To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Skapa och hantera rutiner för Google Home-automatiseringar

Rutiner i Google Home-appen är automatiseringar för dina hemenheter som kan hjälpa dig och hushållet att automatisera uppgifter under dagen.

Du kan till exempel skapa följande:

• Personliga rutiner, till exempel en sådan som du startar när du säger ”Hey Google, god morgon”. Google-assistenten aktiverar då dina kompatibla smarta lampor, ger dig information om vädret, visar dina kalenderhändelser för dagen och spelar upp nyheter.
  • Hushållsrutiner där Google Home aktiverar den anslutna altanlampan och ställer in termostaten på 22 °C varje dag vid solnedgången eller en rutin som startas när någon slår på tv:n i vardagsrummet, varpå Google-assistenten utför ett anpassat kommando, som att slå på förstärkaren.
Obs! Alla medlemmar i hushållet kan se när de här rutinerna körs. Rutiner är avsedda för att göra vardagen smidigare och ska inte användas i nödsituationer eller i säkerhetssyften. Skapa inte rutiner som kan leda till skador om de inte startas eller stoppas. För vissa rutiner krävs en fungerande internetanslutning, wifi och tillgängliga tjänster från både Google och de tredje parter som tillverkar enheterna som styrs med rutinerna. Rutiner kanske inte alltid fungerar och Google ansvarar inte för eventuella skador eller förluster till följd av detta.

Rutiner är endast tillgängliga i vissa regioner och på vissa språk.

Läs mer om de olika typerna av rutiner

Personliga rutiner

Med hjälp av personliga rutiner kan du automatisera uppgifter under dagen. Assistenten kan till exempel spela upp morgonnyheterna när du stänger av ett alarm.

• Det är bara du som kan skapa, redigera och starta dina personliga rutiner.
  • Det är bara du som kan se i Min aktivitet när din personliga rutin körs.
  • Du kan få personliga resultat, som händelser och påminnelser, från kalendern.

Hushållets rutiner

Med rutiner för hushållet kan du automatisera delade hemenheter för alla i hemmet. Om du till exempel har aktiverat närvarodetektering för telefonen stängs kamerorna av automatiskt när du kommer hem eller när du ställer in hemmets status manuellt på Hemma.

• Endast behöriga medlemmar i hemmet med åtkomst som ansvarig kan skapa eller redigera en rutin för hushållet.
  • Alla i hemmet, inklusive gäster, kan starta de flesta rutinerna för hushållet.
  • Alla medlemmar i hemmet kan kolla när en rutin för hushållet startar. Den här informationen finns i Google Home-appen och i historiken för hemmet.
  • De kan starta när en enhet slås på eller stängs av.
  • Det går inte att få personliga resultat som händelser eller påminnelser från en medlems i hemmets kalender med rutiner för hushållet.
  • De kan startas när ingen är hemma eller när någon kommer hem. Läs mer om rutinerna Hemma och Borta.

Skapa en rutin

Obs! Om du har ställt in digitalt välmående kan rutiner begränsas av avbrott, filter eller Stör ej.

Du kan skapa en rutin för dig själv eller för alla i hemmet.

Skapa en personlig rutin

Viktigt! Om du vill få resultat som kalenderhändelser och pendlingsinformation måste du aktivera personliga resultat.
  1. Öppna Google Home-appen .
  2. Tryck på Automatiseringar . följt av Lägg till  följt av välj Personlig.
  3. Om du vill ge rutinen ett namn trycker du på Namnlös.
    • Om du lägger till en röstutlösare innan du ger rutinen ett namn får rutinen samma namn som röstutlösaren.
  4. Lägg till de utlösare och åtgärder du vill ha. Obs! Om rutinen är inställd på att starta automatiskt och innehåller åtgärder med ljud anger du den enhet du vill att ljudet ska spelas upp på. Tryck på Enhet för ljud längst ned, välj en enhet och tryck på Spara.
  5. Tryck på Spara.
Du hittar den nya rutinen under Personliga rutiner i listan. Listan innehåller även några färdiga rutiner som du kan redigera.

Obs! Om du inte kan skapa eller köra rutiner kan du behöva byta språk på telefonen till ett som stöds i din region.

Jag är hemma och Åka hemifrån är färdiga personliga rutiner som inte använder närvarodetektering. Om du vill skapa rutiner för hushållet som startar när alla är borta eller när någon kommer hem konfigurerar du rutinerna Hemma och Borta.

Några exempel på personliga rutiner:

• Utlösare: Säg ”Hey Google, nu åker vi hem”.
  • Åtgärd: Assistenten ger dig en trafikuppdatering, läser upp dina sms och spelar upp en podd.
  • Utlösare: Säg ”Hey Google, läggdags”.
  • Åtgärd: Assistenten ställer in ett alarm, släcker lamporna och spelar upp ljud att somna till.
  • Utlösare: Du stänger av alarmet på morgonen.
  • Åtgärd: Assistenten ger dig information om händelser i kalendern, dagens väder och din pendling till jobbet.

Skapa en hushållsrutin

1. Öppna Google Home-appen Google Home-appen.
  2. Tryck på Automatiseringar Lägg till   välj Hushåll.
  3. Om du vill ge rutinen ett namn trycker du på Namnlös.
    • Om du lägger till en röstutlösare innan du ger rutinen ett namn får rutinen samma namn som röstutlösaren.
  4. Lägg till de utlösare och åtgärder du vill ha. Obs! Om rutinen är inställd på att starta automatiskt och innehåller åtgärder med ljud anger du den enhet du vill att ljudet ska spelas upp på. Tryck på Ingen enhet för ljud längst ned, välj en enhet och tryck på Spara.
  5. Tryck på Spara.

Du kan skapa en rutin för hushållet för att göra följande:

• Slå på eller stänga av en lampa, kontakt, kamera eller brytare vid en specifik tidpunkt varje dag.
  • Ställa in ljusstyrka och färg för smarta lampor när tv:n sätts på.
  • Tända lampan i hallen när en rörelsesensor upptäcker rörelser eller släcka lamporna när ingen rörelse har registrerats på tio minuter.
  • Om dörrklockan ringer på kvällen tänds utebelysningen och ljusstyrkan ställs in på 75 %.

Obs! Rutinerna Hemma och Borta har andra konfigurationssteg än övriga hushållsrutiner.

Med skriptredigeraren kan du skapa och redigera avancerad hemautomatisering med hjälp av ytterligare utlösare, åtgärder och villkor. Läs mer om skriptredigeraren och hur du skapar avancerade rutiner.

Läs mer om hur du konfigurerar rutinerna Hemma och Borta.

Hantera rutiner

Redigera en rutin

1. Öppna Google Home-appen Google Home-appen.
  2. Tryck på Automatiseringar  välj rutinen du vill redigera.
  3. Redigera rutinen:
    • Redigera en utlösare eller en åtgärd: Tryck på den.
    • Lägg till en utlösare med röstkommando: Tryck på Lägg till ulösare När jag säger följande till assistenten.
    • Lägg till en utlösare utan röstkommando: Tryck på Lägg till utlösare en utlösare utan röstkommando.
    • Lägg till en åtgärd: Tryck på Lägg till åtgärd.
  4. Tryck på Spara.

Skapa en genväg till en rutin

Om du har en telefon eller surfplatta med Android kan du lägga till en genväg på startskärmen som du kan trycka på att för att köra rutinen.
  1. Öppna Google Home-appen Google Home-appen.
  2. Tryck på Automatiseringar ..
  3. Välj rutinen du vill skapa en genväg för.
  4. Tryck på Skapa en genväg på startskärmen uppe till höger.
  5. Tryck på Lägg till på startskärmen.

Pausa en rutin

Om du inte vill att en rutin ska köras under en viss tid kan du inaktivera den tillfälligt.

1. Öppna Google Home-appen Google Home-appen.
  2. Tryck på Automatiseringar ..
  3. Välj rutinen du vill pausa.
  4. Inaktivera Aktivera rutin högst upp.
  5. Tryck på Spara nere till höger.

Obs! Rutinerna Hemma och Borta kan inte pausas, men du kan inaktivera närvarodetektering så att de inte startas automatiskt.

Radera en rutin

Obs! Om du raderar en rutin eller automatisering tas den bort permanent. Om du vill stoppa en rutin eller automatisering tillfälligt kan du pausa den i stället.
  1. Öppna Google Home-appen Google Home-appen.
  2. Tryck på Automatiseringar ..
  3. Välj rutinen du vill radera.
  4. Tryck på Radera följt av Radera rutin.

Obs! Det går inte att radera rutinerna Hemma och Borta. Däremot kan du inaktivera närvarodetektering och ta bort alla enhetsåtgärder. Läs mer om hur du ändrar inställningarna för rutinerna Hemma och Borta.

Läs mer om utlösare och åtgärder för rutiner

Obs! Vilka utlösare och åtgärder som är tillgängliga för en rutin beror på typen av rutin, anslutna enheter, inställningar och andra begränsningar.

Med skriptredigeraren kan du skapa och redigera avancerad hemautomatisering med hjälp av ytterligare utlösare, åtgärder och villkor. Läs mer om skriptredigeraren och hur du skapar avancerade rutiner.

Olika sätt att starta en rutin

Du kan starta en rutin när du ställer in en så kallad utlösare. Till exempel:

• Röstkommando: Starta en rutin när du säger ett särskilt röstkommando.
  • Tid: Starta en rutin automatiskt vid den tidpunkt och de dagar du väljer.
  • Soluppgång eller solnedgång: Starta en rutin automatiskt vid soluppgången eller solnedgången för de dagar du väljer.
  • När ett alarm stängs av: Starta en personlig rutin när du stänger av ett alarm på högtalaren, Smart Display eller i appen Klocka.
  • När en enhet gör något: Starta en hushållsrutin när en enhet gör något, t.ex. när en lampa tänds eller en rörelsesensor upptäcker rörelse.
  • Närvarodetektering: Starta en rutin för Hemma och Borta när ingen är hemma eller när någon kommer hem. Eller hantera din personliga hem- och bortastatus manuellt. Läs mer om närvarodetektering.
  • Google Home-appen eller Google Home för webben: Starta en rutin när du trycker på Spela upp Play arrow bredvid rutinens namn i Google Home-appen.

Därför är en viss utlösare kanske inte tillgänglig

En utlösare kanske inte är tillgänglig i följande fall:

• Du har inte ställt in en adress för ditt hem. Om du vill använda utlösare utifrån tid, soluppgång och solnedgång och när någon kommer hem eller lämnar hemmet måste du ange en adress för hemmet.
  • Du har redan valt en utlösare utan röstkommando. Du kan bara välja en utlösare utan röstkommando för varje rutin.
  • Du har inte anslutit en enhet som har stöd för utlösaren. Om du till exempel vill starta en personlig rutin när du stänger av ett alarm måste du ha en högtalare, Smart Display eller smart väckarklocka som du kan ställa in ett alarm på.
  • Du har inte konfigurerat rutinerna Hemma och Borta. Om du vill att en rutin startas när ingen är hemma eller när någon kommer hem konfigurerar du först rutinerna Hemma och Borta.
  • Åtgärden påverkar säkerheten. Du kan till exempel inte använda Lås upp för att starta en rutin, men Lås går bra.

Tips! Alla enheter kan inte användas som utlösare. Se till att lägga till enheten för hemmet som du vill skapa en rutin för.

Obs! Vissa enheter kan endast användas som utlösare. Se till att lägga till enheten i hemmet som du skapar en rutin för.

Åtgärder som du kan lägga till i en rutin

Du kan få en rutin att göra följande:

• Justera hemenheter: Slå på, stäng av eller justera smarta enheter i hemmet som lampor, kontakter, strömbrytare eller termostater.
  • Spela upp och styra media: Spela upp media som musik, nyheter, radio och poddar.
  • Ge dig information och påminnelser: Få information om sådant som vädret, pendlingen, kalenderhändelser och påminnelser.
  • Kommunicera och meddela: Sänd meddelanden och skicka och läs sms.
  • Justera volymen för Assistent: Ändra volymen på enheten med Google Assistent.
  • Justera telefoninställningarna: För Android-enheter kan du justera telefonens volym, få en avisering om batterinivån och aktivera eller inaktivera Stör ej-funktionen.
  • Anpassade åtgärder: Ange ett kommando som fungerar med Google Assistent. Hitta exempel på kommandon:

Därför är en åtgärd kanske inte tillgänglig

Vissa åtgärder kanske inte är tillgängliga i följande fall:

• Åtgärden är bara tillgänglig för personliga rutiner.
    • Åtgärden innehåller personliga resultat, till exempel händelser från kalendern eller din pendlingstid.
    • Åtgärder som kan avslöja personliga uppgifter, som en sändning till dina hemenheter eller uppläsning av ett sms.
    • Åtgärder som ändrar telefonens inställningar, t.ex. telefonvolym och aviseringar om batterinivå.
  • Du har redan lagt till en mediaåtgärd. Du kan bara lägga till en mediaåtgärd per rutin.
  • Åtgärden påverkar din säkerhet. Till exempel är Lås upp inte en tillgänglig utlösare, men du kan använda Lås som åtgärd.

Tips! Vissa åtgärder är inte tillgängliga eftersom tvåfaktorsautentisering krävs.

Felsökning

Det går inte att skapa eller köra rutiner i Google Home-appen

Rutiner är endast tillgängliga i vissa regioner och på vissa språk. Om du vill använda rutiner i en region som stöds ändrar du telefonens standardspråk till ett språk som stöds i den regionen.

• På de flesta telefoner kan du ändra språket i appen Inställningar på telefonen. Vänd dig till telefonens tillverkare om du behöver mer detaljerade anvisningar.
  • Det kan ta upp till 12 timmar innan Google Home-appen uppdateras efter att du har bytt språk.

Det går inte att hitta en enhet bland utlösare och åtgärder för rutiner

Om du inte hittar en enhet i listan med tillgängliga utlösare och åtgärder för en rutin så kontrollerar du att enheten finns i samma hem som du använder för rutinen:

1. Öppna Google Home-appen Google Home-appen.
  2. Tryck på Favoriter Kontrollera att du använder rätt hem för rutinen högst upp.
  3. Tryck på Enheter . Om enheten visas under Lokala enheter i stället för ett rum så kanske enheten finns i ett annat hem.
    1. Om du vill flytta enheten till ett annat hem trycker du länge på rutan för enheten följt av tryck på Inställningar .
    2. Tryck på Enhetsinformation följt av Hem följt av namnet på hemmet som du använder för rutinen.
Obs! Om enheten finns i rätt hem och inte ingår i listan över utlösare och åtgärder kanske enheten inte stöds för rutiner just nu.
Tillgängliga språk efter region

Personliga rutiner

Land eller region

Språk som stöds

Argentina spanska
Australien engelska
Österrike tyska
Belgien engelska, franska, nederländska, tyska
Brasilien portugisiska (Brasilien)
Kanada engelska, franska (Kanada)
Chile spanska
Colombia spanska
Danmark danska
Egypten arabiska
Frankrike franska
Tyskland tyska
Indien engelska, hindi
Indonesien indonesiska
Italien italienska
Japan japanska
Sydkorea koreanska
Mexiko spanska
Nederländerna nederländska
Norge nynorsk, bokmål
Peru spanska
Polen polska
Saudiarabien arabiska
Singapore engelska
Spanien spanska
Sverige svenska
Schweiz franska, tyska, italienska
Taiwan mandarin (Taiwan)
Förenade kungariket engelska
USA engelska, spanska

Hushållets rutiner

Land eller region

Språk som stöds

Argentina spanska
Australien engelska
Österrike tyska
Belgien engelska, franska, nederländska, tyska
Brasilien portugisiska (Brasilien)
Kanada engelska, franska (Kanada)
Chile spanska
Colombia spanska
Danmark danska
Frankrike franska
Tyskland tyska
Indien engelska, hindi
Indonesien indonesiska
Italien italienska
Japan japanska
Sydkorea koreanska
Mexiko spanska
Nederländerna nederländska
Norge nynorsk, bokmål
Peru spanska
Singapore engelska
Spanien spanska
Sverige svenska
Schweiz franska, tyska, italienska
Taiwan mandarin (Taiwan)
Förenade kungariket engelska
USA engelska, spanska