To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Hoe thermostatische kranen werken met Nest-thermostaten

Google Nest-thermostaten, namelijk de Nest Learning Thermostat (alle generaties) en de Nest Thermostat E, werken samen met je bestaande thermostatische kranen om ervoor te zorgen dat je comfortabel woont en energie bespaart. Nest-thermostaten werken met verschillende typen thermostatische kranen, waaronder slimme thermostatische radiatorkranen (smart-TRK's).

Je Nest-thermostaat bepaalt of het warme water naar de radiator stroomt en de thermostatische kraan regelt de druk. Zodra je de thermostatische kranen hebt ingesteld zoals je wilt, kun je de Nest-thermostaat gebruiken om de temperatuur te regelen, zodat je de kranen niet vaak hoeft aan te passen. Als de thermostatische kraan gesloten is, stroomt er geen warm water door de radiator.

Basisprincipes van thermostatische kranen

Met een thermostatische kraan verhoog of verlaag je de hoeveelheid warm water die de radiator binnengaat. Je kunt er de ketel niet mee aan- of uitzetten.

Als je de thermostaat hoger zet, levert je ketel warm water aan de radiatoren in je huis. Elke kamer in je huis wordt anders verwarmd. Je kunt de thermostatische kranen gebruiken om de temperatuur per radiator in te stellen. Nest-thermostaten werken in combinatie met thermostatische kranen. De thermostaat verwarmt je huis tot de gewenste temperatuur en de kranen zorgen voor de fijnafstelling in elke afzonderlijke kamer.

Als je het verwarmingssysteem in je huis instelt, stel je de thermostatische kranen zo in dat je huis gelijkmatig wordt verwarmd en je energie bespaart in kamers die je niet vaak gebruikt. Wanneer de Nest-thermostaat wordt geïnstalleerd, check je of de thermostatische kranen zijn ingesteld zoals jij dat wilt.

Er zijn 4 hoofdtypen thermostatische kranen:

• Handmatige thermostatische kranen
  • Thermostatische radiatorkranen (TRK's)
  • Elektronisch programmeerbare thermostatische kranen
  • Slimme thermostatische kranen (smart-TRK's)

De kranen afstellen tijdens de installatie

Als je de Nest-thermostaat installeert, raden we aan dat jij of een professional de kranen in elke kamer instelt voor een gelijkmatige verwarming. De meeste fabrikanten hebben aanbevolen instellingen die je als richtlijn kunt gebruiken. Je kunt ook verschillende instellingen uitproberen om te ontdekken wat het best bij je past.
  1. Zet de Nest-thermostaat op een koude dag op een comfortabele temperatuur. Check welke ruimtes te koud of te warm zijn. Draai de thermostatische kranen naar wens hoger of lager. Het kan een paar uur duren voordat de temperatuur stabiliseert.
  2. Als het nog steeds te koud is in sommige kamers en de kranen helemaal openstaan, kun je de thermostaat hoger zetten. Zet dan de kranen in warmere kamers lager zodat het in de verschillende ruimtes ongeveer even warm wordt.
  3. Zorg dat de kraan van de radiator die zich het dichtst bij de Nest-thermostaat bevindt, open staat. De thermostaat kan de verandering van de temperatuur niet waarnemen als deze kraan dicht staat. Dit kan leiden tot inefficiënt gebruik van je ketel.
  4. Draai de thermostatische kranen dicht in kamers die je weinig gebruikt (zoals logeerkamers of opslagruimtes) om energie te besparen.

Manual radiator valve Handmatige thermostatische kranen

Handmatige thermostatische kranen werken op dezelfde manier als een waterkraan. Draai de kraan open om het warme water in de radiator te laten stromen.

Als je handmatige kranen hebt, moet je zorgen dat de kranen van alle radiatoren open staan, zodat de radiatoren warm kunnen worden als je Nest-thermostaat verwarmt. Je kunt de kranen ook dichtdraaien in kamers die je weinig gebruikt (zoals een logeerkamer), zodat de Nest-thermostaat geen lege kamers verwarmt.

Thermostatic radiator valve Thermostatische radiatorkranen (TRK's)

Thermostatische radiatorkranen (TRK's) regelen de hoeveelheid water die de radiator binnengaat. Anders dan bij een handmatige kraan regelt een TRK de temperatuur met verschillende standen in plaats van alleen aan of uit. Het bereik wordt meestal ingesteld op 1 tot 7.

Als je TRK's hebt, moet je ze zo instellen dat je huis gelijkmatig wordt verwarmd. Je kunt de TRK's ook afstellen op een lagere waarde in ruimtes die je niet vaak gebruikt, zodat je geen energie verspilt aan het verwarmen van een lege kamer.

electronic programmable radiator valve Elektronisch programmeerbare thermostatische kranen

Elektronisch programmeerbare thermostatische kranen kunnen vanaf een centrale regelaar worden geprogrammeerd om op verschillende tijdstippen van de dag tot een bepaalde temperatuur te verwarmen.

Het is meestal het makkelijkst om programmeerbare thermostatische kranen in te stellen op één waarde die voor een gelijkmatige warmte in je hele huis zorgt. Gebruik het schema van een Nest-thermostaat in plaats van het schema van de thermostatische kranen om de verwarming aan te passen.

Als je het schema van de thermostatische kranen gebruikt om de temperatuur lager te zetten terwijl je weg bent, bespaar je minder energie dan wanneer je de temperatuur op de Nest-thermostaat lager zet.

Slimme thermostatische kranen (smart-TRK's)

Slimme thermostatische kranen (smart-TRK's) werken ook met Nest-thermostaten. Als je Nest-thermostaat het warme water aan- of uitzet, stroomt het water naar de radiatoren op basis van de instellingen van de smart-TRK's.