Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is een onzichtbaar, geurloos en smaakloos gas dat wordt geproduceerd wanneer brandstoffen onvolledig verbranden of worden blootgesteld aan hitte (meestal brand).

Deze brandstoffen zijn onder andere: hout, kolen, houtskool, olie, aardgas, benzine, kerosine en propaan. Omdat koolmonoxide een ernstig risico voor de volksgezondheid vormt, raden gezondheids- en veiligheidsexperts mensen aan een koolmonoxidemelder te installeren in huizen waar brandstof wordt verbrand die koolmonoxide kan produceren.

Volgens de Health and Safety Executive Organization zijn verschillende veelgebruikte apparaten vaak een bron van koolmonoxide, waaronder verwarmingsketels op olie of gas, gasovens, houtkachels en houtskoolgrills. Als dergelijke apparaten niet goed functioneren of niet goed worden onderhouden of geventileerd, kan het koolmonoxideniveau snel stijgen. Andere bronnen van koolmonoxide zijn onder andere woning- en waterverwarming, kooktoestellen, ongecontroleerde verbranding, het roken van tabak of een interne verbrandingsmotor.

Een goede luchtstroom door het huis helpt om het niveau van koolmonoxide te verlagen. 'Luchtdichte' woningen met extra isolatie, goed sluitende vensters en andere weerbestendige maatregelen kunnen koolmonoxide in de woning 'opsluiten'. Elektrische apparaten produceren meestal geen koolmonoxide.

In Noord-Ierland en Schotland is het verplicht om ten minste één koolmonoxidemelder te installeren wanneer een nieuwe of vervangende ketel of ander verwarmingsapparaat in een huis wordt geïnstalleerd. Bekijk meer informatie op de website van de Northern Ireland Executive en de website van de Schotse regering.

Wees voorbereid met 'Wat te doen' in de Nest-app

'Wat te doen' geeft je nuttige adviezen over hoe je je kunt voorbereiden
op een noodsituatie. Je leert hoe je een evacuatie voorbereidt,
het pand veilig verlaat, en meer. Wanneer er een noodsituatie optreedt, krijg je ook
essentiële tips en een knop met het noodnummer, zodat je snel kunt
bellen.

Meer informatie over de functie 'Wat te doen' van de Nest-app

Voor meer informatie over koolmonoxide ga je naar de website van de Health and
Safety Executive Organization
.

Bron: Health and Safety Executive Organization

Know where carbon monoxide comes from what to do Nest app page