Problemen met de locatie van je telefoon oplossen

De Nest- of Home-app vraagt je de instellingen van je telefoon te updaten als er iets is waarmee je de werking van de Thuis/Afwezig-functie kunt verbeteren.

De app checkt regelmatig de instellingen van je telefoon of tablet om er zeker van te zijn dat je huis zo nauwkeurig mogelijk schakelt tussen Thuis en Afwezig. Ontdekt de app dat je een instelling kunt wijzigen om betere resultaten te boeken, dan krijg je daar een melding van als je de app opent. Je ziet een aangepaste lijst met wijzigingen die je kunt doorvoeren op je apparaat. Voer de voorgestelde wijzigingen uit, maar check ook alle onderstaande instellingen (als je dat nog niet hebt gedaan).

Hoe de Thuis/Afwezig-functie de locatie van je telefoon gebruikt

Opmerking: De Nest- of Home-app laat je maximaal één keer per week het scherm 'Locatie van telefoon' zien, zodat je hier niet bij elk gebruik van de app mee wordt lastiggevallen.

Als je de instellingen niet wilt wijzigen, kun je de app zo instellen dat de locatie van je telefoon niet wordt gebruikt.
Ga in de Home-app naar de instellingen van je huis en tik op Aanwezigheidsdetectie.
Ga in de Nest-app naar Instellingen en tik op Thuis/Afwezig-functie.

Hier vind je alles wat je kunt checken op je apparaat en hoe je het kunt wijzigen.

1. Vliegtuigmodus uitschakelen

In de vliegtuigmodus worden wifi, bluetooth en mobiele verbindingen uitgeschakeld om de batterij te sparen. Misschien ben je vergeten de vliegtuigmodus weer uit te schakelen. Zorg dat het vliegtuigicoon is uitgeschakeld.

De vliegtuigmodus in Android beheren

2. Wifi inschakelen

Dit is een van de belangrijkste instellingen, omdat deze veel effect kan hebben op de nauwkeurigheid van je locatie. Kijk of het wifi-icoon is gemarkeerd in het Bedieningspaneel.

Opmerking: Heb je Android 4.3 of hoger op je apparaat staan, dan hoeft wifi niet ingeschakeld te zijn. In plaats daarvan kunnen de locatieservices zo nu en dan gebruikmaken van wifi, ook als wifi niet is ingeschakeld. Zorg ervoor dat je 'Wifi-scannen' hebt ingeschakeld in de optie voor het scannen van de locatie. De volledige instructies vind je in stap 4 hieronder.

3. Locatieservices inschakelen en instellen op 'Grote nauwkeurigheid'
Ga naar de instellingen van je telefoon en selecteer Locatie. Zorg dat de instelling is ingeschakeld. Kijk daarna onder 'Geavanceerd' of 'Google-locatienauwkeurigheid' is ingeschakeld.
4. Locatie scannen instellen

Dit is ook een belangrijke instelling die grote invloed heeft op de nauwkeurigheid van je locatie.

Ga naar de instellingen van je telefoon en selecteer 'Locatie'. Zorg ervoor dat 'Wifi-scannen' is ingeschakeld. Op deze manier kan je telefoon gebruikmaken van wifi om je locatie nauwkeuriger te bepalen, ook als je wifi hebt uitgeschakeld.

Opmerking: Heb je een lagere versie dan Android 4.3 op je apparaat staan, dan is de optie 'Wifi-scannen' mogelijk niet beschikbaar. Als alternatief kun je wifi ingeschakeld houden om de prestaties van de Thuis/Afwezig-functie te optimaliseren.

5. Mobiele data inschakelen

Ga naar de instellingen van je telefoon en tik op Netwerk en internet en dan Mobiel netwerk. Zorg dat de schakelaar voor 'Mobiele data' is ingeschakeld. Hiermee zorg je ervoor dat je huis zo snel mogelijk overschakelt wanneer je weggaat of thuiskomt.

Belangrijk: Als je een datalimiet hebt ingesteld om extra kosten te voorkomen, kan de Thuis/Afwezig-functie geen mobiele data meer gebruiken wanneer de datalimiet is bereikt.

6. Instellingen voor de Nest- of Home-app configureren

Opmerking: De volgende stappen (6, 7 en 8) zijn alleen van toepassing op Android Marshmallow 6.0 of hoger.

Naast de algemene instellingen van het Android-besturingssysteem heeft elke app die je installeert zijn eigen instellingen die je soms moet aanpassen. Selecteer in 'Instellingen' de optie 'Apps' en scroll omlaag totdat je de Nest- of Home-app vindt die je gebruikt. Tik op de app en bekijk de volgende instellingen in stap 7 en 8.

7. Achtergrondgegevens niet beperken

Tik op Datagebruik en zorg ervoor dat 'Achtergrondgegevens in app beperken' is uitgeschakeld.

Dit is een belangrijke instelling die de app gebruikt om je huis te beheren, ook als de app niet actief is.

8. Locatierechten inschakelen

Ga terug naar het scherm met app-informatie en tik op Rechten. Zorg ervoor dat 'Locatie' is ingeschakeld. Op deze manier kan de app gegevens ontvangen van de locatieservices van Android.

Opmerking: De app maakt gebruik van de standaard locatieservices die in Android zijn ingebouwd. Deze services baseren hun informatie op een combinatie van de signaalsterkte van zendmasten, gegevens van wifi-netwerken en af en toe gps-gegevens als dat nodig is om je locatie nauwkeuriger te bepalen.

9. (Alleen voor de Home-app) Instellingen voor aanwezigheidsdetectie checken

Opmerking: Vereist Android 4.1 of hoger.

Selecteer in de Home-app Instellingen en dan Aanwezigheidsdetectie. Hier kun je zien welke leden van je huishouden aanwezigheidsdetectie hebben ingeschakeld op hun telefoon en welke van je apparaatsensoren bijdragen aan aanwezigheidsdetectie.

Meer informatie over aanwezigheidsdetectie.

10. De app opnieuw opstarten

Als je de Nest- of Home-app geforceerd afsluit, kan de Thuis/Afwezig-functie in sommige gevallen worden uitgeschakeld. Heb je de app geforceerd afgesloten en merk je vervolgens dat je huis niet schakelt tussen Thuis en Afwezig zoals je zou verwachten, sluit dan de app en start deze opnieuw op.

Opmerking: Sommige Nexus-telefoons (5, 5x, 6 of 6p) en mogelijk ook andere Android-telefoons kunnen een enkele keer je locatie verkeerd doorgeven, waardoor de camera's in je huis onverwachts kunnen worden in- of uitgeschakeld. Als dit gebeurt, kun je de camera verwijderen uit de Thuis/Afwezig-functie en een schema instellen dat je camera kan volgen.