Meer informatie over Ecotemperatuur en hoe je de instellingen kunt wijzigen

De Nest-thermostaat schakelt automatisch over naar Ecotemperatuur als hij detecteert dat er niemand thuis is. Je kunt de thermostaat ook altijd handmatig op Ecotemperatuur zetten, zelfs wanneer je thuis bent. Zodra je Eco op je thermostaat en in de Nest-app ziet staan, weet je dat Ecotemperatuur is ingeschakeld.

Wanneer je de Nest-thermostaat voor het eerst installeert en
instelt, bepaal je ook welke temperatuur het systeem moet
aanhouden als je de thermostaat handmatig
of automatisch instelt op Ecotemperatuur.
nest thermostat eco

Hoe Ecotemperatuur werkt

• De Nest-thermostaat schakelt automatisch over naar Ecotemperatuur als hij detecteert dat er niemand thuis is. Zodra je Eco op je thermostaat en in de Nest-app ziet staan, weet je dat Ecotemperatuur is ingeschakeld.
  • Je kunt de thermostaat ook altijd handmatig op Ecotemperatuur zetten, zelfs wanneer je thuis bent. Dat is handig als je het niet erg vindt dat het in huis een beetje kouder is dan anders.
  • Stel je de thermostaat handmatig in op Ecotemperatuur, dan blijft hij in deze modus en schakelt hij niet automatisch terug naar verwarming tot je de thermostaat handmatig op een andere modus zet. Als je de thermostaat handmatig instelt op verwarming, schakelt hij automatisch over wanneer mensen het huis uitgaan en weer thuiskomen.
  • De thermostaat schakelt ook automatisch over naar Ecotemperatuur als je je Nest-huis met de Nest-app handmatig op Afwezig zet.

Welk effect Ecotemperatuur heeft op de werking van het systeem:

Wanneer je de thermostaat hebt ingesteld op Eco, kan je systeem in sommige gevallen nog steeds worden geactiveerd:

• Als de temperatuur in je huis daalt tot onder de Verwarmen tot-temperatuur die je hebt ingesteld, schakelt de thermostaat de verwarming in tot je huis is opgewarmd tot de ingestelde Ecotemperatuur.
  • De thermostaat volgt niet het gebruikelijke temperatuurschema wanneer hij op Eco is gezet, omdat de thermostaat energie probeert te besparen.

Een Ecotemperatuur selecteren die geschikt is voor je huis

Je Nest-thermostaat geeft je een temperatuurbereik waaruit je een selectie kunt maken wanneer je een Ecotemperatuur instelt. Je kunt voor de Ecotemperatuur kiezen uit een groot temperatuurbereik: 4 tot 21 °C voor de verwarmingsmodus. Factoren zoals het type woning, het lokale klimaat, het vermogen van het verwarmingssysteem en je persoonlijke voorkeuren kunnen sterk variëren. Daarom laten we je kiezen waar je de voorkeur aan geeft en doen we geen specifieke aanbevelingen voor de Ecotemperatuur. Hieronder vind je enkele algemene richtlijnen die je kunt aanhouden om een geschikt temperatuurbereik vast te stellen voor je huis.

1. Snelle tips

• Als je zoveel mogelijk energie wilt besparen, kies je voor Verwarmen tot een lagere Ecotemperatuur. Het Nest Blaadje verschijnt naast een temperatuur die energiezuiniger is, maar mogelijk minder comfortabel aanvoelt.
  • Als je het liever wat warmer hebt, stel je de temperatuur voor Verwarmen tot wat hoger in. Er verschijnt dan mogelijk geen Nest Blaadje naast de temperatuur, maar je houdt je huis warmer terwijl je misschien nog steeds wat energie kunt besparen.
  • Als je voor Verwarmen tot de optie Uit kiest terwijl de thermostaat is ingesteld op Eco, slaat het systeem pas aan als het erg koud wordt in huis.
  • Het is belangrijk de Ecotemperatuur in te stellen op een niveau dat helpt energie te besparen, zonder dat je planten of huisdieren het te koud krijgen.
  • Je zult misschien wat moeten experimenteren om de gewenste Ecotemperatuur te vinden, maar je kunt de instelling altijd aanpassen als je het te warm of te koud hebt of als je minder energie bespaart dan je wilt.
  • 2. Kijk of je het Nest Blaadje ziet

Je krijgt begeleiding wanneer je de Ecotemperatuur instelt met de app of op je thermostaat. Het Nest Blaadje Nest thermostat leaf icon verschijnt om je te laten weten dat je een temperatuur hebt gekozen die kan helpen energie te besparen. Het Nest Blaadje is slechts een algemene richtlijn. Zelfs als je een Ecotemperatuur kiest die geen Nest Blaadje heeft, kun je nog steeds energie besparen.

3. Meer hulp bij het kiezen van een temperatuur

Beantwoord de volgende vragen om een goede uitgangstemperatuur te vinden:

• Op welke temperatuur heb je je oude thermostaat ingesteld?

Als je wilt dat het in huis niet te koel is en je het niet erg vindt om wat minder energie te besparen, kun je Verwarmen tot enkele graden lager instellen dan je gewend bent bij je oude thermostaat.

• Als je de temperatuur van je oude thermostaat ooit hebt gewijzigd om energie te besparen, op welke temperatuur heb je die dan ingesteld?

Als je een balans wilt vinden tussen energiebesparing en comfort in huis en je:

• op je oude thermostaat een schema had geprogrammeerd,
    • handmatig de temperatuur veranderde wanneer je van huis ging.

Stel om energie te besparen een iets lagere verwarmingstemperatuur in dan waar je je oude thermostaat op hebt ingesteld. Aangezien de thermostaat alleen automatisch overschakelt naar Ecotemperatuur als er niemand thuis is, zul je het verschil in temperatuur misschien niet eens merken.

• Wat is de laagste temperatuur waarbij je je comfortabel voelt?

Als het je er echt om gaat energie te besparen, kun je bij Verwarmen tot een nog wat lagere Ecotemperatuur instellen, maar ga niet lager dan een temperatuur waarbij jij en je huisdieren je comfortabel voelen.

Voorbeeld voor het kiezen van een Ecotemperatuur

Stel dat je de temperatuur in huis graag op 21 °C hebt. Je stelt de Ecotemperatuur in op 16,5 °C. Dat verschil lijkt misschien groot, maar je weet dat je huis goed geïsoleerd is en dat je verwarming het huis snel opwarmt. Op deze manier kun je energie besparen terwijl het in huis aangenaam blijft.

Als je huis niet goed geïsoleerd is en het lang duurt voor het is opgewarmd, kun je de Ecotemperatuur bijvoorbeeld instellen op 18 °C. Met een wat hogere Ecotemperatuur blijft het in huis aangenaam, omdat het minder lang duurt voordat de gewenste temperatuur is bereikt nadat je thermostaat de Ecotemperatuur heeft uitgeschakeld.

4. Verander het als het je niet bevalt

Bekijk je maandelijkse Nest-rapport om te zien hoeveel energie je verbruikt. Als je met de ingestelde Ecotemperatuur niet zoveel energie bespaart als je zou willen, of als het te lang duurt voor het in huis warm is wanneer je thuiskomt, kun je de Ecotemperatuur op de thermostaat of met de app eenvoudig wijzigen.

De Ecotemperatuur-instellingen wijzigen

Je kunt de Ecotemperatuur wijzigen met de app of de thermostaat. In de volgende situaties kun je de temperatuur voor Verwarmen tot een beetje aanpassen:

• Je vindt dat het te lang duurt voordat de gewenste temperatuur is bereikt nadat je thermostaat de Ecotemperatuur heeft uitgeschakeld.
  • Je bespaart niet zoveel energie als je zou willen.

Opmerking: Je hebt versie 5.8 of hoger van de Nest-app, en versie 5.6 of hoger van de thermostaatsoftware nodig als je Ecotemperatuur wilt gebruiken. Heb je deze versies niet, dan wordt in de app en op de thermostaat nog steeds de Afwezigheidstemperatuur gebruikt.

Met de thermostaat

Opmerking: Als de Ecotemperatuur is ingesteld op Uit, schakelt de thermostaat de verwarming niet in wanneer hij is ingesteld op Eco. De thermostaat houdt wel Veiligheidstemperaturen aan om te voorkomen dat je leidingen bevriezen of dat je huis door extreme hitte beschadigd raakt.

1. Druk op de ring van de thermostaat om het menu Overzicht te openen.
  2. Selecteer Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen.
  3. Selecteer Eco.
    • Verwarmen tot: De thermostaat schakelt de verwarming in wanneer de temperatuur in je huis onder deze temperatuur zakt. Met een lage temperatuur blijft het in je huis koeler en kun je meer energie besparen. Je kunt ook Uit kiezen. De thermostaat schakelt de verwarming dan niet aan wanneer de thermostaat is ingesteld op Eco.
    • Tip: Het Nest Blaadje Nest thermostat leaf icon verschijnt om je te laten weten dat je een temperatuur hebt gekozen die kan helpen energie te besparen.
  4. Druk op de thermostaatring om de temperatuur te selecteren die je wilt wijzigen. Draai de ring om de temperatuur aan te passen en druk erop om de temperatuur in te stellen.
  5. Selecteer Gereed om de wijzigingen op te slaan.

Met de Nest-app

1. Open de Nest-app met je telefoon of tablet of ga naar home.nest.com als je een computer gebruikt.
  2. Selecteer je Nest-thermostaat in het startscherm van de Nest-app.
  3. Tik op het pictogram Instellingen Pictogram voor Nest-instellingen in de rechterbovenhoek van het scherm.
  4. Selecteer de Thuis/Afwezig-functie.
    • Bovenaan het scherm kun je het automatisch overschakelen naar Ecotemperatuur uitschakelen.Je kunt ook selecteren of je thermostaat de Ecotemperatuur moet gebruiken wanneer je thuis of afwezig bent.
  5. Tik op Ecotemperatuur om het temperatuurbereik in te stellen.
  6. Versleep de schuifregelaar om het temperatuurbereik aan te passen.
  • Verwarmen tot: De thermostaat schakelt de verwarming in wanneer de temperatuur in je huis onder deze temperatuur zakt. Met een lage temperatuur blijft het in je huis koeler en kun je meer energie besparen. Je kunt ook Uit kiezen. De thermostaat zet de verwarming dan niet aan wanneer de thermostaat is ingesteld op Eco.

Tip: Het Nest Blaadje leaf icon  verschijnt om je te laten weten dat je een temperatuur hebt gekozen die kan helpen energie te besparen.

Opmerking: Als de Ecotemperatuur is ingesteld op Uit, schakelt de thermostaat de verwarming niet in wanneer hij is ingesteld op Eco. De thermostaat houdt wel Veiligheidstemperaturen aan om te voorkomen dat je leidingen bevriezen.

Je thermostaat kan automatisch overschakelen naar Ecotemperatuur

• De Thuis/Afwezig-functie gebruikt de activiteitssensoren van je Nest-producten en de locatie van je telefoon om te bepalen wanneer iedereen de deur uit is. De Nest-thermostaat wacht dan nog een tijdje om er zeker van te zijn dat er niemand terugkomt, en schakelt vervolgens over naar Ecotemperatuur.
  • De thermostaat schakelt ook automatisch over naar Ecotemperatuur als je je Nest-huis met de Nest-app handmatig op Afwezig zet.
  • Als de thermostaat automatisch is overgeschakeld op Ecotemperatuur, schakelt hij terug naar verwarming wanneer er iemand thuiskomt.
  • Als je thermostaat met ingeschakelde Thuis/Afwezig-functie beweging in huis detecteert, schakelt hij de Ecotemperatuur uit en hervat hij het normale schema.
  • Ook als je de temperatuur wijzigt met de app, schakelt je thermostaat de Ecotemperatuur uit en begint hij te verwarmen.

Je kunt de Ecotemperatuur ook handmatig inschakelen

Wil je wat extra energie besparen terwijl je thuis bent, dan kun je de thermostaat handmatig op de Ecotemperatuur zetten. Dat is handig als je het niet erg vindt dat het in huis een beetje kouder is dan anders.

Het komt ook goed van pas als je een dag weg bent, of een paar dagen op reis gaat. Als de buurman dan even langskomt om de kat eten te geven, slaat het systeem niet automatisch aan om je huis te verwarmen. Zet de thermostaat op Uit als je op vakantie gaat of langere tijd weg bent.

Met de app of op de thermostaat kun je op elk gewenst moment handmatig overschakelen op Ecotemperatuur. Kies Eco op de plek waar je het systeem in een andere modus kunt zetten. Wanneer je de Ecotemperatuur handmatig activeert, wordt de thermostaat meteen overgeschakeld. Er is dus geen vertraging.

Wat er gebeurt wanneer je handmatig overschakelt naar de Ecotemperatuur

De thermostaat en het systeem gedragen zich anders wanneer je handmatig overschakelt naar de Ecotemperatuur dan wanneer de Ecotemperatuur automatisch wordt ingesteld:

• De thermostaat blijft op de Ecotemperatuur staan, ook als de Thuis/Afwezig-functie vaststelt dat je weer thuis bent.
  • De thermostaat schakelt pas weer terug naar het normale temperatuurschema als je hem handmatig in een verwarmingsmodus zet.
  • Als je meer dan één Nest-thermostaat in je huis hebt, moet je ze elk afzonderlijk op de Ecotemperatuur zetten.
  • Als je de thermostaat handmatig instelt op de Ecotemperatuur, wordt je huis niet tussen de modus Thuis en de modus Afwezig geschakeld. Dit heeft dus geen invloed op de andere producten in huis. Je camera's worden bijvoorbeeld niet in- of uitgeschakeld.
  • Als je je huis handmatig in de modus Afwezig zet in de Nest-app, schakelen al je thermostaten automatisch over naar de Ecotemperatuur. Komt er iemand thuis of wordt er beweging gedetecteerd, dan schakelen ze automatisch terug op de verwarmingsmodus.
  • De modus Afwezig van je huis is altijd automatisch. Zelfs als je je huis handmatig instelt op Afwezig, wordt altijd automatisch overgeschakeld naar de modus Thuis wanneer je thermostaat activiteit waarneemt of als een telefoon met ingeschakelde Thuis/Afwezig-functie je huis binnenkomt.