Så här håller du Nest-produkterna rena

Det brukar räcka med att du försiktigt torkar av utsidan av Nest-produkterna med en mjuk, luddfri trasa. Om produkten behöver en mer noggrann rengöring följer du instruktionerna i den här artikeln. För dig som har en Nest Protect visar den här artikeln särskilt hur du öppnar dess baksida och försiktigt rengör rökkammaren.

Nest-termostater

Så här rengör du en Nest-termostat:

1. Fukta en mjuk och ren trasa med lite vatten.
  2. Vrid ur allt överflödigt vatten från trasan.
  3. Torka försiktigt termostatens skärm och sidor och se till att inga vattendroppar
    samlas runt om ringen eller i gallret på skärmens nederkant.

Viktigt! Spreja inte Nest-termostater med vatten och använd inte heller rengörings- och polermedel eftersom detta kan skada termostaten.

Nest temperatursensor

Om temperatursensorn har blivit smutsig kan du

• torka av försiktigt med en lätt fuktad trasa
  • använda isopropylalkohol om den är väldigt smutsig.

Viktigt! Spreja inte Nest temperatursensor med vatten, sänk inte ned den i vatten och rengör den inte med slipmedel eller polermedel.

Nest-kameror och videodörrklocka

Nest-kameror har ett objektiv med belagt glas så att du ska få så tydliga och högupplösa HD-bilder som möjligt, dag som natt. Objektivet kan dock bli smutsigt, vilket i sin tur kan påverka videokvaliteten. I allmänhet bör du behandla Nest-kameran som alla andra kameror med avancerad optik. Om den behöver rengöras använder du en mjuk, luddfri trasa.

Om videon alltid är lite suddig på en viss punkt kan du kolla om det är smuts på objektivet. Dessutom blir risken för solreflexer större om objektivet är smutsigt.

Viktigt! Rengör inte objektivet med hushållspapper, näsdukar eller tygbitar. Dessa material kan släppa ifrån sig ludd och t.o.m. repa objektivet. Rengör inte heller kameran med fönsterputs, isopropanol eller andra hushållsrengöringsmedel. Dessa rengöringsmedel kan innehålla skadliga kemikalier och lämna rester efter sig.

Följ anvisningarna nedan:

Kameror för inomhusbruk

Som Nest-kameror för inomhusbruk räknas:

• Nest Cam Indoor
  • Nest Cam IQ för inomhusbruk

Så här håller du kameran ren

• Du rengör kamerahuset från damm och smuts genom att torka av det med en mjuk trasa.
  • Du rengör objektivet från damm genom att torka av det försiktigt med en mjuk, luddfri trasa. Trasor avsedda för att rengöra glasögon och kameraoptik fungerar perfekt för att ta bort damm och fingeravtryck utan att skada objektivet. Du kan även använda en tryckluftssprej avsedd för elektronik.
  • Om du behöver rengöra objektivet från större fläckar, till exempel fingeravtryck, kan du fukta trasan med lite rengöringsmedel avsett för kameror, glasögon och andra typer av optik.

Kameror för utomhusbruk

Som Nest-kameror för utomhusbruk räknas:

• Nest Cam Outdoor
  • Nest Cam IQ för utomhusbruk

Nest-kameran för utomhusbruk kan efter en tids användning utomhus samla på sig damm och pollen, vattenfläckar samt andra typer av smuts.

Sänk inte ned kameran i vatten eller i någon annan vätska.

Så här rengör du objektivet:

1. Håll kameran stadigt och torka sedan objektivet försiktigt med en mjuk, luddfri trasa. Om du vill kan du använda en tryckluftssprej för att blåsa bort damm och annan smuts.
  2. Om det är vattenfläckar eller annan smuts på objektivet kan du fukta en mjuk trasa med lite vatten och försiktigt rengöra objektivet. Du kan även använda lite rengöringsmedel avsett för kameror, glasögon och andra typer av optik.

Så här rengör du kamerahuset, nätadaptern och strömkablarna (inte objektivet):

1. Koppla ur kameran från eluttaget.
  2. Fukta en mjuk trasa med vatten och lite diskmedel.
  3. Håll kameran stadigt med en hand och torka sedan försiktigt av kameran med en trasa i andra handen. Var försiktig så att du inte råkar spilla diskmedel på objektivet.
  4. Skölj trasan och torka sedan av alla ytor igen för att ta bort diskmedlet som blev kvar.
  5. Koppla in kameran på nytt.

Även om Nest-kameror för utomhusbruk är gjorda för att tåla väder och vind rekommenderar vi inte att man sprejar dem med en högtrycksspruta. Torka alltid av kameran med en mjuk trasa när du har gjort rent den så att det inte blir fläckar på objektivet.

Nest Hello videodörrklocka

Nest Hello videodörrklocka kan efter en tids användning utomhus samla på sig damm och pollen, vattenfläckar samt andra typer av smuts.

Sänk inte ned dörrklockan i vatten eller i någon annan vätska.

Så här rengör du objektivet och kamerahuset:

1. Torka försiktigt av kameraobjektivet och kamerahuset med en mjuk, luddfri trasa. Om du vill kan du använda en tryckluftssprej för att blåsa bort damm och annan smuts.
  2. Om det är vattenfläckar eller annan smuts på objektivet kan du fukta en mjuk trasa med lite vatten och försiktigt rengöra objektivet och torka av kamerahuset. Du kan även använda lite rengöringsmedel avsett för kameror, glasögon och andra typer av optik.

Även om Nest Hello är gjord för att tåla väder och vind rekommenderar vi inte att man sprejar den med en högtrycksspruta. Torka alltid av kameran med en mjuk trasa när du har gjort rent den så att det inte blir fläckar på objektivet.

Nest Protect

Torka regelbundet av utsidan av Nest Protect med en mjuk, lätt fuktad trasa. Om den behöver en noggrann rengöring tar du ned den från väggen eller taket och följer stegen nedan:

Som på alla andra röklarm kan damm samlas på både insidan och utsidan av Nest Protect och därmed hindra den från att fungera som den ska. Damm kan till exempel störa röksensorn. Det kan komma damm i larmet under installationen eller så kan dammet samlas över tid. Nest Protect är utformad för att vara så underhållsfri som möjligt, men ska ändå hållas ren. Du kan därför behöva rengöra insidan av Nest Protect noggrant som en del av det regelbundna underhållet.

Viktiga rengöringstips

Sensorerna på Nest Protect kan skadas av vanlig rengöring, kemikalier, målarfärg eller för mycket vatten. Följ de här riktlinjerna:

• Använd aldrig rengöringsmedel eller lösningsmedel (till exempel fönsterputs).
  • Spreja inte luftfräschare, hårsprej eller andra aerosoler i närheten av Nest Protect. Dessa kemikalier skadar den och kan få den att sluta fungera.
  • Undvik att vatten hamnar på insidan av Nest Protect.
  • Måla inte någon del av Nest Protect. Målarfärg kan täppa igen ventilerna och påverka dess förmåga att upptäcka rök och kolmonoxid.

Så här rengör du rökkammaren

Anvisningarna för att rengöra rökkammaren skiljer sig åt mellan första och andra generationens Nest Protect.

Första generationens Nest Protect

1. Ta ned Nest Protect från taket eller väggen. Det är bara att vrida den moturs. Om du rengör en Nest Protect som är ansluten till elnätet via kabel bör du se till att försiktigt koppla ur alla kontakter.
  2. Torka av utsidan av Nest Protect med en ren, lätt fuktad trasa. Använd inte såpa eller lösningsmedel.
  3. Lägg Nest Protect på en mjuk, torr trasa med Nest-knappen nedåt. Du kan stötta upp ena sidan så att knappen inte trycks ned av misstag.
  4. Skruva loss baksidan av Nest Protect. Var försiktig så att du inte råkar tappa bort någon av skruvarna.
  5. Ta bort batterierna.
  6. Använd en burk med tryckluft av den typ som används för att rengöra tangentbord. Spreja från batteriluckans ena ände till den andra med en svepande rörelse.
  7. Var noga med att spreja i rökkammaren (den stora metallcirkeln i mitten av Nest Protect). Spreja noggrant luft runt om hela rökkammaren. Försök inte att ta bort själva rökkammaren.
  8. Avsluta med att spreja luft över hela Nest Protect, precis som du gjorde med batteriluckan.
  9. Sätt i batterierna på nytt i Nest Protect. Vänta en minut tills den säger ”Hej från Nest”. Om Nest inte talar på nytt skruvar du fast batteriluckan igen. Om den börjar varna eller pipa kan du behöva spreja den med ytterligare lite tryckluft.
  10. Sätt tillbaka Nest Protect på väggen eller i taket. Du kanske vill damma av väggen där Nest Protect sitter för säkerhets skull innan du sätter tillbaka den.

Andra generationens Nest Protect

1. Ta bort Nest Protect från väggen eller taket (vrid moturs tills den lossnar från monteringsplattan).
  2. Koppla ur strömkontakten om det behövs.
  3. Torka av utsidan med en ren, lätt fuktad trasa. Använd inte såpa eller lösningsmedel.
  4. Lägg Nest Protect på en mjuk, torr trasa med Nest-knappen nedåt. Öppna batteriluckan och ta bort batterierna. (Luckan hålls öppen tills alla batterier har bytts ut.)
  5. Ta bort skruvarna och ta bort baksidan.
  6. Dammsug försiktigt insidan. Var noga med att rengöra hela vägen runt om rökkammarens nätsidor (den stora metallcirkeln).

Obs! Du kanske vill damma av väggen eller taket där Nest Protect sitter för säkerhets skull innan du sätter tillbaka den.

Nest Secure (Detect och Guard)

Både Nest Detect och Nest Guard bör rengöras en gång i månaden. Om rörelsesensorn blir smutsig kan detektionsräckvidden minska.

1. Torka av försiktigt med en lätt fuktad trasa. Du kan använda isopropylalkohol om den är väldigt smutsig.
  2. Om Detect hade problem med att detektera rörelse innan rengöringen följer du testanvisningarna i Nest-appen.

Nest × Yale lås

Använd den här metoden för att rengöra Nest × Yale lås:

1. Fukta en mjuk och ren trasa med lite vatten. En mild såpa tar bort oljefläckar och den smuts som samlats.
  2. Vrid ur allt överflödigt vatten från trasan.
  3. Torka försiktigt av den främre skärmen samt knappsatsens sidor för att ta bort fingeravtrycken.
  4. Torka försiktigt av baksidan av låset och se till att inget vatten samlas runt om låsvredet och batteriluckan.

Viktigt! Använd inte lösningsmedel eller slipmedel på enhetens komponenter eftersom detta förstör deras genomskinliga skyddsfilm. Undvik produkter med etiketter som anger att de tar bort svåra fläckar och rost eller att de innehåller syror eller kaustiksoda.

Högtalare eller skärmar från Google Nest eller Google Home

Läs vår Handbok om säkerhet och föreskrifter för anvisningar om skötsel och rengöring.