Meer informatie over wat je moet doen wanneer er koolmonoxide wordt gedetecteerd in je huis

Omdat je koolmonoxide niet kunt ruiken of zien, moet je onmiddellijk frisse lucht opzoeken wanneer de Google Nest Protect je waarschuwt voor koolmonoxide in je huis.

Als het koolmonoxide-alarm afgaat, vertelt de Nest Protect je dat je naar een plek met frisse lucht moet gaan. In de Nest-app is altijd nuttige informatie beschikbaar over wat je moet doen tijdens een alarm. Als je melder is verbonden met wifi, ontvang je tijdens de noodsituatie ook een pushmelding met deze instructies van Nest.

De Amerikaanse National Fire Protection Association (NFPA) waarschuwt consumenten dat de 'activering van je koolmonoxidemelder de aanwezigheid van koolmonoxide (CO) aangeeft. Koolmonoxide kan dodelijk zijn.' Volgens de NFPA moet je het volgende doen als CO in je huis wordt gedetecteerd.

Als er een alarmsignaal afgaat:

1. Gebruik de knop voor dempen/resetten (druk op de knop op Nest Protect).
  2. Bel de hulpdiensten (alarmnummer 112 in Nederland, 100 in België).
  3. Ga onmiddellijk in de frisse lucht staan: buiten of bij een open raam of deur. Tel of alle mensen uit het huis aanwezig zijn. Ga het pand niet opnieuw in en loop niet weg bij het open raam of de open deur tot de hulpdiensten zijn aangekomen, het pand goed gelucht is en de melder niet meer afgaat.
  • Als je melder opnieuw afgaat binnen een periode van 24 uur nadat je stap 1 t/m 3 hebt uitgevoerd, herhaal je deze stappen. Bel daarnaast een bevoegd installateur om het pand te controleren op bronnen van koolmonoxide (apparatuur en apparaten waarin brandstof wordt verbrand). Ook is het belangrijk dat de installateur controleert of deze apparatuur goed werkt. Als er tijdens deze inspectie problemen worden gevonden, moet de apparatuur onmiddellijk een onderhoudsbeurt krijgen. Noteer alle verbrandingsapparatuur die niet door de installateur is geïnspecteerd en raadpleeg de instructies van de fabrikant of neem direct contact op met de fabrikant voor meer informatie over de koolmonoxideveiligheid en deze apparatuur. Zorg ervoor dat er geen motorvoertuigen zijn of worden aangezet in een aan het pand vastzittende of naastliggende garage.

Deze informatie is ook beschikbaar als sticker die in de verpakking wordt meegeleverd. Plak deze sticker op een plek waar iedereen deze kan zien, zoals de koelkast.

Wees voorbereid met 'Wat te doen' in de Nest-app

'Wat te doen' geeft je nuttige adviezen over hoe je je kunt voorbereiden
op een noodsituatie. Je leert hoe je een evaluatie kunt plannen,
het pand veilig kunt verlaten en nog veel meer. Wanneer er een noodsituatie optreedt, krijg je ook
essentiële tips en een knop met het noodnummer, zodat je snel kunt
bellen.

Meer informatie over de functie 'Wat te doen' van de Nest-app

Bron: de Amerikaanse National Fire Protection Association (NFPA)

fresh air phone image