De fout 'Kan geen verbinding maken' op de Nest-thermostaat oplossen

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als de Google Nest-thermostaat geen verbinding kan maken met een wifi-netwerk wanneer je hem net hebt geïnstalleerd of nadat je wijzigingen in het netwerk hebt aangebracht.

Je kunt de fout Kan geen verbinding maken zien wanneer je:

• De Nest-thermostaat installeert en voor de eerste keer probeert
    te verbinden met wifi

• De thermostaat opnieuw verbindt met een netwerk waarvan
    je de naam of andere gegevens hebt gewijzigd

• Een ander netwerk voor de thermostaat
    selecteert nadat hij al eerder met een netwerk was
    verbonden

failed to connect thermostat image

Opmerking: Als de thermostaat voorheen verbonden was met wifi en je niets aan je netwerk hebt veranderd of als je een probleem met een ander Nest-product probeert op te lossen, raadpleeg dan ons artikel Wifi- en andere verbindingsproblemen oplossen.

1. Start je thermostaat opnieuw op

Met alleen het opnieuw opstarten van je thermostaat zou je het verbindingsprobleem kunnen oplossen.

Je thermostaat opnieuw opstarten >

Wacht tot de thermostaat helemaal opnieuw is opgestart en probeer hem dan opnieuw met wifi te verbinden.

2. Reset en controleer de internetverbinding in je huis

Hier zijn enkele algemene instructies voor het resetten van de internetverbinding in je huis.

Tip: Houd er rekening mee dat je andere apparatuur kunt hebben dan die hieronder wordt beschreven. Raadpleeg bij twijfel de gebruikershandleiding bij je router, modem of andere internetapparaten voor resetinstructies.

1. Haal de stekker van je modem en router uit het stopcontact. Mogelijk heb je een modem/router-combinatie, maar het kunnen ook twee aparte apparaten zijn. Alle lampjes op de modem en router moeten uit zijn.

2. Wacht dertig seconden en steek de stekker van je modem en router weer in het stopcontact.

3. De modem en router worden opnieuw opgestart. Wacht een paar minuten of in elk geval totdat je aan de lampjes ziet dat er weer verbinding met internet is. Mogelijk zie je ook een snel knipperend datalampje.

4. Als je een wifi-versterker of wifi-repeater hebt, moet je deze ook opnieuw opstarten.

5. Test de internetverbinding nadat je deze hebt gereset:

• Ga op een ander apparaat, zoals een smartphone of laptop, online en bezoek een website.

Opmerking: Als je een smartphone gebruikt om je verbinding te controleren, gebruik dan geen mobiele data. Schakel de vliegtuigmodus in en zet alleen wifi aan.

• Je kunt ook controleren of andere wifi-producten in je huis verbinding kunnen maken. Als je bijvoorbeeld een smartspeaker hebt, zoals de Google Home, of een verbonden tv of verlichtingssysteem, controleer dan of dat apparaat verbinding kan maken.

• Als niets werkt, neem je contact op met je internetprovider voor hulp bij het oplossen van het probleem.

Wanneer je hebt bevestigd dat wifi werkt, probeer je de thermostaat te verbinden.

Tip: Je kunt de thermostaat tijdelijk met een ander beschikbaar netwerk verbinden. Dit biedt je de gelegenheid het probleem te analyseren. Als er geen open wifi-netwerk beschikbaar is, kun je een wifi-hotspot maken met je smartphone. In de handleiding van je smartphone staat beschreven hoe je dit doet.

3. Reset de netwerkinstellingen van de thermostaat

Het is mogelijk dat enkele netwerkinstellingen op de thermostaat onjuist zijn, waardoor hij geen verbinding kan maken met wifi. Wis deze instellingen.

Druk op de ring om het menu Overzicht en vervolgens Instellingen Pictogram van Nest-instellingen en vervolgens Resetten en vervolgens Netwerkinstellingen en vervolgens Resetten te selecteren.

Probeer dan opnieuw je thermostaat met wifi te verbinden.

4. Controleer de instellingen van je wifi-router of -toegangspunt

Incompatibele instellingen op je wifi-router of -toegangspunt in huis kunnen ervoor zorgen dat de thermostaat geen verbinding met wifi kan maken.

Een zeer streng afgestelde firewall of kinderbeveiliging kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je thermostaat geen verbinding kan maken met wifi. Raadpleeg de documentatie van je wifi-router of -toegangspunt om te zien hoe je een uitzondering voor de Nest-thermostaat kunt maken.

Als de thermostaat nog steeds geen verbinding kan maken nadat je de kinderbeveiliging hebt gecontroleerd of de firewall minder streng hebt ingesteld, controleer dan of je de juiste verbindingsinstellingen voor de thermostaat gebruikt. Zie het artikel hieronder voor gedetailleerde aanbevelingen voor routerinstellingen.

Aanbevolen wifi-instellingen >

Als je instellingen hebt gewijzigd, probeer dan de thermostaat weer te verbinden.

5. Controleer de lijst met incompatibele apparaten

Wanneer je bovenstaande suggesties hebt uitgeprobeerd en nog steeds de thermostaat niet met wifi kunt verbinden, controleer dan of je router of modem niet op de lijst met incompatibele apparaten staat.

Routers die problemen kunnen veroorzaken als je een Nest-product of wifi-verbinding toevoegt >

Opmerking: Als je router op de lijst met incompatibele apparaten staat, kunnen sommige incompatibiliteitsproblemen nog steeds worden opgelost door de routerfirmware te updaten (raadpleeg de handleiding bij de router voor instructies) of de routerinstellingen te wijzigen. Zie het bovenstaande artikel over het controleren van de instellingen op je wifi-router of -toegangspunt.

6. Ga na of er sprake is van een draadloze storing

Zet de apparaten uit die gebruikmaken van de 2,4 GHz-frequentie en probeer vervolgens de thermostaat opnieuw te verbinden. De volgende apparaten kunnen problemen veroorzaken:

• Draadloze telefoons

• Babyfoons

• Magnetrons

• Bluetooth-apparaten

• Draadloze videoapparaten

Zie het onderstaande artikel voor meer informatie en stappen die je kunt uitvoeren om problemen met draadloze storingen op te lossen:

Wat is een draadloze storing en hoe kan ik die oplossen? >

Probeer na het uitschakelen van eventuele storingsbronnen de thermostaat opnieuw te verbinden met wifi.