Meer informatie over Ecotemperaturen en hoe je de instellingen kunt wijzigen

De Google Nest-thermostaat kan automatisch overschakelen naar Ecotemperaturen als hij detecteert dat er niemand thuis is. Je kunt de thermostaat ook altijd handmatig op Ecotemperaturen zetten, zelfs als je thuis bent. Zodra je Eco op je thermostaat en in de Nest- of Google Home-app ziet staan, weet je dat Ecotemperaturen is ingeschakeld.

Als je de Nest-thermostaat installeert en voor het eerst
instelt, kies je ook op welke temperatuur je
verwarmingssysteem wordt gezet als de thermostaat
handmatig of automatisch op Ecotemperaturen wordt ingesteld.
nest thermostat eco

Hoe Ecotemperaturen werkt

• De Nest-thermostaat schakelt automatisch over naar Ecotemperaturen als hij detecteert dat er niemand thuis is. Zodra je Eco op je thermostaat en in de Nest- of Home-app ziet staan, weet je dat Ecotemperaturen is ingeschakeld.
  • Je kunt de thermostaat ook altijd handmatig op Ecotemperaturen zetten, zelfs als je thuis bent. Dat is handig als je wat extra energie wilt besparen terwijl je thuis bent en je het niet erg vindt dat het huis een beetje kouder of warmer dan anders is.
  • Stel je de thermostaat handmatig in op Ecotemperaturen, dan blijft hij in deze modus en schakelt hij niet automatisch terug naar verwarming of koeling tot je de thermostaat handmatig op een andere modus zet. Als je de thermostaat handmatig instelt op verwarming of koeling, schakelt hij automatisch over als mensen het huis uitgaan en weer thuiskomen.
  • De thermostaat schakelt ook automatisch naar Ecotemperaturen als je je huis via de Nest- of Home-app handmatig instelt op Afwezig.

Welk effect Ecotemperaturen heeft op de werking van het systeem:

Als je de thermostaat hebt ingesteld op Eco, kan je systeem in sommige gevallen nog steeds worden geactiveerd:

• Als de temperatuur in je huis stijgt tot boven de ingestelde temperatuur voor Koelen tot, schakelt de thermostaat de koeling in tot je huis is afgekoeld tot de ingestelde Ecotemperatuur.
  • Als de temperatuur in je huis daalt tot onder de ingestelde temperatuur voor Verwarmen tot, schakelt de thermostaat de verwarming in tot je huis is opgewarmd tot de ingestelde Ecotemperatuur.
  • De thermostaat volgt niet het gebruikelijke temperatuurschema als hij op Eco is gezet, omdat de thermostaat energie probeert te besparen.

Een Ecotemperatuur selecteren die geschikt is voor je huis

Je Nest-thermostaat geeft je een temperatuurbereik waaruit je een selectie kunt maken als je een Ecotemperatuur instelt. Je kunt voor Ecotemperaturen kiezen uit een groot temperatuurbereik: 4 tot 21 °C voor verwarmen en 24 tot 32 °C voor koelen. Factoren zoals het type woning, het lokale klimaat, het vermogen van het verwarmings- en koelingssysteem en je persoonlijke voorkeuren kunnen sterk variëren. Daarom laten we je kiezen waar je de voorkeur aan geeft en doen we geen specifieke aanbevelingen voor Ecotemperaturen. Hieronder vind je enkele algemene richtlijnen die je kunt aanhouden om een geschikt temperatuurbereik vast te stellen voor je huis.

1. Snelle tips

• Als je zoveel mogelijk energie wilt besparen, kies je voor Verwarmen tot een lagere Ecotemperatuur of voor Koelen tot een hogere Ecotemperatuur. Het Nest Blaadje verschijnt naast een temperatuur die energiezuiniger is, maar mogelijk minder comfortabel aanvoelt.
  • Als je het liever wat warmer of wat koeler hebt, stel je de temperatuur voor Verwarmen tot wat hoger of de temperatuur voor Koelen tot wat lager in. Er verschijnt dan mogelijk geen Nest Blaadje naast de temperatuur, maar je houdt je huis warmer terwijl je misschien nog steeds wat energie kunt besparen.
  • Als je voor Verwarmen tot of Koelen tot de optie Uit kiest terwijl de thermostaat is ingesteld op Eco, slaat het systeem pas aan als het erg koud of erg warm wordt in huis.
  • Het is belangrijk Ecotemperaturen in te stellen op een niveau dat helpt energie te besparen, zonder dat je planten of huisdieren het te koud of te warm krijgen.
  • Je zult misschien wat moeten experimenteren om de gewenste Ecotemperatuur te vinden, maar je kunt de instelling altijd aanpassen als je het te warm of te koud hebt of als je minder energie bespaart dan je wilt.

2. Kijk of je het Nest Blaadje ziet

Je krijgt feedback als je de Ecotemperatuur instelt via de app of op je thermostaat. Het Nest Blaadje leaf icon verschijnt om je te laten weten dat je een temperatuur hebt gekozen die kan helpen energie te besparen. Het Nest Blaadje is slechts een algemene richtlijn. Zelfs als je een Ecotemperatuur kiest die geen Nest Blaadje heeft, kun je nog steeds energie besparen.

3. Meer hulp bij het kiezen van een temperatuur

Beantwoord de volgende vragen om een goede uitgangstemperatuur te vinden:

• Op welke temperatuur zette je je oude thermostaat?

Als je wilt dat het in huis niet te koel of niet te warm is en je het niet erg vindt om wat minder energie te besparen, kun je Verwarmen tot enkele graden lager instellen of Koelen tot enkele graden hoger instellen dan je gewend was bij je oude thermostaat.

• Als je de temperatuur van je oude thermostaat ooit hebt gewijzigd om energie te besparen, op welke temperatuur heb je die dan ingesteld?

Als je een balans wilt vinden tussen energiebesparing en comfort in huis en je:

• op je oude thermostaat een schema had geprogrammeerd,
    • handmatig de temperatuur veranderde als je van huis ging.

Stel om energie te besparen een iets lagere verwarmingstemperatuur (of een iets hogere koeltemperatuur) in dan waar je je oude thermostaat op had ingesteld. Aangezien de thermostaat alleen automatisch overschakelt naar de Ecotemperatuur als er niemand thuis is, zul je het verschil in temperatuur misschien niet eens merken.

• Wat is de laagste of hoogste temperatuur waarbij je je comfortabel voelt?

Als het je er echt om gaat energie te besparen, kun je bij Verwarmen tot een nog wat lagere Ecotemperatuur en bij Koelen tot een nog wat hogere Ecotemperatuur instellen, maar ga niet lager of hoger dan een temperatuur waarbij jij en je huisdieren je comfortabel voelen.

Voorbeeld voor het kiezen van een Ecotemperatuur

Stel dat je alleen een verwarmingssysteem hebt en de temperatuur in huis graag op 21 °C hebt. Je stelt de Ecotemperatuur in op 16,5 °C. Een verschil van 4,5 graden lijkt misschien groot, maar je weet dat je huis goed geïsoleerd is en dat je verwarming het huis snel opwarmt. Op deze manier kun je energie besparen terwijl het in huis aangenaam blijft.

Als je huis niet goed geïsoleerd is en het lang duurt voor het is opgewarmd, kun je de Ecotemperatuur bijvoorbeeld instellen op 18 °C. Met een wat hogere Ecotemperatuur blijft het in huis aangenaam, omdat het minder lang duurt voordat de gewenste temperatuur is bereikt nadat je thermostaat de Ecotemperatuur heeft uitgeschakeld.

4. Verander de instelling als die je niet bevalt

Bekijk je maandelijkse Nest-rapport om te zien hoeveel energie je verbruikt. Als je met de ingestelde Ecotemperatuur niet zoveel energie bespaart als je zou willen, of als het te lang duurt voor het in huis warm is als je thuiskomt, kun je de Ecotemperatuur eenvoudig wijzigen op de thermostaat of via de app.

De Ecotemperatuur-instellingen wijzigen

Je kunt Ecotemperaturen wijzigen via de app of op de thermostaat. In de volgende situaties kun je de temperatuur voor Verwarmen tot of Koelen tot een beetje aanpassen:

• Je vindt dat het te lang duurt voordat de gewenste temperatuur is bereikt nadat je thermostaat Ecotemperaturen heeft uitgeschakeld.
  • Je bespaart niet zoveel energie als je zou willen.

Opmerking: Voor Ecotemperaturen heb je versie 5.8 van de Nest-app en softwareversie 5.6 voor de thermostaat nodig. Heb je deze versies niet, dan wordt in de app en op de thermostaat nog steeds de Afwezigheidstemperatuur gebruikt.

Op de thermostaat

Opmerking: Als de Ecotemperatuur is ingesteld op Uit, schakelt de thermostaat de verwarming of koeling niet in als hij is ingesteld op Eco. De thermostaat volgt het ventilatorschema (als je er een hebt) en houdt Veiligheidstemperaturen aan om te voorkomen dat je leidingen bevriezen of je huis schade oploopt als gevolg van overmatige hitte.

1. Druk op de ring van de thermostaat om het menu Overzicht te openen.
  2. Selecteer Instellingen Icoon van Nest-instellingen.
  3. Selecteer Eco.
  4. Als de thermostaat de verwarming regelt, zie je Verwarmen tot. Als de thermostaat de koeling regelt, zie je Koelen tot.
    • Verwarmen tot: De thermostaat schakelt de verwarming in als de temperatuur in je huis onder deze temperatuur zakt. Met een lage temperatuur blijft het in je huis koeler en kun je meer energie besparen. Je kunt ook Uit kiezen. De thermostaat zet de verwarming dan niet aan als de thermostaat is ingesteld op Eco.
    • Koelen tot: De thermostaat schakelt de koeling in als de temperatuur in je huis boven deze temperatuur stijgt. Met een hoge temperatuur blijft het in je huis warmer en kun je meestal meer energie besparen. Je kunt ook Uit kiezen. De thermostaat zet de koeling dan niet aan als de thermostaat is ingesteld op Eco.
    • Tip: Het Nest Blaadje leaf icon verschijnt om je te laten weten dat je een temperatuur hebt gekozen die kan helpen energie te besparen.
  5. Druk op de thermostaatring om de temperatuur te selecteren die je wilt wijzigen. Draai de ring om de temperatuur aan te passen en druk erop om de temperatuur in te stellen.
  6. Selecteer Gereed om de wijzigingen op te slaan.

Via de Nest-app

1. Open de Nest-app met je telefoon of tablet of ga naar home.nest.com als je een computer gebruikt.
  2. Selecteer je Nest-thermostaat in het startscherm van de Nest-app.
  3. Tik rechtsboven in het scherm op het icoon Instellingen Icoon van Nest-instellingen.
  4. Selecteer de Thuis/Afwezig-functie.
    • Bovenaan het scherm kun je het automatisch overschakelen naar Ecotemperaturen uitschakelen.
    • Je kunt ook selecteren of je thermostaat Ecotemperaturen moet gebruiken als je thuis of afwezig bent.
  5. Tik op Ecotemperaturen om het temperatuurbereik in te stellen.
  6. Versleep de schuifregelaar om het temperatuurbereik aan te passen.
  7. Als de thermostaat de verwarming regelt, zie je Verwarmen tot. Als de thermostaat de koeling regelt, zie je Koelen tot.
  • Verwarmen tot: De thermostaat schakelt de verwarming in als de temperatuur in je huis onder deze temperatuur zakt. Met een lage temperatuur blijft het in je huis koeler en kun je meer energie besparen. Je kunt ook Uit kiezen. De thermostaat zet de verwarming dan niet aan als de thermostaat is ingesteld op Eco.
  • Koelen tot: De thermostaat schakelt de koeling in als de temperatuur in je huis boven deze temperatuur stijgt. Met een hoge temperatuur blijft het in je huis warmer en kun je meestal meer energie besparen. Je kunt ook Uit kiezen. De thermostaat zet de koeling dan niet aan als de thermostaat is ingesteld op Eco.

Tip: Het Nest Blaadje leaf icon verschijnt om je te laten weten dat je een temperatuur hebt gekozen die kan helpen energie te besparen.

Opmerking: Als de Ecotemperatuur is ingesteld op Uit, schakelt de thermostaat de verwarming of koeling niet in als hij is ingesteld op Eco. De thermostaat volgt het ventilatorschema (als je er een hebt) en houdt Veiligheidstemperaturen aan om te voorkomen dat je leidingen bevriezen of je huis schade oploopt als gevolg van overmatige hitte.

Via de Home-app

Als je Thuis- en Afwezig-routines hebt ingesteld, kun je via de Home-app selecteren of je thermostaat Ecotemperaturen moet gebruiken als je thuis of afwezig bent. Hiervoor kun je thermostaatacties toevoegen of verwijderen in de instellingen van je Thuis- en Afwezig-routines.

Bekijk meer informatie over hoe je de instellingen voor Thuis- en Afwezig-routines wijzigt.

Je thermostaat kan automatisch overschakelen naar Ecotemperaturen

• De Nest-thermostaat gebruikt zijn eigen activiteitssensoren, sensorgegevens van je andere Google Nest-producten en de locatie van je telefoon om te bepalen wanneer iedereen het huis heeft verlaten of iemand thuiskomt.
  • Als iedereen de deur uit is, wacht de thermostaat nog een tijdje om er zeker van te zijn dat er niemand terugkomt, en schakelt vervolgens over naar Ecotemperaturen.
    • Opmerking: Het kan een tot twee uur duren voordat je thermostaat overschakelt naar Ecotemperaturen als je apparaatsensoren gebruikt die je aanwezigheid in huis detecteren en de sensoren activiteit detecteren rond het tijdstip dat iedereen weggaat. Deze langere wachttijd treedt ook op als de locatie van je telefoon wordt gebruikt om te bepalen of je thuis bent. Als je dit wilt voorkomen, gebruik je alleen de locatie van je telefoon om je aanwezigheid te bepalen en schakel je de andere apparaatsensoren uit in de aanwezigheidsinstellingen voor je huis.
  • Als de thermostaat automatisch is overgeschakeld naar Ecotemperaturen, schakelt hij automatisch terug naar het normale verwarmings- of koelschema als er iemand thuiskomt.
  • De thermostaat schakelt ook automatisch naar Ecotemperaturen als je je huis via de Nest- of Home-app handmatig instelt op Afwezig.
  • Ook als je de temperatuur wijzigt via de Nest- of Home-app, schakelt je thermostaat Ecotemperaturen uit en hervat hij het normale verwarmings- of koelschema.

Je kunt Ecotemperaturen handmatig inschakelen

Je kunt altijd handmatig overschakelen op Ecotemperaturen. Als je de Nest-app, de Home-app of de thermostaat wilt gebruiken, kies je Eco op het scherm waar je het systeem in een andere modus kunt zetten. Heb je de Google Assistent ingesteld, dan kun je deze vragen om je thermostaat in te stellen op Ecotemperaturen.

Schakelen tussen thermostaatmodi

De Google Assistent gebruiken met Nest-producten

Als je Ecotemperaturen handmatig activeert, wordt de thermostaat meteen overgeschakeld. Er is dus geen vertraging.

De thermostaat handmatig instellen op Ecotemperaturen is handig als je wat extra energie wilt besparen terwijl je thuis bent en je het niet erg vindt dat het huis een beetje kouder of warmer dan anders is.

Het komt ook goed van pas als je een dag weg bent, of een paar dagen op reis gaat. Als de buurman dan even langskomt om de kat eten te geven, slaat het systeem niet automatisch aan om je huis te koelen of verwarmen. Zet de thermostaat op Uit als je op vakantie gaat of langere tijd weg bent.

Wat er gebeurt als je handmatig overschakelt naar Ecotemperaturen

De thermostaat en het systeem gedragen zich anders als je handmatig overschakelt naar Ecotemperaturen dan wanneer Ecotemperaturen automatisch wordt ingesteld:

• Hij blijft op Ecotemperaturen staan, ook als iemand thuiskomt.
  • Hij schakelt pas terug naar het gebruikelijke temperatuurschema als je hem handmatig op verwarmen of koelen zet.
  • Als je meer dan één thermostaat in je huis hebt, moet je ze afzonderlijk instellen op Ecotemperaturen.
  • Als je de thermostaat handmatig instelt op Ecotemperaturen, schakelt je huis niet tussen Thuis en Afwezig. Dit heeft dus geen invloed op de andere producten in huis. Je camera's worden bijvoorbeeld niet in- of uitgeschakeld.
  • Als je je Nest-huis handmatig op Afwezig zet, worden alle thermostaten automatisch ingesteld op Ecotemperaturen. Komt er iemand thuis of wordt er beweging gedetecteerd, dan schakelen ze automatisch terug op verwarmen of koelen.
  • De modus Afwezig van je huis is altijd automatisch. Zelfs als je je huis handmatig instelt op Afwezig, wordt altijd automatisch overgeschakeld naar de modus Thuis als de thermostaat activiteit waarneemt of als een telefoon met ingeschakelde aanwezigheidsdetectie je huis binnenkomt.