Problemen oplossen met valse rookalarmen of als de app de melding 'De rooksensor heeft een storing' geeft

Als de Google Nest Protect een rookalarm laat horen terwijl er geen rook is, of als hij piept en de Nest-app aangeeft dat een sensor defect is, moet je actie ondernemen.

In sommige gevallen wordt dit veroorzaakt door stof dat in de rookkamer is gekomen of door stoom die de rookmelder heeft geactiveerd. Dit probleem kan worden verholpen door de Nest Protect af te stoffen en uit de buurt van stoombronnen te plaatsen.

Er zijn verschillende indicaties dat er mogelijk stof in de rookkamer terecht is gekomen:

• De Nest-app geeft de melding 'Er is een probleem met de rooksensor.'
  • De Nest Protect piept continu (één piep per minuut).
  • Met Nachtwacht heeft de Nest Protect een gele ring. Er klinkt ook een Let op-melding met de tekst 'Let op. Er is een probleem met de sensoren in [naam van ruimte]. Vervang de Nest Protect nu.'
  • Als je op de knop van de Nest Protect drukt, wordt de lichtring geel en laat de Nest Protect je weten dat er een probleem met de sensoren is.
  • De Nest Protect laat een Noodalarm horen en zegt dat er rook is, terwijl dat niet zo is.

Meer informatie over Nachtwacht

app protect smoke sensor failure

Alle foto-elektrische rookmelders kunnen last hebben van stof. Het is dus belangrijk de Nest Protect tijdens de installatie vrij van stof te houden en hem schoon te maken als er zich stof ophoopt.

Nest neemt tijdens het productieproces voorzorgen om de Nest Protect stofvrij te houden. We verpakken de Nest Protect in een stofkap om stof buiten de deur te houden tijdens de verzending.

Maar er zijn verschillende manieren waarop er toch stof in de Nest Protect terecht kan komen.

Het verwijderen van de oude rookmelder tijdens de installatie kan bijvoorbeeld stof losmaken. Dit geldt vooral voor bedrade Nest Protects met kabels die door de muur en het plafond lopen.

Ook kan het stof zich in de loop van de tijd ophopen op de Nest Protect, net als op meubels en andere apparaten in huis.

Nest Protect dust cap removal

Valse rookalarmen verhelpen en voorkomen

De Nest Protect afstoffen

De Nest Protect houdt zijn sensoren voortdurend in de gaten om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Als de werking van de rooksensor dus wordt verstoord door stof, kan de Nest Protect je dat laten weten. Het blijft wel belangrijk om goed te letten op stofophopingen, zodat je de Nest Protect schoon kunt houden en hij goed blijft werken.

Als de Nest Protect een rookalarm laat horen terwijl er geen rook is, of als hij piept en de Nest-app aangeeft dat een sensor defect is, moet je hem goed afstoffen en kijken of het probleem dan is opgelost. In het artikel Nest-producten schoonhouden vind je instructies voor het afstoffen van de Nest Protect.

Neem contact op met Nest Support als het probleem aanhoudt.

De Nest Protect uit de buurt van stoombronnen plaatsen

Stoom kan in veel rookmelders ook valse alarmen veroorzaken. Veelvoorkomende bronnen van stoom zijn onder andere douches en luchtbevochtigers. Als je dus regelmatig een vals alarm krijgt en de Nest Protect in de buurt van een stoombron is geplaatst, kan dit de oorzaak zijn.

Nest heeft Stoomcontrole ontwikkeld om het aantal valse alarmen door stoom te verminderen. Door Stoomcontrole weet de Nest Protect het verschil tussen gebeurtenissen met betrekking tot stoom en gebeurtenissen met betrekking tot echte brand of rook.

Door Stoomcontrole kan de Nest Protect stoom en rook van elkaar onderscheiden, maar niet alle stoomgerelateerde alarmen voorkomen. Als de Nest Protect stoom waarneemt die lijkt op echte rook of brand, gaat het alarm af.

Door Stoomcontrole wordt het aantal valse alarmen als gevolg van stoom of een hoge luchtvochtigheid beperkt. Als je stoomgerelateerde valse alarmen volledig wilt uitsluiten, kun je echter beter de Nest Protect uit de buurt van stoombronnen zoals badkamers en luchtbevochtigers plaatsen.

Meer informatie over Stoomcontrole