To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Konfigurera ett nätverk som använder VLAN-taggning

Vissa internetleverantörer (ISP) kräver att VLAN-taggning (Virtual local area network-taggning) används när deras modem ska kommunicera med en trådlös router.

Nest Wifi- och Google Wifi-enheter (wifi 5) som har skapats eller uppdaterats efter juni 2020 har automatiskt stöd för vissa VLAN-taggar och ytterligare steg krävs vanligtvis inte för att konfigurera Nest Wifi eller Google Wifi

Vissa enheter med äldre firmware har dock inte stöd för VLAN-taggning direkt. För dessa behöver du ytterligare utrustning för att stödja VLAN-taggning, annars misslyckas konfigureringen.

Google stöder VLAN-taggvärden på 2, 7 och 10 (från ett möjligt intervall på 0 till 4 095). Om internetleverantören kräver en annan tagg krävs en ytterligare enhet för att den ska fungera. Du kan ta reda på vilken tagg som behövs genom att kontakta internetleverantören eller titta i modemets handbok.

Du kan ta reda på om din internetleverantör använder VLAN-taggning eller om du har en IPTV-tjänst (Internet Protocol Television) eller VoIP-tjänst (Voice over Internet Protocol) via internetleverantören genom att fråga internetleverantören om CPE-boxen (modemet eller routern från internetleverantören) kräver en VLAN-tagg. Om den gör det och det inte är en tagg som stöds av Google följer du anvisningarna nedan.

Använda Nest Wifi eller Google Wifi med en VLAN-taggad bredbandsanslutning

När internetleverantören kräver VLAN-taggning måste du lägga till en switch i nätverket eller använda en annan router som har stöd för VLAN för att vissa Nest Wifi- och Google Wifi-enheter ska fungera.

Obs! Om internetleverantören använder en tagg som stöds av Google och du tillfälligt använder en router som har stöd för VLAN kan Nest Wifi- och Google Wifi-enheter ladda ned en uppdatering med stöd för VLAN-taggning när nätverket är konfigurerat och online. På så sätt kan du konfigurera Nest Wifi-routern eller den primära Google Wifi-åtkomstpunkten igen i framtiden utan ytterligare utrustning.

Använda en switch för hanterade nätverk

Så här lägger du till en separat switch för hanterade nätverk (kallas ibland en ”smart nätverksswitch”) med VLAN-funktion:

1. Anslut modemets LAN-port till switchens WAN-port med en Ethernet-kabel.
  2. Anslut switchens LAN-port till Nest Wifi-routerns eller den primära Google Wifi-åtkomstpunktens WAN-port med en Ethernet-kabel.
  3. Om switchen har alternativet för Spanning Tree Protocol (STP) ska du se till att det är inaktiverat. Du bör också vidarebefordra Bridge Protocol Data Units (BPDU:er) när STP är inaktiverat. På så sätt undviker du tekniska problem med vissa hanterade switchar eftersom det är kopplat till dirigering och nätverksloopar.
  4. När du är klar konfigurerar du Nest Wifi- eller Google Wifi-enheterna i Google Home-appen.

Använda en router med stöd för VLAN

Om du redan har anslutit en router som har stöd för VLAN-taggning kan du lägga till Nest Wifi-routern eller den primära Google Wifi-åtkomstpunkten till den.

1. Anslut modemets LAN-port till tredjepartsrouterns WAN-port med en Ethernet-kabel.
  2. Anslut tredjepartsroutern till Nest Wifi-routern eller den primära Wifi-åtkomstpunktens WAN-port med en Ethernet-kabel.
  3. När du är klar konfigurerar du Nest Wifi- eller Google Wifi-enheterna i Google Home-appen.

​Med den här konfigurationen kan två nätverk vara aktiverade samtidigt (Double NAT), vilket inte nödvändigtvis är ett problem. Om det uppstår problem rekommenderar vi att du ställer in tredjepartsroutern på bryggläge och inaktiverar wifi på den för att undvika störningar.