brukere i visse land. Du kan finne ut om du er kvalifisert for pilotprogrammet, samt om kravene og hvordan du registrerer deg, i denne artikkelen i brukerstøtten.

Hvordan har Digital Markets Act (DMA) påvirket retningslinjene for betaling på Google Play for brukere i EØS?

For å overholde Digital Markets Act (DMA) har vi innført nye programmer som støtter faktureringsalternativer for brukere i EØS. Nå kan utviklere som selger digitalt innhold eller digitale tjenester, tilby brukere i EØS et alternativ til faktureringssystemet for Google Play i appene sine, underlagt programkravene

Utviklere kan i tillegg føre brukere i EØS ut av appen, blant annet for å promotere tilbud på digitale funksjoner og tjenester i appen, underlagt programkravene.

Kreves det bruk av faktureringssystemet for Google Play for tips eller bidrag direkte fra brukere til skapere?

I tilfeller der 100 % av tips eller bidrag fra brukere går til skaperen, og når betalingen ikke gir tilgang til digitalt innhold eller digitale tjenester (inkludert klistremerker, merker, emojier osv.), regnes dette som peer-to-peer-betaling, og det kreves ikke bruk av faktureringssystemet for Google Play. Hvis noen av de ovennevnte punktene ikke er tilfellet, må faktureringssystemet for Google Play brukes i henhold til kravene i retningslinjene.

Jeg er en utvikler av en app som tilbyr betalte 1 : 1-tjenester på nettet. Må jeg bruke faktureringssystemet for Google Play?

Hvis appen din tilbyr en betalt 1 : 1-tjeneste på nettet, trenger du ikke å bruke faktureringssystemet for Google Play hvis

• den betalte tjenesten er mellom to enkeltpersoner
  • den betalte tjenesten ikke kan spilles av igjen senere (dvs. at økten ikke tas opp eller kan brukes på nytt) i en Play-distribuert app

Eksempler på betalte 1 : 1-tjenester på nettet som ikke krever bruk av faktureringssystemet for Google Play:

• utdanning eller hobbykurs (for eksempel musikk- eller kunstundervisning)
  • helseveiledning (for eksempel personlige trenerøkter eller rådgivning)
  • spesialistrådgivning (for eksempel økonomisk veiledning, ikke inkludert brukerstøtte, eller lignende)
Appen min tilbyr kjøp av både digitale og fysiske varer eller tjenester. Hvordan kan jeg finne ut om faktureringssystemet for Google Play er påkrevd for appen min?

Faktureringssystemet for Google Play må brukes for vareenhetene i appen din som inkluderer flere digitale varer eller tjenester enn fysiske varer eller tjenester, og for vareenhetene i appen din som markedsføres til brukere som digitale varer eller tjenester. Du finner eksempler på digitale og fysiske varer og tjenester i retningslinjene for betalinger.

Kvalifiserte utviklere i enkelte regioner, inkludert India, Sør-Korea og EØS, kan også tilby et alternativt faktureringssystem (underlagt tilleggskrav).

Gjelder kravet i retningslinjene for betalinger om å bruke faktureringssystemet for Google Play, i land der faktureringssystemet for Google Play ikke er lansert ennå?

Så lenge faktureringssystemet for Google Play ikke er tilgjengelig i et bestemt land, gjelder ikke retningslinjene for betalinger om å bruke faktureringssystemet for Google Play i det aktuelle landet.

Faktureringssystemet for Google Play er ikke tilgjengelig i disse landene. Vi jobber for å utvide støtten for faktureringssystemet for Google Play. Når støtten utvides til flere land, gjelder retningslinjene for betalinger for bruk av faktureringssystemet for Google Play i disse landene.  Vi sier fra når disse endringene skjer.

Jeg har sendt inn appoppdateringen for å overholde retningslinjene for betalinger på Play, men appen min ble avvist fordi det kreves påloggingslegitimasjon for at appen skal kunne gjennomgås. Hvorfor trenger Google påloggingslegitimasjon, og hvordan kan jeg sende inn appen min til gjennomgang på riktig måte?

Hvis hele appen din eller deler av den er begrenset basert på påloggingslegitimasjon, medlemskap, posisjon eller andre typer autentisering, må du oppgi alle nødvendige detaljer for å gi tilgang til appen, som forklart i kravene for Play-konsollen. Hvis vi ikke kan gjennomgå appen på grunn av begrenset tilgang, kan du bli blokkert fra å gi ut oppdateringer, eller appen kan bli fjernet fra Google Play.

Du kan oppgi denne informasjonen til oss ved å følge veiledningen i denne brukerstøtteartikkelen under «Apptilgang»-delen. Deretter kan du sende inn appen til gjennomgang på nytt.

Appen min tilbyr kjøp av tokeniserte digitale elementer, for eksempel NFT-er. Hvordan kan jeg finne ut om faktureringssystemet for Google Play er påkrevd for slike transaksjoner?

Tokeniserte digitale elementer, for eksempel NFT-er, kan brukes til å representere digitalt eller fysisk innhold. Hvis de tokeniserte digitale elementene brukes til kjøp i apper av digitalt innhold, gjelder retningslinjene for betalinger på Google Play, og du må bruke faktureringssystemet for Google Play til slike transaksjoner.

Du finner mer informasjon om tokeniserte digitale elementer i retningslinjene våre for blokkjedebasert innhold.