To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Meer informatie over de verschillende soorten branden

We delen branden in op de snelheid waarmee het vuur zich verspreidt. Zo heb je snel brandend en langzaam smeulend vuur. De Google Nest Protect detecteert ze allebei.

Volgens de Amerikaanse National Fire Protection Association (NFPA) worden woningbranden ingedeeld als snel brandend of langzaam smeulend vuur. Uit tests is gebleken dat Nest Protect werkt bij beide soorten brand en dat hij voldoet aan de veiligheidsnormen van de VS, Canada en Europa.

Langzaam smeulend vuur

Een langzaam smeulend vuur wordt vaak veroorzaakt door rookwaren, bijvoorbeeld een vergeten of niet goed uitgemaakte sigaret. Dit type brand produceert een dichte rookwolk die giftige stoffen zoals koolmonoxide en cyanide kan bevatten.12

Snel brandend vuur

Een snel brandend vuur ontstaat wanneer brandbare vloeistoffen, hout of papier vlam vatten of omdat een open vuur overslaat op iets in de omgeving. Bij dit type brand worden veel vlammen veroorzaakt, maar relatief weinig rook. Dit is het meest voorkomende type woningbrand. Een smeulend vuur kan ook een brandend vuur worden, doordat de brand zich door de woning verspreidt en op verschillende materialen overslaat.

Er valt nog meer onderscheid te maken tussen branden op basis van verschillende factoren, zoals de brandhaard, de directe omgeving van de brandhaard en de weersomstandigheden. Keukenbranden komen bijvoorbeeld veel voor in de VS, waar het de oorzaak is van bijna de helft van alle woningbranden.1 Ook in andere landen zijn ze een belangrijke oorzaak van brand. Zo kan een keukenbrand ontstaan omdat de vlam in de pan slaat of omdat de oven of een ander huishoudelijk apparaat in brand vliegt. En een woningbrand kan worden veroorzaakt door een met pluizen verstopte droger, maar ook door een overbelast stopcontact, een schoorsteen die barst van het roet of een verkeerd geïnstalleerd apparaat.

Nest Protects uit de eerste en tweede generatie kunnen zowel snel brandend vuur als langzaam smeulend vuur detecteren. Nest Protects uit de tweede generatie bevatten een split-spectrumsensor die gebruikmaakt van twee lichtstralen om elk type brand te detecteren.

Wat is de split-spectrumsensor? >

1National Fire Protection Association (NFPA)
2 http://www.fireengineering.com/articles/print/volume-162/issue-8/features/toxicology-of-smoke-inhalation.html