Problemen oplossen met de Ecotemperatuur wanneer je thermostaat op een standaard staat

Als je een Google Nest-thermostaat met een Google Nest-standaard gebruikt en de thermostaat niet tussen de Ecotemperatuur en de verwarmingsmodus schakelt wanneer je dat wel zou verwachten, kun je dit vaak eenvoudig oplossen. Het is vooral belangrijk dat de standaard op de aanbevolen hoogte staat, tussen 75 en 100 cm boven de vloer.

Vergeet niet dat de Nest-thermostaat enige tijd wacht met overschakelen naar de Ecotemperatuur wanneer iedereen het huis uit is. Zo weet hij zeker dat je niet alleen maar even een paar boodschappen doet. Hoelang de thermostaat wacht, hangt af van wat hij heeft geleerd over je huis en je leefritme, en van de plek waar hij staat. In sommige gevallen kan dit een paar uur duren. Denk dus niet te snel dat het overschakelen niet werkt. Als de thermostaat na een paar uur nog niet is overgeschakeld naar de Ecotemperatuur, kun je de thermostaat eventueel handmatig op de Ecotemperatuur zetten. Voer vervolgens de onderstaande stappen uit om het probleem op te lossen.

Opmerking: De stappen in dit artikel zijn over het algemeen van toepassing als je geen smartphone hebt die de Thuis/Afwezig-functie laat weten of je wel of niet thuis bent. Heb je problemen terwijl je wel een smartphone hebt die de Thuis/Afwezig-functie ondersteunt, bekijk dan het volgende artikel:

Problemen met de Thuis/Afwezig-functie oplossen >

Problemen oplossen met het overschakelen naar de Ecotemperatuur in combinatie met een Nest-standaard

1. Controleer of de Thuis/Afwezig-functie is ingesteld om over te schakelen naar de Ecotemperatuur.

Het kan zijn dat iemand de instellingen van de Thuis/Afwezig-functie
heeft gewijzigd, zodat de thermostaat niet meer kan overschakelen naar de
Ecotemperatuur. Je kunt dit nagaan in de Nest-app
of op de Nest-thermostaat.

De Ecotemperatuur-instellingen van de Nest-thermostaat wijzigen >

Nest thermostat USE ECO

2. Controleer de locatie van de Nest-standaard.

De plek waar de thermostaat staat, kan grote invloed hebben op hoe goed hij schakelt tussen verwarmen en Ecotemperatuur. Ook het verplaatsen van de Nest-standaard kan veel invloed hebben op de werking van de thermostaat. Het maakt niet uit of je hem slechts vijf centimeter of naar een andere kamer verplaatst, de thermostaat moet in beide gevallen de informatie over zijn nieuwe locatie opnieuw leren.

Controleer eerst de locatie van de Nest-standaard om er zeker van te zijn dat de thermostaat activiteit kan zien. De thermostaat moet volgens de specificaties in de handleiding ongeveer 75 tot 100 cm boven de vloer worden geïnstalleerd. Bekijk het volgende artikel voor meer informatie:

Waar moet ik de Nest-standaard plaatsen? >

Als je hem bijvoorbeeld te ver van de rand van een plank, aanrecht of tafel hebt geplaatst, worden de sensoren mogelijk geblokkeerd en kan hij niet bepalen of je thuis of weg bent. Heb je een 3e generatie Nest-thermostaat met ingeschakelde Afstandsweergave, dan kun je dit eenvoudig testen. Je weet dat hij activiteit kan zien als het scherm oplicht wanneer je door de kamer beweegt.

Staat de Nest-standaard op een laag tafeltje of iets dergelijks (zoals een tv-kastje), dan ziet de thermostaat mogelijk je huisdieren. In dat geval schakelt hij niet over naar de Ecotemperatuur omdat hij activiteit waarneemt en daardoor denkt dat je nog thuis bent. Als je vermoedt dat dit het probleem is, kun je de thermostaat gewoon wat hoger neerzetten. Maar hij moet ook weer niet te hoog staan. De volgende artikelen bevatten tips en adviezen over het plaatsen van de Nest-standaard:

Waar moet ik de Nest-standaard plaatsen? >

Goede plekken om de Nest Learning Thermostat te installeren >

Als de thermostaat een andere plek heeft gekregen, is het vaak beter om hem te resetten, zodat hij alle informatie over je huis en je leefritme opnieuw kan leren kennen. Lees stap 4 hieronder voor meer informatie over het resetten van de leerfunctie van de thermostaat.

Opmerking: Je moet de Nest-thermostaat alleen verplaatsen als het nodig is. Hij leert en werkt het beste wanneer hij op één plek blijft staan. Het is dus beter om hem niet zomaar te verplaatsen.

3. Controleer of Works with Nest-verbindingen storing veroorzaken.

Soms verhinderen Works with Nest-verbindingen dat de thermostaat naar de Ecotemperatuur overschakelt, of dat een huis naar de modus Afwezig overschakelt. Heb je een actieve Works with Nest-verbinding die vermoedelijk de oorzaak is, verwijder deze dan met de Nest-app en controleer of daarmee het probleem verholpen is. Je kunt na het testen de verbinding opnieuw instellen als je deze wilt blijven gebruiken.

Een Works with Nest-verbinding uitschakelen >

Een Works with Nest-verbinding instellen >

4. Reset de leerfunctie van de Nest-thermostaat.

Normaal gesproken hoef je de leerfunctie van de thermostaat
alleen te resetten als je leefritme of gewoonten onlangs zijn veranderd
of als je de thermostaat hebt verplaatst. Nadat je de leerfunctie
van de thermostaat hebt gereset, leert hij je gewoonten
en temperatuurvoorkeuren opnieuw kennen. Binnen een paar dagen
is hij klaar om weer automatisch over te schakelen naar
de Ecotemperatuur.

Volg deze stappen om de modus Afwezig te resetten:

1. Druk op de ring van de thermostaat om het menu Overzicht weer te geven en selecteer Instellingen.
2. Selecteer de laatste optie: Reset.
3. Kies Afwezig en volg de instructies op het scherm.

nest thermostat reset away

5. Voeg een smartphone toe die de Thuis/Afwezig-functie kan ondersteunen.

De Thuis/Afwezig-functie gebruikt de locatie van je smartphone om de thermostaat te laten weten wanneer je thuis of weg bent. Als je een smartphone of tablet toevoegt om de Thuis/Afwezig-functie te ondersteunen, kan de thermostaat beter schakelen tussen de Ecotemperatuur en verwarmen zonder dat de thermostaat je hoeft te zien.

De locatie van je smartphone of tablet gebruiken:

1. Tik op het pictogram Instellingen rechtsboven in het startscherm van de Nest-app.
2. Selecteer de Thuis/Afwezig-functie.
3. Kies Bepalen of je thuis bent.
4. Selecteer Locatie van mobiel gebruiken en tik op de knop om dit in te schakelen.