Aanbevolen instellingen voor wifi-netwerken en -routers

De instellingen in dit artikel worden aanbevolen bij het gebruik van Nest-producten. Misschien kun je met deze instellingen de prestaties van je Nest-producten verbeteren en bepaalde problemen met wifi-verbindingen oplossen.

Voordat je begint

Je hoeft de instellingen van je wifi-netwerk of router waarschijnlijk niet te veranderen, behalve in de volgende gevallen:

• Het lukt niet om je Nest-product te verbinden met wifi tijdens het instellen in de app.
  • Je Nest-product heeft verbindingsproblemen nadat je het hebt ingesteld in de app.

Voordat je de wifi-netwerk- of routerinstellingen verandert, kijk je in het artikel Wifi- en andere verbindingsproblemen oplossen of je het probleem met je Nest-product kunt oplossen. Verander de wifi-instellingen niet, tenzij dit gevraagd wordt.

Als je niet veel ervaring hebt met instellingen voor wifi-toegangspunten of routers, raden we aan je internetprovider of routerfabrikant om hulp te vragen bij deze instellingen.

Overzicht van aanbevolen instellingen

Hier vind je de belangrijkste aanbevolen wifi- en routerinstellingen voor gebruik met Nest-producten. Bekijk de onderstaande gedeelten voor meer informatie.

• Schakel 802.11 b/g/n in als je een 802.11 ac-router hebt.
  • Stel de DHCP-leasetijd van je wifi-router in op ten minste 2 uur.
  • Zet de energiebesparingsmodus (PSM) van je router aan als je een Nest-thermostaat hebt.

Belangrijke stappen voordat je de instellingen wijzigt

1. Check of je router en netwerk werken met Nest-producten

Nest-producten werken eigenlijk overal waar een wifi-signaal is. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je verbinding wilt maken met bepaalde typen wifi-netwerken of routers.

• Standaard wifi-routers gebruiken de 2,4GHz- en/of de 5GHz-band. Sommige Nest-producten, zoals de Nest Protect-rookmelders en de 1e en 2e generatie Nest Learning Thermostats, werken alleen met de 2,4GHz-band.
    Nest-producten gebruiken met wifi-netwerken op 2,4 GHz en 5 GHz
  • Mobiele hotspots, gastnetwerken en andere typen internetservices worden niet aanbevolen voor Nest-producten.
  • Nest-producten bieden geen ondersteuning voor bedrijfsnetwerken, zoals 802.1x/RADIUS- of captive portal-netwerken (netwerken waarbij je moet instemmen met de servicevoorwaarden, bijvoorbeeld in een café of hotel).
    Typen wifi-netwerken die niet worden aanbevolen of niet werken met Nest-producten
  • Opensource-firmware, zoals DD-WRT, OpenWRT en Tomato, wordt niet ondersteund door Nest. Hoewel sommige versies misschien wel werken met Nest-producten, kan de geschiktheid per release verschillen.
  • Voor alle wifi-routers geldt een maximum voor het aantal apparaten die tegelijk met wifi kunnen zijn verbonden. Bekijk in de handleiding van je router wat het maximum is. Als je veel apparaten in je netwerk hebt, kun je proberen de verbinding van een paar apparaten te verbreken om na te gaan of je Nest-product verbinding kan maken met je netwerk.
  • Sommige routers hebben instellingen voor draadloze isolatie. De apparaten in je netwerk kunnen dan geen verbinding maken met andere apparaten in je huis. Omdat de producten van Nest met elkaar communiceren tijdens het koppelen, instellen en alledaagse gebruik, werken ze misschien niet naar behoren als deze instellingen op je router zijn aangezet.
    Typen wifi-netwerken die niet worden aanbevolen of niet werken met Nest-producten
  • Als je verbinding wilt maken met een Google Nest Protect, moet je router het internetprotocol IPv6 ondersteunen. De Nest Protect gebruikt een IPv6-adres om te communiceren en verbinding te maken met andere Nest Protects.

Wifi-extenders gebruiken

Soms moet je een wifi-toegangspunt toevoegen om het bereik van je wifi-netwerk uit te breiden, zodat je Nest-producten verbinding met internet kunnen maken.

Je kunt het beste een wifi-extender gebruiken van dezelfde fabrikant als je router. Producten van hetzelfde merk werken meestal beter samen.

• Stel het nieuwe toegangspunt in om te werken in de bridge-modus. Daarnaast moeten de basisinstellingen, zoals je wachtwoord en de gebruikte versleuteling, hetzelfde zijn als op je bestaande router.
  • Stel het toegangspunt in om dezelfde netwerknaam (SSID) uit te zenden. Dit is niet per se nodig, maar het kan de verbinding met je netwerk wel wat makkelijker maken.
  • Als je al een wifi-extender of een 2e draadloos toegangspunt hebt, kan dit de oorzaak van het verbindingsprobleem zijn. Probeer de wifi-extender of het 2e draadloze toegangspunt uit te zetten of los te koppelen en vervolgens je Nest-product rechtstreeks met je router te verbinden.

2. Download de handleiding van je router

Bekijk de handleiding van je router of neem contact op met je internetprovider voor meer informatie over hoe je instellingen wijzigt. In de meeste gevallen kun je de handleiding downloaden van de website van de fabrikant. Er kunnen verschillende versies van elke router zijn. Controleer daarom goed of de handleiding die je downloadt overeenkomt met het modelnummer van je router.

3. Maak een back-up van de huidige instellingen van de router

Sommige veranderingen kunnen ertoe leiden dat de verbinding met internet niet meer werkt. Het is daarom belangrijk dat je de onderstaande stappen uitvoert voor het geval je de oude instellingen van de router weer terug moet zetten.

Volg de aanwijzingen in de handleiding om een back-up te maken van de huidige instellingen van de router. Als je terug wilt naar de oude instellingen, kun je ze met de back-up weer herstellen. Heeft je router geen back-upfunctie, dan kun je de huidige instellingen afdrukken of opschrijven.

4. Update de firmware of software van de router

Voor de beste prestaties en samenwerking raden we je aan de nieuwste software-updates van je router te installeren. Je kunt de nieuwste software meestal makkelijk vinden door het routermodel te zoeken op de website van de fabrikant. Als de installatie-instructies niet bij de download worden meegeleverd, pak je de handleiding van de router erbij.

Instellingen veranderen

Als je de bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, kun je de instellingen van de router veranderen. Het wordt aanbevolen om te beginnen met de basisinstellingen voor de wifi-router.

Elke router is uniek, dus check of de handleiding van je router specifieke informatie bevat om de onderstaande instellingen te veranderen.

Opmerking: Nadat je de wifi-instellingen hebt geüpdatet, moet je misschien in de app de wifi-gegevens updaten voor je Nest-producten, zodat deze verbinding kunnen maken met je wifi-netwerk.

Basisinstellingen van de wifi-router

Opmerking: Als je meerdere toegangspunten in je netwerk hebt, zoals een 2e router of een wifi-extender, moeten ze allemaal de onderstaande aanbevolen instellingen gebruiken. Hebben ze verschillende instellingen, dan kunnen ze misschien geen verbinding met elkaar of met je Nest-producten maken.

Netwerknaam (SSID) en wachtwoord

Als je een nieuwe router krijgt of de router terugzet naar de fabrieksinstellingen, wordt de verbinding van je Nest-producten misschien verbroken als de netwerknaam (SSID), het wachtwoord of andere instellingen niet overeenkomen met de eerdere instellingen.

Als je je nieuwe thuisnetwerk dezelfde netwerknaam (SSID) en hetzelfde wachtwoord geeft als het vorige, zouden je Nest-producten automatisch opnieuw verbinding moeten maken zolang de fabrieksinstellingen van de nieuwe router gelijk zijn.

Als je Nest-producten niet automatisch opnieuw verbinding maken met je nieuwe netwerk of als je een andere netwerknaam of ander wachtwoord wilt gebruiken, moet je via de Nest-app de wifi-gegevens updaten voor elk van je Nest-producten.

Wifi-kanalen

Meestal is het het beste om je wifi-kanaalselectie in te stellen op Automatisch in plaats van een specifiek kanaal. Zo kan je router automatisch schakelen tussen kanalen en heb je minder last van storingen van wifi-netwerken en draadloze apparaten in de buurt die het wifi-signaal kunnen vertragen of zelfs blokkeren.

Type versleuteling

Het wordt aanbevolen om WPA2-versleuteling op je router te gebruiken als je Nest-producten gebruikt.

Nest-producten werken niet met WEP-ASCII.

Netwerken met dualband (2,4 GHz en 5 GHz)

Heb je een dualbandrouter (die zowel het 2,4GHz- als het 5GHz-signaal ondersteunt), dan maakt je Nest-product mogelijk makkelijker verbinding met de ene band dan de andere, afhankelijk van je omgeving. De meeste Nest-producten kunnen met 5GHz-netwerken werken, maar er zijn uitzonderingen.

Nest-producten gebruiken met wifi-netwerken op 2,4 GHz en 5 GHz

Energiebesparingsmodus

Sommige routers hebben een energiebesparingsmodus (PSM). In de documentatie van je router kun je opzoeken of dit het geval is. Je kunt deze functie aanzetten om het batterijverbruik van verbonden producten te beperken, zoals Nest-thermostaten.

Geavanceerde instellingen voor wifi-routers

Als je ervaring hebt met het instellen van wifi-netwerken, firewallinstellingen of opties voor MAC-adresfiltering, dan zijn er nog een paar dingen die je kunt proberen. Als je niet veel ervaring hebt met deze netwerkinstellingen, raden we je aan je internetprovider om hulp te vragen bij het bekijken en veranderen van deze instellingen.

Firewallinstellingen

Beperkende firewallinstellingen kunnen verhinderen dat Nest-apparaten verbinding met internet maken. Je kunt deze instellingen tijdelijk lager zetten om te zien of het probleem daarmee is opgelost. Zet de firewallinstellingen daarna weer terug naar het hogere beveiligingsniveau.

Waarschuwing: Als je de firewallinstellingen lager zet, kan het risico van internetdreigingen groter worden. Vraag de fabrikant van de router of de leverancier van de firewall om meer informatie.

DHCP-leasetijd

Stel de DHCP-leasetijd van je wifi-router in op ten minste 2 uur. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je Nest-producten verbinding houden met het netwerk. Staat de instelling lager dan 2 uur, dan kunnen je Nest-producten misschien niet meer opnieuw verbinding maken met het netwerk, zelfs niet als de verbinding maar een halve seconde of korter verbroken is geweest.

Netwerkpoorten

Tijdens het instellen wordt poort 11095 gebruikt om bepaalde Nest-producten met de app te verbinden. Als je problemen hebt met de verbinding van je Nest-product, moet je misschien de blokkering van poort 11095 in de instellingen van je wifi-router opheffen om het instellen af te ronden. Zodra je Nest-product wordt weergegeven in de app, kun je poort 11095 weer sluiten.

Als het goed is, hoef je geen specifieke TCP- of UDP-netwerkpoorten voor inkomend verkeer te openen voor het dagelijks gebruik van je Nest-producten. Als je je e-mail kunt checken of online kunt bankieren met je browser, zijn de benodigde poorten al geopend.

Filteren op MAC-adres

Als MAC-adresfiltering is ingeschakeld voor extra beveiliging van het netwerk, moeten de MAC-adressen van je Nest-producten aan de lijst met toegestane apparaten worden toegevoegd. Je kunt via de software van je router de MAC-adressen van alle apparaten in je netwerk bekijken. Raadpleeg de documentatie van je router voor instructies.

Het MAC-adres van je Nest-product vinden en op de toelatingslijst van je router zetten

802.11 draadloze netwerken

Heb je een 802.11 ac-router of een wifi-extender, check dan of 802.11 b/g/n ook is ingeschakeld. 802.11 ac wordt maar door een paar Nest-producten ondersteund.