Aanbevolen wifi-netwerk- en -routerinstellingen voor Nest-producten

De instellingen in dit artikel worden aanbevolen bij het gebruik van Nest-producten. Mogelijk kun je met deze instellingen de prestaties van je Nest-producten verbeteren en bepaalde problemen met wifi-verbindingen oplossen. In dit artikel komen ook enkele instellingen voor gevorderde gebruikers aan bod.

Problemen oplossen voordat je de instellingen van je wifi-netwerk of router wijzigt

• Belangrijk: Lees eerst ons hoofdartikel Wifi- en andere verbindingsproblemen oplossen. Wijzig de instellingen van het wifi-netwerk of de router niet, tenzij dat wordt gevraagd.
  • Het is waarschijnlijk niet nodig om wijzigingen aan te brengen aan je routerinstellingen als je tijdens de eerste installatie van je Nest-product geen verbindingsproblemen ondervond.
  • Als je niet veel ervaring hebt met instellingen voor wifi-toegangspunten of -routers, raden we je aan contact op te nemen met je internetprovider. Vraag of de provider deze instellingen voor je wil controleren en, indien nodig, wijzigen.

Overzicht van aanbevolen instellingen

Hier vind je de belangrijkste aanbevolen instellingen voor wifi en de router voor gebruik met Nest-producten. Bekijk de onderstaande gedeelten voor meer informatie.

• Schakel 802.11 b/g/n in als je een 802.11 ac-router hebt.
  • Stel de DHCP-leasetijd van je wifi-router in op ten minste twee uur.
  • Schakel de energiebesparingsmodus (PSM) van je router in als je een Nest-thermostaat hebt.

1. Controleer of je netwerk en router met Nest-producten werken

Nest-producten werken eigenlijk overal waar een wifi-signaal is. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je verbinding wilt maken met bepaalde typen netwerken of routers.

Typen wifi-netwerken die niet worden aanbevolen of niet werken met Nest-producten >

• Een klein aantal wifi-routers (vooral oudere modellen) werkt niet met bepaalde Nest-producten. Bekijk het volgende artikel om te zien of jouw router wel geschikt is:

Routers die problemen kunnen veroorzaken met Nest-producten>

• Standaard wifi-routers gebruiken de 2,4 GHz- en/of de 5 GHz-band. Sommige Nest-producten werken alleen met de 2,4 GHz-band. Lees het volgende artikel voor meer informatie:

Nest-producten gebruiken met wifi-netwerken van 2,4 GHz en 5 GHz>

• Mobiele hotspots, gastnetwerken en andere typen internetservices worden niet aanbevolen voor Nest-producten. Nest-producten bieden geen ondersteuning voor bedrijfsnetwerken, zoals 802.1x/RADIUS- of captive portal-netwerken (netwerken waarbij je moet instemmen met de servicevoorwaarden, bijvoorbeeld in een café of hotel).

• Sommige routers hebben instellingen voor draadloze isolatie. De apparaten in je netwerk kunnen dan geen verbinding maken met andere apparaten in je huis. Omdat de producten van Nest met elkaar communiceren tijdens het koppelen, instellen en alledaagse gebruik, werken ze mogelijk niet naar behoren als deze instellingen op je router zijn ingeschakeld. Bekijk het volgende artikel voor meer informatie:

• Open-sourcefirmware, zoals DD-WRT, OpenWRT en Tomato, wordt niet ondersteund door Nest. Hoewel sommige versies misschien wel werken met Nest-producten, kan de geschiktheid per release verschillen.

• Voor alle wifi-routers geldt een maximum voor het aantal apparaten die tegelijk met wifi kunnen zijn verbonden. Raadpleeg de handleiding van je router voor de limiet. Als er zich veel apparaten op je netwerk bevinden, kun je proberen voor een paar apparaten de verbinding te verbreken om te kijken of je Nest-product daarna weer verbinding kan maken met je netwerk.

• Als je verbinding wilt maken met een Google Nest Protect, controleer dan of je router het internetprotocol IPv6 ondersteunt. De Nest Protect gebruikt een IPv6-adres om te communiceren en verbinding te maken met andere Nest Protects.

Instellingen voor wifi-extenders

Soms moet je een wifi-toegangspunt toevoegen om het bereik van je wifi-netwerk uit te breiden, zodat je Nest-producten verbinding met internet kunnen maken.

We raden je aan een wifi-extender te gebruiken van dezelfde fabrikant als je router. Producten van hetzelfde merk werken meestal beter samen. Als het niet mogelijk is hetzelfde merk te gebruiken,
     vraag je de fabrikant welke instellingen je het beste kunt gebruiken in combinatie met je router.

• Stel het nieuwe toegangspunt in om te werken in de bridge-modus. Daarnaast moeten de basisinstellingen, zoals je wachtwoord en de gebruikte versleuteling, hetzelfde zijn als op je bestaande router.
  • Stel het toegangspunt in om dezelfde netwerknaam (SSID) uit te zenden. Dit is niet per se nodig, maar het kan de verbinding met je netwerk wel wat eenvoudiger maken.
  • Als je een wifi-extender of een tweede toegangspunt hebt, kan hierin de oorzaak van het probleem liggen. Schakel de wifi-extender of het tweede toegangspunt uit en verbind je Nest-product rechtstreeks met je router. Als dat lukt, ligt het probleem waarschijnlijk bij de wifi-extender of het tweede toegangspunt.

2. Belangrijke stappen voordat je de instellingen van de router wijzigt

Sommige wijzigingen kunnen ertoe leiden dat de verbinding met internet niet meer werkt. Het is daarom belangrijk dat je de onderstaande stappen uitvoert voor het geval je de oude instellingen van de router weer terug moet zetten.

1. Download de handleiding van je router

Elke router is weer anders. Controleer daarom in de handleiding van je router hoe je de instellingen moet veranderen. Je kunt dit ook altijd navragen bij je internetprovider. In de meeste gevallen kun je de handleiding downloaden van de website van de fabrikant. Er kunnen verschillende versies van elke router zijn. Controleer daarom goed of de handleiding die je downloadt overeenkomt met het modelnummer van je router.

2. Maak een back-up van de huidige instellingen van de router

Volg de aanwijzingen in de handleiding om een back-up te maken van de huidige instellingen van de router. Als je terug wilt naar de oude instellingen kun je ze met behulp van de back-up heel eenvoudig herstellen, zodat alles weer werkt zoals je gewend was. Heeft je router geen back-upfunctie, dan kun je de huidige instellingen misschien afdrukken of opschrijven.

3. Update de firmware of software van de router

Voor de beste prestaties en samenwerking raden we je aan de nieuwste software-updates van je router te installeren. Je kunt de nieuwste software meestal eenvoudig vinden door het model van je router te zoeken op de website van de fabrikant. Als de installatie-instructies niet bij de download worden meegeleverd, pak dan de handleiding van de router erbij.

3. Basisinstellingen van de wifi-router

Als je de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, kun je beginnen met het wijzigen van de instellingen van de router. Omdat elke router uniek is, raden we je aan te controleren of de handleiding van je router specifieke informatie bevat over het wijzigen van de onderstaande instellingen.

Als je meerdere toegangspunten in je netwerk hebt, zoals een tweede router of een wifi-extender, moeten ze allemaal de onderstaande aanbevolen instellingen gebruiken. Hebben ze verschillende instellingen, dan kunnen ze mogelijk geen verbinding met elkaar of met je Nest-producten maken.

• Meestal is het het beste om je wifi-kanaalselectie in te stellen op Automatisch in plaats van een specifiek kanaal. Zo kan je router automatisch schakelen tussen kanalen en heb je minder last van draadloze storingen van wifi-netwerken en draadloze apparaten in de buurt die het wifi-signaal kunnen vertragen of zelfs blokkeren.

Wat is een draadloze storing en hoe kan ik die oplossen? >

• We raden je aan WPA2-versleuteling te gebruiken op je router als je Nest-producten hebt.

• Nest-producten zijn niet compatibel met WEP-ASCII.

• Heb je een dualbandrouter (die zowel het 2,4 GHz- als het 5 GHz-signaal ondersteunt), dan kan je Nest-product mogelijk op een van beide banden beter verbinding maken, afhankelijk van de omgeving. Sommige Nest-producten kunnen geen verbinding maken met 5 GHz-netwerken. In het volgende artikel vind je meer informatie en oplossingen voor problemen:

Nest-producten gebruiken met netwerken op 2,4 GHz en 5 GHz >

• Als je een Google Nest-thermostaat hebt, schakel je de stroombesparingsmodus (Power Save Mode of PSM) van de router in. Routers die in de stroombesparingsmodus staan, blijven gewoon verbonden met de Nest-thermostaat, maar communiceren alleen wanneer het nodig is (bijvoorbeeld wanneer je de temperatuur aanpast). Zo kun je de batterij van de thermostaat zoveel mogelijk sparen. Als de thermostaat de verbinding met je netwerk verbreekt omdat de batterij bijna leeg is, lees je in het volgende artikel hoe je dit op kunt lossen:

Problemen oplossen wanneer de Nest-thermostaat geen verbinding meer heeft of als offline in de Nest-app wordt weergegeven >

4. Geavanceerde instellingen van de wifi-router

Heb je ervaring met het configureren van wifi-netwerken, firewallinstellingen of opties voor MAC-adresfiltering, dan zijn er nog een paar dingen die je kunt proberen. Maar ben je niet zo goed thuis in deze netwerkinstellingen, dan kun je beter contact opnemen met je internetprovider. Vraag of de provider deze instellingen voor je wil controleren en, indien nodig, wijzigen.

• Controleer de firewallinstellingen van je router. De firewallinstellingen kunnen verhinderen dat Nest-apparaten verbinding met internet maken. Je kunt deze instellingen tijdelijk lager zetten om te zien of het probleem daarmee is opgelost. Zet de firewallinstellingen daarna weer terug naar het hogere beveiligingsniveau.

• Waarschuwing: Als je de firewallinstellingen lager zet, wordt het risico van internetdreigingen mogelijk groter. Vraag de fabrikant van de router of de leverancier van de firewall om meer informatie.

• Stel de DHCP-leasetijd van je wifi-router in op ten minste twee uur. Hiermee zorg je ervoor dat je Nest-producten verbinding met het netwerk blijven houden. Staat de instelling lager dan twee uur, dan kunnen je Nest-producten mogelijk niet meer opnieuw verbinding maken met het netwerk, zelfs niet als de verbinding maar een halve seconde of korter verbroken is geweest.

• Als MAC-adresfiltering is ingeschakeld voor extra beveiliging van het netwerk, moeten de MAC-adressen van je Nest-producten aan de lijst met toegestane apparaten worden toegevoegd. Je kunt via de software van je router de MAC-adressen van alle apparaten in je netwerk bekijken. Raadpleeg de documentatie van je router voor instructies. Of bekijk het volgende artikel voor meer informatie over hoe je het MAC-adres van je Nest-product kunt vinden:

Het MAC-adres van een Nest-product vinden en aan de witte lijst van de router toevoegen >

• Heb je een 802.11 ac-router of een wifi-extender, controleer dan of deze is ingesteld om verbindingen met 802.11 b/g/n-apparaten toe te staan. 802.11 ac wordt slechts door sommige Nest-producten ondersteund.

5. Verbind je Nest-producten zo nodig opnieuw

Als je de instellingen van je draadloze router hebt gewijzigd, kunnen sommige Nest-producten offline lijken in de Nest-app. In dat geval moet je je Nest-producten handmatig opnieuw verbinden met je netwerk. Bekijk het volgende artikel voor gedetailleerde stapsgewijze instructies:

De wifi-verbinding van je Nest-product updaten >