Detta kan du fråga och be Google Assistent om

Du kan be Google Assistent om information och få hjälp med saker i vardagen.

Obs! Vissa sökfrågor fungerar inte på alla enheter och på alla språk.

Säg ”Vad kan du göra?” om du vill ha förslag på vad assistenten kan hjälpa till med.

Använda Google-assistenten

Lokal information

• Väder: Vad är det för väder i dag?
  • Mat: Hitta pizzerior i närheten.
  • Öppettider: Har Åhléns öppet nu?
  • Navigering: Navigera hem.

Planera dagen

• Trafik: Hur är trafiken till jobbet?
  • Påminnelser: Påminn mig att jag ska tvätta när jag kommer hem. Påminn mig att jag ska ringa mamma varje söndag.
  • Kalenderhändelser: När är dagens första möte? Lägg till ett möte i min kalender.
  • Flyg: Avgår flyg 1463 med United Airlines i tid?

Fråga Google

• Speluppdateringar: Vem vann när Leksand spelade?
  • Beräkningar: Hur mycket är 20 procent av 80?
  • Ordbok: Vad betyder ”bifall”?
  • Översättningar: Hur säger jag ”Trevligt att träffas” på franska?
  • Ekonomi: Hur går det för Nordea A?
  • Enhetskonvertering: Hur många kilometer är en mile?
  • Sökningar: Sök efter semestertips.
  • Bildsökningar: Hitta bilder på kattungar.
  • Webbsvar: Hur får man bort vinfläckar på en matta?

Spela upp media

• Musik: Spela upp lite jazzmusik.
  • Poddar: Spela upp det senaste avsnittet av This American Life.
  • Nyheter: Spela upp nyheterna. Vad är senaste nytt på P1?

Ha kul

• Lär känna assistenten: Drömmer du? Vilken är din favoritfärg?
  • Spel: Jag vill spela ett spel. Fråga mig något.
  • Underhållning: Berätta ett skämt. Berätta något intressant.
  • Djurfakta: Berätta om giraffer. Vilket är dagens djur?

På specifika enheter

På en telefon eller surfplatta

Kommunicera

• Samtal: Ring mamma. Ring Fredrik på högtalartelefonen. Ring ett videosamtal.
  • Duo: Ring mamma. Ring Smart Display i vardagsrummet.
  • Endast på telefoner:
    • Sms: Sms:a ”Vi ses klockan fem” till Micke.
    • E-post: Skicka ett mejl.
    • WhatsApp: Skicka ett WhatsApp-meddelande till Simon.

Navigera på enheten

• Ändra inställningar: Aktivera Wi-Fi. Höj volymen. Minska ljusstyrkan.
  • Styra mobilen: Tänd ficklampan. Ta ett foto.
    • Obs! Om Google-assistenten kan ta foton åt dig beror på enhetens tillverkare.
  • Hitta saker i apparna: Sök efter surfplattor på Amazon. Sök efter Kanye West på Twitter.
  • Bilder: Visa strandbilderna.

Planera dagen

• Alarm: Ställ in ett alarm på klockan 7.00.
  • Bokningar: Boka bord för två på [restaurang] på fredag.

Få saker gjorda

• Shoppa: Lägg till flingor på inköpslistan.
  • Skänka pengar: Skänk 50 kronor till [organisation].

Tips! Du kan be om två saker samtidigt genom att koppla ihop två begäranden med ”och” (”and”). Du kan till exempel säga ”Hey Google, släck lamporna och sätt på tv:n” (”Hey Google, turn off the lights and turn on the TV”). För närvarande går det bara att be om två saker samtidigt om du använder Google Assistent på engelska.

En en högtalare och Smart Display

Styra det smarta hemmet

• Lampor: Dimma lamporna i vardagsrummet.
  • Termostater: Ställ in värmen på 21 grader. Sänk temperaturen med två grader.

Planera dagen

• Alarm: Ställ in ett alarm på klockan 7.00.
  • Bokningar: Boka bord för två på [restaurang] på fredag.

Kommunicera

• Samtal (endast Smart Display): Ring mamma. Ring Fredrik på högtalartelefonen. Ring ett videosamtal.
  • Duo (endast Smart Display): Ring mamma. Ring Smart Display i vardagsrummet.

Tips! Du kan be om två saker samtidigt genom att koppla ihop två begäranden med ”och” (”and”). Du kan till exempel säga ”Hey Google, släck lamporna och sätt på tv:n” (”Hey Google, turn off the lights and turn on the TV”). För närvarande går det bara att be om två saker samtidigt om du använder Google Assistent på engelska.

På tv:n

Titta på tv

• Filmer och tv-program: Spela upp Stranger Things på Netflix.
  • Videor: Spela upp kattvideor.
  • Appar: Öppna YouTube.
  • Sökning: Sök efter sitcoms.
  • Information: Berätta om Game of Thrones.

Kontroll

• Uppspelning: Pausa. Stop. Återuppta.
  • Volym: Höj volymen. Sänk volymen.
  • Ström: Stäng av.
På klockan

Kommunicera

Följande röstkommandon kan användas på telefonen om du inte har en klocka med en LTE-anslutning.

• Sms: Sms:a ”Vi ses klockan fem” till Johan.
  • E-post: Skicka ett mejl till Simon.

Träning

• Löpning: Mät min löprunda.
  • Cykling: Starta en cykeltur.
  • Stegräkning: Hur många steg har jag gått?
  • Puls: Vad har jag för puls?
På Pixel 4 och senare

Ta, dela och sök i foton

• ”Visa mina foton från New York”
  • ”Ta en selfie.” Sedan säger du ”dela den med Rickard”
  • ”Ta ett foto om 10 sekunder”

Hantera telefonens inställningar

• ”Tänd ficklampan”
  • ”Ta en skärmdump”
  • ”Aktivera Stör ej”
  • ”Aktivera Bluetooth”

Ring samtal eller skicka meddelanden

• ”Ring mamma”
  • ”Säg till Tina att jag är fem minuter försenad”
  • ”Sms:a Adam: Glöm inte att köpa mjölk på väg hem”
  • Säg det här i en chatt: ”Svara, jag är på väg”

Öppna appar

• ”Öppna Översätt”
  • ”Sök efter yogapass på YouTube." Sedan säger du ”Dela det här med mamma”
  • ”Hitta hotell i Simrishamn på Maps”
  • ”[Artistens namn] på YouTube Music”
  • ”Visa mina mejl från Mikaela i Gmail”

Öppna webbplatser i Chrome

Be din nya Google-assistent att öppna en webbplats i Chrome-appen.

• Besök [webbplatsens namn]
  • Öppna [webbplatsens namn]

Sök bland appar eller webbplatser

När du har en app eller webbplats öppen i Chrome kan du be din nya Google-assistent att hjälpa dig med olika saker, till exempel hitta en video att titta på eller söka efter ett meddelande. Det fungerar smidigt med många appar, och vi förbättrar appintegreringen hela tiden. Exempel:

• Om du har YouTube-appen öppen kan säga ”sök efter kattvideor”.
  • Om du har Google Foto-appen öppen kan du säga ”visa mina bilder från New York”. Sedan kan du säga ”de i Central Park”,
  • Om du har en receptsida öppen i Chrome kan du säga ”sök efter chokladbrownies med nötter”.
  • Om du har en reseapp öppen kan du säga [hotell i Paris]