IPv6

Wat is IPv6?

Internet Protocol versie 6 (IPv6) is een geavanceerde netwerkstandaard waarmee apparaten een veel groter aantal unieke IP-adressen kunnen gebruiken dan in de oudere standaard (IPv4). Er zijn al miljarden apparaten verbonden met internet en hun aantal blijft snel toenemen, waardoor de oudere IPv4-standaard niet langer genoeg unieke adressen voor nieuwe apparaten kan leveren.

Aanvullende voordelen van IPv6

• Efficiëntere pakketroutering dankzij een schema voor voorvoegseltoewijzing waarmee gegevens efficiënter via routers op internet kunnen worden getransporteerd.
  • Meer flexibele regels voor adresbereiken waarmee een breder scala aan gebruiksscenario's voor alle typen netwerken kan worden ondersteund.
  • Gestroomlijnde verwerking van netwerksoftwarestacks dankzij de eliminatie van routerfragmentatie en de scheiding van optionele informatie in secundaire headers.
  • Ingebouwde ondersteuning voor geavanceerde beveiligingsmechanismen, zoals IPSEC.
  • Directe peer-to-peer-communicatie is nu overal ter wereld mogelijk door de eliminatie van de behoefte aan NAT (Network Address Translation).
  • Betere schaling van netwerkbeheer dan stateful protocollen (zoals DHCP voor IPv4) vanwege een client-gestuurde adresconfiguratie.
  • Veel van de kernconnectiviteitsbewerkingen in IPv6 maken gebruik van multicast-communicatie, wat betekent dat clients kunnen worden geactiveerd wanneer ze bepaalde typen communicatie ontvangen. Dit leidt tot een grotere energiebesparing zonder het gebruik van platformspecifieke mechanismen, zoals Wake-on-LAN.

Hoe IPv6 werkt met Google Wifi

Google Wifi gebruikt een tweeledige implementatie. Dit betekent dat IPv4-verkeer en IPv6-verkeer samen voorkomen op hetzelfde netwerk (zowel bekabeld als draadloos). Google Wifi ondersteunt geen IPv6-overgangsprotocollen, zoals 6to4 of 6rd. Bovendien biedt Google Wifi geen ondersteuning voor IPv4 via IPv6 of IPv6+.

Voor een goede werking van IPv6 moeten al deze entiteiten dit ondersteunen:

• Je internetprovider (moet ook IPv4 ondersteunen, we ondersteunen geen alleen-IPv6-verbindingen).
  • Je client-apparaten.
  • Het besturingssysteem en de apps die op je client-apparaten worden uitgevoerd.

Wanneer IPv6 is ingeschakeld op Google Wifi, gebruikt dit het DHCPv6-protocol op de WAN-poort om een adres op te vragen bij je internetprovider. Als de internetprovider het DHCPv6-protocol ondersteunt en adressen heeft geregistreerd voor routers, krijgt de router een eigen IPv6-adres.

Als de internetprovider geen adressen voor routers heeft geregistreerd, verkrijgt de router een adres via een procedure die StateLess Address AutoConfiguration (SLAAC of 'slack') wordt genoemd. De router vraagt de internetprovider ook om een IPv6-voorvoegsel. Dit wordt gebruikt om de IPv6-routeringsaankondigingen te verzenden naar clients in het LAN, zodat deze hun eigen adressen kunnen afleiden.

Als de internetprovider een bruikbaar voorvoegsel levert, begint Google Wifi IPv6-routeringsaankondigingen te verzenden naar clients in het LAN, zodat deze hun eigen IPv6-adressen kunnen kiezen en valideren via de procedure SLAAC (of 'slack').

IPv6 inschakelen

Android

1. Open de Google Wifi-app.

2. Tik op het tabblad en tik vervolgens op Netwerk en algemeen.

3. Tik onder het gedeelte Netwerk op Geavanceerde netwerken.

4. Tik op IPv6.

5. Schuif de schakelaar naar AAN.

iOS

1. Open de Google Wifi-app.

2. Tik op het tabblad en tik vervolgens op Netwerk en algemeen.

3. Tik onder het gedeelte Netwerk op Geavanceerde netwerken.

4. Tik op IPv6.

5. Schuif de schakelaar naar AAN en tik op Opslaan.

IPv6-voorvoegsel

Het IPv6-voorvoegsel is het equivalent van het WAN-adres in IPv4. Je ontvangt dit voorvoegsel van je internetprovider. Routers en clients gebruiken het voorvoegsel om de rest van het adres toe te wijzen en het volledige 128-bits IPv6-adres te genereren. Het voorvoegsel is alleen gekoppeld aan het primaire Google Wifi-punt in een mesh-netwerk.  De niet-primaire wifi-punten gebruiken SLAAC om hun eigen adressen samen te stellen.

Je kunt als volgt het IPv6-voorvoegsel voor een primair Google Wifi-punt vinden:

1. Open de Google Wifi-app.
  2. Selecteer het tabblad  en tik op Apparaten.
  3. Selecteer het gewenste apparaat en tik op het tabblad Details.

IPv6-adressen

De IPv6-adressen worden weergegeven op de detailpagina van het apparaat. (Het kan tot een minuut duren voordat de adressen worden weergegeven.) Elk apparaat kan meerdere IPv6-adressen hebben die in de Google Wifi-app worden vermeld.

IPv6-adressen van een apparaat zoeken:

1. Open de Google Wifi-app.
  2. Selecteer het tabblad  en tik op Apparaten.
  3. Selecteer het gewenste apparaat en tik op het tabblad Details.

Aangepaste DNS-server voor IPv6

Je kunt een aangepaste DNS-server voor IPv6 instellen in de Google Wifi-app.

Gedrag van Google Wifi-functies met IPv6

IPv6-bereikbaarheidstest

Google Wifi voert regelmatig verbindingstests op de achtergrond uit om een stabiele IPv6-verbinding te garanderen.  Deze tests valideren de werking van IPv6-verbindingen vanaf je Google Wifi-punten met het netwerk met de Google-infrastructuur. De resultaten van deze periodieke tests kunnen variëren. Afhankelijk van de stabiliteit van het IPv6-netwerk van je internetprovider kan je IPv6-verbinding worden uitgeschakeld. De tests worden automatisch uitgevoerd en proberen de IPv6-service te herstellen.

IPv6-poortdoorschakeling/-poortopening

Poortdoorschakeling wordt gebruikt bij NAT op IPv4-netwerken. IPv6-netwerken maken geen gebruik van NAT voor poortdoorschakeling. DHCP IP-reserveringen (ook wel statistische IP-reserveringen) worden niet gebruikt met IPv6-adressen en zijn niet vereist voor IPv4-verbindingen. Meer informatie over hoe je poortdoorschakeling/poortopening instelt

IPv6 op gastnetwerk

Google Wifi ondersteunt IPv6 op alle LAN-verbindingen, inclusief bedraad LAN en privé-WLAN. Google Wifi ondersteunt ook gastnetwerken voor IPv6, maar je internetprovider moet een netwerkvoorvoegsel van minder dan 64 bits leveren om de juiste subnetadressering mogelijk te maken.  Als het voorvoegsel van de internetprovider 64 bits is, is IPv6 niet beschikbaar op het gastnetwerk.