Gebruik van het uitgebreide recht (QUERY_ALL_PACKAGES) voor de zichtbaarheid van pakketten (apps)

Google Play beperkt het gebruik van riskante of gevoelige rechten, waaronder het recht QUERY_ALL_PACKAGES, waarmee toegang wordt verkregen tot de voorraad geïnstalleerde apps op een bepaald apparaat. Play beschouwt de voorraad geïnstalleerde apps die wordt opgevraagd van het apparaat van een gebruiker als persoonlijke en gevoelige informatie. Het gebruik van dit recht is alleen toegestaan als voor de kernfunctionaliteit voor de gebruiker (of het doel) van je app brede zichtbaarheid van de geïnstalleerde apps op het gebruikersapparaat nodig is.

Als je app niet voldoet aan de onderstaande vereisten voor acceptabel gebruik, moet je dit recht uit het manifest van je app verwijderen om aan het Play-beleid te voldoen. Hieronder vind je ook suggesties voor alternatieve implementaties die aan het beleid voldoen.

Als je app voldoet aan de beleidsvereisten voor acceptabel gebruik van het recht QUERY_ALL_PACKAGES, moet je via het Declaratieformulier voor rechten in de Play Console deze en andere mogelijk risicovolle rechten definiëren.

Apps die niet voldoen aan de beleidsvereisten of waarvoor geen Declaratieformulier voor rechten wordt ingediend, kunnen van Google Play worden verwijderd.

Belangrijk: Als je wijzigt hoe je app deze beperkte rechten gebruikt, moet je je declaratie herzien met geüpdatete en nauwkeurige informatie. Misleidend en niet-gedeclareerd gebruik van deze rechten kan leiden tot opschorting van je app en/of beëindiging van je ontwikkelaarsaccount.

Wanneer moet je het recht QUERY_ALL_PACKAGES aanvragen?

Het recht QUERY_ALL_PACKAGES wordt alleen van kracht als je app Android API-niveau 30 of hoger target op apparaten met Android 11 of hoger.

Als je deze rechten wilt gebruiken, moet je app binnen het onderstaande toegestane gebruik vallen en moet de app een kerndoel hebben om naar alle apps op het apparaat te zoeken. Je moet voldoende rechtvaardigen waarom een minder indringende zichtbaarheidsinstelling voor apps niet genoeg is voor de kernfunctionaliteit van je app op basis van het gebruikersbeleid.

De kernfunctionaliteit is het belangrijkste doel van de app. Zonder deze kernmogelijkheid om naar alle apps op het apparaat te zoeken, is de app 'defect' of wordt deze onbruikbaar. De kernfunctionaliteit en alle kernfuncties waaruit deze kernfunctionaliteit bestaat, moeten duidelijk worden beschreven en gepromoot in de beschrijving van de app.

Alles samenvouwen Alles uitvouwen

Toegestaan gebruik van het recht QUERY_ALL_PACKAGES

Toegestaan gebruik omvat apps die alle geïnstalleerde apps op het apparaat moeten vinden. Ook doeleinden met betrekking tot bekendheid of interoperabiliteit kunnen in aanmerking komen voor dit recht. Toegestaan gebruik omvat apparaatzoekfuncties, antivirus-apps, bestandsbeheerders en browsers.

Apps die toegang hebben tot dit recht, moeten voldoen aan het Beleid voor gebruikersgegevens, waaronder de Vereisten voor prominente kennisgeving en toestemming, en mogen het gebruik niet uitbreiden naar niet-bekendgemaakte of ongeldige doeleinden.

Uitzonderingen

Google Play kan een tijdelijke uitzondering instellen voor de volgende apps die niet in aanmerking komen voor toegestaan gebruik zoals hierboven beschreven.

• Apps voor kansspelen waarbij wordt gespeeld om echt geld en waarvoor de app uitgebreide zichtbaarheid van pakketten vereist om te voldoen aan de technische normen die worden voorgeschreven door de toepasselijke regelgeving voor geofencing.
  • Apps met een verifieerbaar kerndoel voor het mogelijk maken van financiële transacties met financieel gereguleerde instrumenten (zoals eigen bankieropties of eigen digitale portemonnees) krijgen uitsluitend voor beveiligingsdoeleinden breed inzicht in geïnstalleerde apps.

In overeenstemming met ons Beleid voor persoonlijke leningen geldt deze uitzondering niet voor gebruik voor persoonlijke leningen of krediet of voor de reden om toegang tot persoonlijke leningen mogelijk te maken.

We raden ontwikkelaars aan proactief alternatieve beveiligings- of fraudepreventieoplossingen te implementeren die niet afhankelijk zijn van het recht QUERY_ALL_PACKAGES.

Ongeldige toepassingen

Hieronder vind je een lijst met use cases die niet om het recht QUERY_ALL_PACKAGES mogen vragen:

• Als het gebruik van het recht niet rechtstreeks is gerelateerd aan het kerndoel van de app.
    • Dit geldt ook voor delen via peer-to-peer (P2P). P2P moet het kerndoel van de app zijn om als toegestaan gebruik te worden gezien.
  • Wanneer de gegevens worden opgehaald voor verkoopdoeleinden.
  • Wanneer app-voorraadgegevens die worden opgevraagd bij door Play gedistribueerde apps, zijn bedoeld om te worden verkocht of gedeeld voor analyses of het genereren van inkomsten met advertenties.
  • Wanneer de vereiste taak kan worden uitgevoerd met een minder globale zichtbaarheidsmethode voor apps.

Opmerking: Deze lijst is niet volledig. Raadpleeg het artikel over filteren op pakketzichtbaarheid op Android voor uitgebreide informatie over alternatieve opties en praktische tips.