Je Google-opslag opschonen en problemen oplossen

Je kunt opslagruimte in je account vrijmaken via Google One.

Opslagbeheer gebruiken

Opslag beheren via Google One

1. Ga op je computer naar Google One.
  2. Klik onder Ruimte vrijmaken op Bekijken.
  3. Klik onder de categorie die je wilt beheren op Bestanden bekijken en ruimte vrijmaken.
  4. Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen. Je kunt ook op het bestand klikken om het te bekijken.
    • Gmail: Klik rechtsboven op het filtericoon Sorteren om te filteren op grootte.
    • Drive: Gebruik de sorteeropties rechtsboven om bestanden te sorteren op bestandskenmerken:
      • Laatst gewijzigd
      • Bestandsnaam
      • Grootte
    • Foto's: Klik op Downloaden om bestanden lokaal op te slaan voordat je ze uit je Google-account verwijdert.
  5. Nadat je de bestanden hebt geselecteerd, klik je rechtsboven op Verwijderen. Klik voor foto's op Weggooien.
  6. Lees de tekst van de toestemming om dit te bevestigen.
  7. Vink het vakje aan om door te gaan.
  8. Klik op Definitief verwijderen om de geselecteerde bestanden te verwijderen. Klik voor foto's op Weggooien.

Problemen met je opslagruimte

Gezinsleden gebruiken te veel gedeelde opslag

Standaard kunnen je gezinsleden zo veel van de beschikbare opslag gebruiken als ze willen. Als een gezinslid te veel opslag gebruikt, moet je diegene vragen om wat ruimte vrij te maken.

Als je de opslagruimte niet met je gezin wilt delen, kun je stoppen met het delen van Google One.

De opslagruimte neemt niet toe na de upgrade

Nadat je een nieuw opslagabonnement hebt gekocht, kan het 24 uur duren voordat de nieuwe opslagruimte beschikbaar is.

Als je nieuwe opslag na 24 uur nog steeds niet beschikbaar is, log je in op je Google-account om te checken of je betaling is verwerkt.

Als je betaling is verwerkt, het 24 uur geleden is dat je een nieuw abonnement hebt gekocht en je opslag nog steeds niet beschikbaar is, volg je de onderstaande stappen voor probleemoplossing.

Als er kosten in rekening zijn gebracht via je betaalkaart maar je geen betaling terugvindt in je Google-account, check je of je op meerdere Google-accounts tegelijk bent ingelogd. In dat geval heb je Google One misschien gekocht met een ander account. Je kunt de aankoop van dat account annuleren en Google One opnieuw kopen met het account dat je wilt gebruiken. Meer informatie over hoe je aankopen op Google One annuleert

Probleem oplossen waarbij nieuwe opslagruimte 24 uur na aankoop nog niet beschikbaar is

Tip: Als je een iPhone of iPad gebruikt, sluit je de Google One-app en open je deze opnieuw. Neem contact op met Apple-support voor meer informatie over hoe je een app sluit op een iPhone of iPad.

Log privé in op je Google-account

Als je Google Chrome gebruikt, probeer je in te loggen op je account in een incognitovenster. Zo kan je de synchronisatie van je account met de servers van Google afdwingen.

Belangrijk: De meeste browsers hebben ingesloten functies om privé of incognito te navigeren. Als je Chrome niet gebruikt en specifieke instructies voor je browser nodig hebt, ga je naar de website van de browser.

Je telefoon opnieuw opstarten

Belangrijk: De instellingen kunnen per telefoon verschillen. Neem contact op met de fabrikant van je apparaat voor meer informatie.

1. Op de meeste telefoons houd je de aan/uit-knop ongeveer 30 seconden ingedrukt of totdat de telefoon opnieuw wordt opgestart.
  2. Misschien moet je op Opnieuw opstarten en dan Opnieuw opstarten tikken.

Update de app (alleen Android)

Check of er een update voor de Camera-app beschikbaar is:

1. Open de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
  3. Tik op Apps en apparaat beheren.
  4. Installeer onder Updates beschikbaar alle updates die beschikbaar zijn voor de Pixel Camera.

Check of er een Android-systeemupdate beschikbaar is:

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik op Systeem.
  3. Tik op Software-updates.
  4. Tik op Systeemupdate.
  5. Tik op Controleren op update.

De beschikbare opslag neemt minder toe dan verwacht

Tip: Als je de opslaglimiet wijzigt, kan het 24 uur duren voordat de wijzigingen op je account zijn toegepast.

Een Google One-lidmaatschap vervangt je huidige opslagabonnement. De opslag van het Google One-lidmaatschap wordt je nieuwe opslaglimiet, deze wordt niet aan je bestaande opslagruimte toegevoegd.

Als je opslag hebt gekregen als onderdeel van een promotie, behoud je deze extra opslag.

Meer informatie over hoe Google One in combinatie met bestaande opslagruimte werkt

De beschikbare opslag neemt niet toe nadat je bestanden hebt verwijderd

Sommige bestanden tellen niet mee voor je opslagruimte. Producten en bestanden worden op verschillende manieren opgeslagen en hebben verschillende bestandsgrootten.

Meer informatie over welke bestanden ruimte in beslag nemen

Je kunt geen e-mails meer sturen of krijgen na de upgrade

Als je de opslaglimiet wijzigt, kan het 24 uur duren voordat de wijzigingen op je account worden toegepast. Dit kan gevolgen hebben voor berichten die je in die tijd stuurt of ontvangt via Gmail. Probeer deze stappen om het probleem op te lossen:

1. Log uit bij je Google-account en log opnieuw in.
  2. Stuur een testmail naar jezelf.
  3. Als dat niet werkt, doe je het volgende:
    • Open een incognitovenster en log in op je Gmail-account. Probeer vervolgens een e-mail te sturen.
    • Gebruik een andere browser, zoals Microsoft Edge of Firefox, om je Google-account te openen. Probeer een e-mail te sturen.

Als je nog steeds geen berichten kunt sturen, wacht je 24 uur en probeer je het opnieuw.

Wat er gebeurt als je geen opslagruimte meer hebt

Al je bestanden blijven veilig opgeslagen, maar je kunt geen nieuwe bestanden opslaan. Voorbeeld:

• Gmail: Je kunt geen berichten sturen of krijgen. Berichten die naar jou worden gestuurd, worden teruggestuurd naar de afzender.
  • Google Drive:
    • Je kunt geen bestanden synchroniseren of nieuwe bestanden uploaden.
    • Items worden niet meer gesynchroniseerd tussen de Google Drive-map op je computer en Mijn Drive.
    • Je kunt geen nieuwe bestanden maken in:
      • Google Documenten
      • Spreadsheets
      • Presentaties
      • Tekeningen
      • Formulieren
      • Jamboard
    • Niemand kan bestanden bewerken of kopiëren totdat je je opslaggebruik vermindert.
  • Google Foto's: Je kunt geen back-ups maken van foto's of video's. Als je meer foto's of video's wilt toevoegen, kun je Google-opslagruimte vrijmaken of meer Google-opslag kopen.

Opslagruimte vrijmaken

Meer informatie over hoe je ruimte beheert op Google Drive

Abonnementen beheren die niet in de App Store zijn gekocht

Als je je via de Google One-website of een ander apparaat aanmeldt voor een abonnement in plaats van in de appstore, geldt het volgende:

• Je kunt je Google One-abonnement niet wijzigen via je iPhone of iPad.

Tip: Als je een abonnement hebt gekocht via de Google One-website, kun je je abonnement op internet beheren via Google One.

1. Selecteer rechtsboven Instellingen Instellingen en dan Lidmaatschapsabonnement wijzigen.
  2. Kies je nieuwe opslaglimiet. Je kunt een maand- of jaarabonnement kiezen.

Als je Google One op een Android-apparaat hebt, kun je je lidmaatschapsabonnement wijzigen via Instellingen.

Als je je lidmaatschap met de app op een iPhone of iPad wilt beheren, moet je een abonnement kopen via een Apple-abonnement.

Stap 1: Zeg je Google One-abonnement op

Op je computer:

1. Ga naar Google One.
  2. Selecteer rechtsboven Instellingen Instellingen en dan Lidmaatschap opzeggen.
  3. Selecteer Annuleren.

Stap 2: Koop een Google One-abonnement via je Apple-abonnement

Op je iPhone of iPad:

1. Download de Google One-app in de App Store.
  2. Open de Google One-app Google One.
  3. Tik links op Menu Menu en dan Lidmaatschapsabonnementen.
  4. Selecteer een Google One-abonnement.
  5. Nadat je een keuze hebt gemaakt, ga je naar de appstore om het nieuwe abonnement te bevestigen.

Tip: Je kunt ook je betaalmethode beheren of je abonnementen beheren via Google Play.

Problemen met Workspace-accounts
Als je een Workspace-account gebruikt, beheert je Workspace-beheerder je quotum. Je kunt bestanden afzonderlijk beheren in Gmail, Foto's en Drive. Meer informatie over hoe je bestanden beheert in je Google Drive-opslag
Back-ups van WhatsApp beheren

Op Android tellen WhatsApp-back-ups nu mee voor je Google-accountopslag.

Zo controleer en verwijder je je WhatsApp-back-up:

1. Open de Google One-app Google One.
  2. Tik bovenaan op Opslag en dan Opslagruimte vrijmaken in account.
  3. Tik onder Andere items opschonen op WhatsApp.
  4. Tik onder de back-up die je wilt verwijderen op Back-up verwijderen.

Je kunt de WhatsApp-back-up ook verwijderen via de browser:

1. Ga naar one.google.com/backup/management/whatsapp.
  2. Klik naast de back-up die je wilt verwijderen op Back-up verwijderen.

Tip: Als je een back-up verwijdert, worden toekomstige back-ups niet uitgezet. Meer informatie over hoe je je back-upinstellingen beheert

Ontdek in deze stapsgewijze handleiding hoe je je Google One-opslag beheert.