To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Problemen oplossen wanneer de thermostaat niet aangaat

Nest Thermostat E

Nest Learning Thermostat

Nest Thermostat

Nest Thermostat 3/4ths view

Hoe kan ik zien welke Nest-thermostaat ik heb?

Nest Thermostat E en Nest Learning Thermostat

Gaat je Google Nest-thermostaat niet aan en zie je een rood of groen knipperend lampje, of helemaal geen lampje? Dan is er misschien een probleem met de stroomtoevoer of is de thermostaat tijdens een software-update vastgelopen. Volg de onderstaande stappen voor probleemoplossing voor het probleem dat je hebt.

Voordat je begint

• Zodra de thermostaat is verbonden met je systeem en het systeem stroom heeft, zou de thermostaat automatisch aan moeten gaan.
  • Tijdens normaal gebruik kan het scherm uitgaan als er geen beweging wordt waargenomen. Het scherm gaat weer aan als het apparaat waarneemt dat iemand in de buurt is of als iemand de app gebruikt om de thermostaat te bedienen.
  • De Nest-thermostaat laadt de interne batterij op via de bedrade stroomtoevoer van het systeem. Als je de stroomtoevoer naar het systeem uitzet of als de stroom uitvalt, blijft de batterij nog even doorwerken. De thermostaat zet ook functies zoals wifi uit om de batterij te sparen voordat de thermostaat helemaal uitgaat.
  • Als je een bedradingsrapport of een ander hulpbericht op de thermostaat of in de app ziet, volg je de stappen voor probleemoplossing in Foutcodes op de Nest-thermostaat oplossen.

Volg de onderstaande stappen alleen als de thermostaat niet reageert wanneer je de ring draait of op het scherm tikt.

1. Knipperend rood lampje op je thermostaat

Zie je een rood knipperend lampje aan de bovenkant van het scherm van je thermostaat, dan is de batterij bijna leeg, maar wordt deze wel opgeladen. Wacht tot de batterij is opgeladen voordat je de thermostaat gebruikt om de verwarming of koeling te bedienen.
Zodra de batterij genoeg is opgeladen, zou de thermostaat automatisch moeten aangaan. Afhankelijk van hoe leeg de batterij is, moet je misschien een paar minuten tot een uur wachten.
Als je al meer dan een uur hebt gewacht en je thermostaat nog steeds niet aanstaat, is er misschien een ander probleem dat je moet oplossen. Volg de onderstaande stappen om dit probleem tijdens of na de installatie op te lossen.

Problemen oplossen na de installatie

Heb je de Nest-thermostaat geïnstalleerd, maar blijf je een knipperend rood lampje zien nadat je de thermostaat enige tijd hebt gebruikt? Dan is er misschien een probleem met de bedrading of de voeding van de thermostaat. Het knipperende rode lampje kan bijvoorbeeld steeds opnieuw verschijnen en dan weer uit zichzelf weggaan.

Ga naar onderdeel 3 hieronder en volg de instructies om te checken of de draden goed en in de juiste aansluitingen zijn aangebracht. Controleer ook of er geen problemen met je systeem zijn.

Problemen oplossen tijdens de installatie

1. Laad de batterij sneller op met een USB-kabel.
  • Haal het Nest-scherm los en laad de thermostaat met een USB-kabel en een stopcontact op via de USB-poort aan de achterkant. Afhankelijk van het model is dat een mini- of micro-USB-aansluiting.
    Opmerking: Maak bij het opladen geen gebruik van de USB-poort van een computer of een andere USB-poort zonder stroom.
  • Het scherm licht na een tijdje op en vraagt je de thermostaat aan te sluiten op de basis.
  • Sluit het scherm weer aan op de thermostaatbasis. Druk goed tot je het op zijn plaats hoort klikken.
  1. Als het knipperende rode lampje niet verdwijnt of steeds weer terugkomt. Er zijn een paar oorzaken voor een continu knipperend rood lampje. Je moet de informatie over de voeding op je thermostaat checken.
  • Laad de thermostaat op met een USB-kabel, als dat nodig is.
  • Sluit het scherm weer aan op de thermostaatbasis en ga naar Instellingen Icoon van Nest-instellingen en dan Technische informatie en dan Voeding.
  • Als de waarden voor Voc, Vin of lin niet binnen het hier vermelde specifieke bereik vallen, is er misschien sprake van een probleem met de bedrading of het systeem:
    • Je moet misschien een C-draad of Nest Power Connector aansluiten op de thermostaat. Als er een C-draad is aangesloten op de bedieningsplaat van het systeem, steek je die in de C-aansluiting van de thermostaat om te zien of dit het probleem oplost. Kijk hier hoe je dit checkt.
    • Er is een probleem met het systeem. Misschien is er onderhoud op een bepaald gebied nodig. Bij een verstopt luchtfilter kan het systeem bijvoorbeeld oververhit raken en automatisch uitgaan. De Nest-thermostaat kan de batterij dan niet opladen via het systeem. Ook zie je misschien een Let op-melding voor brander op het scherm van de thermostaat, in de berichten van de Nest-app of in de e-mail met je maandelijkse Nest-rapport. Neem contact op met een lokale Pro om je systeem te repareren en de bedrading van de thermostaat te checken.

2. Knipperend groen lampje op je thermostaat

Zie je een groen knipperend lampje aan de bovenkant van het scherm van je thermostaat, dan wordt de software geüpdatet of is de thermostaat (opnieuw) aan het opstarten. Dit duurt meestal maar een minuut of 2. Zodra de thermostaat opnieuw is opgestart, gaat hij aan en kun je hem gebruiken.

Als het lampje groen knippert en de thermostaat meer dan 15 minuten niet reageert, is hij misschien vastgelopen tijdens de update.

1. Probeer het scherm te verwijderen en opnieuw aan te sluiten. Trek het recht van de basis af. De pinconnector moet juist zijn uitgelijnd. Druk het scherm dan weer op de basis. Als hij goed is bevestigd, hoor je een klik.
  2. Helpt het opnieuw bevestigen van het scherm niet, dan kun je de thermostaat handmatig opnieuw opstarten.

Een Nest-thermostaat opnieuw opstarten of resetten

3. Geen lampje op je thermostaat

Als de lampjes van de thermostaat niet knipperen, als hij niet reageert en niet aangaat, is de batterij helemaal leeg en is er niet genoeg stroomtoevoer via de bedrading van het systeem.

1. Controleer of het scherm juist is geïnstalleerd op de basis

Is het scherm niet volledig op de basis bevestigd, dan gaat de thermostaat niet aan en kan deze de batterij niet opladen.

1. Haal het scherm van de thermostaat recht van de basis af.
  2. Kijk of er geen draden uit de muur steken waardoor het scherm niet goed kan worden bevestigd. Als dit wel het geval is, druk je ze terug in de muur.
  3. Lijn het scherm en de aansluitingen in de basis goed uit en druk het scherm recht op zijn plek in de basis totdat je een klik hoort.
  4. Als je een knipperend rood lampje op de thermostaat ziet, wordt de batterij opgeladen. De thermostaat gaat op een gegeven moment vanzelf aan. Als de batterij bijna helemaal leeg was, kan dit tot een uur duren.

2. Check of er problemen zijn met de stroomtoevoer naar het systeem

1. Zet de stroomtoevoer naar het systeem via de onderbreker of schakelaar uit en dan weer aan. De schakelaar moet helemaal in de aan-positie staan.
  2. Controleer of de zekering die de stroomtoevoer naar het systeem regelt goed werkt en niet is doorgeslagen. Vervang de zekering zo nodig.
  3. Als je een knipperend rood lampje op de thermostaat ziet, wordt de batterij opgeladen. De thermostaat gaat op een gegeven moment vanzelf aan. Als de batterij bijna helemaal leeg was, kan dit tot een uur duren.

3. Controleer of je een geschikt systeem hebt

Als je de Nest-thermostaat aansluit op een systeem dat niet geschikt is, zoals een millivoltsysteem, een fabrikantsspecifiek systeem of een netstroomsysteem, dan wordt de batterij van de thermostaat niet opgeladen en kan hij zelfs beschadigd raken.

4. Controleer de bedrading van de thermostaat

De symptomen van problemen met de bedrading treden meestal op als je de thermostaat voor het eerst installeert.

Belangrijk: Zet de stroom naar het systeem uit via de systeemschakelaar of zekeringkast. Zo bescherm je het systeem en de thermostaat tegen mogelijke schade.

Check of elke draad volledig in de basis is gestoken en niet beschadigd is.

1. Verwijder het scherm van de thermostaat van de basis.
  2. Trek een draad los en inspecteer deze.
    • Het blootgestelde deel van de draad moet schoon, recht en één cm lang zijn. Knip en strip verbogen of beschadigde uiteinden van de draden.
  3. Breng de draad opnieuw aan. De knop van de aansluiting zou omlaag moeten blijven. Is dat niet het geval, dan is de draad niet volledig aangebracht. Herhaal de bovenstaande stappen voor elke draad.
  4. Nadat je alle draden hebt gecontroleerd, druk je het scherm op de basis totdat je een klik hoort.
  5. Zet de stroomtoevoer weer aan.
    • Als je een knipperend rood lampje op de thermostaat ziet, wordt de batterij opgeladen. De thermostaat gaat op een gegeven moment vanzelf aan. Als de batterij bijna helemaal leeg was, kan dit tot een uur duren.
    • Zie je geen knipperend rood lampje, dan heb je de draden misschien in de verkeerde aansluitingen van de thermostaat gestoken. Check of je de draden van je systeem correct hebt opgegeven in de app en volg het bedradingsschema dat in je in de app ziet.

5. Laad de thermostaat op met een USB-kabel

Het is belangrijk om problemen met je systeem of thermostaat op te lossen, maar als tijdelijke oplossing kun je de Nest-thermostaat opladen via een USB-kabel.

1. Verwijder het thermostaatscherm en laad de thermostaat met een USB-kabel en een stopcontact op via de USB-poort aan de achterkant. Afhankelijk van het model is dat een mini- of micro-USB-aansluiting.
    Opmerking: Maak bij het opladen geen gebruik van de USB-poort van een computer of een andere USB-poort zonder stroom.
  2. Het scherm licht na een tijdje op en vraagt je de thermostaat aan te sluiten op de basis. Sluit het scherm weer aan op de thermostaatbasis. Druk goed tot je het op zijn plaats hoort klikken.
  3. Je kunt de Nest-thermostaat gewoon blijven installeren of gebruiken, maar als je het onderliggende probleem niet hebt opgelost, zal de thermostaat opnieuw uitvallen. Als dit gebeurt, ga je verder met de onderstaande stappen.

6. Misschien is er een zekering in je systeem doorgeslagen

Als een zekering is doorgeslagen, kunnen er problemen zijn met de stroomtoevoer naar de thermostaat.  Neem contact op met een lokale Pro om je systeem en thermostaatbedrading te checken.

7. Check of de Nest-thermostaat beschadigd is geraakt

Heel soms raakt een Nest-thermostaat beschadigd door kortsluiting in het systeem, een verbinding met een systeem dat niet geschikt is of doordat blootgestelde draden elkaar aanraken als de stroomtoevoer naar het systeem tijdens de installatie niet is uitgezet.

Je kunt dit op 2 manieren testen:

Plaats je oude thermostaat zo nodig terug

Als het systeem gewoon werkt in combinatie met de oude thermostaat, dan is de Nest-thermostaat misschien beschadigd geraakt en moet hij worden vervangen.

1. Zet de stroomtoevoer naar het systeem uit bij de zekeringkast of de systeemschakelaar. Zo bescherm je het systeem en de thermostaat tegen mogelijke schade.
  2. Haal de Nest-thermostaat van de basis en maak ter referentie een foto van de bedrading.
    Opmerking: Als je de foto van de bedrading in de oude thermostaat nog hebt die je tijdens de installatie van de thermostaat hebt gemaakt, dan kun je die bij de hand houden.
  3. Verwijder de Nest-thermostaat en installeer de oude thermostaat opnieuw. Steek de draden in de juiste aansluitingen.
  4. Zet de stroomtoevoer naar het systeem weer aan en check of de thermostaat werkt.
    • Werkt het systeem met de oude thermostaat, dan neem je contact op met een Nest Pro voor de installatie van de Nest-thermostaat. Make an appointment with our installation partner OnTech, to have a trained pro come to your home, install and set up your Nest products. Als je Nest-thermostaat beschadigd is of als je een Nest Pro nodig hebt om je systeem te onderhouden, kan die je uitleg geven over het probleem.
    • Werkt het verwarmings- of koelsysteem ook niet met de oude thermostaat, dan is er waarschijnlijk sprake van een probleem met het verwarmings- of koelsysteem. Een zekering van de brander is doorgeslagen of je hebt een defecte zekeringautomaat. Je kunt het beste contact opnemen met een lokale Pro.

Contact opnemen met ons supportteam

Het team kan je stap voor stap uitleggen hoe je de Nest-thermostaat kunt testen zonder de oude thermostaat opnieuw te installeren. Neem contact op met Nest-support.

Contact opnemen met een professional voor hulp

Als je met deze stappen het probleem niet kunt oplossen, neem je contact op met een Nest Pro bij jou in de buurt. Het probleem wordt misschien veroorzaakt door een defect in je systeem.

Nest Thermostat

Als je Nest-thermostaat niet aangaat, zijn de batterijen misschien leeg of is er een probleem met de stroomvoorziening.

Als er een probleem is met de stroomvoorziening, loopt de batterij sneller leeg. De thermostaat zet wifi, het scherm en andere functies dan uit om de batterij te sparen.

Voordat je begint

• Zodra de thermostaat is verbonden met je systeem en het systeem stroom heeft, of als je nieuwe batterijen hebt geplaatst, zou de thermostaat automatisch aan moeten gaan.
  • Tijdens normaal gebruik kan het scherm uitgaan als er gedurende een bepaalde periode geen beweging wordt gedetecteerd. Het scherm gaat weer aan als het apparaat waarneemt dat iemand in de buurt is of als iemand de app gebruikt om de thermostaat te bedienen.
  • Als de batterijen bijna leeg zijn, zet de thermostaat functies zoals wifi en bewegingsdetectie uit om de batterijen te sparen voordat hij helemaal uitgaat. Tik op de rechterkant van de thermostaat om hem te activeren.
  • Als je een hulpbericht krijgt op de thermostaat of in de app, volg je de stappen voor probleemoplossing in Foutcodes van de Nest-thermostaat oplossen.
  • Some systems, including heating-only, cooling-only, zone-controlled, and heat pump systems, require a C wire or the Nest Power Connector. Go to g.co/nest/cwire for details.

Volg onderstaande stappen voor probleemoplossing alleen als de thermostaat niet reageert als je de aanraakbalk aan de rechterkant van de thermostaat gebruikt.

Verwijder de batterijen en plaats ze terug

1. Trek de thermostaat van de basis en verwijder beide batterijen. Zorg dat er niets tussen de batterijen en de batterij-aansluitingen zit.
  2. Plaats de batterijen terug. Zorg ervoor dat je de positieve (+) en negatieve (-) uiteinden van de batterijen bij de passende markeringen in het batterijvak plaatst.
  3. Druk de thermostaat op de basis tot je een klik hoort.
  4. Het duurt even voordat de thermostaat aangaat en opnieuw is opgestart.

Vervang de batterijen

Belangrijk: Gebruik alleen AAA-alkalinebatterijen van 1,5 V van een bekende fabrikant.

1. Verwijder het scherm van de thermostaat van de basis.
  2. Haal de oude batterijen uit de achterkant van het thermostaatscherm.
  3. Plaats de 2 nieuwe AAA-alkalinebatterijen. Zorg ervoor dat je de positieve (+) en negatieve (-) uiteinden van de batterijen bij de passende markeringen in het batterijvak plaatst.
  4. Druk het thermostaatscherm terug op de basis tot je een klik hoort.

Contact opnemen met een professional

Als je met deze stappen het probleem niet kunt oplossen, neem je contact op met een Nest Pro bij jou in de buurt. Het probleem wordt misschien veroorzaakt door een defect in je systeem.

Een C-draad laten installeren

Neem contact op met een professional om je systeem te checken en een C-draad te installeren.