To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Waarom koolmonoxidemelders niet dicht bij de vloer hoeven te worden geïnstalleerd

Het is een mythe dat je koolmonoxidemelders laag aan de wand moet installeren omdat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. In werkelijkheid is koolmonoxide iets lichter dan lucht en verspreidt het zich gelijkmatig door de kamer.

Volgens koolmonoxide-experts moeten koolmonoxidemelders buiten elk afzonderlijk slaapvertrek in de directe omgeving van de slaapkamers worden geplaatst en moet elke melder worden bevestigd aan de wand, het plafond of op een andere plaats zoals vermeld in de instructiehandleiding van de melder.

Waarom koolmonoxidemelders vaak dicht bij de vloer worden geïnstalleerd

Afzonderlijke koolmonoxidemelders worden vaak laag aan de wand bevestigd, omdat ze moeten worden aangesloten op een stopcontact dat zich dicht bij de vloer bevindt. Koolmonoxidemelders kunnen een scherm bevatten waarop het koolmonoxideniveau wordt weergegeven en moeten daarom op een hoogte worden geplaatst waarop het scherm makkelijk af te lezen is.

Waarom je een koolmonoxidemelder niet in de buurt van verwarmingsbronnen of kooktoestellen moet plaatsen

Houd er ook rekening mee dat je koolmonoxidemelders niet direct boven of vlak naast brandstof-verbrandende apparaten installeert. Deze apparaten kunnen kleine hoeveelheden koolmonoxide uitstoten tijdens het opstarten. Je moet een koolmonoxidemelder ook niet plaatsen binnen een straal van drie meter van een verwarmingsbron of kooktoestel, of in of vlakbij vochtige ruimten, zoals een badkamer.

Bezoek de website van de National Fire Protection Association voor meer informatie over veiligheid met betrekking tot koolmonoxide.