Vad är darknet?

Darknet är en del av internet där personer kan dölja sin identitet och plats för andra och för brottsbekämpande myndigheter. Därför kan darknet användas för att sälja stulna personliga uppgifter.

Hur får du tillgång till darknet?

Du kan inte använda Google Sök eller webbläsare som Chrome eller Safari för att få tillgång till darknet. I stället måste du använda programvara som är särskilt utformad för detta, till exempel Tor eller I2P.

Vad används darknet till?

Darknet är ofta kopplat till olagliga aktiviteter som narkotikahandel och dataintrång. Myndigheter använder dock också darknet för att

• dela klassificerad information
  • utföra andra lagliga aktiviteter.

Lär dig skillnaden mellan darknet och djupwebben

Darknet beskrivs ofta av misstag som djupwebben.

Djupwebben avser de delar av internet som du inte kan nå via sökmotorer som Google Sök. Djupwebben omfattar även sidor som du bara hittar om du registrerar dig eller loggar in, till exempel det mesta innehållet i Gmail och på Facebook.

Djupwebben omfattar 90 procent av internet, medan darknet troligen omfattar mindre än 0,01 procent.

Hur hamnar personliga uppgifter på darknet?

Dataintrång och skadlig programvara är två vanliga sätt att få personliga uppgifter att hamna på darknet.

Dataintrång sker när en hackare stjäl användaruppgifter från ett företags databas. Dessa uppgifter kan senare säljas till identitetstjuvar på darknet.

Skadlig programvara är alla typer av programvara som kan skada en dator. Skadlig programvara kan stjäla känslig information från datorn, gradvis göra den långsam och skicka falska e-postmeddelanden från ditt konto. Läs om hur du skyddar dig mot skadlig programvara.

Hur vet Google vilka personliga uppgifter som finns på darknet?

Google använder en tredjepartsleverantör för att ta reda på vilken information som finns på darknet. Leverantören har åtkomst till databaser som visar vilket innehåll som för närvarande är tillgängligt på darknet.