Geplande wijzigingen in hoe de opslagruimte van je Google-account werkt

Vanaf 11 november 2020 updaten we het productbeleid voor Google Foto's, Gmail en Google Drive (waaronder Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren, Jamboard en Sites) voor inactieve accounts en accounts die het quotum overschrijden.

Over de opslagruimte van Google-accounts

Elk Google-account bevat 15 GB gratis opslagruimte, die wordt gedeeld door Gmail, Google Drive en Google Foto's. Je kunt je opslagquotum vergroten door een Google One-lidmaatschap aan te schaffen (indien beschikbaar). Soms krijg je gratis extra ruimte vanwege een speciale promotie of gerelateerde aankoop. Bekijk welke items meetellen voor je opslagruimte voor meer informatie over je quotum.

Wat van invloed is op de opslagruimte van je Google-account

Vóór 1 juni 2021

De volgende items tellen mee voor je opslagquotum

• Foto's en video's in oorspronkelijke kwaliteit waarvan een back-up wordt gemaakt in Google Foto's
  • Gmail-berichten en -bijlagen, waaronder de mappen Spam en Prullenbak
  • De meeste bestanden in Google Drive, zoals pdf's, afbeeldingen en video's

Als je je opslagquotum overschrijdt

• Kun je geen nieuwe bestanden of afbeeldingen meer uploaden naar Google Drive.
  • Kun je geen back-up van foto's en video's in oorspronkelijke kwaliteit maken in Google Foto's.
  • Kun je misschien geen e-mail sturen of ontvangen in Gmail.
  • Kun je nog wel inloggen en toegang krijgen tot je Google-account.

Na 1 juni 2021

De volgende extra items tellen mee voor je opslagquotum:

• Foto's en video's in hoge kwaliteit en in basiskwaliteit waarvan na 1 juni 2021 een back-up wordt gemaakt in Google Foto's. Meer informatie over deze wijziging
  • Bestanden die zijn gemaakt of bewerkt in samenwerkingsapps voor het maken van content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard.
    • Alleen bestanden die na 1 juni 2021 worden gemaakt of bewerkt, tellen mee voor je quotum.
    • Bestanden die vóór 1 juni 2021 geüpload of voor het laatst bewerkt zijn, tellen niet mee voor je quotum.

En dit is hoe je gebruik van invloed is op je gegevens

Als je Gmail, Google Drive (waaronder Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren of Jamboard) of Google Foto's 2 jaar lang niet gebruikt, kan je content in de inactieve producten worden verwijderd (na een redelijke vooraankondiging).

Als je je opslagquotum overschrijdt

• Kun je geen nieuwe bestanden of afbeeldingen uploaden naar Google Drive.
  • Kun je geen back-up van foto's en video's maken in Google Foto's.
  • Kun je misschien geen e-mail sturen of ontvangen in Gmail.
  • Kun je geen nieuwe bestanden maken in samenwerkingsapps voor het maken van content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard. Totdat je het opslaggebruik beperkt, kunnen jij en andere gebruikers de betreffende bestanden ook niet bewerken of kopiëren.
  • Kun je nog wel inloggen en toegang krijgen tot je Google-account.

Als je het quotum 2 jaar lang overschrijdt, kan je content in Gmail, Google Drive (waaronder Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard) en Google Foto's worden verwijderd.

Als je de limiet hebt overschreden, betekent dit dat je meer opslagruimte gebruikt dan je beschikbaar hebt. Als je de limiet 2 jaar of langer overschrijdt en je geen extra ruimte hebt vrijgemaakt of aangeschaft om weer onder de limiet te komen, kunnen we al je content verwijderen uit Gmail, Drive en Foto's. Voordat dat gebeurt, doen we het volgende:

• We stellen je op de hoogte via e-mail en meldingen in de Google-producten. We nemen ten minste 3 maanden voordat content in aanmerking komt voor verwijdering contact met je op.
  • We geven je de mogelijkheid om verwijdering te voorkomen (door te betalen voor extra opslagruimte of bestanden te verwijderen).
  • We geven je de mogelijkheid om je content te downloaden uit onze services. Bekijk meer informatie over hoe je je Google-gegevens downloadt.

Hoe je weer onder de limiet komt

Op https://one.google.com/storage bieden we toegang tot opslagbeheertools waarmee je manieren kunt vinden om opslagruimte vrij te maken. Je kunt ook ruimte vrijmaken door je bestanden te downloaden naar je persoonlijke apparaat en ze daarna te verwijderen uit de cloudopslag.

Wil je meer opslagruimte voor Gmail, Drive en Foto's? Upgrade dan naar een groter opslagabonnement met Google One.

Wat er gebeurt als je inactief bent

Wanneer je 2 jaar lang inactief bent geweest in Gmail, Google Drive (waaronder Google Documenten-, Spreadsheets-, Presentaties-, Tekeningen-, Formulieren-, Jamboard- of Sites-bestanden) of Google Foto's, kan al je content worden verwijderd uit dat product. Voordat dat gebeurt, doen we het volgende:

• We stellen je op de hoogte via e-mail en meldingen in de Google-producten. We nemen ten minste 3 maanden voordat content in aanmerking komt voor verwijdering contact met je op.
  • We geven je de mogelijkheid om verwijdering te voorkomen (door actief te worden in het product).
  • We geven je de mogelijkheid om je content te downloaden uit onze services. Bekijk meer informatie over hoe je je Google-gegevens downloadt.

Als je lid van Google One bent en geen problemen met openstaande betalingen of limieten hebt, word je als actief beschouwd.

Belangrijk: Als je bijvoorbeeld 2 jaar lang inactief bent in Foto's, maar nog steeds actief bent in Drive en Gmail, verwijderen we alleen je Google Foto's-content. Content in Gmail en Google Drive (waaronder Google Documenten-, Spreadsheets-, Presentaties-, Tekeningen-, Formulieren- en Jamboard-bestanden) wordt niet verwijderd als je actief bent in die producten.

Actief blijven in deze producten

De makkelijkste manier om je gegevens actief te houden, is door regelmatig Gmail, Google Foto's en Google Drive (en/of samenwerkingsapps voor het maken van content zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren, Jamboard en Sites) online of via een Google-app te bezoeken. Zorg dat je bent ingelogd en verbinding hebt met internet.

Houd er rekening mee dat je misschien meerdere accounts hebt ingesteld op je apparaat. Activiteit wordt geregistreerd per account, niet per apparaat. Zorg dat je de services gebruikt voor alle accounts waarvoor je actief wilt blijven.

Voorbeelden van activiteit

Gmail

• Ingelogde en online activiteit in de Gmail-app voor Android, iOS of internet. Gebruik de app bijvoorbeeld voor het volgende:
    • Je inbox bekijken
    • Een e-mail openen
    • Een e-mail sturen
    • E-mail archiveren, verwijderen, labelen, markeren als gelezen of markeren met een ster of andere e-mailacties uitvoeren
    • Je inbox op de achtergrond synchroniseren via de Gmail-app voor Android en iOS
  • Toegang krijgen tot je e-mail via een API of e-mailclient van derden die:
    • E-mails laadt
    • Een e-mail stuurt
    • E-mail archiveert, verwijdert, labelt, markeert als gelezen, markeert met een ster of andere e-mailacties uitvoert
  • E-mail doorsturen inschakelen of actief houden

Google Drive (waaronder samenwerkingsapps voor het maken van content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren, Jamboard en Sites)

• Elk geverifieerd gebruik.Bijvoorbeeld:
    • Drive laden op Android, iOS of internet.
    • Een add-on of een app van derden gebruiken met Drive.
    • Content van een gebruikersapparaat synchroniseren met een synchronisatieclient, zoals Drive File Stream of Back-up en synchronisatie.
    • Drive gebruiken vanuit een andere app (om Drive-bestanden toe te voegen aan e-mails, een voorbeeld van bestanden in Drive te bekijken, enzovoort).
    • Activiteiten afronden voor een bestand dat is opgeslagen in Drive, zoals maken, bewerken, bekijken, delen of reageren.
    • Samenwerkingsapps voor het maken van content gebruiken, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren, Jamboard en Sites.

Google Foto's

• Ingelogde en online activiteit in de Foto's-app voor Android of internet. Gebruik de app bijvoorbeeld voor het volgende:
    • Je back-upgalerij bekijken
    • Een foto of video delen
    • Een album of fotoboek maken
  • Een back-up van een foto of video maken

Veelgestelde vragen

Is dit beleid van toepassing op G Suite-/Workspace-accounts en consumentenaccounts?

Sommige wijzigingen met betrekking tot quota zijn van toepassing op bepaalde Google Workspace-, G Suite for Education- en G Suite for Nonprofits-abonnementen. Bekijk onze post over Google Workspace-updates voor meer informatie over hoe deze wijzigingen hierop van invloed zijn.

Is dit van toepassing op Google Sites, Google Keep en andere apps voor het maken van content die hier niet worden vermeld? Hoe zit het met Blogger- en YouTube-content?

Nee, dit is niet van toepassing op Google Sites of Google Keep. De limiet geldt ook niet voor Blogger- of YouTube-content.

Ik heb mijn quotum overschreden. Hoelang duurt het voordat mijn content wordt verwijderd?

Als deze wijziging op jouw account van toepassing is, proberen we het ruim van tevoren te laten weten (minimaal 3 maanden) voordat je content kan worden verwijderd. Je content komt in aanmerking voor verwijdering als je de opslaglimiet langer dan 2 jaar overschrijdt. Als je zeker wilt weten dat je content niet wordt verwijderd, beperk je de hoeveelheid opslagruimte die je gebruikt of upgrade je naar een groter opslagabonnement met Google One.

Stellen jullie me op de hoogte voordat jullie mijn gegevens verwijderen?

Als deze wijziging op jouw account van toepassing is, laten we het ruim van tevoren weten (minimaal 3 maanden) voordat je content kan worden verwijderd. We proberen contact met je op te nemen via je e-mailadres en meldingen.Bekijk meer informatie over hoe je e-mailadressen beheert voor je Google-account.

Ik weet niet of ik elke 2 jaar één keer actief kan zijn. Wat moet ik doen?

We begrijpen dat bepaalde levensgebeurtenissen je langere tijd bij je telefoon of computer vandaan kunnen houden. Daarom houden we een periode van 2 jaar aan voordat je als inactief wordt beschouwd.

Je kunt ook overwegen Inactiviteitsvoorkeuren te gebruiken als andere manier om je gegevens te beheren als je inactief wordt. Deze tool kan je niet alleen meldingen over het account sturen, maar hiermee kun je ook beheren wat er met je account gebeurt als je het niet meer kunt gebruiken. Je kunt ook een vertrouwd contact instellen om je gegevens te downloaden als je je account niet meer gebruikt, zelfs al voordat het account in aanmerking komt voor verwijdering.

Daarnaast kun je altijd je gegevens downloaden om een back-up te maken.

Hoe behoud ik de content van een dierbare die overlijdt?

We realiseren ons dat veel mensen overlijden zonder duidelijke instructies achter te laten over hoe hun online accounts moeten worden beheerd. Google kan samenwerken met naaste familieleden en vertegenwoordigers (in bepaalde omstandigheden) om content uit het account van een overleden gebruiker te leveren. Bekijk meer informatie over onze procedure voor het aanvragen van gegevens van overleden gebruikers.

Als je ons van tevoren wilt laten weten wat moet worden gedaan met je gegevens in geval van overlijden of langdurige inactiviteit, bekijk je meer informatie over Inactiviteitsvoorkeuren.

• Opmerking: De instellingen voor Inactiviteitsvoorkeuren overschrijven ons beleid voor inactieve accounts en accounts die de limiet overschrijden niet.