Google-opslagruimte vrijmaken

Als je opslagruimte in je account moet vrijmaken, kun je dat doen via Google One. Gebruik Opslagbeheer in de Google One-app of op de website om voorbeelden van grote Google Foto's- en Drive-bestanden te bekijken en deze bestanden desgewenst te verwijderen. Via de Google One-website kun je ook items in Foto's, Gmail en Drive verwijderen of definitief verwijderen. Meer informatie over het verschil tussen verwijderde en definitief verwijderde bestanden

Tip: Zowel betalende als niet-betalende Google One-gebruikers kunnen Opslagbeheer gebruiken. Voor aanvullende functies, zoals delen met je gezin en support door Google One-experts, moet je echter een Google One-abonnement afsluiten.

Je opslagruimte beheren op je computer

1. Ga op je computer naar Google One.
  2. Klik onder 'Gun jezelf wat ruimte' op Opslagruimte vrijmaken in account.
  3. Klik onder de categorie die je wilt beheren op Bestanden bekijken en ruimte vrijmaken.
  4. Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen.
    • Gebruik de filters rechtsboven om bestanden te sorteren. Sommige categorieën kun je niet sorteren.
    • Als je bestanden wilt bekijken voordat je ze verwijdert, klik je erop. Dit kan bij foto's, video's en bepaalde e-mails.
  5. Nadat je de gewenste bestanden hebt geselecteerd, klik je bovenaan op Verwijderen "".
  6. Klik op Definitief verwijderen om dit te bevestigen.

Hulp krijgen en opslagproblemen oplossen

Je gezinsleden gebruiken een groot deel van je gedeelde opslagruimte

Je gezinsleden kunnen standaard zoveel van de beschikbare opslagruimte gebruiken als ze willen. Als iemand te veel opslagruimte gebruikt, moet je diegene vragen om wat ruimte vrij te maken.

Als je de opslagruimte niet met je gezin wilt delen, kun je stoppen met het delen van Google One.

Je opslagruimte is niet gewijzigd nadat je de upgrade hebt uitgevoerd
Het kan 24 uur duren voordat de nieuwe opslagruimte beschikbaar is. Kom over een dag terug om te kijken of je opslagruimte is geüpdatet.
De beschikbare opslagruimte is kleiner dan verwacht

Als je de opslaglimiet wijzigt, kan het 24 uur duren voordat de wijzigingen op je account worden toegepast.

Een Google One-lidmaatschap vervangt je huidige betaalde opslagabonnement. De opslagruimte van je Google One-lidmaatschap wordt je nieuwe opslaglimiet. Deze ruimte komt dus niet bovenop je betaalde opslagruimte.

Eventuele opslagruimte die je hebt ontvangen als onderdeel van een promotie, kun je gewoon houden.

Meer informatie over hoe Google One in combinatie met bestaande opslagruimte werkt

De beschikbare opslagruimte is niet toegenomen na het verwijderen van bestanden

Niet alle bestanden tellen mee voor je opslagruimte. E-mails in de prullenbak van Gmail nemen bijvoorbeeld geen opslagruimte in beslag, maar bestanden in de prullenbak van Drive wel.

Meer informatie over welke bestanden ruimte in beslag nemen

Je kunt geen e-mails meer sturen of ontvangen na de upgrade
Als je je opslaglimiet wijzigt, kan het 24 uur duren voordat de nieuwe opslaglimiet wordt toegepast op je account. Gedurende die tijd kan dit gevolgen hebben voor berichten die via Gmail worden gestuurd of ontvangen. Probeer deze stappen voor probleemoplossing:
  1. Log uit bij je Google-account en log daarna weer in.
  2. Stuur een testmail naar jezelf.
  3. Als dat niet werkt, doe je het volgende:
    • Open een incognitovenster en log in op je Gmail-account. Probeer vervolgens een e-mail te sturen.
    • Gebruik een andere browser, zoals Internet Explorer of Firefox, om je Google-account te openen. Probeer een e-mail te sturen.
Kun je nog steeds geen berichten sturen, wacht dan 24 uur en probeer het opnieuw.
Wat er gebeurt als je geen opslagruimte meer hebt

Al je bestanden blijven veilig opgeslagen, maar je kunt geen nieuwe bestanden meer opslaan. Bijvoorbeeld:

• Gmail: Je kunt geen berichten sturen of ontvangen. Berichten die naar jou worden gestuurd, worden teruggestuurd naar de afzender.
    • Vanaf 1 juni 2021: Als je 2 jaar of langer inactief blijft of je opslaglimiet overschrijdt, kunnen al je e-mails worden verwijderd.
  • Google Drive: Je kunt geen nieuwe bestanden synchroniseren of uploaden. Je kunt geen nieuwe bestanden maken in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard. Totdat je het opslaggebruik beperkt, kunnen jij en andere gebruikers de betreffende bestanden ook niet bewerken of kopiëren. De synchronisatie tussen de Google Drive-map op je computer en Mijn Drive wordt gestopt.
    • Vanaf 1 juni 2021: Als je 2 jaar of langer inactief blijft of je opslaglimiet overschrijdt, kan je content binnen de betreffende producten worden verwijderd.
  • Google Foto's: Je kunt geen foto's en video's uploaden in de oorspronkelijke kwaliteit. Als je meer foto's en video's wilt toevoegen, kun je deze uploaden of back-ups maken in hoge kwaliteit (lagere resolutie) of de functie 'Back-up en synchronisatie' uitschakelen.
    • Vanaf 1 juni 2021: Als je geen opslagruimte meer hebt, kun je ook geen foto's en video's meer uploaden in hoge kwaliteit of basiskwaliteit. Als je 2 jaar of langer inactief blijft of je opslaglimiet overschrijdt, kunnen al je foto's en video's worden verwijderd.

Meer informatie over hoe je ruimte vrijmaakt in Google Drive

Abonnementen beheren die niet in de App Store zijn gekocht

Als je je via de Google One-website of een ander apparaat hebt aangemeld voor een abonnement, maar het abonnement niet hebt gekocht in de App Store, kun je de Google One-app alsnog op je apparaat downloaden. Je kunt echter geen wijzigingen in je Google One-abonnement aanbrengen op je iPhone of iPad.

Als je via de app je account wilt aanpassen en je lidmaatschap wilt beheren, moet je een abonnement kopen via je Apple-abonnement.

Stap 1: Zeg je Google One-abonnement op

Op je computer:

1. Ga naar de Google One-website.
  2. Zeg het Google One-abonnement op dat je eerder hebt gekocht.

Stap 2: Koop een Google One-abonnement via je Apple-abonnement

Op je iPhone of iPad:

1. Download de Google One-app in de App Store.
  2. Open de Google One-app Google One op je iPhone of iPad.
  3. Tik linksboven op Menu Menu en dan Lidmaatschap.
  4. Kies het gewenste Google One-abonnement.
  5. Wanneer het volgende scherm wordt weergegeven, druk je twee keer op de knop aan de zijkant om je aankoop te bevestigen.