To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Waarom er verschil kan zijn tussen de temperatuur van je Nest-thermostaat en die van je huis

Wanneer je systeem en je thermostaat normaal werken, kan er een klein verschil zijn tussen wat de app en je Nest-thermostaat weergeven en de temperatuur die je voelt. Er kan bijvoorbeeld een kleine temperatuurschommeling zijn omdat de Nest-thermostaat wacht met het inschakelen van het systeem tot het ongeveer 0,5 ºC koeler is dan de temperatuur die je hebt ingesteld. Dit is om onnodige slijtage van het systeem te voorkomen en energie te besparen.

• Als het erg koud is in huis en je een probleem met de thermostaat of het systeem moet oplossen, kun je de verwarming handmatig inschakelen voordat je het probleem oplost. Lees hiervoor dit artikel over het oplossen van problemen.
  • Als er een verschil is van enkele graden tussen wat je thermostaat aangeeft en hoe warm of koud het aanvoelt, werken je thermostaat en systeem waarschijnlijk normaal. Hier volgen enkele mogelijke oorzaken:

De temperatuur op je thermostaat lijkt niet te kloppen

Op het temperatuurscherm van je thermostaat kun je vaak twee verschillende temperaturen zien:

• De hogere gewenste temperatuur (A) in het midden van het scherm van de thermostaat is de temperatuur waarop je thermostaat handmatig is ingesteld, of automatisch volgens het temperatuurschema. Je systeem verwarmt het huis tot deze temperatuur en zorgt dat het op die temperatuur blijft.
  • De lagere temperatuur (B) aan de rand van het scherm is de huidige kamertemperatuur.

Opmerking: Als het systeem is ingeschakeld, zie je ook de geschatte tijd (de Tijd tot temperatuur) die ongeveer nodig is om het huis tot de gewenste temperatuur te verwarmen.

Nest Learning Thermostat

Nest Thermostat E

thermostat heating example nest e thermostat example

Als je Afstandsweergave hebt ingeschakeld

Op 3e generatie Nest Learning Thermostats kan de functie Afstandsweergave nuttige informatie weergeven wanneer je in de buurt komt van de thermostaat. Afstandsweergave kan de gewenste temperatuur of de huidige kamertemperatuur weergeven. Als de kamer koeler of warmer lijkt dan wat de thermostaat aangeeft, kun je instellen dat Afstandsweergave de gewenste temperatuur laat zien in plaats van de huidige temperatuur in huis. Je kunt de instellingen van Afstandsweergave op elk moment wijzigen.

Er is een korte vertraging voordat het systeem wordt ingeschakeld

Het is normaal dat de temperatuur in huis tijdelijk iets hoger of lager is dan de ingestelde temperatuur op je thermostaat. Dit komt vaak door de ingebouwde vertraging voordat het systeem wordt ingeschakeld. Deze vertraging wordt vaak looptijd, dode tijd of temperatuurschommeling genoemd. Het gaat om een vertraging van meestal slechts enkele minuten, en is bedoeld om je systeem te helpen:

• Veel verwarmingssystemen hebben een ingebouwde vertraging om overmatige slijtage te voorkomen. Doordat het bewegende onderdelen heeft, kan de levensduur van het systeem door veel in- en uitschakelen worden verkort.
  • Nest-thermostaten hebben ook een ingebouwde vertraging, net als veel andere thermostaten. Deze is bedoeld om energie te besparen en slijtage te voorkomen, met name voor systemen zonder automatische vertraging.
  • Door de looptijdvertraging kan de temperatuur in huis enkele graden dalen voordat het systeem wordt ingeschakeld, maar in de meeste gevallen merk je hier niet veel van.
  • Aan de kleur van het scherm kun je zien of de thermostaat is ingesteld om het systeem in te schakelen. Als het scherm bijvoorbeeld oranje is, schakelt de thermostaat de verwarming in. Je kunt zien dat ook het temperatuurscherm in de Nest-app van kleur verandert.

Hoe de looptijdvertraging werkt op Nest-thermostaten

• De marge voor de looptijd voor verwarming is 0,4 °C boven of onder de gewenste temperatuur.
  • De looptijd van de Nest-thermostaat kan niet worden aangepast.
  • De thermostaat schakelt het systeem in wanneer de kamertemperatuur ongeveer 0,5 °C lager is dan de ingestelde temperatuur, en warmt het huis op tot iets boven de ingestelde gewenste temperatuur.
  • De minimale aan/uit-tijd van de Nest-thermostaat is vijf minuten voor warmtepompen en airconditioningsystemen en drie minuten voor conventionele verwarmingssystemen (zoals branders en ketels). De Nest-thermostaat gebruikt deze minimale aan/uit-tijden voor alle temperatuuraanpassingen in zijn schema.

Voorbeeld van hoe de looptijd werkt

Stel dat je Nest-thermostaat is ingesteld om je huis te verwarmen tot 21 °C. Er gebeurt dan het volgende:

1. Wanneer de kamer afkoelt tot ongeveer 20,5 °C, schakelt de thermostaat de verwarming in. De verwarming begint met het verwarmen van je huis. Het kan een paar minuten duren voordat de leidingen, buizen of radiatoren zijn opgewarmd.
  2. De Nest-thermostaat blijft verwarmen tot de kamertemperatuur ongeveer 21,5 °C is. Dan schakelt hij de verwarming uit.
  3. Als je heteluchtverwarming hebt waarbij een ventilator wordt gebruikt, loopt de ventilator mogelijk nog een tijdje door nadat het systeem is uitgeschakeld om de resterende warme lucht door de ventilatieopeningen te blazen.
  4. Als je een systeem hebt met radiatoren, blijven ze nog een tijdje warm en wordt de kamer wat langer opgewarmd. De thermostaat kan deze extra verwarmingstijd corrigeren met True Radiant.
  5. Als het buiten koud is, daalt de kamertemperatuur uiteindelijk weer van 21 °C naar 20,5 °C, waarna de cyclus wordt herhaald.

Je nieuwe Nest-thermostaat kan nog steeds aan het leren zijn

Het kan enige tijd duren voordat de thermostaat het verwarmingsschema heeft geleerd en weet hoe snel je huis opwarmt of afkoelt. In de eerste paar dagen dat je de thermostaat hebt, moet je de thermostaat leren welke temperatuur je aangenaam vindt en wanneer. Dit doe je door de temperatuur op de thermostaat of met de app hoger of lager te zetten.

Hoe Nest-thermostaten leren >

Als je de thermostaat al een tijdje hebt en het nog steeds te warm of te koud wordt, volg je onderstaande stappen voor probleemoplossing.

Nest-thermostaten geven een afgeronde temperatuur weer

De temperatuur die je op het scherm van de Nest-thermostaat en in de app ziet, wordt afgerond op 0,5 °C. De thermostaat gebruikt de niet-afgeronde temperatuur om te bepalen wanneer het systeem moet worden ingeschakeld. De temperatuur die je op de thermostaat of in de app ziet, kan dus enkele graden veranderen voordat het systeem wordt ingeschakeld.

Alle Nest-thermostaten beschikken over meerdere temperatuursensoren die zeer nauwkeurige metingen uitvoeren. Je kunt de niet-afgeronde kamertemperatuur (tot op een tiende nauwkeurig) op de thermostaat weergeven. Hiervoor ga je naar Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Technische gegevens en dan Sensoren.

Het duurt lang voordat je huis is opgewarmd of afgekoeld

Nadat de thermostaat het systeem heeft ingeschakeld, kan het een paar minuten duren voordat het systeem begint te werken. Wanneer het systeem eenmaal werkt, kan het enkele minuten duren voordat de lucht in de buurt van de thermostaat of actieve temperatuursensor is verwarmd of afgekoeld. Hierdoor kan het langer duren dan de gebruikelijke looptijd voordat de ingestelde temperatuur is bereikt.

Sommige systemen blijven nog een korte tijd werken

Sommige systemen kunnen nog een tijdje blijven verwarmen of afkoelen nadat ze zijn uitgeschakeld.

Bij sommige systemen blijft de ventilator draaien om de resterende lucht te laten circuleren of blijven de radiatoren nog een tijdje warm en wordt de kamer wat langer opgewarmd. De temperatuur kan dus nog licht veranderen nadat de thermostaat het systeem heeft uitgeschakeld, waardoor de gebruikelijke looptijd iets kan worden overschreden.

De thermostaat bevindt zich op een warme of een koele plek

Locatie is een van de meest voorkomende redenen voor een klein temperatuurverschil. Als je thermostaat zich bijvoorbeeld in een gang bij de voordeur bevindt, denkt hij door koude lucht die bij tocht naar binnen komt, dat het in huis koeler is.

Als de thermostaat aan de wand is bevestigd, kan dit een wand zijn die doorgaans kouder of warmer is dan de rest van je huis. In een slecht geïsoleerde of niet-geïsoleerde wand kan er achter de thermostaat warme of koele lucht stromen. Is er voor de bevestiging van de thermostaat een gat in de wand gemaakt, dan kun je dit gat repareren om de luchtstroom achter je thermostaat te verminderen. Raadpleeg de plaatselijke bouwvoorschriften om te weten te komen met welk materiaal je het gat het best kunt dichten.