Luotonotolta suojautuminen (vain Yhdysvallat)

Verkossa suojautumisen suositukset vaihtelevat alueittain. Tämän artikkelin ohjeet koskevat vain Yhdysvaltoja.

Jos sinulla on Social Security Number (SSN), joku muu voi ottaa luottoa nimissäsi, jos hän tietää nimesi, SSN-tunnuksesi, osoitteesi ja syntymäaikasi.

Voit estää sen näin:

Luoton jäädytys

Luoton jäädyttäminen rajoittaa pääsyä luottoraporttiisi, joten kuka tahansa ei voi avata uutta luottotiliä. Jos haluat hakea uutta luottoa jäädytyksen aikana, voit kumota jäädytyksen tilapäisesti.

Voit jäädyttää luoton ottamalla yhteyttä seuraaviin kolmeen luotontarjoajaan:

Petosilmoitukset

Petosilmoituksen ansiosta muiden on vaikeampaa avata uutta luottotiliä nimissäsi. Ennen kuin avaat luottotilin, luoton myöntäneen yrityksen pitää vahvistaa henkilöllisyytesi.

Voit laittaa petosilmoituksen päälle ottamalla yhteyttä mihin tahansa seuraavista kolmesta luotontarjoajasta:

Kun otat yhteyttä yhteen luotontarjoajaan, se ilmoittaa asiasta kahdelle muulle tarjoajalle ja pyytää myös niitä asettamaan petosilmoituksen nimissäsi.

Annual Credit Report ‑sivusto

Annual Credit Report ‑verkkosivustolta saat vuoden välein maksutta luottoraportin kaikilta kolmelta luotontarjoajalta. Näistä raporteista voit etsiä tunnistamattomia tapahtumia. Lue lisää Annual Credit Report ‑verkkosivustolta.

Jos havaitset jonkun ottaneen luottoa nimissäsi, voit palauttaa luottosaldosi näiden luottoraporttien avulla.

Ilmoitus varastetusta Social Security Number-tunnuksesta

Jos Social Security Number-tunnuksesi on varastettu, voit soittaa Yhdysvalloissa sosiaaliturvapetosten puhelinpalveluun 1-800-269-0271 tai tehdä ilmoituksen Federal Trade Commissionin verkkosivustolla.

mySocial Security ‑tilin luominen

Kun luot mySocial Security ‐tilin, voit ilmoittautua Social Security Number-tunnuksesi omistajaksi ja estää muita suorittamasta maksuja nimissäsi. Voit luoda tilin osoitteessa ssa.gov.