Meer informatie over warmwaterbediening en hoe je de instellingen kunt wijzigen

Sommige Google Nest-thermostaten kunnen niet alleen je huis verwarmen, maar ook warm water regelen. Afhankelijk van het model thermostaat kun je hem gebruiken voor verschillende typen boilers: een eenvoudige boiler met aan/uit-bediening, een OpenTherm-boiler of een OpenTherm-combiketel.

Controleer eerst of je Nest-thermostaat geschikt is voor je warmwatersysteem. Als je niet zeker weet welk model je hebt, raadpleeg je ons artikel Hoe kan ik zien welke Nest-thermostaat ik heb?

Nest Thermostat E

3e generatie Nest Learning Thermostat1

Afzonderlijke boiler met aan/uit-bediening

-

Afzonderlijke OpenTherm-boiler2

-

OpenTherm-combiketel2 (warmwatertemperatuur)

Fabrikantspecifieke systemen

-

-

Elektrische boilers

-

-

1 Alleen de modellen in de bovenstaande tabel kunnen warm water regelen. Het is niet mogelijk warm water te regelen met een 2e generatie Nest Learning Thermostat.

2 Kijk of het OpenTherm-logo   op je ketel staat of neem contact op met de fabrikant van je systeem om te vragen of jouw model geschikt is. In ons artikel over OpenTherm kun je lezen hoe de Nest-thermostaat met OpenTherm werkt om energie te besparen zonder in te leveren op comfort.Opentherm logo

Afzonderlijke boilers (aan/uit of OpenTherm)

Als je een systeem met een afzonderlijke aan/uit-boiler of OpenTherm-boiler hebt en je Nest-thermostaat geschikt is voor dit systeem (zoals je kunt opzoeken in de tabel hierboven), dan kun je de thermostaat laten bepalen wanneer het water in de boiler wordt verwarmd.

Tip: Dit is niet mogelijk als je een combiketel hebt, omdat deze water verwarmt op aanvraag.

Een warmwaterschema instellen

Je Nest-thermostaat verwarmt water standaard tussen 06:00 en 08:00 uur en tussen 16:00 en 22:00 uur.

Je kunt je warmwaterschema natuurlijk altijd aanpassen in de Nest-app, net zoals je verwarmingsschema. Je kunt andere tijdstippen instellen of voor elke dag van de week een ander schema bedenken.

Met de Nest-app

1. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet) op het startscherm van de Nest-app.
  2. Selecteer Schema Pictogram van schema Nest-app.
  3. Selecteer de dag die je wilt bewerken. Je kunt een nieuwe verwarmingstijd toevoegen of een bestaande tijd kiezen en deze bewerken of verwijderen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen  Warmwaterschema.
  2. Je kunt dit warmwaterschema inschakelen, uitschakelen of bewerken.
  3. Draai aan de thermostaatring om door de dagen van de week te lopen. Als je een nieuw verwarmingsschema wilt toevoegen, druk je op de ring terwijl een leeg tijdstip is geselecteerd. Wil je een bestaand schema bewerken of verwijderen, dan druk je op de ring terwijl het schema is geselecteerd.

De Thuis/Afwezig-functie gebruiken om water niet te verwarmen als er niemand thuis is

Met de Thuis/Afwezig-functie kan je thermostaat detecteren dat je huis 48 uur of langer leeg is en stoppen met het verwarmen van het water in je boiler. Terwijl je systeem is uitgeschakeld, wordt je warmwaterschema genegeerd tot de Thuis/Afwezig-functie detecteert dat er weer iemand thuis is.

Met de Nest-app

1. Selecteer op het startscherm van de Nest-app Warm water Hot water icon (droplet)  Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen  Thuis/Afwezig-functie.
  2. Tik op de schuifknop om de Thuis/Afwezig-functie in of uit te schakelen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen  Thuis/Afwezig-functie  Warm water.
  2. Kies Inschakelen of Uitschakelen.

Opmerking: Als je een 3e generatie Nest Learning Thermostat hebt en Bacteriepreventie is ingeschakeld, kan het zijn dat de thermostaat het water in je boiler af en toe verwarmt. Lees voor meer informatie het artikel over hoe Nest-thermostaten bijdragen aan legionellapreventie.

Warm water op aanvraag (Boost)

Als je langer of op een ander moment dan in het schema staat warm water nodig hebt, kun je met Boost het water gedurende een bepaalde tijd verwarmen. Daarna hervat de boiler het normale schema.

Met de Nest-app

1. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet) op het startscherm van de Nest-app.
  2. Tik op de grote knop Boost.
  3. Kies hoe lang je extra water wilt opwarmen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Warm water Hot water icon (droplet).
  2. Draai de ring om te kiezen hoelang je water wilt opwarmen. Druk vervolgens op de ring van de thermostaat om te beginnen met opwarmen.

Opmerking: Het menu geeft de optie 'Boost stoppen' weer als op dat moment al extra water wordt opgewarmd.

Waterverwarming zelf in- of uitschakelen

Als je voor langere tijd van huis gaat, kun je de verwarming van je boiler handmatig uitschakelen. Als je het warmwaterschema weer wilt hervatten, moet je de verwarming weer inschakelen.

Met de Nest-app

1. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet)  Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen op het startscherm van de Nest-app.
  2. Tik op de schuifregelaar om warm water in of uit te schakelen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen  Warmwaterschema.
  2. Kies Inschakelen wanneer je het schema wilt inschakelen en Uitschakelen wanneer je het schema wilt uitschakelen.

Opmerking: Als je een 3e generatie Nest Learning Thermostat hebt en Bacteriepreventie is ingeschakeld, kan het zijn dat de thermostaat het water in je boiler af en toe verwarmt. Lees voor meer informatie het artikel over hoe Nest-thermostaten bijdragen aan legionellapreventie

Watertemperatuur instellen (alleen met OpenTherm)

Met een OpenTherm-boiler kun je mogelijk de temperatuur van het water instellen.

Opmerking: In veel gevallen kan de Nest-thermostaat de watertemperatuur regelen met OpenTherm-ketels. Omdat de normen van OpenTherm kunnen variëren, is dit wellicht niet mogelijk met jouw ketel.

Met de Nest-app

1. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet)  Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen  Temperatuur instellen op het startscherm van de Nest-app.
  2. Tik op de schuifregelaar en versleep deze om de watertemperatuur in te stellen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen  Warmwaterschema  Apparatuur.
  2. Ga naar het volgende scherm en kies Warmwatertemperatuur.
  3. Selecteer de gewenste watertemperatuur.

Belangrijk: De minimumtemperatuur van 55 ºC voor boilers is bedoeld om de kans op besmetting met de legionellabacterie te verkleinen.

OpenTherm-combiketels

Als je een systeem met een OpenTherm-combiketel hebt en je Nest-thermostaat geschikt is (zoals je kunt opzoeken in de tabel hierboven), dan kun je de watertemperatuur mogelijk regelen met je thermostaat.

Tip: Je hoeft geen schema te maken om te regelen wanneer water wordt verwarmd, omdat combiketels water op aanvraag verwarmen.

Watertemperatuur instellen

In veel gevallen kan de Nest-thermostaat de watertemperatuur regelen met een combiketel die geschikt is voor OpenTherm. Zo kun je de temperatuur in de winter wat hoger zetten voor een warm bad of een warme douche en in de zomer wat lager voor een temperatuur die geschikt is voor warm weer en om energie te besparen.

Omdat de normen van OpenTherm kunnen variëren, is dit wellicht niet mogelijk met jouw ketel. Als dat het geval is, kun je de watertemperatuur handmatig instellen op de combiketel.

Selecteer hieronder welke thermostaat je hebt voor instructies om de watertemperatuur in te stellen.

Nest Thermostat E

Gebruik je thermostaat om de watertemperatuur in te stellen.

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen  Apparatuur.
  2. Je huidige apparatuur en instellingen worden weergegeven. Selecteer Doorgaan.
  3. Selecteer Warmwatertemperatuur en stel vervolgens de gewenste watertemperatuur in.

3e generatie Nest Learning Thermostat

Met de Nest-app

1. Selecteer Warm water Hot water icon (droplet)  Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen  Temperatuur instellen op het startscherm van de Nest-app.
  2. Tik en sleep de schuifregelaar om de warmwatertemperatuur in te stellen.

Op de thermostaat

1. Druk op de ring van je thermostaat en selecteer Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen  Warmwaterschema  Apparatuur.
  2. Ga naar het volgende scherm en kies Warmwatertemperatuur.
  3. Selecteer de gewenste temperatuur voor warm water in je huis.

Tip: Combiketels met OpenTherm-regeling hebben een lagere minimumtemperatuur (40 ºC) dan boilers (55 ºC) omdat combiketels geen water opslaan. Het risico op het ontstaan van de legionellabacterie is daardoor veel kleiner.

Problemen oplossen

Er worden geen opties weergegeven

Controleer welk model thermostaat je hebt: Warmwaterbediening is niet mogelijk met 2e generatie Nest Learning Thermostats. Bovendien zijn niet alle Nest-thermostaten geschikt voor elk type warmwatersysteem. Bovenaan dit artikel vind je een tabel om dit te controleren. Als je niet zeker weet welke thermostaat je hebt, raadpleeg je ons artikel Hoe kan ik zien welke Nest-thermostaat ik heb?

Controleer de installatie: Is je thermostaat geschikt voor je warmwatersysteem, maar zie je geen opties voor warm water in de app of op de thermostaat? In dat geval is je thermostaat door jou of de installateur mogelijk ingesteld om alleen de verwarming te regelen. Dat betekent dat warm water wordt geregeld door het systeem zelf in plaats van je thermostaat.

Neem contact op met een Nest Pro: Je kunt altijd contact opnemen met een Nest Pro, die je kan helpen je thermostaat zo in te stellen dat je hem kunt gebruiken om warm water te regelen.

Bepaalde opties voor warm water worden niet weergegeven

Sommige van de hierboven vermelde opties worden niet weergegeven voor bepaalde typen warmwatersystemen.

Eenvoudige boiler met aan/uit-bediening: Je ziet geen optie waarmee je de watertemperatuur kunt regelen. Dat komt doordat dit type systeem de bediening van de warmwatertemperatuur via de Nest-thermostaat niet ondersteunt.

Combiketel: Je combiketel verwarmt water op aanvraag. Je ziet daarom geen opties om een schema te maken, de Thuis/Afwezig-functie in of uit te schakelen of extra water op te warmen.