Voorbeeld: Gebruik van het uitgebreide recht (QUERY_ALL_PACKAGES) voor de zichtbaarheid van pakketten (apps)

Met ingang van juni-september 2021

Dit artikel bevat een voorbeeld van onlangs aangekondigde wijzigingen in het Programmabeleid voor ontwikkelaars die ingaan in de periode juni-september 2021.

Ingangsdatum: 1 maart 2022

Als gevolg van overwegingen met betrekking tot COVID-19 wordt de handhaving voor apps die Android 11 (API-niveau 30) targeten en toegang tot QUERY_ALL_PACKAGES vragen pas op 1 maart 2022 gestart.

Google Play beperkt het gebruik van riskante of gevoelige rechten, waaronder het recht QUERY_ALL_PACKAGES, waarmee toegang wordt verkregen tot de voorraad geïnstalleerde apps op een bepaald apparaat. Play ziet de voorraad geïnstalleerde apps die wordt opgevraagd van het apparaat van een gebruiker als persoonlijke en gevoelige informatie. Het gebruik van dit recht is alleen toegestaan als voor de kernfunctionaliteit voor de gebruiker (of het doel) van je app brede zichtbaarheid van de geïnstalleerde apps op het gebruikersapparaat nodig is.

Als je app niet voldoet aan de onderstaande vereisten voor acceptabel gebruik, moet je dit recht uit het manifest van je app verwijderen om aan het Play-beleid te voldoen. Hieronder vind je ook suggesties voor alternatieve implementaties die aan het beleid voldoen.

Als je app voldoet aan de beleidsvereisten voor acceptabel gebruik van het recht QUERY_ALL_PACKAGES, moet je via het declaratieformulier voor rechten in de Play Console deze en andere mogelijk risicovolle rechten definiëren.

Apps die niet voldoen aan de beleidsvereisten of waarvoor geen declaratieformulier voor rechten wordt ingediend, kunnen van Google Play worden verwijderd.

Belangrijk: Als je wijzigt hoe je app deze beperkte rechten gebruikt, moet je je declaratie herzien met geüpdatete en nauwkeurige informatie. Misleidend en niet-gedeclareerd gebruik van deze rechten kan leiden tot opschorting van je app en/of beëindiging van je ontwikkelaarsaccount.

Wanneer moet je het recht QUERY_ALL_PACKAGES aanvragen?

Het recht QUERY_ALL_PACKAGES wordt alleen van kracht als je app Android API-niveau 30 of hoger target op apparaten met Android 11 of hoger.

Als je deze rechten wilt gebruiken, moet je app binnen het onderstaande toegestane gebruik vallen en moet de app een kerndoel hebben om naar alle apps op het apparaat te zoeken. Je moet voldoende rechtvaardigen waarom een minder indringende zichtbaarheidsinstelling voor apps niet genoeg is voor de kernfunctionaliteit van je app op basis van het gebruikersbeleid.

De kernfunctionaliteit is het belangrijkste doel van de app. Zonder deze kernmogelijkheid om naar alle apps op het apparaat te zoeken, is de app 'defect' of wordt deze onbruikbaar. De kernfunctionaliteit en alle kernfuncties waaruit deze kernfunctionaliteit bestaat, moeten duidelijk worden beschreven en gepromoot in de beschrijving van de app.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

Toegestaan gebruik van het recht QUERY_ALL_PACKAGES

Toegestaan gebruik omvat apps die alle geïnstalleerde apps op het apparaat moeten vinden. Ook doeleinden met betrekking tot bekendheid of interoperabiliteit kunnen in aanmerking komen voor dit recht. Toegestaan gebruik omvat apparaatzoekfuncties, antivirus-apps, bestandsbeheerders en browsers.

Apps die toegang hebben tot dit recht, moeten voldoen aan het beleid voor gebruikersgegevens, waaronder de vereiste voor prominente kennisgeving en toestemming, en mogen het gebruik niet uitbreiden naar niet-bekendgemaakte of ongeldige doeleinden.

Uitzonderingen

Google Play kan een tijdelijke uitzondering instellen voor de volgende apps die niet in aanmerking komen voor toegestaan gebruik zoals hierboven beschreven.

Apps met een verifieerbaar kerndoel ten aanzien van functionaliteit voor financiële transacties (zoals eigen bankieropties of een eigen digitale portemonnee) krijgen uitsluitend vanwege beveiligingsdoeleinden breed inzicht in geïnstalleerde apps.

Ongeldige toepassingen

Hieronder vind je een lijst met toepassingen die niet om het recht QUERY_ALL_PACKAGES mogen vragen:

• Als het gebruik van het recht niet rechtstreeks is gerelateerd aan het kerndoel van de app.
    • Dit geldt ook voor delen via peer-to-peer (P2P). P2P moet het kerndoel van de app zijn om als toegestaan gebruik te worden gezien.
  • Wanneer de gegevens worden opgehaald voor verkoopdoeleinden.
  • Wanneer de vereiste taak kan worden uitgevoerd met een minder globale zichtbaarheidsmethode voor apps.

Opmerking: Deze lijst is niet volledig. Raadpleeg het artikel over filteren op pakketzichtbaarheid op Android voor uitgebreide informatie over alternatieve opties en praktische tips.