Je Nest Protect installeren

Je kunt de Nest Protect eenvoudig en in slechts enkele minuten installeren. Volg de stappen in dit artikel om te zien hoe het werkt.

Wil je de uitleg liever in beeld zien, dan raden we je aan onze video's te bekijken die je stap voor stap door de hele installatie van de Nest Protect leiden. Voor de 1e en 2e generatie Nest Protect zijn de stappen verschillend.

Hoe kan ik zien welke Nest Protect ik heb? >

Je kunt al je Nest Protects ook door een Nest Pro laten instellen en installeren. Klik hier om een Nest Pro bij jou in de buurt te vinden. Nadat de Nest Protects zijn geïnstalleerd, geeft de Nest Pro-installateur een korte demonstratie en kun je nog vragen stellen als iets niet duidelijk is.

Je hebt het volgende nodig om je Nest Protect in te stellen en te installeren:

• Een wifi-verbinding
  • Je wifi-wachtwoord
  • Een smartphone of tablet (iOS of Android)
  • Een kruiskopschroevendraaier

Zorg voordat je begint dat je op de hoogte bent van de plaatselijke voorschriften voor de installatie van rookmelders. De specifieke vereisten variëren van land tot land en van gebied tot gebied. Informeer bij de plaatselijke brandweer naar de actuele voorschriften in jouw regio.

Waar in de kamer moet ik mijn Nest Protect installeren? >

In welke kamers in mijn huis heb ik een Nest Protect nodig? >

Je Nest Protect selecteren

Er zijn verschillende installatie-instructies voor de verschillende soorten Nest Protects. Selecteer de Nest Protect die je hebt (klik hier als je het niet zeker weet):

2e generatie Nest Protect op netvoeding

1. Download de Nest-app

Voordat je de Nest Protect aan het plafond of aan de wand bevestigt, moet je hem instellen met de Nest-app. Download de app vanuit de Apple App Store™ of Google Play™ en maak een gratis Nest-account. Je kunt je smartphone of tablet gebruiken voor het instellen.

Meer informatie over de Nest-app >

Download Nest app

Belangrijk: Als de Nest-app al is geïnstalleerd op je
smartphone of tablet, controleer je of je de nieuwste versie hebt
voordat je de Nest Protect instelt.

2. Stel de Nest Protect in

Scan QR code

De Nest-app begeleidt je bij elke stap: het scannen van de
QR-code van de Nest Protect, verbinding maken met internet en
aansluiten op andere Nest Protects in huis.

Tip: Stal alles wat je nodig hebt uit op een tafel zodat je tijdens de installatie alles bij de hand hebt.

Een 2e generatie Nest Protect instellen met de Nest-app >

3. Heb je meerdere Nest
Protects?

Protect 2nd gen add another nest protect illustration

De Nest-app vraagt of je nog meer Nest Protects hebt die moeten
worden ingesteld. Als je 'ja' antwoordt, kan de app de volgende Nest Protects nog sneller instellen. Zorg dat je
al je Nest Protects bij elkaar houdt totdat ze allemaal zijn ingesteld en
kunnen worden geïnstalleerd.

Tip: Je Nest Protect wordt geleverd met een stofkap van
doorzichtig plastic. Laat de stofkap op de Nest Protect zitten,
zodat hij schoon blijft totdat je hem installeert.

4. Schakel de stroom
uit

fuse box illustration

Bescherm jezelf en voorkom dat er een zekering doorslaat. Schakel de juiste
zekeringautomaat uit voor de kamer waar je de Nest
Protect installeert (of verwijder de betreffende zekering uit de zekeringkast).

Waarschuwing: Als je de stroom niet uitschakelt, kan dat leiden tot ernstige
elektrische schokken, letsel of zelfs overlijden.

5. Verwijder je oude rookmelder (als je die hebt)

Nest Protect smoke alarm

Opmerking: Heb je geen oude rookmelder, ga dan verder met stap 8.

Voorkom een elektrische schok door te controleren of het groene stroomlampje
op het alarm is uitgeschakeld. Je moet de melder mogelijk draaien om
hem los te koppelen. Verwijder de melder voorzichtig om te voorkomen dat je het plafond of de wand
beschadigt. Er zijn twee of vier geleiders aangesloten op de oude
montagesteun. Koppel ze allemaal los.

Tip: Het kan zijn dat je oude rookmelder hard gaat piepen wanneer je
hem losmaakt.

6. Verwijder de oude
montagesteun

Nest Protect connector

Schroef de montagesteun van het plafond of de lasdoos. Bewaar
de schroeven om er straks de Nest-montagesteun mee te bevestigen. Je ziet een
of twee kabels uit het plafond komen.

7. Bevestig de Nest-
kabelstekker

Nest Protect attach connector

Elke kabel vanuit het plafond of de wand bevat twee tot vier draden met
verschillende kleuren. De kleuren van de bedrading kunnen variëren afhankelijk van hoe oud de kabels zijn.
In Nederland is de koppeldraad meestal
oranje van kleur.

Nest protect attach connector

Gebruik een lasklem om de fasedraden in het plafond te verbinden met de fasedraden
in de Nest 230 V-kabelstekker voor
wisselstroom. Steek alle nuldraden in een andere lasklem en
de aardedraden in een derde lasklem.

De koppeldraad is niet nodig omdat alle Nest Protects
draadloos met elkaar worden verbonden. Als je al je
melders vervangt door Nest Protects, verbind je alle koppeldraden
met de aardedraad. Als je enkele van je bestaande melders
blijft gebruiken, kunnen deze geen verbinding maken met de Nest
Protect, maar ze hebben wel de koppeldraden nodig om
met elkaar te communiceren. Verbind in dat geval de koppeldraden
met elkaar met een eigen lasklem. Mogelijk heb je
een extra lasklem nodig.

Zorg ervoor dat je de plaatselijke elektriciteitsvoorschriften
naleeft.

Waarschuwing: Sluit niet per ongeluk de fasedraden en nuldraden op elkaar aan bij het onderling verbinden
van de melders. Hiermee breng je schade toe aan alle melders.
Controleer dus goed of in het hele huis dezelfde kleuren worden gebruikt voor de
fasedraad, de nuldraad en de koppeldraad (als die er is).

8. Installeer de Nest-
montagesteun

Nest protect 2nd gen wired

Schroef de Nest-montagesteun aan de bestaande lasdoos met de
schroeven die je hebt bewaard. (Je kunt de montagesteun ook rechtstreeks
aan de wand of het plafond bevestigen met de Nest-schroeven.) De Nest-schroeven
zijn zelftappend. Je hoeft dus geen gaatjes te boren in hout,
gips en andere relatief zachte materialen.

Tip: Alle rookmelders werken beter in een stofvrije omgeving. Verwijder daarom
eventueel achtergebleven stof voordat je de Nest Protect installeert.

9. Sluit de voeding aan

Nest protect gen 2 detach power connector

Steek de 230 V-kabelstekker in de achterkant van de Nest Protect.

Tip: Als de lasdoos verzonken is en niet vlak ligt met de wand of het plafond, gebruik je de zelftappende schroeven die worden meegeleverd met de Nest Protect (netvoeding 230 V) en bevestig je de montagesteun rechtstreeks aan het plafond.

10. Installeer de Nest
Protect

Nest Protect gen 2 backplate

Duw eerst alle overtollige bedrading in de lasdoos. Houd de Nest
Protect tegen de montagesteun en draai hem rechtsom. Je voelt dat
de lipjes op hun plek vallen en zich in de montagesteun vastklemmen. Blijf
draaien totdat de melder vlak tegen de wand of het plafond aan zit. Installeer de rest
van je Nest Protects als je nog meer hebt.

Tip: Als je de Nest Protect wilt loskoppelen (bijvoorbeeld om hem schoon te maken of de batterijen te vervangen), schakel
dan eerst de stroom naar de Nest Protect uit in de zekeringkast of verwijder de
zekering. Draai de melder vervolgens linksom totdat hij loskomt van de
montagesteun.

11. Schakel de stroom weer in
of plaats de zekering
terug

fuse box illustration

12. Druk om te testen

Press Nest Protect gen2

Druk op de Nest-knop van een Nest Protect. Hij vertelt je wat
je hierna moet doen. Iedere Nest Protect in huis zou moeten spreken
om te bevestigen dat ze met elkaar zijn verbonden.

Hoe en wanneer moet ik mijn Nest Protect testen? >

Belangrijk: Als een van je Nest Protects niets zegt
of geen alarm laat horen tijdens de test, plaats de melder dan dichter bij je
andere Nest Protects en voer de test opnieuw uit. De melder moet zich
binnen 15 meter van een andere Nest Protect bevinden, maar het bereik
kan worden beïnvloed door de constructie van je huis of door storing van andere
draadloze elektronica.

Wat is een draadloze storing en hoe kan ik die
oplossen? >

Als de melder nog steeds niets zegt tijdens de test, zet hem dan terug naar de standaardinstellingen
en voeg hem opnieuw aan je Nest-account toe.

De Nest Protect resetten en alle
persoonlijke instellingen wissen >

2e generatie Nest Protect op batterijen

1. Download de Nest-app

Voordat je de Nest Protect aan het plafond of aan de wand bevestigt, moet je hem instellen met de Nest-app. Download de app vanuit de Apple App Store™ of Google Play™ en maak een gratis Nest-account. Je kunt je smartphone of tablet gebruiken voor het instellen.

Meer informatie over de Nest-app >

Download Nest app

Belangrijk: Als de Nest-app al is geïnstalleerd op je
smartphone of tablet, controleer je of je de nieuwste versie hebt
voordat je de Nest Protect instelt.

2. Stel de Nest Protect in

Scan QR code

De Nest-app begeleidt je bij elke stap: de QR-code van de Nest Protect scannen, verbinding maken met internet en verbinding maken met andere Nest Protects in huis.

Tip: Stal alles wat je nodig hebt uit op een tafel zodat je tijdens de installatie alles bij de hand hebt.

Een 2e generatie Nest Protect instellen met de Nest-app >

3. Heb je meerdere Nest
Protects?

Protect 2nd gen add another nest protect illustration

De Nest-app vraagt je of je nog meer Nest Protects wilt instellen. Als je 'ja' antwoordt, kan de app de volgende Nest Protects nog sneller instellen. Zorg dat je al je Nest Protects bij elkaar houdt totdat ze allemaal zijn ingesteld en
kunnen worden geïnstalleerd.

Tip: Je Nest Protect wordt geleverd met een stofkap van
doorzichtig plastic. Laat de stofkap op de Nest Protect zitten,
zodat hij schoon blijft totdat je hem installeert.

4. Verwijder je oude rookmelder (als je die hebt)

Remove old battery

Opmerking: Heb je geen oude rookmelder, ga dan verder met de volgende stap.

Je moet de melder mogelijk draaien om hem los te koppelen. Verwijder de melder voorzichtig om te voorkomen dat je het plafond of de wand beschadigt. Als er een montagesteun is, schroef je deze los en verwijder
je deze.

Tip: Je oude rookmelder geeft mogelijk een hard signaal wanneer je hem loskoppelt.

5. Installeer de Nest-
montagesteun

Bevestig de montagesteun rechtstreeks aan de wand of het plafond met de Nest-schroeven. De Nest-schroeven zijn zelftappend. Je hoeft dus geen gaatjes te boren in hout, gips en andere relatief zachte materialen.

Tip: Alle rookmelders werken beter in een stofvrije ruimte. Verwijder daarom eventueel achtergebleven stof voordat je de Nest Protect installeert.

6. Installeer de Nest
Protect

Nest Protect gen 2 backplate

Houd de Nest Protect tegen de montagesteun aan en draai hem rechtsom. Je voelt de lipjes op hun plek vallen en zich vastklemmen aan de montagesteun. Blijf draaien totdat de melder vlak tegen de wand of het plafond aan zit. Installeer je overige Nest Protects als je meerdere melders hebt.

Tip: Als je de Nest Protect wilt loskoppelen (bijvoorbeeld om hem schoon te maken of de batterijen te vervangen), draai je de melder linksom totdat hij loskomt van de montagesteun.

7. Druk om te testen

Press Nest Protect gen2

Druk op de Nest-knop van een Nest Protect. Hij vertelt je wat de volgende stap is. Alle Nest Protects in het huis moeten iets zeggen om te bevestigen dat ze met elkaar verbonden zijn.

Hoe en wanneer moet ik mijn Nest Protect testen? >

Belangrijke opmerking: Als een van je Nest Protects niets zegt of geen alarm laat horen tijdens de test, plaats de melder dan dichter bij je andere Nest Protects en voer de test opnieuw uit. De melder moet zich binnen 15 meter van een andere Nest Protect bevinden, maar het bereik kan worden beïnvloed door de constructie van je huis of door storing van andere draadloze elektronica.

Wat is een draadloze storing en hoe kan ik die oplossen? >

Als de melder nog steeds niets zegt tijdens de test, zet hem dan terug naar de standaardinstellingen en voeg hem opnieuw aan je Nest-account toe.

De Nest Protect resetten en alle persoonlijke instellingen verwijderen >

1e generatie Nest Protect op netvoeding

1. Download de Nest-app

Voordat je de Nest Protect aan het plafond of aan de wand bevestigt, moet je hem instellen met de Nest-app. Download de app vanuit de Apple App Store™ of Google Play™ en maak een gratis Nest-account. Je kunt je smartphone of tablet gebruiken voor het instellen.

Meer informatie over de Nest-app >

Download Nest app

Belangrijk: Als je de Nest-app al op je smartphone of tablet hebt geïnstalleerd, controleer dan of je de nieuwste versie van de app hebt voordat je de Nest Protect gaat instellen.

2. Stel de Nest Protect in

De Nest-app begeleidt je bij elke stap: de QR-code van de Nest Protect scannen, verbinding maken met internet en verbinding maken met andere Nest Protects in huis.

Tip: Stal alles wat je nodig hebt uit op een tafel zodat je tijdens de installatie alles bij de hand hebt.

Een 1e generatie Nest Protect instellen met de Nest-app >

3. Heb je meerdere Nest
Protects?

Protect 2nd gen add another nest protect illustration

De Nest-app vraagt je of je nog meer Nest Protects wilt instellen. Als je 'ja' antwoordt, kan de app de volgende Nest Protects nog sneller instellen. Zorg dat je bijhoudt welke Nest Protects je al hebt ingesteld en waar je ze gaat installeren.

Tip: Je Nest Protect is verpakt in een doorzichtige plastic stofkap. Laat de melder in dit omhulsel zitten, zodat hij schoon blijft totdat je hem installeert.

4. Schakel de stroom uit

fuse box illustration

Bescherm jezelf en voorkom dat er een zekering doorslaat. Schakel de juiste zekeringautomaat uit voor de kamer waar je de Nest Protect installeert (of verwijder de betreffende zekering uit de zekeringkast).

Waarschuwing: Als je de stroom niet uitschakelt, kan dit een ernstige elektrische schok, letsel of de dood tot gevolg hebben.

5. Verwijder je oude rookmelder (als je die hebt)

Nest Protect smoke alarm

Opmerking: Heb je geen oude rookmelder, ga dan verder met stap 9.

Controleer of het groene voedingslampje van de oude rookmelder uit is (het kan een paar minuten duren voordat het lampje uitgaat). Verwijder vervolgens de oude rookmelder van de montagesteun. Er zitten enkele draden op de melder aangesloten.

6. Koppel alle draden los van de oude montagesteun

Er zijn twee tot vier draden aan de oude montagesteun bevestigd. Koppel ze allemaal los.

7. Verwijder de oude montagesteun

Nest Protect connector

Schroef de montagesteun van de lasdoos. Bewaar de schroeven.

8. Verbind de draden

Nest Protect attach connector

Elke kabel vanuit het plafond of de wand bevat twee tot vier draden met verschillende kleuren. De kleuren van de draden kunnen variëren, afhankelijk van hoe oud de elektrische installatie in de woning is. In Nederland is de koppeldraad meestal oranje van kleur.

Nest protect attach connector

Gebruik een aansluitklem om de fasedraden in het plafond te verbinden met de fasedraden in de Nest 230V-kabelstekker voor wisselstroom.

Steek alle nuldraden in een andere aansluitklem en de aarddraden in een derde aansluitklem. De koppeldraad is niet nodig omdat alle Nest Protects draadloos met elkaar worden verbonden. Als er een koppeldraad aanwezig is, isoleer deze dan.

De koppeldraad is niet nodig omdat alle Nest Protects draadloos met elkaar worden verbonden. Als je al je melders vervangt door Nest Protects, verbind dan alle koppeldraden met aarde. Als je sommige van je bestaande melders blijft gebruiken, kunnen deze geen verbinding maken met de Nest Protect, maar ze hebben wel de koppeldraden nodig om met elkaar te communiceren. Verbind in dat geval de koppeldraden met elkaar met een eigen lasklem. Mogelijk heb je nog een extra lasklem nodig.

Zorg ervoor dat je de plaatselijke elektriciteitsvoorschriften naleeft.

Waarschuwing: Sluit niet per ongeluk de fasedraden en nuldraden op elkaar aan bij het onderling verbinden van de melders. Hiermee breng je schade toe aan alle melders. Controleer dus goed of in het hele huis dezelfde kleuren worden gebruikt voor de fasedraad, de nuldraad en de koppeldraad (als die er is).

9. Installeer de Nest Protect-
montagesteun

Install Nest Protect backplate

Schroef de Nest-montagesteun op de bestaande lasdoos met de schroeven die je bewaard hebt. (Je kunt de montagesteun ook rechtstreeks aan de wand of het plafond bevestigen met de Nest-schroeven). De Nest-schroeven zijn zelftappend. Je hoeft dus geen gaatjes te boren in hout, gips en andere relatief zachte materialen.

Tip: Alle rookmelders werken beter in een stofvrije ruimte. Verwijder daarom eventueel achtergebleven stof voordat je de Nest Protect installeert.

10. Sluit de voeding aan

Steek de 230 V-kabelstekker in de achterkant van de Nest Protect.

Tip: Als de lasdoos verzonken is en niet vlak ligt met de wand of het plafond, gebruik je de zelftappende schroeven die worden meegeleverd met de Nest Protect (netvoeding 230 V) en bevestig je de montagesteun rechtstreeks aan het plafond.

11. Installeer de Nest
Protect

Twist clockwise

Duw eerst alle overtollige bedrading in de lasdoos en druk vervolgens de Nest Protect op de montagesteun.

Draai de Nest Protect lichtjes rechtsom. Hij klikt vast op zijn plaats.

Tip: Als je de Nest Protect wilt loskoppelen (bijvoorbeeld om hem schoon te maken of de batterijen te vervangen), draai je de melder linksom totdat hij loskomt van de montagesteun.

12. Schakel de stroom weer in
of plaats de zekering terug

fuse box illustration

13. Druk om te testen

Press Nest Protect gen2

Druk op de Nest-knop op een Nest Protect en volg de gesproken instructies voor het testen. Ze moeten allemaal iets zeggen om te bevestigen dat ze binnen elkaars bereik liggen.

Hoe en wanneer moet ik mijn Nest Protect testen? >

Belangrijke opmerking: Als een van je Nest Protects niets zegt of geen alarm laat horen tijdens de test, plaats de melder dan dichter bij je andere Nest Protects en voer de test opnieuw uit. De melder moet zich binnen 15 meter van een andere Nest Protect bevinden, maar het bereik kan worden beïnvloed door de constructie van je huis of door storing van andere draadloze elektronica.

Wat is een draadloze storing en hoe kan ik die oplossen? >

Als de melder nog steeds niets zegt tijdens de test, zet hem dan terug naar de standaardinstellingen en voeg hem opnieuw aan je Nest-account toe.

Hoe kan ik de Nest Protect opnieuw instellen en alle persoonlijke instellingen verwijderen? >

1e generatie Nest Protect op ba

1. Download de Nest-app

Voordat je de Nest Protect aan het plafond of aan de wand bevestigt, moet je hem instellen met de Nest-app. Download de app vanuit de Apple App Store™ of Google Play™ en maak een gratis Nest-account. Je kunt je smartphone of tablet gebruiken voor het instellen.

Meer informatie over de Nest-app >

Download Nest app

Belangrijk: Als je de Nest-app al op je smartphone of tablet hebt geïnstalleerd, controleer dan of je de nieuwste versie van de app hebt voordat je de Nest Protect gaat instellen.

2. Stel de Nest Protect in

De Nest-app begeleidt je bij elke stap: de QR-code van de Nest Protect scannen, verbinding maken met internet en verbinding maken met andere Nest Protects in huis.

Tip: Stal alles wat je nodig hebt uit op een tafel zodat je tijdens de installatie alles bij de hand hebt.

Een 1e generatie Nest Protect instellen met de Nest-app >

3. Heb je meerdere Nest Protects?

Protect 2nd gen add another nest protect illustration

De Nest-app vraagt je of je nog meer Nest Protects wilt instellen. Als je 'ja' antwoordt, kan de app de volgende Nest Protects nog sneller instellen. Zorg dat je bijhoudt welke Nest Protects je al hebt ingesteld en waar je ze gaat installeren.

Tip: Je Nest Protect is verpakt in een doorzichtige plastic stofkap. Laat de melder in dit omhulsel zitten, zodat hij schoon blijft totdat je hem installeert.

4. Verwijder je oude rookmelder (als je die hebt)

Remove old battery

Opmerking: Heb je geen oude rookmelder, ga dan verder met de volgende stap.

Haal je oude melder van de wand of het plafond. Als er een montagesteun bij zat,
schroef je deze los.

Tip: Je oude rookmelder geeft mogelijk een hard signaal wanneer je hem loskoppelt.

5. Installeer de Nest Protect-
montagesteun

Install Nest Protect backplate

Bevestig de montagesteun aan het plafond of de wand met behulp van de meegeleverde schroeven. Gebruit twee tot vier schroeven. Kies de juiste sleuven om de Nest Protect gelijkmatig te ondersteunen. Zorg dat de montagesteun vlak tegen de wand of het plafond of aan zit.

De Nest-schroeven zijn zelftappend. Je hoeft dus geen gaatjes te boren in hout, gips en andere relatief zachte materialen.

Tip: Alle rookmelders werken beter in een stofvrije ruimte. Verwijder daarom eventueel achtergebleven stof voordat je de Nest Protect installeert.

6. Installeer de Nest
Protect

Twist clockwise

Druk de Nest Protect op de montagesteun en draai hem lichtjes rechtsom. Hij klikt vast op zijn plaats.

Tip: Als je de Nest Protect wilt loskoppelen (bijvoorbeeld om hem schoon te maken of de batterijen te vervangen), draai je de melder linksom totdat hij loskomt van de montagesteun.

7. Druk om te testen

Press Nest Protect gen2

Druk op de Nest-knop van een Nest Protect. Hij vertelt je wat de volgende stap is. Alle Nest Protects in het huis moeten iets zeggen om te bevestigen dat ze met elkaar verbonden zijn.

Hoe en wanneer moet ik mijn Nest Protect testen? >

Belangrijke opmerking: Als een van je Nest Protects niets zegt of geen alarm laat horen tijdens de test, plaats de melder dan dichter bij je andere Nest Protects en voer de test opnieuw uit. De melder moet zich binnen 15 meter van een andere Nest Protect bevinden, maar het bereik kan worden beïnvloed door de constructie van je huis of door storing van andere draadloze elektronica.

Wat is een draadloze storing en hoe kan ik die oplossen? >

Als de melder nog steeds niets zegt tijdens de test, zet hem dan terug naar de standaardinstellingen en voeg hem opnieuw aan je Nest-account toe.

Hoe kan ik de Nest Protect opnieuw instellen en alle persoonlijke instellingen verwijderen? >