To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

Google Nest Wifi eller Google Wifi har valt en fullsatt kanal

Om du märker att ditt Google Nest Wifi- eller Google Wifi-nätverk delar kanal med flera andra nätverk behöver du inte oroa dig. Fullsatt är inte samma sak som upptagen.

När blir en kanal upptagen?

• Aktivitetsnivån i varje nätverk är viktigare än antalet nätverk. Ett enda wifi-nätverk med tung användning kan täppa till en kanal mycket mer än många nätverk som inte används. Undrar du vad det här betyder?
  • Kanalsökningsprogram mäter inte alltid andra belastningskällor och störningar. Signaler som inte är från wifi (t.ex. från mikrovågsugnar, Bluetooth-enheter, sladdlösa telefoner, garageöppnare eller babyvakter) kan belasta en kanal, men syns kanske inte vid en genomsökning. Det kan faktiskt hända att en kanal verkar tom trots att den egentligen är full med andra typer av störningar.

När Google Nest Wifi eller Google Wifi väljer kanal väger systemet in hur upptagna de andra nätverken är, men också störningar från andra signaler än wifi.

Om ditt Google Nest Wifi- eller Google Wifi-nätverk använder en fullsatt kanal men du inte upplever att det går långsamt behöver du inte oroa dig. Åtkomstpunkten genomsöker alltid omgivningen för att välja den kanal som mest sannolikt ger bäst wifi.

Mer om kanalöverbelastning

Tänk dig att du och en vän är i ett rum med tio andra. Om alla är tysta kan du ändå ha en tydlig konversation med din vän.

Tänk dig nu att du och din vän befinner dig i ett rum med bara två andra personer, men de skriker allt vad de orkar. Det skulle bli ganska svårt att höra vad din vän säger.

Det är samma med wifi. Dina wifi-enheter kommunicerar med varandra tydligare och snabbare när det inte finns något konkurrerande ”oljud” (t.ex. nätverksbelastning). Det handlar mer om hur mycket trafik det är i varje wifi-nätverk än om hur många nätverk det finns.