Meer informatie over thermostatische kranen en hoe ze werken met Nest-thermostaten

De GoogleNest-thermostaat werkt samen met je bestaande thermostatische kranen om te zorgen dat je je prettig voelt en je te helpen energie te besparen.

Zodra je de thermostatische kranen naar wens hebt ingesteld, gebruik je de Nest-thermostaat om de temperatuur te bepalen. Op die manier hoef je niet steeds aan de kranen te draaien.

Wat is een thermostatische kraan?

Met een thermostatische kraan verhoog of verlaag je de hoeveelheid warm water die de radiator binnengaat. Je kunt er de ketel niet mee in- of uitschakelen.

Wanneer je de thermostaat hoger zet, zorgt je ketel dat warm water naar de radiatoren in je huis stroomt. Elke kamer in je huis wordt anders verwarmd. Je kunt de thermostatische kranen gebruiken om de temperatuur van elke radiator in te stellen. De Nest Learning Thermostat werkt in combinatie met thermostatische kranen: de thermostaat verwarmt je huis op de gewenste temperatuur, de kranen zijn de fijnafstelling voor elke afzonderlijke kamer.

Je kunt zorgen voor gelijkmatige verwarming door het hele huis en energie besparen in de kamers die je zelden gebruikt door de thermostatische kranen goed in te stellen tijdens het installeren van je verwarmingssysteem. De installatie van je Nest-thermostaat is een goed moment te controleren of je thermostatische kranen naar wens zijn ingesteld.

Er zijn drie soorten thermostatische kranen: handmatig, thermostatisch en programmeerbaar. De Nest Learning Thermostat werkt als volgt met de verschillende soorten thermostatische kranen:

Manual radiator valve Handmatige thermostatische kranen

Handmatige thermostatische kranen werken hetzelfde als een waterkraan. Je draait de kraan gewoon open om warm water de radiator in te laten lopen.

Hoe gebruik ik handmatige thermostatische kranen met de Nest-thermostaat?

Als je handmatige kranen hebt, moet je zorgen dat de kranen van alle radiatoren open staan, zodat de radiatoren warm kunnen worden wanneer de Nest-thermostaat verwarmt. Je kunt de kranen ook dichtdraaien in kamers die je zelden gebruikt (zoals een logeerkamer), zodat de Nest-thermostaat geen lege kamers verwarmt.

Thermostatic radiator valve Thermostatische radiatorkranen

De thermostatische radiatorkraan regelt de hoeveelheid water die de radiator binnengaat. In tegenstelling tot een handmatige kraan regelt de thermostatische radiatorkraan de temperatuur met een verwarmingsknop met verschillende standen, in plaats van de radiator alleen aan of uit te zetten. Deze verwarmingsknop heeft meestal 1 tot 7 standen.

Hoe gebruik ik thermostatische radiatorkranen met de Nest-thermostaat?

Als je thermostatische radiatorkranen hebt, zorg dan dat ze zo zijn ingesteld dat je huis gelijkmatig wordt verwarmd wanneer je Nest-thermostaat de gewenste temperatuur heeft bereikt. Je kunt de thermostatische kranen ook op een lagere temperatuur zetten in de kamers die je niet vaak gebruikt, zodat je geen energie verspilt aan het verwarmen van een lege kamer.

electronic programmable radiator valve Elektronische programmeerbare thermostatische kranen

Programmeerbare thermostatische kranen kunnen vanaf een centrale regelaar worden geprogrammeerd om te verwarmen tot een bepaalde temperatuur op verschillende tijdstippen van de dag.

Hoe gebruik ik programmeerbare thermostatische kranen met de Nest-thermostaat?

Programmeerbare thermostatische kranen kunnen hun eigen schema hebben. In combinatie met Nest is het waarschijnlijk makkelijker ze op één waarde in te stellen zodat het huis gelijkmatig wordt verwarmd. Je gebruikt dan gewoon het schema op je Nest-thermostaat om de verwarming van je huis naar wens hoger of lager te zetten. De Nest-thermostaat schakelt je ketel uit wanneer je de verwarming niet nodig hebt.

Je kunt meer energie besparen door je temperatuur lager te zetten met je Nest-thermostaat wanneer je weg bent, dan het schema van je programmeerbare thermostatische kraan te gebruiken om de thermostatische kraan af te sluiten.

Hoe stel ik mijn thermostatische kranen in?

We adviseren dat jij of een professional de kranen in elke kamer instelt om gelijkmatig te verwarmen wanneer je de Nest-thermostaat installeert. De meeste fabrikanten hebben aanbevolen instellingen die je kunt gebruiken als richtlijn. Je kunt ook verschillende instellingen uitproberen om uit te zoeken wat het best bij je past. Dat doe je zo:

• Stel de Nest-thermostaat op een koude dag in op een prettige temperatuur en controleer vervolgens in welke kamers het te koud of te warm is. Draai de thermostatische kranen naar wens hoger of lager. Misschien moet je enkele uren wachten zodat de temperatuur in de kamer kan stabiliseren. Als het nog steeds te koud is in sommige kamers en de kranen staan helemaal open, kun je de thermostaat hoger zetten. Zet vervolgens de kranen in de warme kamers omlaag om de verwarming tussen verschillende kamers af te stemmen.
  • Zorg dat de thermostatische kraan van de radiator die zich het dichtst bij de Nest-thermostaat bevindt, open staat. De thermostaat kan de verandering van de temperatuur niet waarnemen als deze kraan dicht staat. Dit kan leiden tot inefficiënt gebruik van je ketel.
  • Vergeet niet de thermostatische kranen dicht te draaien in kamers die je zelden gebruikt, zoals logeerkamers of opslagruimten, om energie te besparen.