To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center

Routines maken en beheren in de Google Home-app

Als je routines instelt, kunnen jij en leden van je huis gedurende de dag hulp krijgen van de Google Assistent met taken. Plan een routine voor wanneer je die nodig hebt of start er een wanneer je wilt. De Google Assistent kan dan automatisch meerdere acties uitvoeren.

Je kunt bijvoorbeeld de volgende routines maken:

• Een persoonlijke routine die begint wanneer je 'Hey Google, goedemorgen' zegt. De Google Assistent zet je compatibele smartlampen aan, vertelt je over het weer, vermeldt je agenda-afspraken voor de dag en zet het nieuws op.
  • Een routine voor het huishouden waarbij Google Home je verbonden buitenlamp aanzet en de thermostaat elke dag bij zonsondergang op 21 °C zet.
  • Een routine voor het huishouden die begint als iemand de tv in de woonkamer aanzet en waarbij de Google Assistent een aangepaste opdracht uitvoert, zoals 'Zet de versterker aan'.

De functie Routines is momenteel niet beschikbaar in Indonesië en Thailand. In alle andere regio's waar Google-producten worden verkocht, zijn routines alleen beschikbaar in bepaalde talen.

Meer informatie over de soorten routines

Persoonlijke routines

Met persoonlijke routines kun je taken tijdens je dag automatiseren. De Google Assistent kan bijvoorbeeld het ochtendnieuws opzetten als je een wekker uitzet.

Voor persoonlijke routines:

• Alleen jij kunt persoonlijke routines voor jezelf maken, bewerken en starten.
  • Alleen jij kunt bekijken wanneer je persoonlijke routine wordt uitgevoerd in Mijn activiteit.
  • Je kunt persoonlijke resultaten krijgen, zoals afspraken en herinneringen uit je agenda.

Routines voor het huishouden

Routines voor het huishouden helpen om gedeelde smarthome-apparaten te automatiseren voor iedereen in huis. Als je bijvoorbeeld aanwezigheidsdetectie hebt aangezet, kan Google geschikte lampen aanzetten als er iemand thuiskomt.

Over routines voor het huishouden:

• Alleen leden van het huis met beheerderstoegang kunnen een routine voor het huishouden maken of bewerken.
  • Iedereen in het huis, waaronder gasten, kan de meeste routines voor het huishouden starten.
  • Alle leden van het huis kunnen zien wanneer een routine voor het huishouden begint. Je vindt deze informatie in de Google Home-app in de Huisgeschiedenis.
  • Een routine voor het huishouden kan gestart worden als een apparaat aan- of uitgezet wordt.
  • Routines kunnen geen persoonlijke resultaten geven, zoals afspraken of herinneringen uit de agenda van een lid van het huis.

Een routine maken

Belangrijk: Als je Digitaal welzijn instelt, kunnen routines worden beperkt door Time-out, filters of Niet storen.

Je kunt een routine maken voor jezelf of voor iedereen in huis.

Een persoonlijke routine maken

Belangrijk: Als je resultaten zoals agenda-afspraken en informatie over woon-werkverkeer wilt krijgen, zet je persoonlijke resultaten aan.
  1. Open de Google Home-app .
  2. Tik in het startscherm  op Routines  en dan Nieuw  en dan Persoonlijk.
  3. Tik naast Nieuwe routine op Bewerken als je de routine een naam wilt geven.
    • Als je een gesproken starter toevoegt voordat je de routine een naam geeft, wordt de gesproken starter de naam.
  4. Voeg de gewenste starters en acties toe.
  5. Als de routine is ingesteld op automatisch starten en acties met audio bevat, selecteer je het apparaat waarop je de audio wilt afspelen.
    1. Tik onderaan op Geen apparaat voor audio.
    2. Selecteer het apparaat.
    3. Tik op Opslaan.
  6. Tik op Opslaan.

Je vindt de nieuwe routine in de lijst onder Je routines. Deze lijst bevat ook een paar kant-en-klare routines die je kunt bewerken.

Opmerking: 'Ik ben thuis' en 'Van huis vertrekken' zijn beide kant-en-klare persoonlijke routines die geen gebruik maken van aanwezigheidsdetectie. Als je huishoudroutines wilt maken die worden gestart als iedereen het huis uit is of iemand thuiskomt, stel je Thuis- en Afwezig-routines in.

Voorbeelden

Een paar voorbeelden van persoonlijke routines:

• Starter: Zeg 'Hey Google, we gaan naar huis'.
  • Actie: De Google Assistent geeft een verkeersupdate, leest je sms'jes en zet een podcast op.
  • Starter: Zeg 'Hey Google, bedtijd'.
  • Actie: De Google Assistent zet een wekker, doet het licht uit en laat slaapgeluiden horen.
  • Starter: Je zet je ochtendwekker uit.
  • Actie: De Google Assistent geeft je informatie over afspraken in je agenda, het weer van vandaag en je woon-werkverkeer.

Een routine voor het huishouden maken

1. Open de Google Home-app Google Home op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik in het startscherm Home op Routines en dan Nieuw en dan Huishouden.
  3. Voeg minimaal 1 starter en 1 actie toe.
  4. Als je routine is ingesteld om automatisch te starten en acties met audio bevat, selecteer je het audioapparaat.
    1. Tik onderaan op Geen apparaat voor audio.
    2. Selecteer het apparaat.
    3. Tik op Opslaan.
  5. Tik onderaan op Opslaan.

Voorbeelden

Je kunt een huishoudroutine maken voor het volgende:

• Elke dag op een specifieke tijd een lamp, stekker, camera of schakelaar aan- of uitzetten.
  • De helderheid en kleur van je smartlampen aanpassen als de tv aangaat.
  • De lamp bij de voordeur aandoen als een bewegingssensor beweging waarneemt of je lampen uitdoen als er 10 minuten lang geen beweging is waargenomen.
  • Als de deurbel 's avonds gaat: de buitenverlichting aandoen en de helderheid van het licht op 75% zetten.

Opmerking: Thuis- en Afwezig-routines hebben andere stappen voor het instellen dan andere huishoudroutines.

Bekijk hoe je Thuis- en Afwezig-routines instelt.

Routines beheren

Een routine bewerken

1. Open de Google Home-app Google Home op je telefoon of tablet.
  2. Tik in het startscherm op Routines .
  3. Selecteer de routine die je wilt bewerken.
  4. Je routine bewerken:
    • Een starter of actie bewerken: Tik op een starter of actie.
    • Een starter voor een spraakopdracht toevoegen: Tik op Starter toevoegen en dan Als ik tegen de Assistent zeg.
    • Een starter zonder spraakopdracht toevoegen: Tik op Starter toevoegen en dan een niet-gesproken starter.
    • Een actie toevoegen: Tik op Actie toevoegen.
  5. Tik rechtsonder op Opslaan.

Een snelkoppeling voor een routine maken

Je kunt een snelkoppeling aan je startscherm toevoegen waarop je kunt tikken om je routine uit te voeren.
  1. Open de Google Home-app Google Home op je Android-telefoon.
  2. Tik in het startscherm op Routines .
  3. Selecteer de routine waarvoor je een snelkoppeling wilt maken.
  4. Tik rechtsboven op Een snelkoppeling voor je startscherm maken .
  5. Volg de stappen op het scherm.

Een routine pauzeren

Als je een routine even niet wilt uitvoeren, kun je deze tijdelijk uitzetten.
  1. Open de Google Home-app Google Home op je Android-telefoon.
  2. Tik in het startscherm op Routines .
  3. Selecteer de routine die je wilt pauzeren.
  4. Zet bovenaan Routine activeren uit.
  5. Tik rechtsonder op Opslaan.

Opmerking: Thuis- en Afwezig-routines kunnen niet worden onderbroken, maar je kunt aanwezigheidsdetectie uitzetten zodat ze niet automatisch worden gestart.

Een routine verwijderen

Belangrijk: Als je een routine tijdelijk wilt stoppen, bekijk je hoe je de routine pauzeert.
  1. Open de Google Home-app Google Home op je Android-telefoon.
  2. Tik in het startscherm op Routines .
  3. Selecteer de routine die je wilt verwijderen.

Tik bovenaan op Verwijderen en dan Routine verwijderen.

Opmerking: Nadat je Thuis- en Afwezig-routines hebt ingesteld, kun je ze niet meer verwijderen. Je kunt wel aanwezigheidsdetectie uitzetten en alle apparaatacties verwijderen. Bekijk hoe je de instellingen voor Thuis- en Afwezig-routines wijzigt.

Meer informatie over starters en acties voor routines

Belangrijk: De starters en acties die beschikbaar zijn voor een routine zijn afhankelijk van het type routine, de verbonden apparaten, instellingen en andere beperkingen.

Manieren om een routine te starten

Je kunt een routine starten als je een starter instelt. Voorbeelden van starters:

• Spraakopdracht: Start een routine als je een aangepaste spraakopdracht uitspreekt.
  • Tijd: Start automatisch een routine op het tijdstip en de dagen die je kiest.
  • Zonsopgang of zonsondergang: Start automatisch een routine bij zonsopgang of zonsondergang op de dagen die je kiest.
  • Als je een wekker uitzet: Start een routine als je een wekker uitzet op je speaker, smartdisplay of in de Klok-app.
  • Als een apparaat iets doet: Start een routine als een apparaat iets doet, bijvoorbeeld als een licht aangaat of een bewegingssensor beweging waarneemt.
  • Google Home-app: Tik in de Google Home-app naast de naam van een routine op Afspelen Play om deze te starten.

Waarom een starter misschien niet beschikbaar is

In de volgende gevallen is een starter misschien niet beschikbaar:

• Je hebt geen adres voor je huis ingesteld. Als je starters wilt gebruiken op basis van tijd, zonsopkomst en zonsondergang, en als er iemand thuiskomt of het huis verlaat, moet je een adres voor je huis instellen.
  • Je hebt al een niet-gesproken starter geselecteerd. Je kunt voor elke routine maar 1 niet-gesproken starter selecteren.
  • Je hebt geen apparaat aangesloten dat de starter ondersteunt. Als je bijvoorbeeld een persoonlijke routine wilt starten als je een wekker uitzet, moet je een speaker, smartdisplay of smartklok hebben waarop je een wekker kunt zetten.
  • Je hebt geen Thuis- en Afwezig-routines ingesteld. Als je een routine wilt starten als iedereen weg is of als iemand thuiskomt, stel je eerst Thuis- en Afwezig-routines in.
  • Dit heeft invloed op je veiligheid of beveiliging. Je kunt bijvoorbeeld niet de opdracht 'ontgrendelen' gebruiken om een routine te starten, maar je kunt wel de opdracht 'vergrendelen' gebruiken.

Tip: Je kunt niet elk apparaat als starter gebruiken. Zorg dat je het apparaat toevoegt aan het huis waarvoor je een routine wilt maken.

Opmerking: Je kunt alleen bepaalde apparaten gebruiken als starter. Voeg zo'n apparaat toe aan het huis waarvoor je een routine maakt.

Acties die je aan een routine kunt toevoegen

Je kunt een routine hebben voor:

• Apparaten in huis aanpassen: Zet smarthome-apparaten zoals lampen, stekkers, schakelaars of thermostaten aan of uit of pas ze aan.
  • Media afspelen en bedienen:Zet media op zoals muziek, nieuws, radio en podcasts.
  • Informatie en herinneringen krijgen: Krijg informatie over bijvoorbeeld het weer, je woon-werkverkeer en je agenda-afspraken en krijg herinneringen.
  • Communiceren en aankondigen: Roep berichten om en stuur en lees sms'jes.
  • Het volume van de Google Assistent aanpassen: Wijzig het volume op je apparaat met de Google Assistent.
  • Telefooninstellingen aanpassen: Op Android-apparaten kun je het volume van de telefoon aanpassen, een melding over het batterijniveau krijgen en Niet storen aan- of uitzetten.
  • Een actie uitvoeren via een opdracht: Geef een opdracht die werkt met de Google Assistent. Voorbeelden van opdrachten bekijken:

Waarom een actie misschien niet beschikbaar is

Sommige acties zijn misschien niet beschikbaar, zoals:

• Acties die alleen beschikbaar zijn voor persoonlijke routines.
    • Acties met persoonlijke resultaten, zoals afspraken uit je agenda of je reistijd.
    • Acties die persoonlijke informatie onthullen, zoals een omroepbericht naar je smarthome-apparaten of het voorlezen van een sms.
    • Acties die telefooninstellingen aanpassen, zoals het volume van de telefoon en meldingen over het batterijniveau.
  • Je hebt al een media-actie toegevoegd. Je kunt maar 1 media-actie voor elke routine toevoegen.
  • De actie heeft invloed op je veiligheid of beveiliging. Zo is de opdracht 'ontgrendelen' geen beschikbare starter, maar je kunt de opdracht 'vergrendelen' wel instellen als actie.

Tip: Sommige acties zijn niet beschikbaar omdat verificatie in 2 stappen is vereist.

Problemen oplossen

Ik kan de optie Routines niet vinden in de Google Home-app

Als je Routines  niet ziet op het startscherm  van de Google Home-app, probeer je het volgende.

Voeg een compatibel apparaat aan je huis in de Google Home-app

Als je routines wilt maken voor je huis in de Google Home-app, moet je eerst een compatibel smartapparaat toevoegen, zoals een speaker, een scherm of een lamp.

Als je geen compatibel apparaat hebt om toe te voegen aan de Google Home-app, kun je de Google Assistent nog steeds op je telefoon of tablet gebruiken voor hulp bij je dagelijkse routines.

Stel je telefoon in op een taal die Routines ondersteunt

Routines zijn alleen beschikbaar in bepaalde regio's en talen. Als je routines in een ondersteunde regio wilt gebruiken, stel je de standaardtaal van je telefoon in op een ondersteunde taal in die regio.

• Op de meeste telefoons kun je de taal wijzigen in de app Instellingen. Neem contact op met de fabrikant van je telefoon voor gedetailleerdere instructies.
  • Als je de taal hebt gewijzigd, kan het tot 12 uur duren voordat de Google Home-app is geüpdatet.

Kan geen apparaat vinden in Routine-starters en -acties

Als je een apparaat niet kunt vinden in de beschikbare starters en acties voor een routine, check dan of het apparaat zich in hetzelfde huis bevindt dat je gebruikt voor de routine:

1. Ga in de Google Home-app  naar het startscherm .
  2. Check bovenaan of je het gewenste huis voor de routine gebruikt en dan scroll omlaag en dan zoek het apparaat.
  3. Als het apparaat in Lokale apparaten staat in plaats van een ruimte, bevindt het apparaat zich in een ander huis.
    1. Als je het apparaat naar een ander huis wilt verplaatsen, tik je op de tegel van het apparaat en houd je deze vast en dan tik op Instellingen .
    2. Tik op Apparaatgegevens en dan Huis en dan de naam van het huis dat je gebruikt voor de routine.
Opmerking: Als je apparaat zich in het juiste huis bevindt en niet is opgenomen in starters en acties, wordt het apparaat op dit moment misschien niet ondersteund voor routines.
Beschikbare talen per regio

Persoonlijke routines

Land of regio

Ondersteunde talen

Argentinië Spaans
Australië Engels
België Engels, Frans, Duits, Nederlands
Brazilië Portugees (Brazilië)
Canada Engels, Frans (Canada)
Chili Spaans
Colombia Spaans
Denemarken Deens
Egypte Arabisch
Frankrijk Frans
Duitsland Duits
India Engels, Hindi
Indonesië Indonesisch
Italië Italiaans
Japan Japans
Korea Koreaans
Mexico Spaans
Nederland Nederlands
Noorwegen Noors, Noors (Bokmål)
Peru Spaans
Polen Pools
Saudi-Arabië Arabisch
Singapore Engels
Spanje Spaans
Zweden Zweeds
Taiwan Mandarijn (Taiwan)
Verenigd Koninkrijk Engels
Verenigde Staten Engels, Spaans

Routines van huishouden

Land of regio

Ondersteunde talen

Argentinië Spaans
Australië Engels
België Engels, Frans, Duits, Nederlands
Brazilië Portugees (Brazilië)
Canada Engels, Frans (Canada)
Chili Spaans
Colombia Spaans
Denemarken Deens
Frankrijk Frans
Duitsland Duits
India Engels, Hindi
Italië Italiaans
Japan Japans
Korea Koreaans
Mexico Spaans
Nederland Nederlands
Noorwegen Noors, Noors (Bokmål)
Peru Spaans
Singapore Engels
Spanje Spaans
Zweden Zweeds
Taiwan Mandarijn (Taiwan)
Verenigd Koninkrijk Engels
Verenigde Staten Engels, Spaans