Je krediet beschermen (alleen in VS)

De aanbevolen stappen om jezelf online te beschermen, verschillen per land of regio. Dit artikel is alleen bedoeld voor de Verenigde Staten.

Als je een Social Security Number (SSN) hebt, kan iemand anders je naam, SSN, adres en geboortedatum gebruiken om namens jou krediet op te nemen.

Je kunt het volgende doen om dit probleem te voorkomen:

Kredietblokkering plaatsen

Een kredietblokkering beperkt de toegang tot je kredietrapport, zodat iemand niet zomaar een nieuwe kredietrekening op jouw naam kan openen. Als je krediet wilt aanvragen terwijl er een kredietblokkering loopt, kun je de blokkering tijdelijk opheffen.

Neem contact op met alle 3 kredietinformatiebureaus als je een kredietblokkering wilt plaatsen:

Fraudemelding indienen

Bij een fraudemelding is het moeilijker voor iemand om een nieuwe kredietrekening op jouw naam te openen. Voordat je een kredietrekening opent, verifieert het bedrijf dat het krediet verleent je identiteit.

Als je een fraudemelding wilt indienen, hoef je maar contact te maken met een van de 3 kredietinformatiebureaus:

Wanneer je contact opneemt met een kredietinformatiebureau, laat dat bureau de andere 2 weten dat er een fraudemelding op jouw kredietrapporten moet worden geplaatst.

Website voor jaarlijkse kredietrapporten

Op de website voor het jaarlijkse kredietrapport vindt u elke 12 maanden kosteloze kredietrapporten van alle 3 kredietbureaus. Je kunt deze rapporten gebruiken om naar activiteit te zoeken die je niet herkent. Ga voor meer informatie naar de website voor jaarlijkse kredietrapporten.

Als je tot de ontdekking komt dat iemand krediet heeft gekregen op jouw naam, kun je deze kredietrapporten gebruiken om je krediet te herstellen.

Je gestolen Social Security Number melden

Als je Social Security Number is gestolen, kun je dit melden bij de Social Security-fraudehotline op 1-800-269-0271 of via de website van Federal Trade Commission.

Een my Social Security-account maken

Als je een my Social Security-account maakt, kun je je Social Security Number claimen en voorkomen dat iemand anders transacties namens jou uitvoert. Je kunt een account maken op ssa.gov.