De instellingen van de Thuis/Afwezig-functie wijzigen

Opmerking: Deze instructies zijn bedoeld voor apparaten die je beheert in de Nest-app. In de Home-app in ons Helpcentrum vind je instructies over hoe je instellingen wijzigt voor Thuis- en Afwezig-routines.

Met de Thuis/Afwezig-functie veranderen al je Nest-producten automatisch hun gedrag als mensen thuiskomen of je huis verlaten. De functie kan bijvoorbeeld je Nest Cam aanzetten om je huis in de gaten te houden als je weggaat en de camera weer uitzetten als je thuiskomt en hem niet nodig hebt.

In het artikel Meer informatie over de werking van de Thuis/Afwezig-functie vind je meer informatie over de Thuis/Afwezig-functie en hoe deze werkt.

De Thuis/Afwezig-functie stelt vast of iemand thuis is aan de hand van de locatie van de telefoons of tablets die zijn ingelogd bij een app-account dat toegang tot je huis deelt. Ook de activiteitssensoren in sommige van je Nest-producten worden gebruikt. Je kunt bepaalde instellingen van de Thuis/Afwezig-functie wijzigen om de werking ervan te verbeteren. Selecteer een van de onderstaande onderwerpen voor instructies waarmee je deze instellingen kunt aanpassen.

Hulp nodig bij het oplossen van problemen?

In het artikel Problemen met Thuis- en Afwezig-routines en de Thuis/Afwezig-functie oplossen vind je gedetailleerde stappen waarmee je problemen kunt oplossen waarvoor meer nodig is dan het aanpassen van deze instellingen.

Wijzigen wat Nest-producten doen wanneer je thuis of afwezig bent

Volg deze stappen om de manier te wijzigen waarop de Thuis/Afwezig-functie je Nest-producten bedient:

1. Open de Nest-app.
  2. Tik in het startscherm op Instellingen Icoon van Nest-instellingen.
  3. Selecteer de Thuis/Afwezig-functie.
  4. Tik op het icoon Thuis of Afwezig bovenaan het scherm. Je ziet nu een overzicht van wat je verschillende Nest-producten doen als je huis op Thuis of Afwezig staat.
  5. Tik op het Nest-product waarvan je de instellingen wilt wijzigen.

Als je meerdere Nest-producten in je huis hebt, geldt in het algemeen dat je voor elk apparaat verschillende instellingen hebt. De enige uitzondering hierop is de Nest Protect: alle Protects in je huis delen dezelfde instellingen voor de Thuis/Afwezig-functie, dus je ziet maar 1 Protect in deze lijst.

Hieronder hebben we de instellingen van de Thuis/Afwezig-functie voor de verschillende producten op een rijtje gezet.

Nest-thermostaten

Hier kun je kiezen of de thermostaat wel of niet moet overschakelen naar Ecotemperaturen als je huis op Afwezig staat.

Tik op de schakelaar boven in het menu om deze optie in of uit te schakelen.

In het gedeelte Hoe hij reageert zie je wat er gebeurt als je huis op Thuis of Afwezig staat:

• Thuis - Aan betekent dat de thermostaat je normale schema gebruikt als er iemand thuis is.
  • Afwezig - Ecotemperaturen betekent dat de thermostaat overschakelt naar Ecotemperaturen als er niemand thuis is.

Tik onderaan het menu op Ecotemperaturen als je de Ecotemperaturen wilt veranderen die je thermostaat probeert aan te houden als je niet thuis bent.

Omdat de thermostaat energie probeert te besparen als hij is ingesteld op Ecotemperaturen, schakelt hij je apparatuur niet van tevoren in om een bepaalde geplande temperatuur te bereiken.

Meer informatie over Ecotemperaturen en hoe je de instellingen kunt wijzigen

Nest-camera's en de Nest Hello

Tik op de schakelaar om in te stellen of elke camera wel of niet automatisch moet worden uit- of aangezet als je huis overschakelt naar Thuis of Afwezig.

De Nest Cam schakelt anders over dan de overige Nest-producten. Hij schakelt namelijk alleen over op basis van de locatie van je mobiele apparaat of als je het huis handmatig op Thuis of Afwezig zet. Lees het volgende artikel voor meer informatie:

Hoe de camera werkt met de Thuis/Afwezig-functie

Belangrijk: Heb je een schema ingesteld voor je camera, dan schakelt deze over volgens dit schema én op aanwijzing van de Thuis/Afwezig-functie. Dit kan tot verwarrend gedrag leiden. Daarom raden we je aan geen schema in te stellen als de Thuis/Afwezig-functie je camera aan- of uitzet.

Nest Protect

Als je een 2e generatie Nest Protect hebt, zie je een optie Geluidscheck. De 1e generatie Nest Protect voert geen Geluidscheck uit.

De Nest Protect is ingesteld om zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken en probeert de Geluidscheck daarom altijd uit te voeren als er niemand thuis is. Er is dus geen optie om de Geluidscheck te laten uitvoeren op een tijdstip waarop je thuis bent. Wel heb je de mogelijkheid om de Geluidscheck uit te zetten.

Tik op Opties voor de Geluidscheck om in te stellen of al je Protects wel of niet 1 keer per maand of op jouw voorkeurstijden de Geluidscheck moeten uitvoeren.

Meer informatie over Geluidscheck

Beveiliging (Nest Secure-alarmsysteem)

Nest Secure werkt op een aantal manieren samen met de Thuis/Afwezig-functie. Meldingen van de functie Herinnering gebruiken de Thuis/Afwezig-functie om je eraan te herinneren het alarm in te schakelen als je weggaat en weer uit te schakelen als je thuiskomt. Je kunt ook schakelen tussen beveiligingsniveaus wanneer je handmatig overschakelt tussen Thuis en Afwezig.

Je kunt dit scherm ook zo bekijken: open de Nest-app en dan ga naar Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Beveiliging en dan Thuis/Afwezig-functie. Ga voor meer informatie over de opties die je hier ziet naar het gedeelte 'Thuis/Afwezig-functie' van het volgende artikel:

De instellingen van Nest Secure wijzigen

Nest x Yale slot

Op dit scherm kun je Automatisch vergrendelen aanzetten. Als Automatisch vergrendelen is ingeschakeld, vergrendelt het slot zich automatisch weer nadat het is ontgrendeld.

Je kunt ervoor kiezen om Automatisch vergrendelen in te schakelen voor Thuis, Afwezig of beide instellingen. Je kunt ook instellen na hoeveel tijd het slot weer wordt vergrendeld. Ga voor meer informatie over alle opties voor vergrendelen en ontgrendelen (waaronder Automatisch vergrendelen) naar het volgende artikel:

Het Nest × Yale slot vergrendelen en ontgrendelen

De locatie van je telefoon gebruiken met de Thuis/Afwezig-functie

De Thuis/Afwezig-functie gebruikt de gegevens van de sensoren van je Nest-producten en de (wifi-)locatiegegevens van je telefoon om te bepalen of je thuis bent. De functie werkt het best als iedereen die je hebt uitgenodigd om de toegang tot je Nest-huis te delen, ook de locatie van zijn of haar telefoon deelt.

Iedereen kan maar 1 telefoon instellen voor de Thuis/Afwezig-functie. Als je meer dan 1 telefoon hebt, schakel je deze functie in op het apparaat dat je meestal bij je hebt.

De locatiegegevens van je telefoon kunnen de Thuis/Afwezig-functie nauwkeuriger maken, maar je kunt ze op elk gewenst moment uitschakelen. Volg deze stappen om in te stellen of de locatiegegevens van je telefoon of tablet wel of niet met de Thuis/Afwezig-functie mogen worden gedeeld:

1. Open de Nest-app.
  2. Tik op Instellingen Icoon van Nest-instellingen.
  3. Selecteer de Thuis/Afwezig-functie.
  4. Selecteer Bepalen of je thuis bent.
  5. Selecteer Locatie van mobiel gebruiken.
  6. Tik op de grijze schakelaar om het menu uit te vouwen. Je ziet nu een lijst met alle mensen die de bediening van de Nest-apparaten in je huis delen.

Opmerking: Je kunt wel zien welke telefoons of tablets door de Thuis/Afwezig-functie worden gebruikt, maar je kunt alleen je eigen mobiele apparaat in- of uitschakelen. De andere mensen met wie je de toegang tot je Nest-huis deelt, moeten deze instellingen zelf wijzigen op het mobiele apparaat dat ze gebruiken voor de Nest-app.
  7. Tik op je naam.
  8. Tik op de schakelaar om het gebruik van je locatiegegevens in te schakelen (de schakelaar wordt blauw) of uit te schakelen (de schakelaar wordt grijs).

Opmerking: Als je de locatie van je telefoon al hebt ingeschakeld voor een andere telefoon, wordt de locatie uitgeschakeld op de eerste telefoon als je deze op een andere telefoon inschakelt. Iedereen kan maar 1 telefoon gebruiken om 1 telefoonlocatie tegelijk te delen.

Als je de locatie van je telefoon al deelt via de Nest-app, wordt deze daar uitgeschakeld als je de locatie in de Home-app inschakelt. Je kunt je telefoonlocatie maar via 1 app tegelijkertijd delen.

Je kunt de locatiegegevens ook uitschakelen in het hoofdmenu van je telefoon. Dit heeft echter niet alleen gevolgen voor de nauwkeurigheid van de Thuis/Afwezig-functie: het kan ook invloed hebben op de manier waarop andere apps op je telefoon werken.

Wijzigen welke Nest-producten helpen bepalen of iemand thuis is

De Thuis/Afwezig-functie kan naast de locatie van telefoons of tablets die zijn ingelogd op een app-account dat de toegang tot je huis deelt, ook informatie gebruiken die afkomstig is van de activiteitssensoren in je Nest-producten.

De volgende Nest-producten kunnen de Thuis/Afwezig-functie helpen vaststellen of er iemand thuis is:

• Nest-thermostaat
  • Nest Protect
  • Nest Secure, inclusief Nest Guard en Nest Detect

Andere Nest-producten gebruiken hun sensoren niet op deze manier.

Zo kun je wijzigen welke Nest-producten gegevens van hun activiteitssensoren delen met de Thuis/Afwezig-functie.

1. Open de Nest-app.
  2. Tik op Instellingen Icoon van Nest-instellingen.
  3. Selecteer de Thuis/Afwezig-functie.
  4. Tik op Bepalen of je thuis bent.
  5. Selecteer een Nest-product en tik vervolgens op de schakelaar om de deelname van dit product aan de Thuis/Afwezig-functie in of uit te schakelen.

Als je 'Geen deelnemende producten' ziet, is dit omdat je niet ten minste 1 van de bovenstaande producten hebt.

Belangrijk: Als je zowel de locatiegegevens van je mobiele apparaat als de deelname aan de Thuis/Afwezig-functie van alle Nest-producten uitschakelt, kan je huis niet automatisch schakelen tussen Thuis en Afwezig. Je kunt het huis dan alleen handmatig op Thuis of Afwezig zetten via de Nest-app.

Hieronder zie je enkele details over de manier waarop elk Nest-product de Thuis/Afwezig-functie ondersteunt:

Thermostaat

Als je de deelname van de thermostaat aan de Thuis/Afwezig-functie uitschakelt, maar wel de locatiegegevens van je telefoon gebruikt, wijzigen de Nest-producten hun gedrag alleen wanneer de Nest-service vaststelt dat er een telefoon in huis is.

Protect

Bedrade Nest Protects (120 of 230 V) kunnen voorkomen dat je huis overschakelt naar Afwezig als ze je huisdieren zien bewegen nadat je bent vertrokken. In dat geval kun je de gegevens van de activiteitssensoren beter niet delen met de Thuis/Afwezig-functie. Je kunt dit ook oplossen door ervoor te zorgen dat je huisdieren niet in de kamers kunnen komen waar een bedrade Nest Protect is geïnstalleerd.

Nest Secure

Als Nest Secure is ingesteld op Uit Nest Guard off of Thuis en bewaken Home guard icon, kan informatie van de sensoren de Thuis/Afwezig-functie helpen vaststellen of er iemand thuis is. Als Nest Secure echter is ingesteld op Afwezig en bewaken Away and guarding, gaat het alarm af als er beweging wordt waargenomen.