IFTTT

IFTTT (förkortning av If this, then that, ”om detta, så detta”) är en webbtjänst som låter dig koppla ihop olika webbplatser, appar och internetanslutna enheter. Dessa anslutningar kallas appletar, och för dem används specifika villkor för att utföra enkla åtgärder. Du kan till exempel ge IFTTT följande kommandon:

• Om jag kommer hem tala om för Google Wifi att prioritera min mobil.
  • Om min dotter kommer hem meddela mig via e-post, sms eller telefonsamtal.
  • Om barnvakten lämnar huset skicka mig ett sms.
  • Om jag kommer hem slå på mina Hue-lampor.

Om-delen kallas utlösare. Så-delen är åtgärden.

• Utlösare + åtgärd = applet

Du kan se IFTTT som en assistent som automatiskt utför en serie mycket grundläggande steg.

Hur får IFTTT reda på när jag kommer hem?
IFTTT-appletar kan utlösas när en av dina valda personliga enheter (en smartphone, en laptop, en surfplatta osv.) ansluts till eller kopplas från Wi-Fi-nätverket. Ganska smart va?

Kom igång: Ansluta Google Wifi till IFTTT

Om du vill använda IFTTT med Google Wifi måste du vara Google Wifi-nätverket ägare, och du behöver ett IFTTT-konto.

1. Besök IFTTT.com.
  2. Logga in på ditt IFTTT-konto.
  3. Öppna kanalen Google Wifi.
  4. Välj Connect (anslut).
  5. Logga in på Google-kontot. (Obs! Du måste vara Google Wifi-nätverket ägare.)

Välj eller skapa en IFTTT-applet

Välj från en lista med populära appletar på kanalen Google Wifi eller skapa en egen. Känner du dig kreativ? Så här gör du en applet:

Steg 1: Skapa en utlösare

Om du har glömt: En utlösare startar appleten. Den är om-delen.

1. Klicka på ditt användarnamn och sedan på New Applet (ny applet) uppe till höger på IFTTT-webbplatsen.

2. Klicka här för att välja en utlösande kanal. Leta reda på och välj kanalen Google Wifi.

3. Välj en utlösare. Du kan välja att en applet startas när en enhet ansluts till eller en enhet kopplas från Wi-Fi-nätverket.

4. Välj en utlösande enhet på rullgardinsmenyn. (När denna enhet ansluts till eller kopplas från nätverket utförs en åtgärd via IFTTT).

På menyn visas Wi-Fi-nätverket högst upp och sedan alla enheter som är anslutna till nätverket under det.

När du har valt en utlösande enhet klickar du på Create trigger (skapa utlösare).

Steg 2: Skapa en åtgärd

En åtgärd är vad det som händer när utlösaren aktiveras.

1. Klicka på that (det) för att ansluta appen som åtgärden ska utföras i.

2. Hitta och välj en kanal och klicka sedan på Connect (anslut).

Om du till exempel vill prioritera din mobil väljer du kanalen Google Wifi. Om du vill att IFTTT ska skicka ett e-postmeddelande väljer du kanalen Gmail.

Om det här är första gången du använder den här kanalen loggar du in på ditt konto.

3. Välj en åtgärd. Om det behövs fyller du i eller redigerar uppgifterna.

4. När du är klar klickar du på Create Action (skapa åtgärd) och sedan på Create applet (skapa applet).

Det var allt! Du har just skapat en IFTTT-applet. Jättebra!

Nu när du har fått testa, kan du komma på några andra appletar som du vill skapa? Du får gärna utforska tillgängliga kanaler. Det finns många smarta saker som du kan göra.

Vanliga frågor

Hur tar jag bort IFTTT från mitt Google-konto?
  1. Gå till Hantera appar på sidan för kontots säkerhetsinställningar. Om du inte är inloggad loggar du in på Google-kontot.
  2. Välj IFTTT och sedan Ta bort.

Obs! Du måste göra detta för varje IFTTT-kanal som är ansluten till ditt konto.

Kan jag använda IFTTT med enheterna på mitt Wi-Fi för gäster?

Tyvärr inte. Just nu har IFTTT bara åtkomst till enheter som är kopplade till ditt primära Wi-Fi-nätverk.

Vilken typ av information delar Google Wifi med IFTTT?

IFTTT behöver vissa grundläggande uppgifter från Google Wifi-nätverket för att köra appletar. Beroende på appleten du skapar kan IFTTT

• visa din e-postadress
  • prioritera enheter som är anslutna till Google Wifi-nätverket
  • visa alla enheter som är anslutna till Google Wifi-nätverket, inklusive personliga namn.
  • identifiera när enheter ansluts till och kopplas från Google Wifi-nätverket.