Mikä on pimeä verkko?

Pimeä verkko on internetin osa, jossa ihmiset voivat salata henkilöllisyytensä ja sijaintinsa muilta käyttäjiltä ja viranomaisilta. Siksi pimeässä verkossa voidaan myydä varastettuja henkilökohtaisia tietoja.

Miten pimeään verkkoon pääsee?

Pimeään verkkoon ei voi päästä Google Hausta eikä Chromesta, Safarista tai muista yleisistä selaimista. Sen sijaan pitää käyttää erityisesti tätä tarkoitusta varten kehitettyä ohjelmistoa, kuten Toria tai I2P:tä.

Mihin pimeää verkkoa käytetään?

Pimeä verkko liitetään usein laittomuuksiin, kuten huumekauppaan tai tietosuojaloukkauksiin. Kuitenkin myös viranomaiset käyttävät pimeää verkkoa esimerkiksi

• salattujen tietojen jakamiseen
  • muuhun myönteiseen toimintaan.

Mitä eroa on pimeällä verkolla (dark web) ja syväverkolla (deep web)?

Pimeää verkkoa kuvataan usein virheellisesti syväverkoksi.

Syväverkko on internetin osa, jota ei löydy Google Hausta tai muista hakukoneista. Myös pimeä verkko on osa syväverkkoa. Syväverkko sisältää kuitenkin myös sivut, joihin pääsee vain rekisteröitymällä tai kirjautumalla, eli suurimman osan esimerkiksi Gmailin ja Facebookin sisällöstä.

Syväverkon osuus koko internetistä on 90 prosenttia, kun pimeän verkon osuus on todennäköisesti alle 0,01 prosenttia.

Miten henkilökohtaiset tiedot päätyvät pimeään verkkoon?

Tietosuojaloukkaukset ja haittaohjelmat ovat kaksi yleistä syytä, joiden takia henkilökohtaisia tietoja päätyy pimeään verkkoon.

Tietosuojaloukkaus tapahtuu, kun hakkeri varastaa käyttäjädataa yrityksen tietokannasta. Tätä dataa voidaan myöhemmin myydä pimeässä verkossa henkilöllisyysvarkauksia varten.

Haittaohjelma on mikä tahansa ohjelmisto, joka voi vahingoittaa tietokonetta. Haittaohjelma voi varastaa arkaluontoista tietoa tietokoneeltasi, hidastaa tietokonetta vähitellen ja jopa lähettää väärennettyjä sähköpostiviestejä tililtäsi. Lue lisää haittaohjelmilta suojautumiselta.

Miten Google tietää, mitä henkilökohtaisia tietoja pimeässä verkossa on?

Google tekee yhteistyötä kolmannen osapuolen toimittajan kanssa selvittääkseen, mitä tietoja pimeässä verkossa on. Toimittajalla on pääsy tietokantoihin, joista selviää, mitä sisältöä pimeässä verkossa on löydettävissä.