Routines instellen en beheren

Met routines kan de Google Assistent automatisch meerdere taken tegelijk uitvoeren. Je kunt een routine plannen voor als je die nodig hebt of een routine starten met een opdracht. Je kunt ook Thuis- en Afwezig-routines instellen die worden gestart als de eerste persoon thuiskomt of als iedereen het huis uit is.

De functie Routines is momenteel niet beschikbaar in Indonesië en Thailand. In alle andere regio's zijn routines alleen beschikbaar in bepaalde talen.

Opmerking: Als Digitaal welzijn aanstaat, kan deze functie worden beperkt of geblokkeerd door Time-out, Filters of Niet storen.

Meer informatie over Digitaal welzijn

Een routine instellen

Optioneel: Je kunt persoonlijke resultaten aanzetten als je persoonlijke informatie wilt krijgen, zoals agenda-afspraken en informatie over woon-werkverkeer.

Een kant-en-klare routine gebruiken

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Tik op Routines  en dan kies de routine die je wilt bewerken. Als je Routines  niet ziet staan, volg je deze stappen voor probleemoplossing.
  3. Kant-en-klare routines hebben al bestaande triggers die niet kunnen worden verwijderd. Als je een extra trigger wilt toevoegen, tik je op Als ik tegen de Assistent zeg en dan Nog een toevoegen en dan Klaar.
  4. Ga terug naar het scherm Routines en tik op Actie toevoegen en dankies een routinecategorie en dan kies een actie en dan tik op Klaar.
  5. Tik op Opslaan.

Werkdag

De Werkdagroutine herinnert je automatisch aan alle kleine en grote taken die je gedurende de werkdag moet uitvoeren (en die je misschien soms vergeet).

De Assistent kan het volgende doen:

• Je tijdens de dag regelmatig vertellen hoe laat het is, zodat je geen geplande vergaderingen mist.
  • Vertellen wat er vandaag in je agenda staat.
  • Informatie geven over bepaalde herinneringen.
  • Op een gekozen tijd meldingen uitspreken, zoals:
    • 'Het is tijd om even te gaan staan en je uit te rekken. Laten we 10 minuten pauze nemen.'
    • 'Het is tijd om te lunchen. Vergeet niet je handen te wassen.'
    • 'Tijd voor een snack.'
    • 'Laten we een glas water nemen. Kun je meteen ook even je handen wassen.'
    • 'Alles goed? Wil je een stukje wandelen?'
    • 'Tijd om je werkdag af te ronden en te bedenken wat je gaat eten vandaag.'

Goedemorgen

Zeg 'Hey Google, goedemorgen'

Vervolgens kan de Assistent het volgende doen:

• Het geluid van je telefoon weer aanzetten (alleen mogelijk als dit gestart wordt vanaf een Android-apparaat)
  • Lampen, stekkers, thermostaten en dergelijke instellen
  • Actuele informatie geven, bijvoorbeeld over:
    • Het weer
    • Je woon-werkverkeer
    • Agenda
    • Herinneringen
  • Het mediavolume aanpassen

En dan iets afspelen:

• Muziek
  • Nieuws
  • Radio
  • Podcast, vanaf het punt waar je gebleven was
  • Audioboek, vanaf het punt waar je gebleven was
  • Niets

Bedtijd

Zeg 'Hey Google, bedtijd'

Vervolgens kan de Assistent het volgende doen:

• Het geluid van je telefoon uitzetten (alleen mogelijk als dit gestart wordt vanaf een Android-apparaat)
  • Informatie over morgen vertellen, zoals:
    • Het weer
    • Eerste agenda-afspraak
  • Wekker zetten
  • Lampen, stekkers, thermostaten en dergelijke instellen
  • Het mediavolume aanpassen

En dan iets afspelen:

• Muziek
    • Stel een slaaptimer in voor X minuten (alleen voor muziek).
  • Slaapgeluiden
    • Opmerking: Slaapgeluiden worden één uur lang afgespeeld als je ze niet uitzet.
  • Niets
Van huis vertrekken

Opmerking: Je kunt deze routine aanpassen aan je voorkeuren. Niemand anders kan de routine bewerken. Als je een routine wilt die andere mensen in het huis kunnen bewerken en die kan worden gestart als iedereen het huis uit is, gebruik je de Afwezig-routine.

Zeg 'Hey Google, ik vertrek'

Vervolgens kan de Assistent het volgende doen:

Lampen, stekkers, thermostaten en dergelijke instellen

Ik ben thuis

Opmerking: Je kunt deze routine aanpassen aan je voorkeuren. Niemand anders kan de routine bewerken. Als je een routine wilt die andere mensen in het huis kunnen bewerken en die kan worden gestart als iemand thuiskomt, gebruik je de Thuis-routine.

Zeg 'Hey Google, ik ben thuis'

Vervolgens kan de Assistent het volgende doen:

• Lampen, stekkers, thermostaten en dergelijke instellen
  • Omroepen naar speakers en schermen in je huis
  • (Op locatie gebaseerde) herinneringen voor thuis vertellen
  • Het mediavolume aanpassen

En dan iets afspelen:

• Muziek
  • Nieuws
  • Radio
  • Podcasts
  • Audioboeken
  • Niets

Van thuis naar het werk

Zeg 'Hey Google, naar het werk'

Opmerking: Moet worden gestart via een Android- of iOS-apparaat. Wordt niet ondersteund op Google Nest- of Home-apparaten.

Vervolgens kan de Assistent het volgende doen:

• Actuele informatie geven, bijvoorbeeld over:
    • Je woon-werkverkeer
    • Het weer
    • Agenda
    • Herinneringen
  • Lampen, stekkers, thermostaten en dergelijke instellen
  • Het mediavolume aanpassen

En dan iets afspelen:

• Muziek
  • Nieuws
  • Radio
  • Podcast
  • Niets

Van het werk terug naar huis

Zeg 'Hey Google, naar huis'

Opmerking: Moet worden gestart via een Android- of iOS-apparaat. Wordt niet ondersteund op Google Nest- of Home-apparaten.

Vervolgens kan de Assistent het volgende doen:

• Informatie geven over je woon-werkverkeer
  • Lampen, stekkers, thermostaten en dergelijke instellen
  • Sms'jes verzenden
  • Ongelezen sms'en lezen
  • Omroepen naar je speaker of scherm dat je onderweg bent naar huis
  • Het mediavolume aanpassen

En dan iets afspelen:

• Muziek
  • Nieuws
  • Radio
  • Podcast
  • Niets

Een aangepaste routine maken

Optioneel: Je kunt persoonlijke resultaten aanzetten als je persoonlijke informatie wilt krijgen, zoals agenda-afspraken en informatie over woon-werkverkeer.

1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Tik op Routines  en dan de knop Toevoegen  onderaan het scherm.
  3. Tik onder Aan de slag gaan op Starter toevoegen en dan kies de trigger die je voor je routine wilt gebruiken.
    • Spraakopdracht: Voeg de spraakopdrachten toe die je voor je routine wilt gebruiken.
    • (Optioneel) Tijd: Laat je routine op een specifiek tijdstip activeren.
    • (Optioneel) Zonsopkomst/-ondergang: Kies of je de routine wilt activeren bij zonsopgang of zonsondergang.
  4. Tik onder Deze routine zal op Actie toevoegen en dan kies een routinecategorie en dan kies een actie en dan tik op Klaar.
  5. Tik op Opslaan.

Een routine bewerken

Wijzig de triggers of acties van een routine.

1. Open de Google Home-app Google Home app.
  2. Tik op Routines .
  3. Kies de routine die je wilt bewerken.
  4. Tik onder Aan de slag gaan op de trigger die je wilt bewerken.
  5. Tik onder Deze routine op de actie die je wilt bewerken.
  6. Tik op Opslaan.

Tik op Bewerken  om bestaande triggers en acties te verwijderen of opnieuw te ordenen. Je kunt ook op een actie tikken om de afzonderlijke instellingen van de actie te bewerken.

Thuis- en Afwezig-routines gebruiken

Je Afwezig-routine start als iedereen het huis uit is. Zodra er iemand thuiskomt, wordt je Thuis-routine gestart. Je kunt deze routines ook starten met een spraakopdracht (alleen in Amerikaans-Engels) en via de Home-app. Iedereen die in de Home-app aan je huis is toegevoegd, kan Thuis- en Afwezig-routines bewerken.

Bekijk meer informatie over Thuis- en Afwezig-routines.

Thuis- en Afwezig-routines instellen

1.  Open de Google Home-app Google Home app tik op Thuis- en Afwezig-routines instellen.
  2. Tik op Thuis of Afwezig.
  3. Selecteer de apparaten en instellingen die je door de routines wilt laten aanpassen.
    1. Selecteer de apparaten en instellingen die je wilt aanpassen als de eerste persoon thuiskomt.
    2. Selecteer de apparaten en instellingen die je wilt aanpassen als iedereen het huis uit is.
  4. (Optioneel) Selecteer de apparaten die je wilt gebruiken om te bepalen of er iemand thuis is.
  5. (Optioneel) Stel de locatie van je telefoon in om te gebruiken voor aanwezigheidsdetectie.
    1. Je moet je woonadres opgeven en dit bevestigen door een speld op een kaart te plaatsen.

Aanwezigheidsdetectie bewerken

Pas aan welke apparaten een Thuis- of Afwezig-routine kunnen starten.
  1. Open de Google Home-app Google Home app tik op Instellingen .
  2. Tik op Aanwezigheidsdetectie.
  3. Selecteer de apparaten die je wilt gebruiken om te bepalen or er iemand thuis is.

Bekijk meer informatie over hoe je de locatie van je telefoon gebruikt voor een betere aanwezigheidsdetectie.

Personalisatie instellen om persoonlijke informatie te krijgen (optioneel)

Eén persoon gebruikt een speaker of scherm

Persoonlijke resultaten moeten aanstaan om je persoonlijke informatie te ontvangen, zoals agenda-afspraken en herinneringen.

1. Zorg dat je mobiele apparaat of tablet is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk of aan hetzelfde account is gekoppeld als je speaker of scherm.
  2. Open de Google Home-app Google Home app.
  3. Tik rechtsboven op je account.
  4. Ga na of het weergegeven Google-account het account is dat is gekoppeld aan je scherm. Als je van account wilt wisselen, tik je op een ander account of op Nog een account toevoegen.

5. Ga terug naar het startscherm.
  6. Tik op je apparaat.
  7. Tik rechtsboven op Instellingen  en dan Herkenning en delen en dan Herkenning en personalisatie en dan zet Persoonlijke resultaten toestaan aan.

Opmerking: Als meerdere mensen gebruikmaken van dezelfde speaker of hetzelfde scherm, moet iedereen die persoonlijke agenda-informatie wil ontvangen, zijn of haar Google-account koppelen en Voice Match instellen op het apparaat, ook degene die de speaker of het scherm heeft ingesteld.

Meerdere mensen gebruiken een speaker of scherm
Als meerdere mensen gebruikmaken van dezelfde speaker of hetzelfde scherm, moet iedereen die persoonlijke agenda-informatie wil ontvangen zijn of haar Google-account en stem koppelen aan het apparaat, ook degene die het apparaat heeft ingesteld. Als je je Google-account en stem al hebt gekoppeld, kun je deze stappen overslaan.
  1. Open de Google Home-app Google Home-app.
  2. Tik rechtsboven op je account.
  3. Ga na of het Google-account dat je ziet, het account is dat is gekoppeld aan je speaker of scherm. Als je van account wilt wisselen, tik je op een ander account of op Nog een account toevoegen.
  4. Tik op Instellingen voor de Assistent Voice Match Apparaten toevoegen.
  5. Zorg dat apparaten die je aan je stem wilt koppelen, zijn aangevinkt.
  6. Tik op Volgende Ik ga akkoord.
  7. Volg de stappen in de app.
  8. Zet 'Persoonlijke resultaten' aan als je persoonlijke informatie wilt horen. Tik op Ik ga akkoord en ga verder met het instellen van Voice Match.
  9. Als je anderen wilt uitnodigen om Voice Match in te stellen voor gepersonaliseerde resultaten, tik je op Uitnodigen kies de gewenste communicatiemethode en stuur de uitnodiging. Tik op Nee, bedankt om deze stap over te slaan.

Problemen oplossen

Ik kan de optie Routines niet vinden in de Google Home-app

Als je Routines  niet ziet op het tabblad Home van de Google Home-app, probeer je het volgende.

Een geschikt apparaat instellen

Als je routines wilt gebruiken, moet je eerst een geschikt apparaat instellen in de Google Home-app, zoals een speaker of scherm met de Google Assistent of een smarthome-apparaat.

Overschakelen naar een taal die routines ondersteunt

Routines zijn alleen beschikbaar in bepaalde regio's en talen. Als routines in je regio beschikbaar zijn, kun je de standaardtaal van je telefoon wijzigen in een ondersteunde taal zodat je routines kunt gebruiken. Nadat je de taal van je telefoon hebt gewijzigd, kan het tot 12 uur duren voordat de Google Home-app is geüpdatet.

Beschikbare talen per regio
Land of regio Ondersteunde talen
Argentinië Spaans
Australië Engels
Brazilië Portugees
Canada Engels, Frans
Chili Spaans
Colombia Spaans
Denemarken Deens
Frankrijk Frans
Duitsland Duits
India Engels, Hindi
Italië Italiaans
Japan Japans
Korea Koreaans
Nederland Nederlands
Noorwegen Noors, Noors (Bokmål)
Peru Spaans
Singapore Engels
Spanje Spaans
Zweden Zweeds
Taiwan Mandarijn (Taiwan)
Verenigd Koninkrijk Engels
Verenigde Staten Engels, Spaans