Skapa kommandon för att styra onlinetjänster och enheter

Du kan skapa egna kommandon för Google-assistenten med hjälp av IFTTT. Se vilka tjänster och enheter som går att styra.

IFTTT är ett separat företag från Google. Namnet står för If this, then that.

Du kan till exempel säga:

• ”Dags att vakna”, så startar din automatiserade kaffebryggare.
  • ”Berätta för mina vänner jag ska ut och segla”, så skickas en statusuppdatering till sociala nätverk.

Tillsammans kallas den anpassade frasen och åtgärden för applet. Följ stegen nedan om du vill skapa en IFTTT-applet eller använda appletar som andra har skapat.

Komma igång

1. Öppna IFTTT.com.
  2. Logga in eller registrera dig om du ännu inte har gjort det.
  3. Klicka på Sök (sök) uppe till höger. Sök efter ”Google Assistant”.
  4. Klicka på Google Assistant Google Assistent följt av Connect (anslut).
  5. Välj det Google-konto som du vill att IFTTT ska ha tillgång till. Kontrollera att du väljer kontot du använde när du konfigurerade Google Home eller Google Assistent på mobilen. (Läs om hur du hittar kontot du använde för att konfigurera Google Home. Om du använder Google-assistenten på en mobil trycker du länge på hemknappen följt av Tryck på profilbilden eller initialen följt av Konto. Kontot du använder markeras.)

Bläddra bland, skapa eller redigera appletar

Bläddra bland andras appletar

Du kan utforska appletar som andra har skapat för att använda med Google Assistent. Om du hittar någon du gillar kan du lägga till den på applet-listan.

1. Öppna IFTTT.com.
  2. Klicka på Search (sök) högst upp. Sök efter ”Google Assistant”.
  3. Klicka på Google Assistant Google Assistent.
  4. Du ser appletar som andra har skapat. Klicka på en applet följt av Turn on (aktivera) om du vill lägga till den i listan.
  5. IFTTT kan be dig att ge behörigheter till en annan tjänst innan du använder en applet. Granska förfrågan innan du beviljar behörigheten.
  6. Valfritt: Redigera appleten.
  7. Klicka på Save (spara). Appleten läggs till i My applets (mina appletar).
Skapa en applet

Steg 1: Skapa en fras

Skapa en eller flera fraser du vill använda för att utlösa en åtgärd från Google-assistenten.

1. Öppna IFTTT.com.
  2. Klicka på ditt användarnamn uppe till höger följt av New Applet (ny applet).
  3. Klicka på this (detta).
  4. Sök efter ”Google Assistant”.
  5. Klicka på Google Assistant Google Assistent.
  6. Välj en trigger (utlösare).
  7. Fyll i fälten för utlösare:
    • Ange upp till tre sätt att säga din fras
    • Ange i det sista fältet vad du vill att assistenten ska säga som svar på frasen
  8. Klicka på Create trigger (skapa utlösare).

Steg 2: Skapa en åtgärd

Skapa den åtgärd du vill att Google-assistenten ska slutföra när du säger din fras.

1. Klicka på that (det där).
  2. Sök efter en åtgärdstjänst.
  3. Följ anvisningarna om tjänsten ber dig att ansluta ditt konto.
  4. Välj en åtgärd och fyll i de obligatoriska fälten.
  5. Klicka på Create action (skapa åtgärd).
  6. Granska din applet. Klicka på Back (tillbaka) uppe till vänster om du vill göra ändringar. Klicka på Finish (slutför) när du är klar.
Visa eller redigera appletar

Du kan göra ändringar i appletar som du har skapat eller lagt till för att använda med Google-assistenten.

1. Öppna IFTTT.com.
  2. Klicka på My Applets (mina appletar) högst upp.
  3. Klicka på Google Assistant Google Assistent.
  4. Klicka på en applet under My applets (mina appletar). Här kan du göra följande:
    • Aktivera eller inaktivera appleten.
    • Kontrollera att appleten fungerar: Klicka på Check now (kontrollera nu) om du vill se om appleten fungerar. Om den fungerar visas Applet checked (appleten har kontrollerats).
    • Redigera appleten: Klicka på Configure (konfigurera) Inställningar. Gör ändringarna och klicka sedan på Save (spara).
    • Visa din aktivitetslogg: Klicka på Configure (konfigurera) Inställningar följt av View activity log (visa aktivitetslogg).
    • Radera en applet: Klicka på Configure (konfigurera) Inställningar. Rulla nedåt och klicka sedan på Delete (radera).

Korrigera en applet som inte fungerar

Om en applet inte fungerar kan du testa följande:

• Testa att upprepa frasen. Tala tydligt och naturligt.
  • Kontrollera att Webb- och appaktivitet är aktiverat.
  • Kontrollera att du använder en av fraserna i appleten. Om det bara finns en fras i appleten kan du testa att lägga till andra sätt att säga samma fras. Följ dessa steg om du vill visa eller redigera en applet
  • Om du använder Google-assistenten på en Android-mobil ska du se till att du är inloggad på mobilen med det Google-konto du använde för att skapa appleten. Om du vill se vilket konto du är inloggad med på mobilen trycker du länge på hemknappen följt av Tryck på Utforska följt av Tryck på profilbilden eller initialen uppe till höger följt av Konto. Kontot du använder markeras.

Ta bort IFTTT från Google-kontot

1. Öppna lista över appar som är kopplade till Google-kontot.
  2. Logga in på kontot om du inte redan är inloggad.
  3. Välj IFTTT följt av Ta bort.
  4. Upprepa för varje IFTTT-tjänst som är kopplad till kontot.