Så här skapar du starka lösenord

När du skapar starka lösenord kan du förhindra att någon annan får åtkomst till ditt konto.

Det säkraste och enklaste sättet att skapa starka lösenord är att låta Chrome föreslå ett lösenord åt dig.

Om du vill skapa lösenord på egen hand kan du överväga följande tips:

Använd olika lösenord för olika konton

Det kan vara riskabelt att återanvända lösenord. Om någon får tag på lösenordet till ett av dina konton kan personen använda lösenordet för att få kontroll över ditt e-postkonto, dina profiler på sociala medier och till och med dina pengar.

Du kan förhindra detta genom att använda olika lösenord för alla dina konton. Om du vill hantera lösenorden enklare kan du läsa om hur du sparar, hanterar och skyddar dina lösenord.

Använd långa lösenord som är lätta att komma ihåg

Långa lösenord är starka lösenord. Se till att lösenorden är minst 12 tecken långa.

Om du vill komma ihåg dina lösenord lättare kan du använda

• sångtexter
  • film- eller bokcitat
  • kärnfulla fraser
  • förkortningar, till exempel lösenord som innehåller den första bokstaven i varje ord i en mening.

Undvik personliga uppgifter och vanliga ord

När du skapar lösenord ska du inte använda information som någon annan känner till eller enkelt kan ta reda på. Det är också viktigt att undvika enkla ord, vanliga fraser och igenkännliga mönster.

Du kan till exempel undvika följande ord och fraser:

• uppenbara lösenord, till exempel ”lösenord” eller ”ge mig åtkomst”
  • sekvenser, till exempel ”abcd” eller ”1234”
  • tangentbordsmönster, till exempel ”qwerty” eller ”qazwsx”
  • smeknamn eller initialer
  • ditt barns eller husdjurs namn
  • viktiga födelsedagar eller årtal
  • namnet på gatan där du bor
  • siffror i din adress.

Använd en lösenordshanterare

Att skriva ned lösenord är inte det säkraste alternativet. Det gör att de enklare blir stulna eller borttappade.

Som alternativ kan du använda en tillförlitlig lösenordshanterare som ingår i ditt Google-konto utan kostnad. Läs mer om hur du sparar, hanterar och skyddar dina lösenord.

När du använder en lösenordshanterare kan du

• skapa och spara starka lösenord
  • skydda alla sparade lösenord med inbyggd säkerhet
  • fylla i lösenord för dina konton automatiskt.