Google Nest ‑laitteiden tunnistimet

Päivitetty viimeksi 15.10.2019

Googlen älykkäiden kotien laitteet ja palvelut tarvitsevat kameroita, mikrofoneja ja muita tunnistimia tarjotakseen hyödyllisiä ominaisuuksia ja palveluita. Tunnistimet havaitsevat esimerkiksi liikettä, ääntä ja lämpötilaa. Tarkoituksena on suojella kotiasi ja läheisiäsi sekä tehdä elämästäsi helpompaa ja mukavampaa. Vaikka tunnistimet tekevät älykkäiden kotien laitteista hyödyllisempiä, ymmärrämme, että sinun, perheesi ja ystäviesi täytyy luottaa siihen, että käsittelemme dataa vastuullisesti.

Olemme julkaisseet sitoumuksemme käyttäjien kotien tietosuojaan, jossa olemme sitoutuneet seuraavaan:

• Kun älykkäiden kotien laitteisiin sisältyy kameroita, mikrofoneja tai ympäristö- ja liiketunnistimia, jotka saavat tietoja kodin ympäristöstä, me mainitsemme nämä laitteisto-ominaisuudet laitteen teknisissä tiedoissa – riippumatta siitä, ovatko ne aktiivisia.
  • Selitämme myös tarkemmin, minkä tyyppisiä tietoja nämä tunnistimet lähettävät Googlelle. Annamme myös esimerkkejä siitä, miten käytämme näitä tietoja, jotta ymmärrät paremmin niiden tarkoituksen.

Tämä tunnistimia koskeva opas on julkaistu osana sitoumuksiamme.  Jatkamme tunnistimia koskevan oppaan päivittämistä ajoittain lisätäksemme uusia laitteita, ominaisuuksia ja palveluita, vastataksemme nykyisiin tuotteisiimme tehtyihin muutoksiin tai voidaksemme tarvittaessa tarjota lisätietoja.

Googlen älykkäiden kotien laitteiden ja palveluiden nykyiset tunnistimet kuuluvat yleensä seuraaviin luokkiin:

• Kamerat, jotka tallentavat videokuvaa ja still-kuvia sekä havaitsevat, mitä kotona on meneillään.
  • Mikrofonit, jotka tallentavat ääntä ja voivat havaita tiettyjä lähialueen ääniä tai liikkeitä.
  • Liiketunnistimet, jotka havaitsevat liikettä ja muutoksia laitteen fyysisessä tilassa. Esimerkiksi ovitunnistin havaitsee oven avautumisen ja akselerometri havaitsee laitteen siirtämisen.
  • Ympäristön tunnistimet, jotka havaitsevat lähiympäristön ulkoisia ominaisuuksia, kuten lämpötilaa, kosteutta, valoa tai savua, ja voivat auttaa valvomaan olosuhteita kodissa ja sen ulkopuolella.
  • Ohjaustunnistimet, jotka mahdollistavat laitteen ohjauksen. Näitä ovat esimerkiksi kosketusherkät painikkeet tai magneettiset tunnistimet, jotka havaitsevat Nest Learning Thermostatin renkaan asennon.

Googlen älykkäiden kotien laitteisiin saattaa kuulua myös lisätunnistimia, jotka valvovat laitteen toimintaa. Esimerkiksi laitteen sisäiset tunnistimet voivat havaita, kun laitteen akun varaustaso on alhainen tai laite ylikuumenee. Myös muut olosuhteet voivat vaikuttaa laitteen kykyyn toimia toivotulla tavalla. Olemme jättäneet tästä tunnistinoppaasta pois tunnistimet, jotka keräävät vain tällaista diagnostiikkadataa. Kuvattujen ominaisuuksien ja palveluiden käyttöönoton lisäksi alla lueteltujen tunnistimien sisältämää dataa voidaan käyttää myös laitteen toimintaan ja diagnostiikkaan liittyviin toimintoihin.

Tunnistintyypit, mitä ne mittaavat ja käyttöesimerkkejä

Tunnistintyyppi

Mitä se mittaa

Käyttöesimerkkejä*

Kamerat ja mikrofonit

Kamera (linssi ja kuvantunnistin)

Kameroita käytetään still-kuvien ja videokuvan tallentamiseen erilaisia tarkoituksia varten, esimerkiksi kodin valvontaan ja videopuheluihin. Niitä voidaan myös käyttää tunnistimina liikkeen, toiminnan, ihmisten tai eleiden havaitsemisessa. Kameroita voidaan myös käyttää biometrisina tunnistimina tietyn henkilön tunnistamiseksi.

Nest Cam, Nest Cam IQ, Nest Hello ja Google Nest Hub Max

Voit nähdä, mitä kameran lähellä tapahtuu. Tunnistimia käytetään myös tiettyjen tapahtumatyyppien havaitsemiseen. Saat siis ilmoituksen, kun kameran lähellä havaitaan henkilö tai liikettä. Riippuen kameramallista, asuinpaikastasi ja siitä, onko sinulla Nest Aware ‑tilaus, kameraa voidaan käyttää myös tunnistamaan kasvot, jotka olet pyytänyt sitä tunnistamaan, ja lähettämään ilmoitus sen tunnistaessa tutun tai vieraan henkilön.

Nest Hub Max

Edellä kuvattujen, sisäänrakennettujen Nest Cam ‑ominaisuuksien lisäksi Nest Hub Max käyttää myös kameraa videopuheluiden ja ‑viestien, Face Match ‑personoinnin ja laitteen helpon ohjauksen mahdollistavien Pikaeleiden käyttöönotossa. Kameraa käyttäviä lisäominaisuuksia voidaan lisätä ajan myötä.

Mikrofoni

Mikrofonit havaitsevat ääniaaltoja. Mikrofoneja käytetään eri tarkoituksiin Nest-laitteissa, esim. puheen tallennukseen, ja tunnistimina tiettyjen äänien tai lähiympäristössä tapahtuvan liikkeen havaitsemisessa.

Nest Cam, Nest Cam IQ ja Nest Hello

Voit kuulla, mitä kameran lähellä tapahtuu. Tunnistimia käytetään myös Talk and Listen ‑ominaisuuteen, jolla voit puhua kameran lähettyvillä oleville. Voit myös puhua Google Assistantille Nest Cam IQ ‑sisäkameran avulla (jos ominaisuus on käytössä).

Google Home, Google Home Mini, Google Home Max, Google Nest Hub, Google Nest Hub Max, Google Nest Mini, Google Nest Wifi ‑piste

Tunnistimet mahdollistavat esimerkiksi Google Assistantille puhumisen ja puheluiden soittamisen.

Nest Guard

Tunnistin mahdollistaa Google Assistantille puhumisen tai lasin särkymisen kuulemisen (jos nämä ominaisuudet ovat käytössä).

Nest Protect

Sound Check- ja Safety Checkup ‑ominaisuudet käyttävät tunnistimia varmistaakseen, että kaiutin ja hälytysääni toimivat. Mikrofonia ei käytetä mihinkään muihin tarkoituksiin, ja se on pois päältä, jos sitä ei tarvita kaiuttimen tai hälytysäänen toiminnan tarkistamiseen.

Nest Hub

Lähettää ultraääniaaltoja kaiuttimesta mikrofonin diagnostiikkaa varten.

Nest Hub, Nest Hub Max, Nest Mini, Nest Wifi ‑piste

Lähettää kaiuttimesta ultraääniaaltoja käyttäjän läheisyyden havaitsemiseksi, jotta median tai laitteen ohjaimet voidaan näyttää.

Liiketunnistimet

Akselerometri

Akselerometrit mittaavat laitteen liikettä. Niitä käytetään yleisesti suunnan muutosten havaitsemiseen ja laitteen näyttönäkymän mukauttamiseen tai peukaloinnin havaitsemiseen (esim. jos laitetta yllättäen siirretään).

Google Home Max

Mukauttaa valoja kaiuttimen suunnan perusteella.

Nest Guard

Havaitsee peukaloinnin (kun laitteen liikkeen hälytys on asetettuna).

Nest Detect

Auttaa avaamisen/sulkemisen havaitsemisessa.

Nest Connect ja Nest Protect

Ei käytössä tällä hetkellä. Kuuluu mahdollisiin tuleviin ominaisuuksien parannuksiin.

Magnetometri

Magnetometrit (kutsutaan myös magneettisiksi tunnistimiksi) mittaavat magneettikenttien vahvuutta ja muutoksia.

Nest Detect

Tunnistaa, kun ovi tai ikkuna avataan tai suljetaan, havainnoimalla mukana tulleen magneetin läheisyyttä.

Liike

Liiketunnistimet havaitsevat huoneessa olevien ihmisten tai eläinten liikettä.

Nest Guard ja Nest Detect

Havaitsevat liikettä Home/Away Assistin turvallisuusvalvontaa ja paikallaolon seurantaa varten.

Paikallaolo

Paikallaolon tunnistimet havaitsevat, kun joku on huoneessa.

Nest Learning Thermostat ja Nest Thermostat E

Havaitsevat paikallaoloa miellyttävän lämpötilan optimoimiseksi ja energian säästämiseksi.

Nest Protect

Havaitsee paikallaoloa Home/Away Assistia varten ja sytyttää Pathlightin, kun joku kävelee Nest Protectin alla.

Läheisyys

Läheisyyden tunnistimet havaitsevat lähellä olevien esineiden paikallaolon.

Nest Learning Thermostat

Havaitsee termostaatin läheisyydessä olevat ihmiset ja käynnistää näytön valon.

Nest Guard

Havaitsee Nest Guardin läheisyydessä olevat ihmiset ja käynnistää laitteen painikevalon.

Peukaloinnin havaitsemisvalitsin

Peukaloinnin havaitsemisvalitsimilla havaitaan, jos laitetta yllättäen siirretään tai jos joku avaa kotelon päästäkseen käsiksi laitteen sisäosiin.

Nest Detect

Havaitsee, kun Nest Detect poistetaan taustalevystä.

Ultraääni

Ultraäänitunnistimet käyttävät ääniaaltoja etäisyyden mittaamisessa esineeseen. Tunnistimilla voidaan havaita, jos joku on lähellä laitetta.

Nest Protect (1. sukupolvi)

Ei käytössä tällä hetkellä.

Bluetooth Bluetoothin avulla voidaan havaita muiden Bluetooth-laitteiden läheisyys. Sillä voidaan myös striimata ääntä laitteesta toiseen.

Google Home, Google Home Mini, Google Nest Mini, Google Home Max, Google Nest Hub, Google Nest Hub Max, Google Nest Wifi ‑piste

Havaitsee laitetagin toisessa yhteensopivassa Bluetooth-laitteessa (esimerkiksi Tile, jota käytetään Google Home ‑älykaiuttimen kanssa) integroitujen ominaisuuksien käyttöä varten. Voit striimata musiikkia Google-kaiuttimesta tai näytöltä haluamiisi Bluetooth-kaiuttimiin tai ‑kuulokkeisiin. Voit striimata musiikkia mobiililaitteelta (puhelimelta tai tabletilta) tai tietokoneelta Google-kaiuttimeen tai näytölle.

Ympäristön tunnistimet

Ympäristön valoisuuden tunnistin

Ympäristön valoisuuden tunnistimet mittaavat huoneessa olevan valon määrää.

Google Home ja Google Home Max

Muuta LEDien kirkkautta.

Nest Hub ja Nest Hub Max

Ohjaa näytön kirkkautta ja värikalibrointia.

Nest Learning Thermostat ja Nest Thermostat E

Ohjaa näytön kirkkautta ja parantaa lämpöanturin tarkkuutta havaitsemalla, kun auringonvalo osuu termostaattiin.

Nest Cam IQ ja Nest Hello

Havaitsee yön ja päivän vaihtelun asettaakseen Night Visionin päälle tai pois päältä.

Nest Protect

Havaitsee, kun huone on pimeä, voidakseen ottaa Pathlight- ja Nightly Promise ‑ominaisuudet automaattisesti käyttöön.

Nest Guard

Ei käytössä tällä hetkellä. Kuuluu mahdollisiin tuleviin ominaisuuksien parannuksiin.

Nest Detect

Havaitsee, kun huone on pimeä, ottaakseen Pathlight-ominaisuuden automaattisesti käyttöön.

Häkä

Häkätunnistimet mittaavat ilmassa olevan hään määrää.

Nest Protect

Havaitsee vaaralliset määrät häkää ilmasta.

Kosteus

Kosteustunnistimet mittaavat ilmankosteuden (suhteellinen kosteus) tasoa.

Nest Learning Thermostat ja Nest Thermostat E

Havaitsevat ympäristön kosteutta optimoidakseen ja ohjatakseen olosuhteita ja koko kodin ilmankostuttimia.

Nest Protect

Sallii Steam Check ‑ominaisuuden käytön esimerkiksi suihkun vesihöyryn aiheuttamien aiheettomien hälytysten vähentämiseksi.

Nest Guard

Ei käytössä tällä hetkellä. Kuuluu mahdollisiin tuleviin ominaisuuksien parannuksiin.

Nest Detect

Kuuluu mahdollisiin tuleviin ominaisuuksien parannuksiin. Tällä hetkellä käytössä vain laitteen toiminnan valvonnassa.

Savu (valosähkötunnistin)

Tunnistaa ilmassa olevan savun havaitsemalla, kun savuhiukkasia liikkuu infrapunavalolähteen edessä.

Nest Protect (1. sukupolvi)

Palon/savun havaitseminen

Savu (Kahden spektrin sensori)

Havaitsee ilmassa olevan savun kahden valon aallonpituuden avulla. Infrapunavaloa käytetään hitaasta, kytevästä tulesta syntyvien suurempien hiukkasten havaitsemiseen, kun taas sininen valo havaitsee nopeasti palavan tulen luomia hiukkasia.

Nest Protect (2. sukupolvi)

Palon/savun havaitseminen

Lämpötila

Lämpöanturit mittaavat nykyistä lämpötilaa. Tämä voi olla ympäristön lämpötila huoneessa tai laitteen sisäinen lämpötila.

Nest Learning Thermostat, Nest Thermostat E ja Nest Heat Link E- ja Nest-lämpöanturit

Mittaavat huoneen lämpötilaa olosuhteiden optimoimiseksi.

Nest Protect

Havaitsee huoneen lämpötilan äkillisen nousun.

Nest Guard

Ei käytössä tällä hetkellä. Kuuluu mahdollisiin tuleviin ominaisuuksien parannuksiin.

Nest Detect

Kuuluu mahdollisiin tuleviin ominaisuuksien parannuksiin. Tällä hetkellä käytössä vain laitteen toiminnan valvonnassa.

Ohjaustunnistimet

Kapasitiivinen kosketus

Havaitsee ihmisen sormen asennon ja liikkeen näytön tai painikkeen pinnalla.

Google Home, Google Home Mini, Google Nest Mini, Google Nest Wifi ‑piste, Google Home Max, Nest Hub ja Nest Hub Max

Käytetään laitteen ohjaamiseen.

Magnetometri

Magnetometrit (kutsutaan yleisesti myös magneettisiksi tunnistimiksi) mittaavat magneettikenttien vahvuutta ja muutoksia. Laitteen ohjauksessa käytettynä magnetometri voi havaita esineen asennon magneettikentän muutosten perusteella, kun esinettä liikutetaan.

Nest Learning Thermostat (3. sukupolvi) ja Thermostat E

Havaitsevat renkaan liikkeen termostaatin manuaalista ohjausta varten.

Optinen

Optiset tunnistimet mittaavat muutoksia tunnistimeen kohdistuvan valon määrässä. Optiset tunnistimet voivat havaita esineen asennon sen perusteella, peittääkö esine valonsäteitä.

Nest Learning Thermostat (1. ja 2. sukupolvi)

Havaitsevat renkaan liikkeen termostaatin manuaalista ohjausta varten.

Nest ✕ Yale ‑lukko

Havaitsee, onko salpa auki vai kiinni.

* Tämä ei ole kattava esimerkkiluettelo siitä, miten tässä esiteltyjä tunnistimia käytetään Googlen älykkäiden kotien laitteissa ja palveluissa. Tavoitteenamme on selventää paremmin tunnistimien käyttötarkoituksia ja eri tapoja, joilla tunnistimia käytetään laitteissamme ja palveluissamme hyödyllisten ominaisuuksien ja palveluiden tarjoamiseksi.