To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Instellingen van wifi-netwerk en router updaten

Normaal gesproken hoef je de instellingen van je wifi-netwerk of router niet te veranderen. De meeste verbindingsproblemen worden op andere manieren opgelost. Volg eerst de instructies in Wifi- en verbindingsproblemen oplossen. Daarmee kun je de meeste problemen oplossen.

Weet je niet hoe je de instellingen van wifi-routers moet aanpassen, neem dan contact op met je internetprovider of de fabrikant van je router voor hulp bij deze instellingen.

Overzicht van aanbevolen instellingen

Hier vind je de belangrijkste aanbevolen wifi- en routerinstellingen voor gebruik met Nest-producten. Bekijk de onderstaande gedeelten voor meer informatie.

• Zet 802.11 b/g/n aan als je een 802.11 ac-router hebt.
  • Stel de DHCP-leasetijd van je wifi-router in op minstens 2 uur.
  • Zet de energiebesparingsmodus (Power Save Mode, PSM) van je router aan als je een Nest-thermostaat hebt.
  • Zet IPv6 aan als je een Nest Protect hebt.
  • Zet multicasting aan op je wifi-router als je extra Nest-apparaten toevoegt.

Heb je deze instellingen bevestigd en ondervind je nog steeds problemen, kijk dan hieronder voor meer instellingen.

Belangrijke stappen voordat je de instellingen wijzigt

1. Check of je router en netwerk werken met Nest-producten

Nest-producten werken bijna overal waar een wifi-signaal is. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je verbinding wilt maken met bepaalde typen wifi-netwerken of routers.

• Standaard wifi-routers gebruiken de 2,4GHz- en/of de 5GHz-band (dualband). Sommige Nest-producten, zoals de Nest Protect-rookmelders en de 1e en 2e generatie Nest Learning Thermostats, werken alleen met de 2,4GHz-band. Bekijk meer informatie over hoe je Nest-producten met dualband wifi-netwerken gebruikt.
  • Als je verbinding wilt maken met een Nest Protect, moet je router het internetprotocol IPv6 ondersteunen.
  • Wil je extra Nest-apparaten toevoegen, zorg dan dat je router multicasting ondersteunt en dat deze functie aanstaat. Nest-apparaten gebruiken multicasting om te communiceren en verbinding te maken met andere Nest-producten.
  • Mobiele hotspots, gastnetwerken en openbare of open netwerken worden niet aanbevolen voor Nest-producten. Nest-producten bieden geen ondersteuning voor bedrijfsnetwerken, zoals 802.1x/RADIUS- of captive portal-netwerken (netwerken waarbij je moet instemmen met de servicevoorwaarden, bijvoorbeeld in een café of hotel). Bekijk meer informatie over deze typen netwerken.
  • Opensource-firmware, zoals DD-WRT, OpenWRT en Tomato, wordt niet ondersteund. Hoewel sommige versies misschien wel werken met Google Nest-producten, kan de geschiktheid per release verschillen.
  • Check de apparaatlimiet van je router. Voor alle wifi-routers geldt een maximum voor het aantal apparaten die tegelijk met wifi kunnen zijn verbonden. Als je veel apparaten in je netwerk hebt, kun je proberen de verbinding van een paar apparaten te verbreken om na te gaan of je Nest-product verbinding kan maken met je netwerk.
  • Check of de instellingen voor draadloze isolatie aanstaan op je router. Hiermee wordt voorkomen dat apparaten in je netwerk verbinding maken met andere apparaten in je huis. Nest-producten communiceren met elkaar tijdens het koppelen, instellen en alledaagse gebruik. Daarom werken ze misschien niet goed als deze instellingen aanstaan.

Instellingen voor wifi-extenders

Probeer je apparaat zo dicht mogelijk bij je router te plaatsen om te testen of alles goed werkt en of het bereik misschien het probleem is.

Werkt het apparaat in de buurt van je router maar niet verder weg of op de gewenste plek, dan moet je misschien een wifi-toegangspunt toevoegen om het bereik van je wifi-netwerk uit te breiden, zodat je Nest-producten verbinding kunnen maken.

• Je kunt het beste een product gebruiken van dezelfde fabrikant als je router. Producten van hetzelfde merk werken vaak goed samen.
  • Voor meer gebruiksgemak kun je dezelfde instellingen kiezen als die van je bestaande router (zoals de netwerknaam (SSID), het wachtwoord en de versleuteling).
  • Als je al een wifi-extender of een 2e draadloos toegangspunt hebt, kan dit de oorzaak van het verbindingsprobleem zijn. Koppel dat apparaat tijdelijk los of zet het uit en sluit het Nest-product rechtstreeks aan op je router.
2. Download de handleiding van je router

Bekijk de handleiding van je router of neem contact op met je internetprovider voor meer informatie over hoe je instellingen wijzigt. In de meeste gevallen kun je de handleiding downloaden van de website van de fabrikant. Zorg dat je de handleiding downloadt die overeenkomt met het modelnummer van je router.

3. Maak een back-up van de huidige instellingen van de router

Sommige wijzigingen kunnen ertoe leiden dat de verbinding met internet niet meer werkt. Daarom is het belangrijk dat je de onderstaande stappen uitvoert voor het geval je de oude instellingen van de router weer moet terugzetten.

Volg de aanwijzingen in de handleiding om een back-up te maken van de huidige instellingen van de router. Heeft je router geen back-upfunctie, dan kun je de huidige instellingen afdrukken of opschrijven.

4. Update de firmware of software van de router

Voor de beste prestaties en compatibiliteit raden we je aan de nieuwste software-updates van je router te installeren via de website van de fabrikant van de router. Volg de instructies in de handleiding van je router.

Instellingen wijzigen

Als je de vorige stappen in 'Belangrijke stappen voordat je de instellingen wijzigt' hebt gevolgd, kun je de instellingen van je router checken en wijzigen. Je kunt problemen met de verbindingsinstellingen vaak oplossen door een of meer van de volgende acties uit te voeren:

• Zet de energiebesparingsmodus (Power Save Mode, PSM) van je router aan als je een Nest-thermostaat hebt.
  • Zet 802.11 b/g/n aan als je een 802.11 ac-router hebt.
  • Stel de DHCP-leasetijd van je wifi-router in op minstens 2 uur.
  • Zet voor de Nest Protect IPv6 of multicast aan.

We raden je wel aan de onderstaande basisinstellingen van je wifi-router te checken voordat je geavanceerde wifi-instellingen wijzigt.

Opmerking: Nadat je de wifi-instellingen hebt geüpdatet, moet je misschien in de app de wifi-gegevens updaten voor je Nest-producten, zodat deze verbinding kunnen maken met je wifi-netwerk.

Basisinstellingen van de wifi-router

Opmerking: Als je meerdere toegangspunten in je netwerk hebt, zoals een 2e router of een wifi-extender, moeten ze allemaal dezelfde instellingen gebruiken. Anders kunnen ze misschien geen verbinding met elkaar of met je Nest-producten maken.

Netwerknaam (SSID) en wachtwoord

Als je een nieuwe router krijgt of je router terugzet naar de fabrieksinstellingen, wordt de verbinding van je Nest-producten misschien verbroken als de netwerknaam (SSID), het wachtwoord of andere instellingen niet overeenkomen met de eerdere instellingen.

Als je je nieuwe thuisnetwerk dezelfde netwerknaam (SSID) en hetzelfde wachtwoord geeft als het vorige, zouden je Nest-producten automatisch opnieuw verbinding moeten maken zolang de fabrieksinstellingen van de nieuwe router gelijk zijn.

Als je Nest-producten niet automatisch opnieuw verbinding maken met je nieuwe netwerk of als je een andere netwerknaam of ander wachtwoord wilt gebruiken, moet je de wifi-gegevens updaten voor elk van je Nest-producten in de app.

Wifi-kanalen

Meestal is het het beste om je wifi-kanaalselectie in te stellen op Automatisch in plaats van een specifiek kanaal. Zo kan je router automatisch schakelen tussen kanalen en heb je minder last van storingen van wifi-netwerken en draadloze apparaten in de buurt die het wifi-signaal kunnen vertragen of zelfs blokkeren.

Type versleuteling

Het wordt aanbevolen om WPA2-versleuteling op je router te gebruiken als je Nest-producten gebruikt.

Nest-producten werken niet met WEP-ASCII.

Netwerken met dualband (2,4 GHz en 5 GHz)

Heb je een dualbandrouter (die zowel het 2,4GHz- als het 5GHz-signaal ondersteunt), dan maakt je Nest-product mogelijk makkelijker verbinding met de ene band dan de andere, afhankelijk van je omgeving. De meeste Nest-producten kunnen met 5GHz-netwerken werken, maar er zijn uitzonderingen.

De 1e en 2e generatie Nest Learning Thermostat, de 1e en de 2e generatie Nest Protect en de Nest Connect werken alleen met wifi van 2,4 GHz. Als je een van deze producten hebt in je huis, moet je 2,4 GHz op je router aanzetten om ze te verbinden.

Tip: Een 2,4GHz-netwerkverbinding is niet noodzakelijkerwijs langzamer dan een 5GHz-verbinding. De signalen van een 2,4GHz-netwerk komen verder en hebben dus een groter bereik. Bovendien dringen ze makkelijker door vaste objecten heen.

• Schakel over naar een 2,4GHz-netwerk als je Nest-product ver van je router vandaan is geïnstalleerd of als je een zwakke verbinding hebt met je 5GHz-netwerk.
  • Schakel over naar een 5GHz-netwerk als je een zwakke verbinding krijgt vanwege storing van huishoudelijke apparaten die 2,4 GHz gebruiken, zoals draadloze telefoons, babyfoons, magnetrons en draadloze speakers.

Energiebesparingsmodus

Sommige routers hebben een energiebesparingsmodus (PSM). In de documentatie van je router kun je opzoeken of dit het geval is. Je kunt deze functie aanzetten om het batterijverbruik van verbonden producten te beperken, zoals Nest-thermostaten.

Geavanceerde instellingen van de wifi-router

Als je ervaring hebt met het instellen van wifi-netwerken, firewallinstellingen of opties voor MAC-adresfiltering, zijn er nog een paar acties die je kunt proberen. Heb je niet veel ervaring met deze netwerkinstellingen, dan raden we je aan je internetprovider om hulp te vragen om deze instellingen te bekijken en te wijzigen.

Firewallinstellingen

Beperkende firewallinstellingen kunnen verhinderen dat Nest-apparaten verbinding met internet maken. Je kunt deze instellingen tijdelijk lager zetten om te zien of het probleem daarmee is opgelost. Zet de firewallinstellingen daarna weer terug naar het hogere beveiligingsniveau.

Waarschuwing: Als je de firewallinstellingen lager zet, kan het risico van internetdreigingen groter worden. Vraag de fabrikant van de router of de leverancier van de firewall om meer informatie.

DHCP-leasetijd

Stel de DHCP-leasetijd van je wifi-router in op minstens 2 uur. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je Nest-producten verbinding houden met het netwerk. Staat de instelling lager dan 2 uur, dan kunnen je Nest-producten misschien niet meer opnieuw verbinding maken met het netwerk, zelfs niet als de verbinding maar een halve seconde of korter verbroken is geweest.

Netwerkpoorten

Tijdens het instellen wordt poort 11095 gebruikt om bepaalde Nest-producten met de app te verbinden. Als je problemen hebt met de verbinding van je Nest-product, moet je misschien de blokkering van poort 11095 in de instellingen van je wifi-router opheffen om het instellen af te ronden. Zodra je Nest-product wordt weergegeven in de app, kun je poort 11095 weer sluiten.

Als het goed is, hoef je geen specifieke TCP- of UDP-netwerkpoorten voor inkomend verkeer te openen voor het dagelijks gebruik van je Nest-producten. Als je je e-mail kunt checken of kunt internetbankieren met je browser, zijn de benodigde poorten al geopend.

Filteren op MAC-adres

Als MAC-adresfiltering aanstaat voor extra beveiliging van het netwerk, moeten de MAC-adressen van je Nest-producten aan de lijst met toegestane apparaten worden toegevoegd. Je kunt via de software van je router de MAC-adressen van alle apparaten in je netwerk bekijken. Raadpleeg de documentatie van je router voor instructies.

Het MAC-adres van je Nest-product vinden en op de toelatingslijst van je router zetten

802.11 draadloze netwerken

Heb je een 802.11 ac-router of een wifi-extender, check dan of 802.11 b/g/n ook aanstaat. 802.11 ac wordt maar door een paar Nest-producten ondersteund.