Problemen oplossen als je wifi-netwerk niet wordt weergegeven in de app tijdens de installatie van de Nest-camera of -deurbel

Soms wordt de naam van je wifi-netwerk (SSID) niet weergegeven in de app tijdens de installatie van een Google Nest Cam of -deurbel. Dit kan verschillende oorzaken hebben: mogelijk bevindt je camera zich te ver weg van je wifi-router, wordt het draadloze signaal verstoord of zijn er andere problemen met je wifi-netwerk.

Hoe je camera of deurbel wifi-netwerken vindt

Tijdens de installatie zoekt je camera naar wifi-netwerken en stuurt hij de informatie door naar de Nest-app. Daarom zie je je netwerk mogelijk niet direct. Als het netwerk na een paar minuten nog niet is verschenen, volg je de onderstaande stappen om problemen op te lossen.

1. Controleer of je wifi-netwerk lager in de lijst staat

Netwerken met een sterk signaal worden vaak bovenaan de lijst weergegeven, terwijl die met een zwakker signaal lager staan. Scroll helemaal omlaag om te zien of je netwerk niet onderaan de lijst staat.

Zorg ook dat je de Nest-app genoeg tijd geeft om alle nabije wifi-netwerken te vinden. Als je in een gebied met veel wifi-netwerken woont, kan het enige tijd duren voordat je netwerk wordt weergegeven. Geef de app een paar minuten de tijd om alle netwerken in de omgeving te vinden.

2.  Zorg dat je netwerk de 2,4-GHz-band kan gebruiken

In de Verenigde Staten kunnen buitenproducten van Nest verbinding maken met wifi-netwerken die de 5-GHz-band of de 2,4-GHz-band gebruiken. In Canada en Europa zijn Nest-producten echter gereguleerd als wifi-apparaten voor buiten. Daarom zijn ze ontworpen om alleen de 2,4-GHz-band te gebruiken. Netwerken met 2,4 GHz worden het meest gebruikt, dus de kans is groot dat het wifi-netwerk in jouw huis ook deze band gebruikt. Maar als je in Europa of Canada woont en je router alleen een 5-GHz-netwerk uitzendt, wordt het netwerk niet weergegeven in de lijst. Bekijk het volgende artikel voor meer informatie over deze twee banden en hoe je kunt zien of je wifi-thuisnetwerk de 2,4-GHz-band gebruikt:

Nest-producten gebruiken met wifi-netwerken op 2,4 GHz en 5 GHz >

Opmerking: Nest-producten voor binnen worden niet gereguleerd als producten voor buiten. Daarom kunnen deze in Canada, Europa en de rest van de wereld verbinden met 2,4-GHz- of 5-GHz-netwerken.

3. Controleer of je een verborgen wifi-netwerk hebt

Als je zelf je netwerk hebt ingesteld, weet je waarschijnlijk wel of je het netwerk een verborgen naam (SSID) hebt gegeven. Heb je het netwerk niet zelf ingesteld, vraag het dan aan degene die het voor je heeft gedaan.

Als je Nest-product naar netwerken zoekt, kan hij niet automatisch verborgen netwerken vinden. Daarom verschijnen deze niet op de lijst. Je kunt wel een verborgen wifi-netwerk gebruiken voor een Nest-product, maar daarvoor moet je de naam en het wachtwoord van het netwerk handmatig invoeren.

Je Nest-camera verbinden met een verborgen wifi-netwerk >

4. Zet je camera en wifi-router dichter bij elkaar

Als de camera buiten het bereik van je wifi-netwerk is, wordt het netwerk bij het instellen ook niet in de lijst weergegeven. Plaats indien mogelijk je camera dichter bij je router en probeer opnieuw te verbinden. Als je de camera een paar centimeter of decimeter verplaatst, kan dit al een groot verschil uitmaken.

Als het niet mogelijk is om je camera dichterbij te plaatsen of als je probeert de Google Nest Hello videodeurbel te installeren, kun je in plaats daarvan je wifi-router dichter bij je Nest-product plaatsen.

Als de afstand tussen de plek waar je de camera wilt installeren en de router te groot is, kun je het bereik van het wifi-netwerk eventueel uitbreiden met een wifi-versterker.

Tip: Je kunt je camera alsnog installeren op een plaats waar de wifi-ontvangst niet ideaal is. Je Nest-camera past de sterkte van je netwerk automatisch aan om het aantal verbroken verbindingen, onderbrekingen en haperingen tot een minimum te beperken. Bekijk altijd eerst de live videofeed voordat je besluit de camera op een bepaalde plek te installeren.

Bekijk het volgende artikel voor tips over het plaatsen van de camera:

De juiste plek voor de camera bepalen >

5. Start de wifi-router opnieuw op

Er zijn een aantal wifi-problemen die je eenvoudig kunt verhelpen door de router opnieuw op te starten.

Belangrijk: De apparaten in je huis kunnen pas weer verbinding met internet maken nadat de router volledig opnieuw is opgestart.

1. Haal de stekker van de router uit het stopcontact.
  2. Wacht dertig seconden en sluit de router weer aan op het stopcontact.
  3. Wacht een paar minuten of in elk geval totdat je aan de lampjes op de router ziet dat er weer verbinding met internet is.

Probeer vervolgens de Nest Cam nogmaals in te stellen om te zien of het wifi-netwerk nu wel wordt weergegeven.

Opmerking: Elke router is weer anders. Controleer daarom ook of de gebruikershandleiding van je router specifieke instructies bevat voor het opnieuw opstarten.

6. Controleer of er sprake is van een draadloze storing

Een draadloze storing kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een groot aantal wifi-apparaten in huis, te veel wifi-netwerken in de buurt of een fysiek obstakel dat het signaal tussen de Nest Cam en de router blokkeert. Heb je alles geprobeerd maar kan de camera je wifi-netwerk nog steeds niet vinden? Dan heb je waarschijnlijk last van een draadloze storing. Lees als volgende stap het onderstaande artikel:

Wat is een draadloze storing en hoe kan ik die oplossen? >