Het MAC-adres van je Nest-product vinden en op de witte lijst van je router zetten

Al je Nest-producten hebben een eigen MAC-adres. Dit is een unieke combinatie van letters en cijfers die apparaten gebruiken om zichzelf te identificeren op een wifi-netwerk. Een MAC-adres is min of meer vergelijkbaar met het voertuigidentificatienummer van je auto (ook wel het VIN-nummer, framenummer of chassisnummer genoemd).

Als je een MAC-adres vergelijkt met het VIN-nummer van een auto, dan is MAC-filtering vergelijkbaar met een controlepost van de politie. MAC-filtering wordt gebruikt als beveiligingsmaatregel om te voorkomen dat onbekende apparaten verbinding maken met het netwerk. Veel bedrijven maken gebruik van MAC-filtering op hun netwerken, net als sommige thuisnetwerken.

Als je Nest-product geen verbinding kan maken met je netwerk, moet je misschien het MAC-adres toevoegen aan de witte lijst van je router.

Verbinding maken met een netwerk dat MAC-adresfiltering heeft

Alle Nest-producten kunnen verbinding maken met netwerken waarop MAC-adresfiltering is geactiveerd. Het MAC-adres moet dan wel worden toegevoegd aan de witte lijst van het netwerk.

• Lukt het niet om verbinding te maken met een bedrijfsnetwerk, dan heeft de IT-beheerder waarschijnlijk MAC-filtering ingeschakeld. Als je het MAC-adres van je Nest-product weet, kun je de IT-beheerder vragen de blokkering op te heffen. Het opheffen van de blokkering wordt ook wel 'op de witte lijst zetten' genoemd.
  • Wil je verbinden met een thuisnetwerk, dan kun je de witte lijst vinden en bewerken in de instellingen van je router. Omdat de software van wifi-routers zo verschillend is, kun je het beste de documentatie van je router erbij pakken om te zien hoe je nieuwe apparaten op de witte lijst van de router kunt zetten. Nadat je het MAC-adres van je Nest-product op de witte lijst hebt gezet, kun je het instellen voltooien.

Belangrijk: Wijzig de router- of netwerkinstellingen alleen als je bevoegd bent Belangrijkom dat te doen. En zorg dat je weet wat voor gevolgen dat heeft voor je netwerk. Maak altijd een back-up van de instellingen voordat je iets verandert.

Het MAC-adres van je Nest-product vinden

Nest Thermostat

Als je een Google Nest Thermostat hebt, vind je het MAC-adres in het menu Technische informatie. Pas als de thermostaat is gemonteerd en verbonden met een stroombron, kun je het menu Instellingen openen.

Het MAC-adres van de Nest Thermostat wordt op de thermostaat zelf weergegeven.

1. Druk op de thermostaatring om het menu Overzicht te openen.
  2. Draai de ring om naar Instellingen  te gaan en selecteer deze optie door op de ring te drukken.
  3. Selecteer Technische informatie en dan Netwerk.
  4. ​Scrol naar beneden om het MAC-adres van je thermostaat te vinden.
Thermostat mac address

Nest Cam Indoor en Outdoor

Heb je een Google Nest Cam Indoor of Outdoor, dan vind je het MAC-adres op het label van het product. Het MAC-adres van je camera is hetzelfde als het serienummer, dat op het label op de achterkant (Nest Cam Indoor) of de onderkant (Nest Cam Outdoor) van je camera staat.

Nest cam back view with MAC address

Cam IQ outdoor MAC address

Nest Cam Indoor Nest Cam Outdoor

Nest Detect en Nest x Yale slot

De Google Nest Detect en het Google Nest × Yale slot hebben geen MAC-adressen. Ze maken namelijk niet op de traditionele manier verbinding met wifi. Ze maken gebruik van een Thread-netwerk om te communiceren met andere Nest-apparaten.

Nest Cam IQ Indoor, IQ Outdoor, Nest Protect, Nest Guard, Nest Hello en Nest Connect

Het MAC-adres van de Nest Cam IQ indoor, IQ outdoor, Google Nest Protect, Google Nest Hello en Google Nest Connect is niet te vinden op hun label. Je kunt het adres dus alleen in de Nest-app opzoeken. Ze moeten verbonden zijn met wifi en toegevoegd aan je account in de Nest-app als je het MAC-adres in de app wilt bekijken. Als het product geen verbinding kan maken met wifi, is MAC-adresfiltering misschien ingeschakeld. Hieronder kun je zien hoe je dit oplost.

Het MAC-adres vinden met de Nest-app

Het MAC-adres van al je Nest-producten staat in de Nest-app, mits ze verbonden zijn met wifi en in de Nest-app worden weergegeven. Nadat je het Nest-product hebt verbonden met een gastnetwerk, volg je deze stappen om de wifi-naam en het wachtwoord van je product te updaten om zo verbinding te maken met het hoofdnetwerk.

1. Tik op Instellingen  rechtsboven in het startscherm van de Nest-app.
  2. Selecteer het product dat je wilt bekijken.
  3. Tik op Technische informatie. Het MAC-adres staat naast MAC of Wifi MAC.
    Opmerking: Gebruik niet het serienummer naast 802.15.4 MAC. Met dat adres communiceren Nest-producten rechtstreeks met elkaar via een draadloze, energiezuinige verbinding.

Problemen oplossen met het maken van verbinding met een wifi-netwerk dat alleen apparaten op de witte lijst toestaat

Als MAC-adresfiltering voor je wifi-netwerk is ingeschakeld en alleen apparaten op de witte lijst zijn toegestaan, moet je het MAC-adres van elk van je Nest-producten aan de witte lijst toevoegen. Je vindt het MAC-adres vaak op het product zelf. Dit geldt echter niet voor alle producten. In dat geval moet je het product verbinden met wifi en het MAC-adres opzoeken in de Nest-app. Je hebt twee keuzes:

• Schakel MAC-adresfiltering tijdelijk uit op je wifi-netwerk, zodat je je Nest-product aan de app kunt toevoegen.  Zoek op hoe je dit doet in de handleiding van je router.
  • Stel je Nest-product tijdelijk in op een ander wifi-netwerk, zoals een gastnetwerk, zonder MAC-adresfiltering. Zoek op hoe je dit doet in de handleiding van je router.
  1. Zodra je MAC-adresfiltering hebt uitgeschakeld of een gastnetwerk hebt gemaakt, ga je van start met de configuratie in de Nest-app en verbind je het Nest-product met wifi.
  2. Zoek het MAC-adres op in de Nest-app.
  3. Zet het MAC-adres op de witte lijst van je router.  Nadat je het Nest-product hebt verbonden met een gastnetwerk, volg je deze stappen om de wifi-naam en het wachtwoord van je product te updaten om zo verbinding te maken met het hoofdnetwerk.
  4. ​Schakel zo nodig MAC-adresfiltering opnieuw in of verwijder het tijdelijke gastnetwerk.