Problemen oplossen als de Nest Protect een vals rookalarm laat horen of als de app meldt: 'De rooksensor heeft een storing'

Als Google Nest Protect een rookalarm laat horen terwijl er geen rook is, of als de melder piept en je Nest-app aangeeft dat een sensor defect is, dan moet je actie ondernemen. In sommige gevallen wordt dit veroorzaakt door stof dat in de rookkamer is gekomen of door stoom die de rookmelder heeft geactiveerd. Dit probleem kan worden verholpen door je Nest Protect af te stoffen en uit de buurt van stoombronnen te plaatsen.

Je Nest Protect afstoffen

Alle foto-elektrische rookmelders kunnen last hebben van stof. Daarom is het
belangrijk om je Nest Protect tijdens de installatieprocedure
vrij van stof te houden en hem schoon te maken als er zich stof ophoopt. De Nest
Protect controleert voortdurend de sensoren om er zeker van te zijn dat ze
goed werken. Als de rooksensor dus wordt geblokkeerd door stof, kan
de Nest Protect je dit laten weten. Het blijft echter belangrijk om goed te letten
op stofophopingen, zodat je de Nest Protect schoon kunt houden
en hij goed blijft werken.

Er zijn twee indicaties dat er mogelijk stof in de rookkamer terecht is gekomen.

• Nest Protect begint te piepen en de Nest-app geeft de melding: 'De
    rooksensor heeft een storing'.
  • De Nest Protect laat een Let op-melding of een Noodalarm horen met de melding
    dat er rook is, ook als dat niet zo is.

Meer informatie over Nachtwacht >

app protect smoke sensor failure

Nest onderneemt tijdens het productieproces stappen om Nest Protect stofvrij te houden. We verpakken de Nest Protect in een stofkap om stof buiten de deur te houden tijdens de verzending.

Er kan op verschillende manieren stof in je Nest Protect
 terechtkomen. Het verwijderen van de oude rookmelder tijdens de installatie
kan bijvoorbeeld stof losmaken. Dit geldt vooral voor
bedrade Nest Protects met kabels die door de muur en het
plafond lopen. Stof kan zich na verloop van tijd ophopen
op je Nest Protect, net zoals bij meubelen en andere apparaten in huis
het geval is.

Het is verstandig om Nest Protect eens grondig af te stoffen en te kijken
of dat het probleem verhelpt. Je kunt hier lezen hoe je
de Nest Protect kunt afstoffen:

Mijn Nest Protect schoonmaken >

Neem contact op met Nest Support als het probleem aanhoudt.

Nest Protect dust cap removal

De Nest Protect uit de buurt van stoombronnen plaatsen

Stoom kan in veel rookmelders ook valse alarmen veroorzaken. Veelvoorkomende bronnen van stoom zijn onder andere douches en luchtbevochtigers. Als je dus regelmatig een vals alarm krijgt en je Nest Protect in de buurt van een stoomlocatie is geplaatst, kan dit de oorzaak zijn.

Nest heeft Stoomcontrole ontwikkeld om het aantal valse alarmen door stoom te verminderen. Door Stoomcontrole weet de Nest Protect het verschil tussen gebeurtenissen met betrekking tot stoom en gebeurtenissen met betrekking tot echte brand of rook.

Meer informatie over Stoomcontrole >

Door Stoomcontrole kan de Nest Protect stoom en rook van elkaar onderscheiden, maar niet alle stoomgerelateerde alarmen. Als de Nest Protect rook waarneemt die lijkt op echte rook of brand, gaat het alarm af.

Door Stoomcontrole wordt het aantal valse alarmen door stoom of een hoge luchtvochtigheid beperkt. Als je stoomgerelateerde valse alarmen volledig wilt elimineren, kun je echter beter de Nest Protect uit de buurt van stoombronnen zoals badkamers en luchtbevochtigers te plaatsen.