To get the most out of Google Home, choose your Help Center: U.S. Help Center, U.K. Help Center, Canada Help Center, Australia Help Center.

IPv6

Wat is IPv6?

Internet Protocol versie 6 (IPv6) is een geavanceerde netwerkstandaard waarmee apparaten een veel groter aantal unieke IP-adressen kunnen gebruiken dan in de oudere standaard (IPv4). Er zijn al miljarden apparaten verbonden met internet en hun aantal blijft snel toenemen, waardoor de oudere IPv4-standaard niet langer genoeg unieke adressen voor nieuwe apparaten kan leveren.

Aanvullende voordelen van IPv6

• Efficiëntere pakketroutering dankzij een schema voor voorvoegseltoewijzing waarmee gegevens efficiënter via routers op internet kunnen worden getransporteerd.
  • Meer flexibele regels voor adresbereiken waarmee een breder scala aan gebruiksscenario's voor alle typen netwerken kan worden ondersteund.
  • Gestroomlijnde verwerking van netwerksoftwarestacks dankzij de eliminatie van routerfragmentatie en de scheiding van optionele informatie in secundaire headers.
  • Ingebouwde ondersteuning voor geavanceerde beveiligingsmechanismen, zoals IPSEC.
  • Rechtstreekse peer-to-peer-communicatie is nu overal ter wereld mogelijk doordat Network Address Translation (NAT) niet meer nodig is.
  • Betere schaling van netwerkbeheer dan stateful protocollen (zoals DHCP voor IPv4) vanwege een client-gestuurde adresconfiguratie.
  • Veel van de kernconnectiviteitsbewerkingen in IPv6 maken gebruik van multicast-communicatie, wat betekent dat clients kunnen worden geactiveerd wanneer ze bepaalde typen communicatie ontvangen. Dit leidt tot een grotere energiebesparing zonder het gebruik van platformspecifieke mechanismen, zoals Wake-on-LAN.

Hoe IPv6 werkt met Google Nest Wifi en Google Wifi

Google Nest Wifi en Google Wifi gebruiken een tweeledige implementatie. Dit betekent dat IPv4-verkeer en IPv6-verkeer samen kunnen voorkomen op hetzelfde netwerk (zowel bekabeld als draadloos). Google Nest Wifi en Google Wifi bieden geen ondersteuning voor IPv6-overgangsprotocollen zoals 6to4 of 6rd. Verder bieden Google Nest Wifi en Google Wifi geen ondersteuning voor IPv4 via IPv6 of IPv6+.

Voor een goede werking van IPv6 moet deze standaard worden ondersteund door:

• je internetprovider (moet ook IPv4 ondersteunen, omdat we geen alleen-IPv6-verbindingen ondersteunen),
  • je client-apparaten,
  • het besturingssysteem en de apps die op je client-apparaten worden uitgevoerd.

Als IPv6 aanstaat op Google Nest Wifi of Google Wifi, gebruikt dit het DHCPv6-protocol op de WAN-poort om een adres op te vragen bij je internetprovider. Als de internetprovider het DHCPv6-protocol ondersteunt en adressen heeft geregistreerd voor routers, krijgt de router een eigen IPv6-adres.

Als de internetprovider geen adressen voor routers heeft geregistreerd, verkrijgt de router een adres via een procedure die StateLess Address AutoConfiguration (SLAAC of 'slack') wordt genoemd. De router vraagt de internetprovider ook om een IPv6-voorvoegsel. Dit wordt gebruikt om de IPv6-routeringsaankondigingen te verzenden naar clients in het LAN, zodat deze hun eigen adressen kunnen afleiden.

Als de internetprovider een bruikbaar voorvoegsel levert, beginnen Google Nest Wifi en Google Wifi hun IPv6-routeringsaankondigingen te verzenden naar clients in het LAN, zodat deze hun eigen IPv6-adressen kunnen kiezen en valideren via de SLAAC-procedure (of 'slack').

IPv6 aanzetten

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Favorieten  en danWifi  en dan Instellingen  en dan Geavanceerde netwerken.
  3. Zet IPv6 aan.
  4. Tik op Opslaan .

Het IPv6-voorvoegsel voor een router of primair Wifi-punt zoeken

Het IPv6-voorvoegsel is het equivalent van het WAN-adres in IPv4. Het wordt geleverd door je internetprovider. Routers en clients gebruiken het voorvoegsel om de rest van het adres toe te wijzen en het volledige 128-bits IPv6-adres te genereren. Het voorvoegsel is alleen gekoppeld aan het primaire Google Wifi-punt in een mesh-netwerk. Extra punten gebruiken SLAAC om hun eigen adressen samen te stellen.

1. Open de Google Home-app .
  2. Houd je vinger op de tegel van je apparaat.
  3. Tik rechtsboven op Instellingen  Apparaatgegevens.
  4. Het IPv6-voorvoegsel (IP-adres) staat onder Wifi-informatie.

IPv6-adressen van een verbonden apparaat zoeken

Je kunt de IPv6-adressen van een verbonden apparaat vinden op de detailpagina van het apparaat. (Het kan tot 1 minuut duren voordat de adressen worden weergegeven.) Opmerking: Op elk apparaat kunnen meerdere IPv6-adressen worden vermeld.

1. Open de Google Home-app .
  2. Tik op Favorieten  en danWifi  en dan Apparaten.
  3. Tik op een apparaat om de details te bekijken.

Aangepaste DNS-server voor IPv6

Je kunt een aangepaste DNS-server voor IPv6 instellen in de Google Home-app.

Gedrag van Google Nest Wifi- en Google Wifi-functies met IPv6

IPv6-bereikbaarheidstest

Voor een betrouwbare IPv6-verbinding voeren Google Nest Wifi en Google Wifi regelmatig verbindingstests uit op de achtergrond. Deze tests controleren de werking van IPv6-verbindingen vanaf je Wifi-apparaten naar het netwerk met de Google-infrastructuur. De resultaten van deze periodieke tests kunnen variëren. Afhankelijk van de stabiliteit van het IPv6-netwerk van je internetprovider kan je IPv6-verbinding worden uitgezet. De tests worden automatisch uitgevoerd en proberen de IPv6-service te herstellen.

IPv6-poortdoorschakeling of -poortopening

Poortdoorschakeling wordt gebruikt bij NAT op IPv4-netwerken. IPv6-netwerken maken geen gebruik van NAT voor poortdoorschakeling. DHCP IP-reserveringen (ook wel statische IP-reserveringen genoemd) worden niet gebruikt bij IPv6-adressen en zijn niet vereist voor IPv4-verbindingen. Meer informatie over het instellen van poortdoorschakeling of poortopening

IPv6 op gastnetwerk

Google Nest Wifi en Google Wifi ondersteunen IPv6 op alle LAN-verbindingen, inclusief bedraad LAN en privé-WLAN. Google Nest Wifi en Google Wifi ondersteunen ook gastnetwerken voor IPv6, maar je internetprovider moet een netwerkvoorvoegsel van minder dan 64 bits leveren om de juiste subnetadressering mogelijk te maken. Als het voorvoegsel van de internetprovider uit 64 bits bestaat, is IPv6 niet beschikbaar op het gastnetwerk.