Säkerhetskopiera media från din Android-enhet

Din säkerhetskopia finns kvar på Google One-kontot så länge du använder enheten och är ansluten till internet.

Din säkerhetskopierade data raderas om:

• Du inte använder enheten på 57 dagar
  • Du stänger av Android-säkerhetskopiering

Här lagras telefonens information

Informationen på din telefon säkerhetskopieras på olika platser. Om dina säkerhetskopior laddas upp till Google krypteras de med lösenordet för ditt Google-konto. För viss data används telefonens pinkod, mönster eller lösenord för skärmlås också för kryptering.

Följande sparas i Android

Följande data säkerhetskopieras i Android-inställningarna. Du behöver inte slå på Google Ones säkerhetskopiering för att spara dessa uppgifter.

• Appdata
  • Samtalshistorik
  • Kontakter
  • Inställningar
  • Sms
Följande sparas i Google One
  • Google Foto: foton och videor i originalkvalitet
  • Android Messages: foton, videor och ljudfiler från dina mms

Därför sparas inte RCS-meddelanden

RCS, eller Rich Communications Services, är ett sätt för Android-telefoner att skicka avancerade meddelanden som gruppchatt, högupplösta foton och ljud-/videomeddelanden. Om du kan skicka och säkerhetskopiera RCS-meddelanden beror på vilken telefon, operatör och app du använder.

Aktivera automatisk säkerhetskopiering

Du kan konfigurera telefonen för att automatiskt spara säkerhetskopior av dina filer.

1. Öppna Google One-appen Google One på din Android-mobil.
  2. Tryck på Inställningar följt av Hantera inställningar för säkerhetskopiering högst upp.
  3. Välj önskade inställningar för säkerhetskopiering.
    • Om du ser råd om att installera en app, uppdatera en app eller ändra dina inställningar följer du stegen på skärmen. Återvänd sedan tillbaka till appen Google One för att slutföra.
    • Du kan säkerhetskopiera dina filer med mobildata. Du kan minska dataförbrukningen genom att stänga av säkerhetskopiering med mobildata och använda Wi-Fi-istället.
  4. Tillåt behörigheter om du blir tillfrågad.
  5. Tryck på Tillbaka Tillbaka uppe till vänster.

Det kan ta upp till 24 timmar att säkerhetskopiera Google One. När din media har sparats visas På nedanför de datatyper du har valt.

Starta en säkerhetskopiering

När du har valt dina inställningar för säkerhetskopiering kan du starta en säkerhetskopiering av telefonen direkt.

1. Öppna Google One-appen Google One på din Android-mobil.
  2. Tryck på Säkerhetskopiera nu. Du kan behöva trycka på Aktivera först för att komma igång.

Hämta din media till en ny telefon

Du kan återställa din säkerhetskopieringsdata i Google One-appen.

1. Om du inte redan har gjort det återställer du din säkerhetskopia via Android-inställningarna.
  2. Öppna Google One-appen Google One på den nya telefonen med Android.
  3. Tryck på Inställningar högst upp.
  4. Tryck på Återställ från säkerhetskopian.
  5. Tryck på Återställ bredvid mediet du vill få tillbaka.
    1. Om du ser råd om att installera en app, uppdatera en app eller ändra dina inställningar följer du stegen på skärmen.
    2. Återvänd sedan tillbaka till appen Google One för att slutföra.
  6. Tillåt behörigheter om du blir tillfrågad.
  7. Tryck på Tillbaka Tillbaka uppe till vänster.

Det kan ta upp till 24 timmar att återställa Google One.

Om multimediefiler

Om du har en Google One-säkerhetskopia kan du ha möjlighet att återställa mms, foton och videor via installationsguiden. Du kan återställa filerna om enheten lanserades offentligt i oktober 2019 eller senare. I sådana fall ser du mediefilerna bland de övriga datakategorierna (som sms, kontakter, inställningar osv.) när du väljer att återställa.

Om enheten lanserades offentlig före oktober 2019 kan du återställa mms, foton och videor med Google One-appen.

Detta behövs

Se till att du har följande innan du börjar:

• Ett aktiverat Google One-medlemskap.
  • Foton och meddelanden som redan har säkerhetskopierats med Google One.
  • En ny enhet med en Android-version som är densamma eller senare än versionen på den gamla enheten.

Återställa multimediefiler på telefonen

För vissa enheter med Android 9+ aktiverar installationsguiden direkt återställning av data och filer. Gör annars så här:

1. När du konfigurerar en ny Android-telefon väljer du Återställ från din säkerhetskopia. Följ sedan stegen i installations-/återställningsguiden för Android för att återställa mms och andra filer.
    • Tips! Om du redan har slagit på telefonen och inte återställt den måste du göra en fabriksåterställning. Därefter kan du slutföra Android-återställningen för att återställa dina mms.
  2. Ladda ned Google One-appen Google One app från Play Butik och öppna den.

3. På startfliken för Google One letar du på kortet Återställning tillgänglig.
  4. Tryck på Återställ säkerhetskopior följt av Återställ (bredvid alternativet Mms).

Ta bort säkerhetskopior på telefonen

Du kan radera dina säkerhetskopierade filer på telefonen för att frigöra lagringsutrymme.

Obs!

• Din säkerhetskopia tas bort permanent.
  • Om du fortfarande har automatisk säkerhetskopiering aktiverad skapas nya säkerhetskopior i framtiden.
  1. Öppna Google Drive-appen Google Drive på telefonen med Android.
  2. Tryck på menyn Meny till vänster följt av Säkerhetskopior.
  3. Tryck på önskad säkerhetskopia.
  4. Välj ett alternativ:
    • Ta enbart bort mms-filer: Tryck på Mms följt av Ta bort om du vill ta bort filer som bilder och videor.
    • Ta bort alla filer i mappen för säkerhetskopior: Tryck på Mer Mer högst upp följt av Ta bort säkerhetskopia följt av Ta bort.

Lös problem med säkerhetskopiering eller återställning

Det går inte att starta återställningsprocessen

Om återställningsalternativ är gråtonade eller om ett felmeddelande visas kan extra steg behövas. Några vanliga lösningar är:

Android logo Kontrollera att ditt Android-operativsystem är uppdaterat. Om du vill återställa telefonen måste den ha Android 7.1.1 eller senare.

Rund logotyp för Messages Uppdatera Android Messages. Om du inte använde Android Messages som standardapp för meddelanden på din gamla enhet återställs kanske inte vissa mms med bilder och videor.

Google Play Uppdatera Google Play-tjänsterna.

När all programvara har uppdaterats och inställningarna har ändrats trycker du på Återställ bredvid Mms.

Dina mms återställdes inte på telefonen

Mms-säkerhetskopior fungerar bäst med appen Android Messages Android Messages Testa att säkerhetskopiera igen när du har angett Android Messages som standardapp för sms.

1. Ladda ned Android Messages från Play Butik om du inte redan har gjort det.
  2. Öppna appen Inställningar Inställningar på Android-enheten.
  3. Tryck på Appar och aviseringar följt av Standardappar.
    • Tryck på Avancerat om du inte ser det här alternativet.
  4. Tryck på Sms-app följt av Messages.
Ett fel visades när du säkerhetskopierade telefonen

Följ stegen nedan om en eller flera medietyper inte säkerhetskopieras. Kontrollera om säkerhetskopieringen har börjat fungera efter varje steg.

1. Kontrollera att enheten är online. Om du använder mobildata testar du att använda Wi-Fi för en bättre anslutning.
  2. Installera eller uppdatera Google One-appen.
  3. Öppna Google One-appen. Om du har slut på lagringsutrymme gör du något av följande:
    1. Köp mer lagringsutrymme
    2. Frigör lagringsutrymme
  4. Tryck på Inställningar följt av Hantera inställningar för säkerhetskopiering i Google One-appen. Följ stegen på skärmen om rekommenderas att uppdatera eller installera en app.
    • Obs! Om flera uppdateringar krävs för enheten kan det ta några timmar att säkerhetskopiera mobilen.

I Google One-appen högst upp trycker du på Hem.

Om din media fortfarande inte säkerhetskopieras

Du kan köra en säkerhetskopia manuellt:

Din nya telefon har inte återställt allt

Om en eller flera medietyper saknas efter att du har återställt en Google One-säkerhetskopiering testar du följande:

• Kontrollera att enheten är online. Om du använder mobildata testar du att använda Wi-Fi för en bättre anslutning.
  • Installera eller uppdatera Google One-appen.
  • Öppna Android-inställningarna. Bekräfta samtliga följande alternativ gäller:
    • Det finns tillräckligt med plats i den lokala enhetens lagringsutrymme för att rymma säkerhetskopian.
    • Din nya enhets version av Android är samma eller nyare än din gamla enhets. Ta reda på vilken version av Android du har.
  • Din säkerhetskopia finns kvar så länge du använder enheten. Om du har använt enheten för mer än 57 dagar sedan är säkerhetskopian inte längre tillgänglig.
  • Tryck på Inställningar följt av Återställa från säkerhetskopian i Google One-appen. Följ stegen på skärmen om rekommenderas att uppdatera eller installera en app.
    • Obs! Om flera uppdateringar krävs för enheten kan det ta några timmar att säkerhetskopiera mobilen.

Filer som återställs under konfigurationen

Viss data kan endast återställas när du konfigurerar enheten, till exempel appdata, inställningar och enklare meddelanden. Om du vill återställa data återställer du enheten till standardinställningarna och upprepar konfigurationen av Android.