To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is een onzichtbaar, geurloos en smaakloos gas dat wordt geproduceerd wanneer brandstoffen onvolledig verbranden of worden blootgesteld aan hitte (meestal brand).

Deze brandstoffen zijn onder andere: hout, kolen, houtskool, olie, aardgas, benzine, kerosine en propaan. Omdat koolmonoxide een ernstig risico voor de volksgezondheid vormt, raden gezondheids- en veiligheidsexperts mensen aan een koolmonoxidemelder te installeren in huizen waar brandstof wordt verbrand die koolmonoxide kan produceren.

Volgens de Health and Safety Executive Organization zijn verschillende veelgebruikte apparaten vaak een bron van koolmonoxide, waaronder verwarmingsketels op olie of gas, gasovens, houtkachels en houtskoolgrills. Als dergelijke apparaten niet goed functioneren of niet goed worden onderhouden of geventileerd, kan het koolmonoxideniveau snel stijgen. Andere bronnen van koolmonoxide zijn onder andere woning- en waterverwarming, kooktoestellen, ongecontroleerde verbranding, het roken van tabak of een interne verbrandingsmotor.

Een goede luchtstroom door het huis helpt om het niveau van koolmonoxide te verlagen. 'Luchtdichte' woningen met extra isolatie, goed sluitende vensters en andere weerbestendige maatregelen kunnen koolmonoxide in de woning 'opsluiten'. Elektrische apparaten produceren meestal geen koolmonoxide.

Voor meer informatie over koolmonoxide ga je naar de website van de Health and
Safety Executive Organization

Bron: Health and Safety Executive Organization