Meer informatie over de werking van de Thuis/Afwezig-functie

De Thuis/Afwezig-functie bepaalt aan de hand van verschillende dingen wanneer je Nest-huis naar een andere modus wordt overgeschakeld. Het exacte tijdstip hangt af van welke Nest-producten je in huis hebt, de locatie van je smartphone, of er andere mensen in huis zijn en nog een aantal andere zaken.

Nadat de Thuis/Afwezig-functie is ingesteld in de Nest-app, schakelt je huis automatisch over naar Thuis of Afwezig wanneer jij (of iemand anders waarmee je de toegang tot je Nest-huis hebt gedeeld) thuiskomt of weggaat.

Basisinformatie over de Thuis/Afwezig-functie

Het exacte moment waarop je huis overschakelt naar Thuis of Afwezig, hangt af van verschillende omstandigheden, zoals de locatie van de mensen met wie je de toegang tot je Nest-huis deelt. Factoren als de signaalsterkte van je smartphone, eventuele nabije wifi-signalen en de hardware- en softwareversie van je smartphone kunnen ook invloed hebben op de nauwkeurigheid waarmee de locatie van je smartphone wordt bepaald. Lees het volgende artikel voor een gedetailleerde uitleg over hoe smartphones met de Thuis/Afwezig-functie werken:

Hoe de Thuis/Afwezig-functie de locatie van je smartphone gebruikt >

Het doet er ook toe waar je Nest-producten in je huis zijn geïnstalleerd (zodat ze activiteit kunnen opmerken) en welke producten je hebt ingesteld om te bepalen of je thuis of afwezig bent. Maar hoe vaker je de Thuis/Afwezig-functie gebruikt en hoe meer kennis er over je huis wordt verzameld, hoe beter je aan- en afwezigheid kan worden bepaald.

Opmerking: Je kunt je huis ook handmatig instellen op Thuis of Afwezig via de Nest-app om zo al je Nest-producten aan te passen. Heb je het huis handmatig op Afwezig gezet, dan wordt dit in de Nest-app weergegeven, zodat je snel even kunt controleren of het huis in de goede modus staat.

Je huis handmatig op Afwezig zetten >

Hoe de Thuis/Afwezig-functie leert

• De Thuis/Afwezig-functie gaat meteen van start als je je smartphone hebt ingesteld om door te geven wanneer je thuis bent. Heb je geen smartphone die de Thuis/Afwezig-functie kan ondersteunen, dan heeft de functie tijd nodig om te leren. Na deze leerperiode, die ongeveer een week duurt, kan je huis automatisch naar de modus Thuis of Afwezig overschakelen.

• Als je geen smartphone hebt ingesteld om de Thuis/Afwezig-functie te ondersteunen, kan dit invloed hebben op de nauwkeurigheid en timing van de automatische overschakeling, met name als de Nest-thermostaat of de Nest Protect niet veel activiteit onder ogen krijgen. Heb je de Nest-thermostaat bijvoorbeeld in een nis geïnstalleerd waar hij niet veel van de normale dagelijkse activiteiten kan waarnemen, dan kan de thermostaat mogelijk niet detecteren wanneer de bewoners thuiskomen.

Hoe elk Nest-product de Thuis/Afwezig-functie ondersteunt

• Nest-thermostaat: Als je thuiskomt, kan je Nest-thermostaat activiteit detecteren en je huis heel snel overschakelen naar de modus Thuis. Maar als je het huis verlaat, wacht hij wat langer voordat hij overschakelt op Ecotemperaturen en de andere producten in de modus Afwezig zet, zodat hij zeker weet dat iedereen is vertrokken.

Opmerking: De Nest-temperatuursensoren bevatten geen activiteitsensoren en kunnen daarom niet helpen bij de overschakeling van de Thuis/Afwezig-functie.

• Een Nest Cam of een Nest Hello kan je huis niet in de modus Thuis en Afwezig zetten. Heb je dus alleen camera's in huis, dan heb je een smartphone of tablet nodig om de Thuis/Afwezig-functie te ondersteunen.

Hoe de camera werkt met de Thuis/Afwezig-functie >

• Nest Secure: Als je je toegangscode invoert of Tag op Nest Guard indrukt om het beveiligingsniveau te wijzigen, wordt er geschakeld tussen Thuis en Afwezig. Als je Afwezig en bewaken Away and guarding inschakelt, wordt je huis ingesteld op Afwezig. Als je Uit Nest Guard off kiest, wordt je huis ingesteld op Thuis. Als je de app gebruikt om het beveiligingsniveau in te stellen, wordt de modus van je huis niet overgeschakeld.

• Nest Protect: Als je thuiskomt, kan een Nest Protect op netvoeding (120 V-240 V) onmiddellijk activiteit in huis detecteren, zodat je huis heel snel wordt overgeschakeld naar de modus Thuis. Daarentegen wacht hij een poosje voordat hij doorgeeft dat er geen activiteit in huis meer is, om er zeker van te zijn dat er ook echt niemand meer thuis is.

Opmerking: Een Nest Protect op batterijen checkt minder vaak in om zijn batterijen te sparen, maar draagt zeker zijn steentje bij aan de nauwkeurigheid van de Thuis/Afwezig-functie.

Wanneer schakelt mijn huis over naar Thuis of Afwezig?

• Je schema speelt ook een grote rol. Als je een regelmatig schema hebt en 's ochtends altijd om 8:00 uur de deur uitgaat om de bus te halen, wordt je huis mogelijk al om 8:30 uur in de modus Afwezig gezet. Maar heb je een onregelmatig schema, of blijkt er nog iemand thuis te zijn nadat het huis op Afwezig is gezet, dan trekt de Thuis/Afwezig-functie zijn conclusies en past zich bij de situatie aan. Voortaan kan het iets langer duren voordat je huis op Afwezig wordt gezet.

• Je huis schakelt niet meteen over naar de modus Afwezig zodra je de deur uitloopt of de garage uitrijdt. De duur van de vertraging is afhankelijk van de Nest-producten die je hebt ingesteld om te helpen bij de Thuis/Afwezig-functie, wat ze hebben geleerd over je huis en je gewoonten, en of je de locatie van je smartphone gebruikt.

Er zijn twee redenen voor de vertraging in de overschakeling naar de modus Afwezig. Ten eerste wordt de exacte locatie van je smartphone niet bijgehouden en werkt Nest met een 'bufferzone' rondom je huis. Ten tweede houdt de Thuis/Afwezig-functie rekening met de sensorgegevens van je Nest-producten en je historische aanwezigheidspatronen. Het kan daarom enige tijd duren voordat je huis overschakelt naar de modus Afwezig om er helemaal zeker van te zijn dat er geen mensen meer in huis zijn. Zo wordt voorkomen dat de verwarming lager wordt gezet terwijl er nog steeds iemand thuis is.

Hoe de Thuis/Afwezig-functie de locatie van je smartphone gebruikt >

• Overschakelen naar de modus Thuis gaat veel sneller dan overschakelen naar de modus Afwezig. Wanneer je de deur binnenkomt, staat je huis misschien al in de modus Thuis. Is de overschakeling nog niet door de locatie van je smartphone geactiveerd als je thuiskomt, dan is er meestal slechts een kleine vertraging. Je huis zou snel moeten overschakelen nadat je Nest-producten hebben gemerkt dat je aanwezig bent.

• De Thuis/Afwezig-functie werkt 's nachts anders. De functie schakelt 's nachts niet automatisch over naar Afwezig, omdat de sensoren van Nest-producten dan waarschijnlijk geen activiteit detecteren. Dit zou immers ongewenste gevolgen kunnen hebben. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de Nest-thermostaat opdracht krijgt het huis te laten afkoelen naar de Ecotemperatuur terwijl je ligt te slapen. Dan zou iedereen weleens met het verkeerde been uit bed kunnen stappen.

Maar heb je je Nest-producten in een bedrijf geïnstalleerd, dan zet de Thuis/Afwezig-functie je Nest-producten 's nachts op Afwezig en de thermostaat op Ecotemperatuur.